De explosie die niet de juiste was: media tonen foto uit 2008 bij ramp in West

 

De foto die de VRT (en andere media) toonde(n) om de explosies in de kunstmestfabriek in West (Texas) aan te kondigen heeft niets met die ramp te maken. Dat schrijft de naar Austin uitgeweken Vlaming Luc Van Braekel op zijn Facebookpagina.

‘Ze hebben het allemaal van Twitter gehaald. Een flauwe plezante heeft dus een foto van een paddestoelwolk van de explosie in Big Spring, Texas, uit 2008, op Twitter gepost alsof het van Waco was. En de serieuze media trappen daar dan in, zonder verificatie. Ik ontdekte het toen ik via Google Image Search (waar je images kunt uploaden om copies van dezelfde foto te vinden) naar een versie in hoge resolutie zocht. Toen zag ik meteen dat die foto uit 2008 dateerde.’

Een zoveelste staaltje van estafettejournalistiek: perslui die niets checken en elkaar klakkeloos kopiëren. Het fenomeen werd recent nog door de Nederlandse auteur Rob Wijnberg besproken in zijn boek 'De Nieuwsfabriek':  

'voor media is de snelheid waarmee een nieuwsfeit gebracht kan worden belangrijker geworden dan de feitelijke juistheid ervan. (...) we worden liever snel en verkeerd dan langzamer en juist geïnformeerd. Als er een rumoer is, is er nieuws. Of het waar is, is van minder belang.’

 

 

 

Dominique Dewitte op Express.be, 19 april 2013

Reacties

#119073

Danny

 

"We worden liever snel en verkeerd dan langzamer en juist geïnformeerd"??? Dat mag dan betrekking heben op Wijnberg, niet op ons.  De media zijn al jarenlang een propagandamachine en kritische journalistiek is enkel toegelaten wat bepaalde onderwerpen betreft. Wie is er makkelijker te controleren, een echte onderzoeksjournalist of een c/p fanaat. Blijft het feit dat de uiteindelije verantwoordelijkheid ligt bij het beleid, natuurlijk.