Te sterk uitgebouwde verzorgingsstaat vergroot ongelijkheid

De bank [Credit Suisse] oppert ook de these dat een sterke verzorgingsstaat de ongelijkheid kan doen toenemen in plaats van afnemen. "Goede pensioenen, gratis onderwijs, gulle studiebeurzen, hoge werkloosheidsuitkeringen en uitgebreide ziekteverzekeringen doen de noodzaak afnemen om zelf een spaarpot aan te leggen. Dat is een verklaring voor de relatief hoge vermogensongelijkheid in Denemarken, Noorwegen en Zweden: de meest gefortuneerde groepen accumuleren vermogen voor zakelijke doeleinden, terwijl de middengroepen en de minst vermogenden geen dringende reden hebben om veel te sparen."

Ruben Mooijman in De Standaard, 15 oktober 2014, over een studie [PDF] van Credit Suisse over de rijkdom in de wereld.

Reacties

#119345

Gonzo.jr

 

Cijfers correct, conclusie onjuist. Zie ook http://www.demos.org/blog/10/10/14/sweden-does-soak-its-rich

#119350

Anonymous

 

Vanwaar toch altijd die idiote focus op ongelijkheid?

#119351

OutlawMike

 

Gramsci. The gift that keeps giving. Zolang het onderwijs, de staatsinstellingen, de 'cultuur'sector en de media in handen blijven arriveert elk jaar een nieuwe gebrainwashte lichting op de arbeids- en verkiezingsmarkt.

Nu is het weer bon ton onder jonge 'progressieven' om achter Piketty aan te lopen. Ziekelijk gewoon.

Het is tijd voor een omgekeerde Gramsciaanse mars door de instellingen. Maar waar en hoe beginnen we?

#119352

OutlawMike

 

Off-topic, of eigenlijk niet: ik ben eens benieuwd hoe de Vaderlandsche Media zullen berichten over de zege van de Republikeinen in de midterms.

#119353

Marc Huybrechts

 

Op het eerste zicht valt het nogal mee. De Vaderlandsche Media rapporteerden de 'grote feiten', maar wel met een diepe ondertoon van ontevredenheid en van verdriet. Er valt ook wel een povere selectiviteit te merken in de keuze van welke 'feiten' overbelicht worden en welke onderbelicht.

Het grootste probleem blijft het parroteren in de Vaderlandse Media van verkeerde interpretaties (van feitelijkheden) uit de gebruikelijke verdachte linkse Amerikaanse bronnen (NYTimes, CNN...). Ter illustratie, neem het jongste gewrocht van Evita Neefs in de vroegere kwaliteitskrant van langgeleden. Ze herhaalt nog eens de absurde beschuldiging dat de polarisatie en het tekort aan compromissenbereidheid van recente jaren de schuld zou zijn van het Huis in Congress waar de Republikeinen de meerderheid hebben sinds 2010. De realiteit is/was natuurlijk dat het de Senaat is (waar de Democraten de meerderheid hadden) die praktisch ALLE wetgeving heeft geblokkeerd die uit het Huis is voortgesproten. In feite het belangrijkste onmiddelijke resultaat van deze verkiezingen is dat de huidige leider van de Senaat, Democraat Harry Reid, niet langer meer zijn blokkeringsstrategie zal kunnen uitvoeren. De intentie van die strategie was van Obama te beschermen door te beletten dat individuele Democratische Senatoren openlijk 'kleur' zouden moeten bekennen omtrent concrete wetsvoorstellen.

#119354

OutlawMike

 

Hahahahaaaaaaaa!!!! Te vroeg geroepen Mr Huybrechts!

Toegegeven, Evina Teefs zit thuis te snotteren met een zware depressie en haar stukjes missen de bevlogenheid van vroeger, maar geen nood! Ons Kwaliteitskrant heeft al een andere halvegare gevonden, zekere Gary Younge die schrijft voor The Guardian:

"En de winnaar is.... het cynisme

Wie? Volgt de VS voor de Britse krant The Guardian.

Wat? Dat de Republikeinen nu de Senaat in handen hebben, heeft niet al te zware gevolgen voor het wetgevende werk.

Uiteindelijk is de Republikeinse vloedgolf er niet gekomen. Sterker, het was nauwelijks een rimpeling op het water te noemen. De Republikeinen hebben de Amerikaanse midterm-verkiezingen gewonnen – daar kun je niet naast kijken – maar groot kun je die overwinning bezwaarlijk noemen. Niet alleen vonden deze verkiezingen overwegend plaats ..."

enz enz enz enz enz

Bespottelijk!

 

#119355

OutlawMike

 

We zitten hier dus met een Republikeinse overwinning waar je niet naast kunt kijken maar die tegelijk nauwelijks een rimpeling op het water te noemen is....

Moet ik nu lachen of huilen?