Politieke test

Begrippen als "links" of "rechts" zijn helemaal niet voorbijgestreefd; maar ze zijn enkel relevant binnen één dimensie: economisch, sociaal, ethisch, institutioneel, internationaal.

I am a social liberal (76% permissive) and an economical conservative (88% permissive). You are best described as a Libertarian. Ik vertaal het niet in het Nederlands, omdat de begrippen "liberal" en "conservative" iets anders betekenen in het Engels dan in het Nederlands.

Dergelijke politieke tests bestaan in alle maten en soorten, maar deze heeft toch wel de mooiste grafische presentatie, waarbij je jouw positie kunt visualiseren ten opzichte van gekende ideologieen en historische figuren (in mijn geval: Adam Smith).

In Vlaanderen anno 2005 ben je maar "politiek correct" als je in het kwadrant rechts onderaan zit, of in de witte cirkel in het midden. Al de rest is immers rechts, verzuurd, bekrompen, egoistisch en enggeestig. In het kwadrant rechtsboven zit geen enkele politieke partij buiten de witte cirkel. "Schop eens op een libertarier" is tegenwoordig de geliefkoosde vrijetijdsbesteding van Dirk Verhofstadt en Walter Pauli.Reacties

#14311

ivan

 

Ik ben libertariër. Maar is "links" niet permissief? En "rechts" niet pro-kapitalistisch? Ik ben beide. Toch ben ik geen centrist. Dus misschien niet voorbijgestreefd, ze zijn in elk geval irrelevant. Stop nu toch eens met die hokjespolitiek: moet ik nu religieus zijn omdat ik pro-Amerikaans ben ben zoals DJ Eppink graag zou hebben?

#14312

Karel de Jazz Jansens

 

Wel, Luc, zo te zien zitten we knal in hetzelfde politieke kwadrant, alleen zit ik een beetje meer naar het midden (ik hang blijkbaar tussen Bush en Smith in -- en waarom staat Thomas Jefferson er eigenlijk niet tussen, dammit?).

Uit nieuwsgierigheid: welke wet hebt gij neergepend?

#14313

LVB

 

@ivan: Eppink heeft natuurlijk helemaal niet gezegd dat je religieus moet zijn omdat je pro-Amerikaans bent.

Eppink: "Progressieve intellectuelen hebben vier dogma's: antikatholiek (eeuwig jeugdtrauma), anti-Vlaams (Vlaanderen is té rechts), anti-Amerikaans (Amerika is té machtig) en antiglobalistisch (té kapitalistisch)."
http://lvb.net/item/1780

Eppink verwoordt gewoon een waarneming over links, daarmee heeft hij nog niets gezegd over niet-links.

Je maakt hier een al even grote denkfout als diegenen die, omdat ik op de Amerikaanse radio zei dat je anti-amerikanisme in Belgie vooral vindt bij de media, artiesten en intellectuelen, daaruit concluderen dat alle artiesten anti-Amerikaans zijn of, erger, dan je niet anti-Amerikaans kunt zijn zonder in één van die categorieen thuis te horen.

En verder: 'links' komt neer op permissief in de ethische dimensie, maar autoritair in de economische dimensie, omdat links de economische handelingsvrijheid van het individu wil beknotten. De conclusie van de test was wat mij betreft o.a.: permissief op economisch vlak, DUS economisch "conservative"!

Met je commentaar geef je eigenlijk aan dat links en rechts wel degelijk relevant zijn binnen één bepaalde dimensie. Maar natuurlijk kan je tegelijk links en rechts zijn, in verschillende dimensies. Deze test deed slechts een meting in twee dimensies en is dus hoe dan ook beperkt.

#14314

LVB

 

@Karel: aan het einde van de test heb ik de wet voorgesteld dat voor elke nieuwe wet die gecreeerd wordt, er minstens één oude wet dient te worden afgeschaft.

#14315

Ivo

 

Is wel grappig dat Osama en Stalin corresponderen met kiezers van Bush.

#14316

Karel de Jazz Jansens

 

@ Luc:

Ah shit! dat had de mijne moeten zijn. Maar het is al te lang geleden dat ik "the Moon Is a Harsh Mistress" nog eens gelezen heb.

Tiens, nog een icoon van het libertarisme dat daar voor mij gerust had bijgemogen: Robert A. Heinlein.

#14317

Mike Reys

 

OKCupid.com uitproberen voor een politieke test? Voor de grap OK, maar vreselijk serieus zou ik het niet nemen.

Btw, ik ben 61% slet !

#14319

Briggs - Smokey Bear

 

Zulke tests doe ik altijd twee keer. Eén maal denk ik goe na voordat ik antwoord, tweede maal stem ik impulsief.

First Run: Nagedacht. Uitkomst:
Reagan's rechter schouder; onder Bush Jr's kin. Daar lig ik blijkbaar.
Social Conservative(38% permissive)and an Economic Conservative (63% permissive)
You are best described as a: Centrist
You exhibit a very well-developed sense of Right and Wrong and believe in economic fairness. loc: (-44, 49)
modscore: (38, 23)
raw: (3527)

Second run: impulsief stemmen:
Social Liberal(60% permissive)and an Economic Conservative
(80% permissive. Capitalist
You exhibit a very well-developed sense of Right and Wrong and believe in economic fairness. loc: (37, 112)
modscore: (48, 36)
Grensgebied tussen Capitalist & Libertariër.
Wie zijn die lelijkaards rechtsonder van Bush Jr. & diene rechtsboven? Ik zit op het voorhoofd van de lelijkaard rechtsonder van Bush jr.

cheers.
Mijn wetten ?
-Tis verboden om een kernwapen tot ontploffing te bregen in een stadscentrum op bestraffing met een boete van 25$ + veroorzaakte schade.
De tweede: Nieuwe wetten worden onmiddelijk geschrapt indien iemand in mijn bureau last vertoont van winderigheid voordat ik de wet teken (goedkeur) :)

#14320

Briggs - Smokey Bear

 

Reagan's linkerschouder, my mistake

#14321

Joe

 

Social Moderate (56% permissive), Economic Liberal(31% permissive). Tussen de wijnvlek van Gorbie en de kin van Kerry. En de permanent van Hillary raakt bijna mijn oren. Waarom niet, zou ik zeggen. Maar ik zit ook bijna in het oksel van Paus J.P.... die laatste was misschien nog zo slecht niet ;-). Toch vind ik het opplakken van sommige "bekende personen" onzinnig: hebben J.P., dat monster van die sci-fi film, of Osama zelf de test gedaan, of zoveel verkondigd/geschreven dat men hun profiel kan afleiden?

#14322

Cogito

 

2 tests: 1 voor mijn persoonlijke mening, daar was ik op de grens tussen kapitalist en libertariër (met een zeer goed ontwikkeld gevoel voor goed en kwaad?????????? (ja zeg, zo stond het er hoor), en 1 voor mijn politieke mening, daar zat ik op de grens tussen anarchist en libertariër (want ik heb een gloedhekel aan commanderen en gecommandeerd worden).
Mijn Eigen Wet: Vrijheid moet verplicht worden!

#14324

Neverbeendead Religion

 

Om anti-liberaal te zijn moet je in het verkeerde of juiste milieu opgegroeid zijn.
Hier een foto ( http://img42.imageshack.us/... )
Vul zelf uw woordkeuze in.

#14325

Neverbeendead Religion

 

Bij die foto hoort nog steeds een andere foto en de tekst van een bekend muzieknummer van een bekende groep van de jaren tachtig.

Een tekst die door de bekende liberalen pas in de toekomst zal begrepen worden.

De foto: http://img237.imageshack.us...

De tekst: http://www.google.com/searc...
De volledige tekst: http://www.sing365.com/musi...

#14328

LVB

 

@Cogito: het verschil tussen jouw "persoonlijke mening" en jouw "politieke mening" ontgaat mij. Of ben jij een echte "politieker" misschien, die aan de cafétoog andere dingen zegt dan in tv-debatten? ;-)

#14329

haedesch

 

@briggs: de bovenste is Ted Nugent, "The Nuge" is een rockgitarist / NRA activist http://www.tnugent.com/
Die eronder is de New Yorkse multimiljardair Donald Trump, de man met het lelijkste kapsel ter wereld, http://www.trump.com/
Zoals gewoonlijk bij dit soort stemmen kom ik economisch centrist en ethisch permissief uit, ergens tussen de ogen van MLK (is dat trouwens geen foutje? Ik dacht dat King een socialist was).

#14330

Luc V.

 

In een ander schema wordt het stemgedrag bij de laatste Amerikaanse presidentsverkiezingen op de assen uitgezet. Het valt op dat de meerderheid van de libertarians niet voor Bush heeft gestemd...

#14335

Francis

 

Zeg Luc, waar staat die test ergens ? Ik zou graag ook weten in welk hokje ik hoor :-)

#14336

Joe

 

Francis: lees Luc's tekst nog een keer, en let op de woordjes in't blauw. Als je het dan nog niet weet, ga vroeg naar bed vanavond en probeer morgenvroeg nog eens. Succes!

#14339

de andere kijk

 

mijn resultaat: 56% permissive - social moderate en 73% permissive - economic conservative, ik ben dus een capitalist, aan de grens met centrist en libertarian (bewijst de degelijkheid van de test) en mijn bolleke staat op het voorhoofd van de man boven John Kerry (wie is dit?)

#14340

de andere kijk

 

die man blijkt dus Donald Trump te zijn

btw: mijn wet: het inkomen mag maximaal voor 1/3 belast worden

#14341

LVB

 

@de andere kijk: jouw bolleke staat op het voorhoofd van Donald Trump.

#14343

Joe

 

@ d.a.k. : Bedoel je die met zijn dooie geblondeerde rat op zijne kop? Trump.

#14344

Joe

 

(tja, 'k was iets te traag in het drukken)

#14347

Eric Jans

 

Niet erg relevant voor de Belgische politiek, vind ik.
Overigens: ik ben een centrist. En ik ben dat graag en met overtuiging. Véél te rechts voor België dus.
Op zo'n Belgische schaal zou ik dus uiterst rechts gesitueerd worden.

Het Belgische centrum ligt immers stúkken en stúkken linkser dan het Amerikaanse - zoals de meesten wel zullen weten - en bovendien op haast alle domeinen van de politiek.
Als nieuwe wet heb ik voorgesteld ('gedicteerd') dat dictaturen en dictators van democratische landen facturen dienen te ontvangen voor de door hun beleid veroorzaakte vluchtelingen. Er moeten wetten komen die zoiets mogelijk maken.

#14351

Willem

 

Ik kwam een paar millimeter lager dan LVB.

@Eric Jans: de belgische schaal is m.i. niet relevant voor de bepaling van je ideologie. Een belgische libertariër (zoals ondergetekende) is even libertarisch als een Amerikaanse libertariër (zoals ondergetekende).

Mijn wet is trouwens een grondrecht geworden: het recht op eigendom. Overigens de enige wet die zou moeten bestaan.

#14352

Neverbeendead Religion

 

Weet er ondertussen al iemand hoe de liberalen en socialisten gaan regeren in de toekomst waarin alle arbeid door robots wordt verricht en er nog alleen werk gedaan wordt door uitvinders die nog werk verrichten omdat ze nog graag verbeteringen maken in de volautomatische wereld.En wat kunnen die van vandaag daar uit leren?
Wordt dat ook in de test gevraagd?

#14353

I am NoName.

 

Links of rechts al dan niet voorbijgestreefd ?

Wel als ik vaststel dat je een commentaar plaatst op een post met als essentie van het betoog dat het wat over de schreef gaat en wat verzuurd klinkt, vind ik het echt naast de kwestie om onmiddellijk als "linkselaard" uitgekreten te worden. Zeker als de "publicist" (ha-ha)een andere verklaring opdist over zijn frustratie of de essentie van zijn betoog.

Als je dat dan met een duidelijke formulering en met een open geest wil weerleggen, begint hij te pruttelen over de "Beschränkung" waarmee hij impliciet beweert dat de andere een stomme kloot is. En als afsluiter weigert de betrokkene dan nog zijn eigen geschrijf te verdedigen. Wat ik als het toppunt van bekrompenheid bestempel.

Als men a zegt, moet je ook b zeggen. Als je verhaal niet klopt ... wel dan moet je zo eerlijk zijn om het te zeggen of het aan te passen. En natuurlijk ik sta open voor ieder zijn persoonlijke mening, maar ook ik heb een hekel aan die mensen die altijd de splinter zien bij een ander maar nooit de balk in hun eigen oog. En ik heb dan de reflex voor die ander in de verdediging te nemen. Waarmee ik evenmin wil zeggen dat ik zelf zonder fouten ben.

Links of rechts ? Wel als het een manier is om mij de mond te snoeren dan ben ik zo vrij om die man in een vakje te steken met een zeer onaangenaam en denigrerend etiket op. Of als het een manier is om de discussie te weigeren wel dan is men fout bezig.

Het is alsof men de ogen sluit voor de recente geschiedenis. Je kan maar vooruit gaan, als je leert uit je fouten. Als je de fouten niet wil zien, blijf je ter plaatse trappelen. Als je ter plaatse trappelt, ga je eigenlijk achteruit.

Voor alle duidelijkheid voor de toevallige lezer van deze blog, het gaat niet over iets dat hier gebeurd of geschreven is.

#14354

Tanguy Veys

 

Mijn uitslag zal wellicht niemand verwonderen alhoewel sommigen me graag in meer extreme vakjes steken...

http://www.tanguyveys.be/ar...

#14355

Eric Jans

 

@ Willem:

Kan zijn, maar als je de Duitse verkiezingen wil winnen zal je daar alvast niet ver mee komen. Zoals daar met Merkel gebleken is!

Daarentegen ben ik ervan overtuigd dat je je ideeën in onze democratische stelsels maar 'geleidelijk aan' kan doorzetten of helemaal niet. OF: na 20 jaar oppositie voeren en dan alleen door te breken of zo je gedachtengoed onontkoombaar te maken.

Zoals het er echter nu uitziet sta je in België als Libertariër (met alle respect voor de ideeën) nergens.

'Realpolitisches denken', in een Duits woord. Misschien toch een overpeinzing waard?

#14356

Steerse

 

Social liberal (88% permissive) en Economic Conservative (63% permissive). Ik zit juist op het randje tussen libertair en democrat.
Geen slecht testje. In een Belgische context zou de y-as wat meer naar rechts geschoven mogen worden en de x-as meer naar beneden.

#14358

Cogito

 

@Luc,

Er is een verschil tussen hoe ik zelf leef en hoe ik vind dat anderen 'moeten' leven.
Wanneer ik de focus van de test plaats op mijn eigen leven kom ik iets conservatiever uit dan met de focus op 'waar ga ik anderen eens toe verplichten?'
In het eerste geval zit ik net op de grens tussen kapitalisme en libertarisme, in het tweede geval zit ik op de grens tussen libertarisme en anarchisme.
Dat betekent dat ik mezelf een aantal vrijwillige beperkingen opleg omdat ik ietwat conservatieve waarden hanteer, maar dat anderen maar zelf moeten weten wat ze doen.

#14362

de andere kijk

 

opvallend: door de religie-vragen te beantwoorden vanuit het standpunt van een gelovige en door over het algemeen 'sterke' standpunten in te nemen, kwam ik terecht op het voorhoofd van Dubya. :-)

#14365

Briggs - Smokey Bear

 

haedesch: Bedankt voor de info.
Francis: http://www.okcupid.com/poli...
Tanguy: Tiens dat had ik ongeveer ook bij de eerste test :).

#14366

Bart Vanhauwaert

 

Ik zit verdacht tegen de unabomber aan te schurken

#14381

everardus Fijn Van Draedt

 

Brrr... Wat ben ik heerlijk politiek Incorrect...
Ans I love it...

#14398

Nickonomics

 

Aan Neverbeendeadreligion: hebben ze je op school nooit gezegd dat te lange zinnen onleesbaar zijn.

Wat ik ook verander bij de vragen waarbij ik twijfel, ik kom altijd op de libertarisch kant uit.

Toch zijn zo vragen ongenuanceerd. Bijvoorbeeld je tegen de war on drugs. Ik ben tegen de wijze hoe ze in de VS en Columbia wordt uitgevoerd. Daarin respecteert men niet het eigendomsrecht, als men gewoon volledige woningen confisqueert. Maar aan de andere kant kan de War on Drugs ook op een andere wijze worden ingevuld waarmee ik dan wel misschien akkoord mee kan gaan.

#14404

Cogito

 

Het weze opgemerkt dat in deze test, waarschijnlijk opzettelijk, de assen voor sociale, respectievelijk economische permissiviteit, omgekeerd zijn. Daardoor komt de traditionele links-rechts tegenstelling niet tot uiting en vind je aan de linkerkant bijvoorbeeld Bush, terwijl Gandhi uiterst rechts op het plaatje staat.

#14409

Cogito

 

En verder: 'links' komt neer op permissief in de ethische dimensie

Het weze eveneens opgemerkt dat ook dit verleden tijd is en dat links zich uiterst autoritair opstelt ten aanzien van andere soorten ethische permissiviteit dan de hunne.

#14533

Eric Jans

 

Mooi gezegd, Cogito. Helemaal raak.

#14578

bema

 

Blijkt dat ik een centrist ben terwijl nogal wat mensen vinden dat ik extreem ben. Op één punt hebben ze gelijk natuurlijk, ik ben extreem vlaamsgezind!

#14666

jan h.

 

luc, de historische figuur waar jij het dichtst bijstaat is volgens mij Thomas Jefferson, en (zeker) niet Adam Smith, die staat nergens op mozaiek ...

#27540

Questing Beast

 

Ruim laat, maar soit: ik heb die test ook maar eens gedaan. Ik zit pal op de Unabomber zijn bakkes. Redelijk accuraat testje dus. Persoonlijk had ik op de positie van anarchist liever een portret van Murray Rothbard of Lysander Spooner gezien, maar da's misschien wat veel gevraagd van deze test.

#78370

Steve

 

OK allemaal goed en wel maar waar is de link naar deze test ????

#78393

LVB

 

@Steve: Klik op het woordje "deze" dat blauw gekleurd is. Blauwe kleur betekent dat het een link is.