Digitale televisie, toch niet helemaal digitaal

Telenet en Belgacom pakken dus binnenkort uit met "digitale televisie". Of eigenlijk, niet helemaal digitaal. Het signaal komt digitaal de huiskamer binnen, maar wordt in een settop-box omgezet naar analoog, vlak voor het via een SCART-kabel uw televisietoestel ingaat. Nu zal u zeggen: LVB, je bent een kniesoor, want mijn TV-toestel kan toch alleen maar analoge signalen aan. Dat klopt, de meeste tv's zijn analoog. Maar er bestaan al (dure) LCD-tv's met een digitale ingang. Er bestaan digitale DVD-recorders en videorecorders met harddisk. Welnu, wie puur digitaal wil kijken, of wie digitaal wil opnemen met eigen digitale apparatuur, kan er zowel bij Telenet als bij Belgacom niet omheen van eerst een digitaal-analoog omzetting te doen (in de settop-box, naar de analoge SCART-uitgang), gevolgd door opnieuw een analoog-digitaal omzetting (in de DVD-recorder, in de harddisk-videorecorder, in de PC met video-capturekaart, of in de digitale LCD-tv). Wat uiteraard kwaliteitsverlies met zich meebrengt. Je kunt wél zuiver digitaal opnemen met de Digicorder van Telenet en wellicht ook met iets gelijkaardigs bij Belgacom (de timeshift-functie zit er nu al standaard in). Maar ook met die toestellen kun je het digitaal opgenomen signaal niet digitaal naar buiten brengen. De klant krijgt bij beide leveranciers wel rechtstreekse toegang tot het digitale geluid, noodzakelijk bij zogenaamde 'Home Theatre' systemen met Dolby 5.1-geluid. De veelgeprezen 'digitale televisie' wordt in Vlaanderen dus digitaal geluid, en digitaal beeldtransport tot in de settop-box, maar niet verder.


Wat een contrast met digitale satelliet-televisie. Daar krijgt de gebruiker wel volledige toegang tot het digitale signaal. Je kunt een DVB-S tuner in de vorm van een PCI-kaart in je PC steken, je verbindt die kaart met een satellietschotel, en je kunt de tv-signalen puur digitaal opnemen op je PC, zonder enige analoge tussenstap.

Op de kabel worden de digitale televisiesignalen verstuurd in de DVB-C (de C staat voor "cable") norm. Dat is net als DVB-S (satelliet) en DVB-T (terrestrisch, via de ether) een open formaat, waarvoor verschillende bedrijven ontvangers maken. Technisch is het mogelijk de signalen te coderen, zodat ze enkel ontvangen kunnen worden voor wie over een smartcard beschikt geleverd door de provider. De provider kan ook elke individuele ontvanger-decoder activeren en de-activeren. Telenet zal gebruik maken van de Nagravision-codeertechniek.

Nu bestaan er dus naast DVB-S kaarten ook DVB-C insteekkaarten. Daarmee kun je digitale kabelsignalen ontvangen op je PC. Als die digitale kabelsignalen gecodeerd zijn, zoals bij Telenet het geval zal zijn, dan kun je een DVB-C tunerkaart kopen met CAM, wat staat voor 'conditional access module'. De smartcard die je van Telenet ontvangt en die je toelaat de signalen te decoderen, steek je dan in de kaartlezer van de CAM-module. Technisch zou het dus mogelijk moeten zijn om de digitale kanalen van Telenet op je PC op te nemen, maar daar zal Telenet een stokje voor steken, aldus de nieuwsbrief van de Telenet Klantenvereniging (Pandora User Base):

Kan ik zelf ergens buiten Telenet een Digibox of Digicorder kopen, of misschien zelfs zelf ineen knutselen?
Neen, dit kan en mag niet. Men zal de Digibox of Digicorder bij Telenet zelf dienen aan te schaffen. Na installatie zal men de smartcard dienen te koppelen aan het toestel. Wanneer blijkt dat het toestel niet van Telenet afkomstig is, zal het niet geactiveerd worden.

Leo Stouten, deskundige op het vlak van digitale satellietontvangst, meent in nieuwsgroep be.tv dat Telenet hiermee de markt van de randapparatuur zal monopoliseren:
Daar zit nu het grote probleem in de toekomst. Telenet zal de enige zijn die DVB-C ontvangers zal verkopen . Alle andere merken zijn uitgesloten uit de Vlaamse markt. Iedereen die een TV zal kopen met al een DVB-tuner in, zal er toch nog een DVB tuner van Telenet moeten voorzetten. Dat ze dat eisen voor betaalkanalen en interactieve TV is normaal. Maar 90% van de klanten is tevreden met het bestaande vrije pakket, en daar zal ook een DVB-C tuner voor moeten, omdat ook die kanalen gecodeerd en geadresseerd zijn, terwijl dat eigenlijk onnodig is voor de werking.

Tenslotte nog dit. Bart Van Doorne, VTM-correspondent in de VS, noemde Amerika onlangs een bananenrepubliek, want:
Je kan hier geen programma met je videorecorder opnemen als je er niet naar kijkt. Het is hier onmogelijk om naar een voetbalwedstrijd op de ene zender te kijken en een film op de andere op te nemen.

Met de komst van de digitale televisie komt deze situatie ook naar Vlaanderen. Je zal niet kunnen kijken naar het ene kanaal terwijl je een ander kanaal opneemt, tenzij je het opneemt met een digicorder van Telenet (verplicht aan te kopen bij Telenet, en nergens anders), of tenzij één van beide kanalen ook nog analoog op de kabel zit (maar analoge televisie verdwijnt omstreeks 2012), of tenzij je je meerdere settop-boxen aanschaft (alweer: verplicht aan te kopen bij Telenet, en nergens anders). Tegen de tijd dat de carrière van Bart Van Doorne in de VS erop zit, zal ook Vlaanderen dus aan zijn definitie van 'bananenrepubliek' voldoen.

Reacties

#11004

Κrist

 

Het Nagravision codeersysteem gebruikt smart cards die aan de CAM module gekoppeld zijn. In een ander aparaat stoppen haalt niets uit.

Cablecom, mijn kabelmaatschappij in Zwitserland, gebruikt dit (overigens in Zwitserland ontwikkelde) systeem ook. De settop-box die zij leveren is overigens van een belabberde kwaliteit. Ik hoop dat Telenet dat beter doet.

't Is dat ik bij mij op dit moment niet het formaat schotel kan plaatsen dat nodig is om de BBC te ontvangen, anders lag de kabelmaatschappij bij mij al lang buiten...

#11012

dof

 

"Maar ook met die toestellen kun je het digitaal opgenomen signaal niet digitaal naar buiten brengen."

Suggereert LVB hier dat de telenet digicorder content encrypteert op zijn hard drive?

Indien niet is het maar een kleine moeite om die hard drive eruit te halen en op iets "minder problematisch" aan te sluiten.

#11020

VH

 

Het staat Telenet volledig vrij om terug naar de gesloten standaarden, hardware monopolies, en dure toestellen te regresseren. Het staat iedereen vrij om niet op het aanbod van Telenet in te gaan. Wat ik dan ook niet doe.

Na alles wat ik er over lees is het systeem ook technisch nog niet rijp, althans zijn implementatie in de Vlaamse markt. Op het moment heeft zowat iedereen nog een analoge TV, dus zie ik het nut niet in van een digitale ontvangst. Tenzij... ik programma's zou kunnen bekijken op mijn groot PC-flatscreen. Via een TV-kaart in mijn PC. En uiteraard opnemen op mijn harde schijf. En dat blijkt nu net niet mogelijk te zijn.

Hou jullie rommel jongens.

(en off-topic idem dito voor het skynet blogs "team" - skynet blogs liggen al 24u uit en dat op een verlofdag - nog zoiets en bibi is weg naar typepad of blogspot)

#11023

Erik Evrard

 

>Na alles wat ik er over lees is het systeem ook technisch nog niet rijp, althans zijn >implementatie in de Vlaamse markt. Op het moment heeft zowat iedereen nog een analoge >TV, dus zie ik het nut niet in van een digitale ontvangst. Tenzij... ik programma's zou >kunnen bekijken op mijn groot PC-flatscreen. Via een TV-kaart in mijn PC. En uiteraard >opnemen op mijn harde schijf. En dat blijkt nu net niet mogelijk te zijn.

VH:

Je kan perfect digitale TV bekijken van Telenet via een (groot) PC scherm. En ook met elk andere digitaal scherm (bv. die van Loewe).

Telenet zend standaard volgens de DVB-C norm uit, waarvoor er tientallen PC ontvangstmodules bestaan (en die kosten hooguit 100 euro).

Niemand is verplicht die domme Telenet settop-boxen te gebruiken (die inderdaad de signalen weer analoog maken).

Ik kijk alvast uit naar de DVB-C signalen... Vlaanderen loopt echt wat achter op digitaal TV gebied (geloof me, ik weet waar ik het over heb). Al hoor je vaak het tegendeel verkondigen (meestal door politici trouwens).

Je mag trouwens een hoop nieuwe TV toestellen verwachten met een digitale ingang - en dan kan je je eigen settop-boxen (van derde leveranciers - niet Telenet), al dan niet in een PC ingebouwd) gebruiken.

Overigens is de analoge omzetting tussen de settop-box en het TV-toestel een minder erg euvel dan analoge transmissie via de kabel. Daar heb je pas een serieus kwaliteitsverlies (in sommige frequentiebanden meer dan andere). Alleen is iedereen het zo gewend dat niemand het merkt.

In 99,99% van de gevallen is de DVD speler thuis ook via een analoge kabel met de TV aangesloten, en daarvan vind iedereen de kwaliteit wel duidelijk beter (scherpte, beeldstabiliteit).

De analoge switchoff is onvermijdelijk... (zelfs op de kabel - terrestiëel en via satelliet zelfs nog vroeger). Ik herinner me nog levendige discussies van mensen die vinyl in leven wilden houden na de komst van de CD.

Voor mij zijn de voordelen van digitale TV overduidelijk:

- echt betere beeldkwaliteit (met eigen DVB-C decoder)

- eindelijk digitale opname-mogelijkheden met PC (en ik heb het niet over de Telenet digicorder)

- upgrade naar echte hoge definitie TV is erg makkelijk (daar wacht ik nog het meest op).

De interactieve mogelijkheden boeien me totaal niet en ik voorspel dat dat ook marginaal zal blijven.

#11024

dof

 

@Evrard:

lees het artikel, man: Het zal niet mogelijk zijn om Telenet digitale TV op de PC te bekijken, of althans, dat is wat Telenet wenst en zijn best voor zal doen.

#11026

LVB

 

Erik, jouw scenario zal niet mogelijk zijn. Ook het basispakket van Telenet, waarvoor je niets hoeft bij te betalen dus, zal gecodeerd zijn én elke ontvanger moet individueel geadresseerd worden door Telenet, en dat gaan ze alleen doen met apparatuur die van Telenet zelf komt.

Wettelijk gezien zou men Telenet moeten verplichten om smartcard en CAM-module te leveren aan elke abonnee, ongeacht de settop-box of andere randapparatuur (tv met ingebouwde DVB-C tuner bijvoorbeeld) die de klant gebruikt.

#11027

LVB

 

Het enige voorbehoud maak ik nog voor die zes of acht zenders die straks uit het analoge pakket verdwijnen (waaronder CNN en Arte). Die zal je misschien wel ongecodeerd kunnen ontvangen met een DVB-C tuner. Maar ja, die zitten ook vrij op de satelliet.

#11028

Erik Evrard

 

Luc,

ben je zeker dat het basispakket gecodeerd zal zijn? Dit zou erg ongebruikelijk zijn. Op de meeste andere kabelnetten (in Nederland, Duitsland, Groot-Brittannië) zijn alle basispakketten in DVB-C FTA (free-to-air).

Helaas wordt kabel door Europa beschouwd als een 'closed network'. Dit is erg jammer, want feitelijk zou er een opsplitsing moeten zijn tussen de functie "carrier" en "content leverancier" (of eigenlijk aggregator, want ze kopen alleen content van TV stations in en produceren niets zelf). Nu is Telenet allebei, en externe leveranciers van content moeten altijd passeren via Telenet.

In de meeste landen heb je tenminste twee, en vaak drie of zelfs vier modi waarlangs je TV signalen kan ontvangen: terrestriëel, satelliet en kabel. En tegenwoordig ook via ADSL. In Nederland, Groot-Brittannië, Duitsland en Zwitserland zijn die vier al mogelijk.

In Vlaanderen zit er niks op satelliet (behalve dan de zender "Het Beste van Vlaanderen en Nederland"). Alleen de VRT zendt terrestriëel uit, dus dat is geen optie voor wie de commerciëlen wil zien. We zitten dus vast aan het monopolie van Telenet, en dat is jammer.

Maar eigenlijk kan je dat niet Telenet verwijten. De commerciële zenders hebben besloten niet via satelliet of terrestriëel uit te zenden, wellicht omdat ze via kabel reeds voldoende marktdekking hebben, en dragen hierdoor bij tot het Telenet monopolie. Helaas sluiten ze daarmee ook geïnteresseerden uit die in het buitenland (daartoe behoort Wallonië!) willen kijken, of mensen die geen kabel kunnen krijgen (boot, caravan, enz.)

In Nederland is de dekking van de kabel practisch even groot, en toch zendt iedere commerciële zender daar ook uit via satelliet en terrestriëel (DVB-T), dit laatste weliswaar gecodeerd (je hebt een digitenne abonnement - overigens door telco KPN exploiteerd).

Alhoewel ik tegen al teveel overheidsinmenging ben, zie ik toch een rol voor de regulator op dit gebied: een zendvergunning van een TV station zou moeten inhouden dat er tenminste twee onafhankelijke uitzendmodi gebruikt worden (terrestriëel, satelliet, kabel).

Vroeger was de kostprijs van terrestriëel uitzenden erg hoog, maar door DVB-T is dit beduidend goedkoper (de electriciteitsfactuur valt ca. 100x lager uit, om maar wat te noemen). Helaas zijn alle DVB-T zenders eigendom van de openbare omroep, en de commerciëlen hebben, begrijpelijkerwijs, geen zin om daarvan afhankelijk te worden. Dit zendpark zou dus wel afgesplitst moeten worden, net zoals dat in Nederland (Nozema), Duitsland, GB en andere landen gebeurd is.

Helaas zie ik in Vlaanderen niet zoveel veranderen... ik wijt dat voor een deel aan politieke onkunde - er is weinig echte mediakennis bij de politici aanwezig. Het zou al veel helpen indien ze eens over de grenzen heen zouden kijken, en bv. eens de International Broadcasting Conference (IBC) zouden bijwonen, die ieder jaar in Amsterdam wordt gehouden. Met die informatie kan dan eens "the big picture" in kaart gebracht worden, wat veel helderheid zou scheppen. Ook journalisten zouden er baat bij hebben, want ik heb de afgelopen weken veel foutieve informatie hierover in de meeste Vlaamse kranten gelezen.

Nog even mijn eerste vraag herhalen: wordt het basispakket van Telenet wel of niet gecodeerd?

>Wettelijk gezien zou men Telenet moeten verplichten om smartcard en CAM-module te leveren aan elke abonnee, ongeacht de settop-box of andere randapparatuur (tv met ingebouwde DVB-C tuner bijvoorbeeld) die de klant gebruikt.

Eenvoudiger zou het zijn dat het basispakket FTA wordt uitgezonden, want dan kunnen standaard DVB-C tuners gebruikt worden zonder smartcard (ik heb er al een klaarliggen).

#11029

Erik Evrard

 

Luc,

sorry - ik had jouw originele artikel veel te snel gelezen, en het laatste deel blijkbaar gemist.

>Kan ik zelf ergens buiten Telenet een Digibox of Digicorder kopen, of misschien zelfs zelf ineen knutselen?

>Neen, dit kan en mag niet. Men zal de Digibox of Digicorder bij Telenet zelf dienen aan te schaffen. Na installatie zal men de smartcard dienen te koppelen aan het toestel. Wanneer blijkt dat het toestel niet van Telenet afkomstig is, zal het niet geactiveerd worden.

Ik ben even sprakeloos en kan het bijna niet geloven...

#11616

jef

 

"of tenzij één van beide kanalen ook nog analoog op de kabel zit (maar analoge televisie verdwijnt omstreeks 2012)"

klopt maar gedeeltelijk: analoge tv via de ETHER zal verdwijnen tegen 2012, voor analoge tv via de kabel is er nog geen switch off datum. De kabelmaatschappijen willen een snellere analoge switchoff om hun capaciteitsprobleem op te lossen (vooral Telenet, minder een probleem bij Interkabel), maar de commerciële omroepen vrezen dat ze dan adverteerders zullen kwijtspelen omdat de reclameblokken via digitale tv geskipt kunnen worden.

#11618

dof

 

"De kabelmaatschappijen willen een snellere analoge switchoff om hun capaciteitsprobleem op te lossen"

Wel, misschien moeten ze dan eens ontsnappen uit hun droomwereldje en inzien dat als ik met digitale TV MINDER kan, i.e. enkel een videorecorder van Telenet kan gebruiken om op te nemen zonder kwaliteitsverlies, ik niet snel geneigd zal zijn om over te stappen.

#11674

Karel

 

Op de download sectie van de Telenet website (http://televisie....) vind je een reeks pdf documenten die je een beter beeld geven wat Telenet Digital TV betekent wat betreft installatie apparatuur en wat je mogelijkheden zijn.

Zo lees ik dat er naast de set-top box ook een kabelmodem geïnstalleerd zal worden door de Telenet installateur die via een ethernetkabel met je set-top box verbonden zal worden om de interactieve toegang mogelijk te maken. Tenzij je reeds Telenet klant bent, zal er dus nog wat extra hardware in je woning geïnstalleerd moeten worden.

Nergens in de documentatie kan je terugvinden wat de precieze opname mogelijkheden zijn via VCR of harde schijf/DVD-recorder. Mijns insziens zullen deze enkel het aanbod van de 26 klassieke analoge zenders kunnen opnemen via de in deze apparaten ingebouwde tv-tuner. Wil je de bijkomende digitale kanalen opnemen zul je de scart-tv output kabel van de Digibox moeten koppelen aan je VCR of HDD-DVD recorder en je Digibox afstemmen op het gewenste kanaal. Ondertussen kan je via je tv wel geen ander kanaal bekijken. Dit lijkt me een serieus nadeel te zijn. Dus maar wachten op die Digirecorder die enkel harde schijf heeft, en geen DVD recorder ?

Zie :

http://televisie....

http://televisie....

http://televisie....

#11684

ivan

 

"Leo Stouten, deskundige op het vlak van digitale satellietontvangst, meent in nieuwsgroep be.tv dat Telenet hiermee de markt van de randapparatuur zal monopoliseren"

Dit is eigenlijk al het geval met de kabelmodem, die je ook bij Telenet moet halen. Toegegeven, het is minder ernstig in dit geval omdat je alleen maar een waarborg moet betalen, terwijl je een Digibox moet kopen.

Ik denk dat dit een slechte zaak is. Omdat er geen concurrentie is, heeft Telenet er geen belang bij om de randapparatuur voortdurend te vernieuwen en te verbeteren.

Wat ze wel gaan doen is het aanbrengen van veranderingen zodat je toch regelmatig een nieuwe moet kopen, omdat je andere functionaliteiten zal verliezen. Maar of het dan om echte innovaties zal gaan is nog maar de vraag.

Telenet zal hoe dan ook haar winst inzake digitale tv vooral uit de randapparatuur moeten halen.

#11698

Tommer

 

Beste Erik,

Ben je zeker dat het basispakket in Nederland, Engeland enz.. te bekijken zijn met eender welke DVB-C decoder?

Ik las nl dat er op z'n minst het DVB-T aanbod toch gecodeerd is, maar met een goedkoper smartcard te decoderen (Free-to-view in plaats van Free-to-air).

"Free to View betekent dat uitzendingen weliswaar gecodeerd zijn, maar bijvoorbeeld om auteursrechtelijke redenen, en dat gratis of voor weinig geld een smartcard ter beschikking wordt gesteld. Zo is in Engeland de BBC op satelliet op deze wijze beschikbaar. En in Nederland zenden Nederland 1, 2, 3 en commerciële stations als SBS 6 en RTL 4 op eenzelfde wijze op satelliet uit via Canal Digitaal Satelliet."

Heb trouwens nog een nadeel bedacht van de telenet-approach: de mensen met verschillende TV's zullen verschillende Digibox-en nodig hebben !! (terwijl er binnenkort toch TV met digitale ontvanger zullen bestaan)

Groetjes en alvast bedankt voor je reactie,

Tom

#11699

Tommer

 

Het zal waarschijnlijk niet nodig zijn nog extra hardware te plaatsen. De digibox heeft namelijk hoogstwaarschijnlijk een ingebouwde kabelmodem:

http://www.adbglo...

#11701

LVB

 

@tommer: BBC op satelliet is sinds mei 2003 volledig free-to-air (maar de footprint van de satelliet heeft slechts een beperkte spillover buiten de UK). De Nederlandse omroepen zitten inderdaad free-to-view in het Canal Digitaal satellietpakket, de smartcard is enkel verkrijgbaar op een Nederlands adres met Nederlandse bankrekening.

Er is niets op tegen dat Telenet het signaal codeert. Er is wel iets op tegen dat ze niet toelaten dat hun smartcard (en CAM-module) ingeplugd wordt op andere apparatuur.

#11705

dof

 

"Er is niets op tegen dat Telenet het signaal codeert."

Behalve dan dat dit een ingewikkelder model is dan het huidige.

Nu (analoog) betaal je telenet en ze bezorgen je een kabel en daar stopt de bemoeienis van telenet: jij kan die kabel zelf vertakken en er appparaten die je in de winkel koopt op aansluiten.

#11706

Siegfried Bruckmann

 

Dat het een digitaal-analoge omzetting betreft is correct. Dat is bij een DVD-speler die we via Scart of S-VHS aansluiten ook wel, zelfs bij het superieure Component Video. Maar we weten ook wel dat een DVD betere beeldkwaliteit biedt (op een analoge tv dus) dan een gewone tv-uitzending, het verlies is nu eenmaal groot door de analoge distributie en daar zal Telenet DigitalTV dus een pak beter in zijn.

Er zijn inderdaad al TV's met een digitale ingang, die inderdaad nog betere kwaliteit kan bieden. Dit is echter nog een minderheid, de meeste tv's zijn nog voorzien van analoge aansluitingen (meestal SCART), zelfs veel LCD- en plasmaschermen. Het is wel een beetje spijtig dat Telenet niet van de eerste keer zowel een SCART als bijvoorbeeld een DVI-uitgang heeft voorzien voor haar Digibox. Al verwacht ik wel dat dit wel zo zal zijn bij de eerstvolgende versie. Dan gaan we nog een stap verder met HDTV (High Definition TV), alleen moet daar ook maar eens klare wijn in worden geschonken door de industrie, gaat het nu echt 1080 lijnen zijn of toch maar 720? Tot die tijd is het volgens mij zelfs gevaarlijk te investeren in een blitse LCD-TV (plasma is van inferieure kwaliteit, zoals ik al eens aanhaalde op mijn eigen blog) waarvan je eigenlijk nog niet weet of hij de uiteindelijke standaard voor HDTV echt zal kunnen ondersteunen.

Tenslotte, Telenet zegt duidelijk dat haar iDTV geen revolutie maar een evolutie is, de eerste stap is gezet maar het zal ongetwijfeld verder groeien. De eerste gsm's waren ook halve bakstenen en konden zelfs geen SMS aan.

#11707

Siegfried Bruckmann

 

O ja, volledigheidshalve: Belgacom zal wel decoders hebben met een digitale uitgang.

#11712

Tommer

 

Bedankt Luc voor je duidelijke reactie!

Waarom is er niets op tegen dat telenet het signaal codeert?

Zoals ik het nu zie kan ik begrijpen dat men om wille van uitzendrechten etc. moet coderen voor zaken die zo uit de lucht te plukken zijn (DVB-T-S). Zoiets als de nederlandse omroep heeft als publiek het nederlandse volk...etc.

Maar voor kabel is er toch de klassieke toegangscontrole ("het aan- en afsluiten van de lijn" )?

Misschien zie ik iets over het hoofd...

Alvast bedankt,

Tom

#11713

Tommer

 

nu wordt er tenslotte toch ook niet gecodeerd?...

#11716

Tommer

 

Toch vreemd dat telenet wél de mogelijkheid wil open houden om tot een vrije markt te komen wat SetTopBox's betreft (met, hou je vast een "On ramp to Retail"-approach):

http://informitv....

Of zouden ze deze mogelijk enkel willen voorbehouden voor zichzelf...

In alle geval kozen ze voor MHP, dus kunnen ze onder voldoende druk die codering er wel afhalen ;-)

#11720

Neverbeendead Religion

 

Een laptop is een tv scherm met een keyboard.

Een tv is een tv scherm met een klein wireless keyboard dta men de afstandsbediening noemt.

Dan moet je jezelf maar afvragen of beiden toekomstgewijs naar elkaar of van elkaar gaan groeien.

De truk is van de mensen warm te maken voor de voordelen.

Op vakantie en slecht weer, de vlaming kan niet naar een eigen zender kijken en een vakantieganger van een ander land wel.

De tour de france met meer dan een radio volgen langs de weg als wielrennerfanaat.

Televisie bovenop radio op alle plaatsen waar men naar een wachtkamer verwezen wordt zonder de anderen te storen waarbij ikzelf dan ook graag promo maak voor het e-book waarbij vele boekenkasten passen in een hedendaagse primitieve 4,7 GB data dvd.En de bibliotheken dan ook online met hun boeken zoals voorspeld in die film I-robot.Het hoofdpersonage krijgt de vraag of hij liever ook dat terug zoals vroeger wil.De kostprijs is dan voornamelijk herlaadbare batterijen tegenover alle electriciteit van bos naar boekwinkel of bibliotheek.

Het is dus nog wat vroeg om mijn visie op het gegeven te geven,maar die komt er zowiezo want het internet is een revolutionair gegeven dat ook tv en laptop (de standaard desktop is nu al met een flat screen terwijl die hele kast ook in een laptop past, kijk ook naar i-pod dat net een nieuwe gelanceerd heeft met 60 GB en dat is al veel meer dan mijn desktop voor zo een dingetje dat in de hand past).

http://store.appl...

Als je het voorbeeld van skype neemt dat je een gratis aansluiting biedt om hen te gebruiken om gratis te telefoneren met gsm's die hier al verkocht worden

http://www.hcw.be...

is het niet ondenkbeeldig dat gelijkgestemden een nieuw internet oprichten dat ook alles gratis maakt behalve de apparatuur ,een 1 malige aanschaf, die je nodig hebt die je bij hen kan kopen waarmee je ook wereldwijd kan gaan aan topsnelheid van hdtv (2 uur hdtv down of uploaden per minuut).

De komende veranderingen gaan veel verder dan een settopbox waar je nog niet full potential mee kan gaan.

Reken daarbij de evolutie van de gsm.Iedereen heeft er 1 zoals binnenkort iedereen een digitale camera heeft die dvd kan opnemen op een even klein geheugen als i-pod terwijl dat inbuilt handheld gemeengoed naar hdtv, de hoogste standaard gaat, zodat het wat belachelijk zal zijn als jan met de pet betere opnames maakt in zijn straat en op laptop scherm bekijkt nadat de wireless upload voltooid is, dan het beeld van de televisiezenders op het televisiescherm.

#11721

Neverbeendead Religion

 

En voor degenen die iets willen checken dat momenteel in zijn kinderschoenen staat, dat wil zeggen dat men er goed mee bezig is maar men vind er nog niet veel info over op het internet, moet bij google ééns flexible screens intikken.

Wie de film Minority report gezien heeft,beshikt over een veel beter opname van het gegeven in een toepassing dan de videoclips die men op het net vind momenteel.

Ook raar dat men op het internet niet veel praat over een uitbreiding van een uitvinding van de eighties.Virtual reality dat dan resulteert in een toestel even groot als een gewone bril en er hetzelfde uitziend dat digitale hdtv cinema biedt thuis in de zetel met dan een veel wijder scherm als in de bioskoop zelf.Met of zonder flexible screens.

#11722

Neverbeendead Religion

 

Wat het skippen van de reclame betreft.

Media makers en verdelers gaan het met de tijd uitsluitend van reclame moeten hebben want in de digitale wereld is de digitale piraat de standaard geworden.Het onstopbare illegal downloaden zal zelfs streamen worden in non lineaire codering.

Bij non lineaire codering wordt het woord bed bv. verstuurt als kat.De ontvanger weet welke verschillende bewerkingen moeten toegepast worden om van de k een b te maken enzovoort.De hacker weet alleen dat hij met kat eender welk 3 letter woord kan maken als geldige uitkomst omdat hij de juiste verschillende bewerkingen niet heeft op digitale geheugendrager.

Controle thuis resulteert in een gesloten laptop of een net aan het sluiten laptop via 2 bepaalde toetsen tegelijkertijd zodat de politie niet weet hoe de ze de laptop alternatief moeten openen zodat alle illegal software en data niet wordt gewist.Dat gebeurt voor de politie dan in een conventioneel windows systeem dat op geen enkele manier blijk geeft van de additionele toestand die op het punt staat ongemerkt en volledig te verdwijnen.En als men binnenin de laptop zelf probeert te geraken gebeurt hetzelfde terwijl de wet op privacy dat toelaat omdat de makers van computerkluizen gewoon verder gaan naar opvolging en analogie met de makers van kluizen voor bedrijfsinformatie dat verdere toepassing heeft in de burgerwereld.Als je zo een laptop dan hebt,heeft men ook een additioneel prive deel in de laptop dat je dan wel moet laten zien aan de politie en dat prive dagboek open je dan voor hen en dat wist het echte prive deel dan ook ongemerkt en volledig.

De legale illegaliteit in verband met laptops die er staat aan te komen want de piraten zijn alerter dan de rest.

Maar men moet terug naar reclame hier.

Bij digitale televisie kan men alle interactieve toepassingen al vullen met reclame zoals de televisiegids.

En dat de mensen reclame skippen door op een toets te drukken is iets waarover men blijkbaar meer zorgen mag maken dan wanneer men die inlassing momenteel gebruikt om even te zappen om even te zien wat er op de andere zenders is of om naar het toilet te gaan of om even de benen te strekken, iets te eten, iets te drinken.

Het is erg als de reclamewereld er open voor uitkomt dat de mensen fundamenteel tegen reclame zijn en dat ze diezelfde mensen van de vrijheid moeten beroven om hun ongenoegen naar genoegen om te zetten.

Het is beter van realistisch en inventief te zijn.

Realistisch omdat iedereen wel eens voor reclame blijft zitten en omdat iedereen er al wel eens van weg gaat.

Inventief door bv. internetlinks naar de site van het product bij op het tv scherm te geven zoals men bij sommige dvd's al doet omdat de technologie dat al makkelijk toelaat tijdens tv beelden.Het menu van een dvd is het primitieve voorbeeld terwijl er dus al internettoepassingen zijn ook momenteel.De digitale televisie nog wat uitbreiden.

Als je in nieuwe en handige producten gelooft voor bepaalde mensen die dat kunnen gebruiken, geloof je ook in de reclame voor die producten.Hoe groter het kanaal,hoe groter de populariteit van het product dat daar in reclame zal verschijnen.Daarom is het ook belangrijk om weten dat de meeste reclame maar een intro naar de site hoeft te zijn waar de geinteresseerde alles te weten kan komen, en zelfs onmiddelijk indien gewenst.

#11736

Deblieck Tommy

 

Indien telenet ,zoals jullie allemaal sugereren, het digitaal signaal codeert en het enkel mogelijk maakt het te decoderen via hun eigen rommel (lees materiaal), dan zullen ze piraterij in de hand werken.

Er bestaan al genoeg tv kaarten voor de pc (http://www.twinha...) die DVB-C kunnen ontvangen en een cam hebben. Enkel nog de smartcart van telenet copiëren of kraken en klaar is kees.

Ik ben zelf systeem bouwer en verkopo high-end media centers.

Ik krijg veel vragen over telenet met hun digitale televisie.

Opmerking dat ik krijg : "Hebben ik nu eindelijk één toestel die alles kan (media center), moet ik nu alweer een bakje bijzetten. Heb je daar geen oplossing voor...."

Probeer dat maar eens uit te leggen aan een leek!

#11755

METS Paul

 

Een andere dvbc-box gebruiken kan en mag niet van TELENET, kan dit WETTELIJK wel, is dit dan geen geval van KOPPELVERKOOP. Meen van wel, hopelijk kunnen andere wel met meer en betere aansluitingen ten behoeve van de home cinema toestellen en een grotere harde schijf voor de digicorders.

#12017

Tommer

 

Telenet zal het huidige aanbod FTA aanbieden!

De niagravision zal alleen voor de betaal-TV kanalen gebruikt worden.

Probleem is dat de implementatie van MHP blijkbaar nog niet voldoende uniform is, er bestaan nog geen andere comptabele DVB-C, MPH ontvangers. Voorlopig is de Telenet Digibox dus de enige oplossing.

#12249

LVB

 

Paul Van Cotthem, Telenet Digital TV, in Humo van 19 juli 2005: "Wij denken dat het totaal onzinnig zou zijn digitale televisie in te voeren en dan tegen de bevolking te zeggen: 'U moet nu een nieuw digitaal televisietoestel kopen'. Die toestellen bestaan al wel, maar ze kosten algauw 3000 tot 6000 euro. Digitale TV moet er zijn voor de massa, niet voor de happy few.

Dit antwoord gaat voorbij aan het feit dat wie dan toch zo'n duur digitaal tv-toestel heeft, TOCH verplicht wordt om de Telenet settop-box in huis te halen, en een analoog signaal in dat digitale tv-toestel in te voeren. Immers, "wanneer blijkt dat het toestel niet van Telenet afkomstig is, zal het niet geactiveerd worden".

#12250

LVB

 

Vervolg citaat PVC: "Overigens verbieden de filmstudio's in Hollywood ons hun film digitaal tot aan de tv te brengen vanwege de bescherming van de copyright: als je een zuiver digitaal signaal op het scherm brengt, zou iemand met een dvd-recorder perfecte copieën kunnen maken. En dan krijg je hetzelfde fenomeen als in de muziekindustrie: wereldwijde piraterij.

Humo: dus krijgen we nooit digitale tv in België?

PVC: Dat komt wel, zodra er een waterdicht beveiligingssysteem tegen copiëren wordt gevonden - en dat is in volle ontwikkeling."

einde citaat.

Bedenkingen:

- alle Duitse tv-zenders, openbaar en commercieel, zenden via satelliet Hollywood-films ongecodeerd uit, en je kan ze digitaal opnemen. Ze zijn wel gedubd in het Duits.

- Als BBC1 of BBC2 een Hollywood-film uitzenden, kan je die vandaag ook zuiver digitaal opnemen, via satelliet.

#12646

LVB

 

Uit de nieuwste informatie blijkt dat alle digitale kanalen bij Telenet gecodeerd zullen zijn, behalve de 8 die nu nog analoog beschikbaar zijn en straks nog enkel digitaal: CNN, CNBC, BBC World, Arte, FR3, TVE, TCM, Tell-Sell.

#12786

w8andc

 

Sinds geruime tijd heb ik ervaring met DVB-S (ontvangst van digitale tv via satelliet) via een PC. De ontvangst van HDTV zenders trekt mijn bijzondere aandacht. Ik ontvang hier dan ook de Belgische HDTV zender EURO1080 – HD1. De uitzendingen zijn gecodeerd met het IRDETO 2 systeem en ik decodeer deze met hun smartcard en een officiële Irdeto CAM (common access module) . Na heel veel testen en vergelijken ben ik tot de conclusie gekomen dat MyTheatre mijn inziens de beste software is voor de ontvangst van digitale tv in allerlei vormen. Deze software ondersteunt talrijke DVB-tuners. Het gebruik van BDA drivers is ook mogelijk. In combinatie met GIRDER, IRTRANS en een universele afstandsbediening van One For All kan ik alle mogelijkheden binnen MyTheatre op afstand bedienen. Voor satelliet gebruik ik de hauppauge Nova-S / CI (= Technotrend TT-PCline Budget DVB-S). Ik gebruik MyTheatre ook voor de ontvangst van DVB-T via de Nebula electronics DigiTV PCI hardware met de laatste BDA-drivers. De signalen worden via een Nvidia Geforce 6600 GT kaart met 2X DVI uitgang naar een TFT scherm naar de DVI ingang gestuurd. In MyTheatre gebruik ik IVR modus in een resolutie van 1920x1080.

Sinds 1,5 week ben ik ook aan het experimenteren met de ontvangst van DVB-C via het INDI project van Interkabel en meer bepaald via Interelectra. Ik heb mij een smartcard aangeschaft in de Mediamarkt.

Voor de eerste test heb ik hiervoor een Terratec Cinergy 1200-DVB C gebruikt omdat ik hier nog een common interface had liggen die compatibel is met deze hardware. Deze hardware wordt echter niet ondersteund door MyTheatre. Ik gebruikte hiervoor VRECORD (http://www.sceneo.tv) die deze kaart wel ondersteunt alsmede de common interface. De standaard software die Terratec meelevert, ondersteunt de CI niet. Vermits dezelfde codering gebruikt wordt als Euro1080, nl. IRDETO2, gebruik ik dezelfde CAM.

[u]Resultaat[/u]:

• Alle te ontvangen zenders (53) worden gededecteerd.

• Het merendeel van de gevonden zenders is niet gecodeerd en kunnen zonder problemen storingsvrij ontvangen worden.

• De volgende zenders lijken mij wel gecodeerd: ARD, ZDF, WDR, ROB, National Geographic, France2 en France3 uit het pakket PBE en dan een zeer vreemde entry met de naam FR3 Test Benny uit het even gekke pakket PBE Raf&Benny.

• De decodering van de zenders lukt mij slechts enkele seconden om dan stilstaand beeld te krijgen en na enige tijd kan het terug enkele seconden lukken als ik geluk heb. Dus geen standvastige decodering.

• Als ik mijn smartcard van Euro1080 benader via het CI menu, dan kan het kaartnummer (nummer vermeld op de smartcard) zonder probleem ingelezen worden.

• [b]Als ik de smartcard (Deltacard) van INDI benader, dan krijg ik steevast de melding [u]‘No card”[/u].[/b]

Omwille van de ontbrekende compatibiliteit met MyTheatre heb ik de Terratec terug binnengebracht bij de Mediamarkt en ben ik op zoek geweest naar een betere oplossing.

Ik ben dan gestoten op het volgende systeem: [b]FireDTV C / CI of FloppyDTV C / CI[/b] van de Oostenrijkse firma [b][u]Digital Everywhere[/u][/b] (http://www.digita...). Dit zijn 2 DVB-C tuners die via [b]FIREWIRE[/b] communiceren met de PC. De ene is een volledig extern appartaat en het andere kan ingebouwd worden in een 3,5 inch bay vooraan de PC. Deze firma heeft ook een Nederlandse afdeling (http://www.firedt...). Ik ben hiermee in contact gekomen na een antwoord op de plaatsing van een bestelling van hun hardware. Deze hardware is trouwens volledig compatibel met MyTheatre dat ik al gebruik.

In hun laatste email wist men mij het volgende te vertellen:

[i][b]“In uw mail deelt u mede dat er gebruik wordt gemaakt van de Irdeto2 codering.

De ervaringen die wij hiermee hebben zijn niet positief en wel om de navolgende reden.

De kabelexploitanten in Nederland maken gebruik van een aangepaste Irdeto2 codering, welke met de huidige Irdeto CAM's niet zijn te decoderen.

Middels onze hardware kan er uiteraard wel gekeken worden naar de vrij geschakelde DVB-C (Kabel) kanalen, echter de gedecodeerde kanalen zijn in combinatie met een Irdeto CAM en onze hardware helaas niet te decoderen. Oorzaak is gelegen in het feit dat de goedgekeurde decoders een hardwarematige key kunnen decoderen naast de Irdeto2 decodering. [u]Wij zijn momenteel in onderhandeling met de kabelexploitanten om een licentie voor onze produkten te krijgen.[/u]

[i][b]Indien u echter wel de mogelijkheid heeft gezien om met de Irdeto CAM en de smartcard in combinatie met een niet door de kabelexploitant vrijgegeven decoder te kunnen kijken naar gecodeerde kanalen dan horen wij dat graag.” [/b][/i]

Zoals eerder op dit forum reeds gemeld, gebeurt er ergens nog een extra controle voordat de IRDETO2 in werking treedt.

Wat betekent "het decoderen van een hardwarematige key"? Volgens mij is dit een in de CHIP op de smartcard weggeschreven productkey (hexadec code) die via een aangepaste CAM (ingebouwd bij de NOKIA 119C) kan uitgelezen worden waarna de decodering van het in IRDETO2 gescrambelde signaal al dan niet kan plaatsvinden. In de losse te verkrijgen officiële IRDETO CAM kan zulke code blijkbaar niet gedecodeerd worden waardoor er geen decodering van het signaal gebeurt. Vandaar dat bij de gebruikte decoders (Nokia, Samsung, Pannasonic, ...) die kabelmaatschappijen aanbieden de CAM ingebouwd is. Het betreft dus waarschijnlijk een aangepaste CAM.

Dit kan volgens mij met enige kennis en zoekwerk softwarematig opgelost worden.

[u]Bedenkingen[/u]:

* Ik kan moeilijk geloven dat de Nokia 119C die door Interelectra aangeboden wordt speciaal hardwarematig aangepast is voor Interkabel of andere aanbieders.

* De IRDETO2 codering is een standaard en kan volgens mij ook niet speciaal voor Interkabel aangepast zijn.

Op het forum (rubriek vraag en antwoord) van [u]http://www.firedt...[/u] wordt het volgende aangekondigd:

[b][i]“Vooralsnog was het niet mogelijk om Casema TVD te kunnen decoderen met onze produkten sinds de overstap van ViaAcces naar Irdeto-2.

Binnenkort verwachten wij deze mogelijkheid wel te kunnen bieden op onze FireDTV- en FloppyDTV-kabel uitvoeringen.

Wij zullen u in dit forum op de hoogte houden.”[/b][/i]

[u]Bedenkingen[/u]:

* Wat moeten we hier nu onder verstaan?

* Wat gaat aangepast worden: de hardware (CAM), de software of de chipkaart?

* Gaat die dan ook werken voor Interkabel? [b][u]Ik heb zo het gevoel dat Casema en Interkabel hetzelde systeem gebruiken en als dit voor Casema opgelost kan worden, zou het wel eens kunnen dat dit voor Interkabel ook gaat werken.[/u][/b]

Misschien heeft iemand nog meer recentere informatie en kunnen we de koppen eens bij elkaar steken.

Ik vind het totaal onaanvaardbaar dat Interkabel slechts 1 product toelaat om digitale TV via de kabel te ontvangen. Terwijl de gebruikte techniek DVB-C een Europese standaard is en diverse producten voor PC (hardware) te koop worden aangeboden. Dit lijkt mij een sterk eenzijdige marktpolitiek van Interkabel en lijkt mij sterk op koppelverkoop. De mogelijkheid om digitale TV via PC te bekijken lijkt mij de meest logische zaak en wordt door Interkabel op dit moment onmogelijk gemaakt. Dit is voor mij totaal onaanvaardbaar.

Graag enige reactie.

Vriendelijke groeten

#13124

no name

 

@KRIST
Het Nagravision codeersysteem gebruikt smart cards die aan de CAM module gekoppeld zijn. In een ander aparaat stoppen haalt niets uit.
hehe maar die kaart shearen via het net met een dbox voor cable daar al eens aan gedacht ?? in Holland werkt het al jaren hoor :-)))
so Telenet binnekort !!!! oja die leuke dingentjes kosten maar 80¤ inlpaats van die oplichters die hier 199¤ gaan vragen een nadenkertje :-))).

#13125

no name

 

hehe en was dat niet Nagravision2 Aladin dat de heren gebruiken nu ?? hihi ik dacht het wel .en laat dat nu al zo lek als een vergiet zijn hihih kijk hier maar eens gaat nog lol worden in Belgie vreez ik zo hehe http://drhans.jinak.cz/

#14117

stijn

 

conclusie?
kan je nu een dvb-... kaart in je comp steken een cam kaart en de signalen decoderen?
met een al dan niet "gekraakte" cam kaart?
je moet toch niet betalen voor die kanalen dus ja...

#15589

papadoc

 

Wil er iemand een DIY gids schrijven van hoe je het moet doen? Ik heb nog een paar lege kaarten een een kaartschrijver van een paar jaar geleden (sattelietsignaal kraken)

#17198

Genkis

 

Heb vandaag naar Telenet gebeld ivm met digitale tv en DVB-c tuners in tv's.

hun antwoord op de vraag, ik wil mij een tv aanschaffen (loewe) met dvb-c tuner, kan ik apart een kaart krijgen of kopen om alle posten te ontvangen?
antwoord:" sorry maar als u tv wilt zien moet u een digibox aanschaffen, zeker als u interactief tv wilt"
Het interactief gedeelte is voor mij natuurlijk bijzaak, maar toch moet je een digibox aanschaffen, dat geen echt digitaal beeld weergeeft.

conclusie, koop op dit moment geen digibox, zeker niet omdat ze volgend jaar zullen overschakelen naar HDTV, dat een mpeg4 compressie gebruikt. De huidige decoders gebruiken een mpeg2 codering.

Het is in ieder geval niet normaal dat men 8 kanalen minder heeft, en steeds dezelfde prijs betaald. Eigenlijk is dit een stilzwijgende prijsverhoging van telenet.

#31989

Jozef Schildermans

 

De redactie van DiskIdee testte recent de Telenet Digicorder. Je kunt die test hier nalezen:

http://www.diskidee.be/av/t...

Ook hun conclusie is dat het spijtig is dat Telenet de hardware monopoliseert. Er zitten nog heel wat kinderziekten in de Digicorder doordat Telenet de software zelf onderhoudt. Ook beloofde functionaliteit zoals twee programma's tegelijk opnemen werkt nog altijd niet. Maar digitale tv eenvoudig kunnen opnemen is wel een sterk pluspunt en de Digicorder is veel interessanter dan de Digibox. Alleen spijtig dat de consument geen echte keuzevrijheid heeft.

#34595

Kaadeewee

 

Is er iemand die weet wie de OEM leverancier is van de digibox?

Of, want het antwoord van vorige vraag is hiervoor bedoeld: is er iemand die een slingbox heeft en weet welke IR codes moeten gebruikt worden?

Ik weet dat het kan, ik moet enkel de leverancier kennen of een US based TV carrier die dezelfde settopbox heeft.. natuurlijk vind ik geen TELENET tussen de lijst ...

#34603

dendof

 

Zie de link boven je reactie:

http://www.adbglobal.com/?q...

#34762

Joe

 

heb sinds kort de HD skybox, maar ben niet content. Behalve voor de HD kanalen is het beeld is zeer dof en het lijkt alsof er minder frames/s zijn. bijvb BBC en ITV hebben een veel beter beeld via de gewone satelliettuner. het toestel zelf komt automatisch met een harde schijf, maar daarbij ook een krachtige ventilator die trilt en een afschuwelijk geluid maakt... als je dat voortdurend moet horen terwijl je TV kijkt... leuk is anders. weet iemand of je de sky-chipkaart ook in gewone satelliettuners (met chipkaartsleuven) kan stoppen?

#34766

LVB

 

@Joe: Kan je die Skybox en Sky-chipkaart vanuit België aankopen, of moet je daarvoor gaan foefelen met een Brits adres?

#34767

Joe

 

@ Luc: Mijn dealer/installateur kent iemand persoonlijk bij Sky in UK, en kan probleemloos zijn klanten (voor het merendeel expats) op een Brits adres registreren. Bij mij ging dat zeer vlot: dealer had de chipcards in voorraad, doet telefoontje naar Sky, geeft mijn visa nr door en mijn gewenst zenderpakket, en een half uurtje later was ik al geactiveerd.

#34778

NicolasR

 

Wat kan je met een Sky-chipkaart? Kan je dan BBC 3 of 4 krijgen.

#34780

LVB

 

@NicolasR: Alle BBC-tv-zenders zijn gratis te bekijken via satelliet (Astra 28°E), zonder enige chipkaart. Zie http://lvb.net/item/91

@Joe: Heb je dan het volledige Sky-pakket, met o.a. ook Fox News?

#34802

Joe

 

@Nicolas: BBC 3, 4, 5 wel. maar voor Channel 4 heb je de smartcard nodig.

@Luc: ja, het volledige pakket, behalve de premium sportchannels.

#34803

Joe

 

oops, BBC 5 bestaat (nog) niet voor TV. Naar er zijn wel nog 2 andere BBC channels voor kinderen: CBBC, en Cbeebies.

#35688

Ja nWynen

 

Weet er iemand iets of belgacom digitale tv wel via de pc kan werken?

#40013

StijnG

 

Moeten we dan allemaal wachten op DVB-H?
Blijkbaar wordt die wel ondersteund door de overheid (het testen althans), en een digicorder zal niet kunnnen ;-)

Bourgeois heeft toch serieus een steek laten vallen mbt monopolievorming; zelfs nog pijnlijker nu telenet terug in Amerikaanse handen valt. Maar nu kan de overheid telenet wel aanpakken, ofwel DVB-H subsidieren.

Laat ons hopen...
Weet iemand wie daar een verkiezingspunt van maakt ?

#56571

Jan257

 

Toch iets jammer dat digitaal verhaal in België. Zit je bij telenet moet je veel geld neerleggen voor een decoder die op niets trekt (soms 30 sec zaptijd), zit je bij belgacom hetzelfde en je hebt niet eens de vrijheid om je signaal door te lussen naar een tweede tv of je moet ... jawel nog maar eens betalen (Wat een Geldklopperij!). En nu die nieuwe HD decoder van Telenet 10¤ per maand! Dit kan toch niet langer, we zouden een petitie moeten starten om deze praktijken een halt toe te roepen!
Ik denk dat ik gewoon naar Vlaanderen-TV op satelliet ga overstappen, het is goedkoper en je kan tenminste zelf je hardware kiezen.