Media 2.0 - aanpassen of verzuipen

Rudy Raymaekers
Vorige maand woonde ik toevallig in één week tijd drie toespraken over de nieuwe media bij van Concentra-medewerkers. Op "Challenge of the I" sprak Ernest Bujok over burgerjournalistiek bij regionale televisie, en Cris Jansen stelde The Morning After TV voor. Twee dagen later was ik op een avondvoordracht georganiseerd door SAI (een initiatief van professor Jacques Vandenbulcke). Rudy Raymaekers, directeur research en innovatie van Concentra, sprak er over "Van Media 1.0 naar Media 2.0". Een samenvatting, aangevuld met wat eigen commentaar.


De problemen van Media 1.0
Het business-model van de klassieke media staat onder druk. The Economist schrijft dat 2005 een ellendig jaar was voor de meeste kranten. De aandacht van de mediaconsument raakt steeds meer versnipperd, en dat leidt tot een vermindering van inkomsten voor de kranten. Het bestedingspatroon van de adverteerders wijkt bovendien sterk af van het gedragspatroon van de mediaconsument. Terwijl de burger gemiddeld 18% van zijn mediatijd op het internet besteedt, gaat minder dan 3% van het reclamegeld naar internetmedia. Jongeren hebben nog maar weinig aandacht voor de klassieke media. Het publiek is het vertrouwen in de klassieke media al gedeeltelijk verloren. Oorzaken: de harde popularisering, de banalisering van het nieuws, en het wantrouwen in de politiek straalt af op de klassieke media. Meer en meer adverteerders gebruiken het internet nu rechtstreeks als marketing medium, zonder tussenkomst van de klassieke media.

De mogelijkheden van Media 2.0
Het publiek vertrouwt de klassieke media niet meer, maar de mensen vertrouwen en informeren elkaar. Mond-aan-mond reclame wordt steeds belangrijker. Het publiek gaat meer en meer zelf zijn eigen content creëren. Een gedeelte van het publiek wil conversatie en interactie. Het publiek wil zelf kunnen oordelen en zoekt transparantie.

Web 2.0 als middel voor Media 2.0
Web 2.0 wordt gevormd door nieuwe technieken die het web verrijken met inhoud die door de gebruiker wordt gegenereerd, en met nieuwe mogelijkheden tot interactie. Reviews, APIs, groups, RSS, blogs, IM, foto's, video, VoIP, tags, podcasts, audio, playlists, bookmarks. Web 2.0 maakt van het net een nog beter publiek publishing platform, maar zorgt ook voor een verbeten strijd om het eigenaarschap van de verbonden klant.

De risico's van Web 2.0 voor de media
De klassieke media lopen nu het risico om te verworden tot een onderdeeltje van een GoogleZon-gigant (fictieve fusie van Google en Amazon), met verlies van de controle over hun mediaklanten. In het gunstigste geval krijgen de klassieke media nog gedeelde advertentie-inkomsten, en gaat de klant steeds meer zelf inhoud creëren en publiceren.

Wat doet Concentra concreet?
  • Over i-City werd al heel wat geschreven: een platform voor draadloze informatiediensten in steden en gemeenten. In Hasselt en Leuven zijn er al 4000 testgebruikers. Telenet zorgt voor de hotspots, Concentra voor de content via iNews. Deloitte heeft een business plan opgesteld dat na 5 jaar een break-even toestand voorspelt.
  • HasseltLokaal.be is een lokale portaalsite voor Hasselt. Een soort stadsblog, volgeschreven door 20 vrijwilligers van 17 tot 70 jaar. Beheerd via VZW Stadsreporter. Niets nieuws, want elders zijn er ook al veel stadsblogs actief, maar deze is dus duidelijk opgestart vanuit een klassiek mediabedrijf. Maar kijk, dat vind ik nu echt interessant: Concentra gebruikt HasseltLokaal.be bij een experiment rond wat "web-to-print" of "reversed publishing" wordt genoemd. De inhoud van de website wordt gebruikt om er een papieren krantje mee te vullen, dat wekelijks wordt gedrukt. Dat moeten we vroeg of laat ook eens met The Brussels Journal proberen.


Reversed publishing: vul een krant met de inhoud van een weblog


Digitaal papier: uw krant op een digitaal leestoestel - zeker nog niet ideaal of optimaal.


Als u deze weblog regelmatig leest, dan zal veel van wat hierboven staat u niet verrassen. Rathergate en Reutersgate waren tekens aan de wand. Voor de klassieke media wordt het aanpassen of verzuipen. Ze gaan nog niet onmiddellijk verzuipen, want zoals gewoonlijk overschat men de evoluties op korte termijn en onderschat men de lange-termijn evoluties.

Aanpassen of verzuipen, daar kwam de presentatie van Rudy Raymaekers op neer, hoewel hij dat niet letterlijk zo zei. Dat een kaderlid van een Belgisch mediabedrijf het glashelder en vlijmscherp samenvatte, is opmerkelijk. Het is dus wel degelijk al doorgedrongen tot in de hogere regionen van de uitgeversbedrijven.

Reacties

#29204

Neverbeendead Religion

 

Het zal wel de folklore ingesteldheid van lvb zijn die nog wat aandacht schenkt aan de nieuwe kleine initiatieven die verouderde systemen in stand houden via een gemakkelijkere nieuwe betere en snellere manier.
Een beetje zoals het openbare vervoer terug met paard en kar laten verlopen terwijl we vol verbazing staan te kijken naar het feit dat de mensen die de paarden fokken en de karren maken ondermeer met de auto naar hun werk gaan zodat we weten dat die geen onnodige tijd verspillen aan onze behoeftige maatschappij.

#29213

confucius

 

Het is zonder meer duidelijk dat nieuwsites via het net in de toekomst aan belang zullen winnen. Maar de sprekers geven zelf een van de hoofdoorzaken aan van de teleurgang van de geschreven pers: het publiek vertrouwt de klassieke media niet meer. Men zou zich dus beter eens afvragen hoe dat komt en hoe men dat vertrouwen kan terugwinnen. Eerlijke en ongekleurde berichtgeving is wat de consument wil en geen Pravda waar je tussen de lijnen moest lezen. Daarnaast heb je ook de lay out. De meeste kranten zijn hier over gegaan naar wat men in Engeland het tabloid formaat noemt. Dat en de korte ongenuanceerde,meestal tendentieuse berichtjes boezemen weinig vertrouwen in. Dat vertrouwen heb ik wel bij het lezen van bijvoorbeeld de britse "Times" of de "Washington Post" met collums die meer gediversieerde standpunten weergeven. Ik zoek zeker geen krant die denkt mij politiek correct te moeten opvoeden.

#29214

Neverbeendead Religion

 

Dat brengt ons dan weer bij de vraag welke van de huidige vlaamse kranten de meest opvoedende zou zijn als we ons momenteel hier in de tweede wereldoorlog zouden bevinden met alle vlaamse kranten van nu daar ook als krant aanwezig.
Of in de derde want veronderstellingen houden het verstand dagelijks bezig.
Als ik vanavond dan toch een stapje in de wereld ga zetten,
wie nodig ik dan nu uit om dan mijn zinnen te verzetten.

#29216

Cogito

 

Men kan al eens proberen om een échte kwaliteitskrant te maken, gebaseerd op doortimmerde eeuwenoude journalistieke principes. Ik ben er zeker van dat er plaats is voor zulke papieren krant. En meer advertenties zeker. In Nederland zijn er al de eerste gratis kranten, die gasten zitten qua marketing altijd een vitesken hoger dan wij.

#29226

Bart

 

http://www.tvrespect.be is een mooi voorbeeld van eigen content en online adverteren.

#29333

Willy

 

U mag dat gerust met The Brussels Journal proberen, liever laat dan vroeg. Wanneer het, als dat zou kunnen, in ons land een beetje democratischer zou zijn. Concentra kan dat in Hasselt, want dat uitgeversbedrijf zit onder de paraplu van de cordoncoalitie. Als TBJ gratis zou zijn, wat heel wat kapitaal zou verslinden, dan kun je dat blaadje met eigen volk verdelen oa bij ambassades, perscorrespondenten enz. Maar op een gewone manier gaat niet. Idem dito met een mogelijke krant van dhr Van Gaever. Verdeelkanalen worden geblokkeerd, en dan mag er nog zoveel vrije pers bestaan, zonder lezers heeft die geen zin.
Ik vind dit erger dan de boekenverbranding van destijds. Die boekenverbranding gaf het startschot voor een klandestiene pers, dus toch een verdeelkanaal. Nu zegt men : Doe maar, je komt er niet in, en daarmee basta.
Verder is dit toekomstperspectief zeer mooi en aanlokkelijk, en stapvoetsgewijze gaat men daar zeker toe komen. Mits eerbiediging van wat de belgische democratie daarover zal toelaten. Regelgeving heet dat. Hoop doet leven, dus blijven wij hopen. De zon schijnt altijd, ook al zie je ze dikwijls niet. Maar als de regenwolken voorbijgedreven zijn...

#29346

Cogito

 

Het is mogelijk dat er een markt is voor een tweetalig Nederlands/Engels papieren kwaliteitsdagblad, het Brussels Journaal/Brussels Journal, yes/ja.
Ik zou alvast sito presto http://www.brusselsjournaal.be vastleggen.