Britten willen geen post-nationale EU

Veel continentale Europeanen zijn voor de EU omdat ze daarin de beste garantie en bescherming zien tegen de dreiging van oplevend, agressief nationalisme. Maar de Engelsen hebben een hele andere geschiedenis. Europeanen denken: nooit meer nationalisme, want anders krijgen we nieuwe Hitlers. Engelsen leren op school dat ze juist dankzij hun nationalisme Hitler konden verslaan. Ze zien dus ook gewoon de noodzaak niet van post-nationale politieke integratie. Vandaar ook dat ze de EU beschouwen als een economisch en niet als een politiek of cultureel project. 

Joris Luyendijk in The Guardian, 11 januari 2016, en De Standaard, 13 januari 2016.

Reacties

#119745

Marc Huybrechts

 

Het is duidelijk dat Luyendijk niet van de Britten houdt, en ook niet van bankiers. De vergelijking die hij maakt (in het Guardian artikel) met Cuba is absurd. Het ondermijnt zijn vermeende joernalistieke kwalificaties. En als anthropoloog weet hij misschien wel het een en ander over 'oude' en/of primitieve volkstammen, maar van recente Britse geschiedenis begrijpt hij waarschijnlijk niet veel.

Ik vraag me af wat hij bedoelt met de EU als een "cultureel project"? Zou een Europees "nationalisme" niet even gevaarlijk kunnen zijn als Frans, of Duits, of Brits, of Italiaans enz...nationalisme? Zou een Europese Hitler of Napoleon niet gevaarlijker zijn dan een louter Duitse of Franse....? Het zegt alleszins niets goeds over Europeanen als hun culturele 'leiders' (gelijk joernalisten) zouden denken dat Europeanen geneigd zouden zijn van Hitler-types voort te brengen.

Het is zeker waar dat er voldoende 'nationalistisch' patriotisme aanwezig was in Engeland om nazi-Duitsland TIJDELIJK te kunnen TEGEN HOUDEN, maar de meeste Engelsen begrijpen dat de geografie daarbij een belangrijke rol heeft gespeeld. En zij die geschiedenis kennen die weten dat Hitler niet werd verslagen ("verslaan") door Engels "nationalisme" maar wel door de militaire kracht van de toenmalige Soviet Unie en de USA.

Luyendijk moet nog leren van een onderscheid te maken tussen goede en slechte vormen van nationalisme, en Europeanen moeten beseffen dat geen enkel politiek bestel kan overleven zonder een gezonde dosis van nationalisme en patriotisme, ongeacht hoe ruim men de term 'natie' ook zou kunnen of willen interpreteren. De notie van een "post-nationaal" politiek bestel, inclusief een post-nationale EU, is ofwel een contradictie-in-termen ofwel een pijpdroom.

#119748

fcal

 

Het is duidelijk dat ook vele anderen lak hebben aan een EU-eenheidsworst. De VVD-er (NL) Sid Lukassen heeft het over het "Avondland en Identiteit" in volgend vraaggesprek: https://youtu.be/qP8a-8h4ju8

#119751

luk vanhauwaert

 

Verdomme, kan die ondervraagster nu eens geen vijf minuten haar kwebbel dichthouden. Telkens iets belangrijks uitvoeriger zal worden toegelicht, onderbreekt zij de gast.

#119749

fcal

 

Ook Derk Jan Eppink, vroeger EP-parlementslid voor de Belgische LDD, denkt in dezelde richting. Zijn visie op bepaalde Europese omstandigheden. http://sidlukkassen.nl/wp-content/uploads/2016/01/12465145_774957629276387_776486158_o-1024x539.jpg

#119852

fcal

 

Volgende maand wordt in Groot-Brittannië het referendum gehouden, dat zal beslissen of het land de EU verlaat of erin blijft.

Hierna een verwijzing naar de 'Brexit'-film (volledige versie).

https://youtu.be/UTMxfAkxfQ0

#120228

fcal

 

Het beste sprekersdzbuut van 2017 in het Britse Lagerhuis. Aan het woord is de zwarte immigrante uit Nigeria Kemi Badenoch, parlementslid voor Saffron Walden. https://youtu.be/CvzyyBJVNGA

#120229

Marc Huybrechts

 

Fcal, uw regelmatige zwerftochten doorheen het labyrinth van het internet hebben weer een pareltje opgeleverd. Inderdaad, deze dame is een hoopvol teken (naast vele negatieve indicaties) voor de Britse toekomst. Zij durft 'tegendraads' zijn, en ondermijnt de valse 'zekerheden' van 'identity politics' aangehouden door de schapen/volgelingen van de heersende naief-linkse culturele orthodoxie.

#120231

fcal

 

Alhoewel haar familienaam ietwat de richting uitgaat van (Bad) Enoch (Powell) is ze klip en klaar in haar formulering van de basis waarop de Westerse samenleving berust. Zo te zien waren er enkele parlementsleden, die het in Keulen hoorden donderen. Ik vrees dat de 'prime-minister' Theresa May als een enigszins dorre apparatsjik, niet in staat is iets dergelijks te produceren. Had ze dit wel gedaan, dan had ze wellicht haar meerderheid behouden of zelfs vergroot tijdens de laatste vervroegde verkiezingen.