Zigeuners in het Europa van de 15e eeuw

De zigeuners die in de zomer van 1427 bij de Franse hoofdstad opdoken, beweerden dat ze bekeerde christenen waren uit "Neder-Egypte". Hun bekering was het gevolg van de verovering van hun land door de christenen. Toen de "Saracenen" hun land opnieuw veroverden, verzaakten ze aan hun nieuwe geloof, tot de herovering door de Duitse keizer en de koning van Polen. Als straf voor hun religieuze wispelturigheid, moesten de zigeuners van de paus zeven jaar de wereld rondreizen, zonder in een bed te slapen. De paus zou wel voor aanbevelingsbrieven gezorgd hebben, zodat hun groep ondersteund kon worden door aalmoezen.

Volgens een variant op dit verhaal was de zevenjarige pelgrimstocht een straf omdat de Egyptenaren Maria en haar kind geweigerd hadden te herbergen tijdens hun vlucht naar Egypte.

Het is duidelijk dat veel van deze verhalen volledig uit de lucht gegrepen waren. Daarbij werd misbruik gemaakt van de goedgelovigheid van de late middeleeuwers. Ter verdiging van deze naïviteit moet worden opgemerkt dat in West-Europa in deze periode wel meer zonderlinge figuren op tocht waren, waarvan sommigen effectief op de vlucht waren voor de Turken.

Bovendien gaven de titels van hertogen en graven, waarvan de hoofdmannen van de zigeuners zich bedienden, de indruk dat het hier om een soort van zwervenda adel ging, wat de geloofwaardigheid van de Egyptenaren verhoogde. (...)

Hendrik Callewier in "Uit het land van Pape Jan: zigeuners, vluchtelingen en andere exotische bezoekers van middeleeuws Kortrijk", in "de Leiegouw", jaargang 58 aflevering 2, 2016.

Reacties

#120137

fcal

 

Van de Abessijnse Pope Jan en de Zigeuners, even 'off-line' naar de Girondijnse havenstad Bordeaux. Gelegen aan de Garonne op 100 km van zee, is dit om vele redenen een bijzonder interessante stad daar in Zuid-West Frankrijk. De stad en regio kan bogen op een geschiedenis, die teruggaat op de Galliërs, Romeinen, West-Goten, Franken, Engelsen, Nederlanders en Fransen. Bovendien produceren de grindkruinen en de kleikalkbodems er de meest verkochte betere wijn van Frankrijk. De linkeroever (Médoc en Graves) produceert een cabernet getinte wijn, de rechteroever (Saint-émilion, Pomerol, Fronsac, Blaye ...) een door de merlot-druif gekenmerkte wijn. Van de eerste soort heb ik er, groot en klein, enkele hectoliter liggen in de kelder. De Médoc met zijn kiezelheuvels, polders en zeewaarts de fijne zandduinen was me steeds ook een fietsvakantieparadijs. De hienavolgende clip laat u kennismaken met de haven en stad, die op de vraag van de markt qua wijn een antwoord wist te verzinnen. En dat bracht voorspoed op. In de 18de eeuw was het ook de suikerhoofdstad van Frankrijk. (driehoeksvaart op de Caraïben). Een en ander kan men afleiden uit de architectuur en ruimtelijke ordening van de stad en omgeving. Bij deze reportage zijn ook drones gebruikt. 

https://youtu.be/BiNl1IoshyA