Het gat aan de rechterkant

"De liberalen raken evenmin uit de kloof die de boodschap van werkelijkheid scheidt. Hoe vaak zijn zij niet opgekomen voor 'minder staat en meer vrijheid' om in de praktijk meer overheid en hogere belastingen tot stand te brengen.'' Het zijn niet de woorden van een CD&V'er of socialist, maar van Guy Verhofstadt. Hij schreef ze 15 jaar geleden in zijn eerste Burgermanifest. Een zestig pagina's tellend pamflet waarin vernieuwende politieke recepten werden aangereikt, zoals het recht van de burger om uit de staat te stappen. Na acht jaar aan het hoofd van het land is het hard zoeken naar sporen van het Burgermanifest in het beleid. Tussen droom en daad stonden iets te veel wetten in de weg en praktische bezwaren. (...)

De VLD opteert resoluut voor een progressieve centrumkoers. Van een ruk naar rechts is geen sprake meer. Opmerkelijk, want anderhalf jaar geleden trokken de liberalen nog weg uit het centrum. Op een economisch congres wilden de liberalen bewijzen dat blauw na acht jaar paars niet tot lichtblauw of violet verwaterd was. Somers omschreef zijn partij als ,,het syndicaat van de werkende Vlaming''. Congresverslaggever Vincent Van Quickenborne liet weten dat hij er geen probleem mee had om te spreken van ,,rechts-economische recepten''. Op de VLD-nieuwjaarsreceptie begin dit jaar beklemtoonde Somers dat zijn partij zich helemaal wilde terugplooien op de essentie: de ,,versterking van onze economie''. Vandaag wordt het roer omgegooid. De VLD is een progressieve en sociale partij met aandacht voor de sociaal zwakkeren. (...)

In nagenoeg alle Europese landen is er een rechts-liberale partij. In Vlaanderen vliegen de liberalen zonder rechtervleugel een centrumkoers. (...) De VLD-top mag dan vinden dat links en rechts achterhaalde begrippen zijn, wat met die Vlamingen die zichzelf eerder rechts vinden? Als Dedecker zijn rechts-liberale partij niet van de grond krijgt - zoals zijn voorgangers - waar moeten die rechtse kiezers dan naar toe? Naar Vlaams Belang? De VLD-top ligt er in elk geval niet wakker van. De volgende maanden zal hij niet nalaten te benadrukken dat Dedecker alles is waar de VLD niet voor staat.

Steven Samyn in De Standaard, 4 november 2006


Reacties

#31731

Olav

 

De zoveelste analyse die al honderd keer gemaakt is. VLD en Verhofstadt zijn compleet verloren in het behouden van de macht en zijn in de praktijk een centrum-linkse partij geworden. Wegens gebrek aan serieuze rechtse oppositie trekken dus velen naar het VB. Dat was bij de provincieraadsverkiezingen al duidelijk en ik verwacht dat het bij de federale verkiezingen niet anders zal zijn, tot spijt van wie 't benijdt, zoals een oud vlaams spreekwoord zegt.
Het hangt er natuurlijk nog vanaf wat er de komende maanden zal gebeuren, en hoe geloofwaardig Leterme overkomt in zijn streven naar meer vlaamse autonomie en welvaart. Indien hem dat lukt zal de CD&V er bij winnen ten koste van de VLD. Ik verwacht niet echt een achteruitgang van de SP.a.

#31735

lvanc

 

Het is nu officieel: er is geen liberale partij meer in dit land.

#31736

Cogito

 

Toch kan deze gebeurtenis ook verschuivingen in het kiezerspeloton van de spa veroorzaken. de VLD positionneert zich dusdanig dat spa kiezers het een goed alternatief zullen vinden voor een onomkeerbaar Islamiserende spa. Uitwijken naar groen was al een alternatief voor de rode kiezer, maar nu wordt ook blauw dat, voor de spa kiezer met meer realiteitszin. Dat is wellicht goed, omdat de VLD al bij al een minder onnozele werkelijkheidsperceptie heeft dan de spa, die aantoont dat hun visie tot allochtonisering leidt. Ik vermoed inderdaad dat de impact van het vreemdelingenlegioen een schokeffect zal veroorzaken bij de volgende verkiezingen. Een onvermoede groei van het Vlaams Belang, en, door haar bocht naar links, onvermoed voordeel voor de VLD. Niet dat ze erbij gaan winnen, maar het verlies beperken zit erin.
En aangezien Coveliers nog meer dan De Decker het standpunt van de bedrogen rechtsliberale kiezer verwoordt, zie ik inderdaad, indien JM zijn alternatief niet geloofwaardig van de grond krijgt, meer liberalen naar het VLOTT-kartel vluchten dan naar de Cortebeeck-CD&V.

#31737

Cogito

 

Ivanc, het is nog erger: er zijn alleen nog socialistische partijen in dit land.
Dat is overigens al jaren zo en Matthias Storme was de eerste om dit te constateren denk ik.

#31738

lvanc

 

Cogito: mocht ik een soort SPA-wereldvisie hebben zou ik niet genoeg vertrouwen hebben in de VLD om voor deze SPA II te stemmen. Het is nog geen jaar geleden dat de VLD met "hardwerkende Vlaming" slogan aangaf terug te willen keren naar haar traditionele basis. Nu "keren ze hun frak" alsof het niets was. VLD: de Borat van de Belgische politiek. Een paniekkeuze van een generatie politici die hun carrière willen redden. Dat ze daarbij het risico lopen verkeerd te gokken en hun partij in ruïne achter te laten voor de volgende generatie zal hun worst wezen.

#31740

Cogito

 

U kunt gelijk hebben: het is ook mijn natte droom om de VLD onder de kiesdrempel te zien verdwijnen.

#31742

LVB

 

"Alle Vlaamse partijen zijn socialistisch" (Storme): http://lvb.net/item/1413

#31744

marjos

 

Slagen doet zijn intrede.

#31745

marjos

 

Excuses:Slangen doet zijn intrede.

#31746

Cogito

 

Dank Luc.

#31747

Briggs

 

Waarom richten we dan geen niet-socialistische partij op? What are you waiting for, an invitation?

#31748

Eric Jans

 

Hoe je het ook draait of keert: de VLD-ers blijken vandaag niets meer of niets minder dan 15 jaar lang gelogen en bedrogen te hebben.
Wie wil er voor leugenaars stemmen? Kies dan de sp.a. Die hebben tenminste het voordeel dat ze niet liegen over hun agenda.
Alles, letterkijk álles!, is beter dan politici die in tijd van 10 maanden de diepste kern van hun ideologie uit hun programma wegsnijden om die dan bij het huisvuil te zetten.
Echt puur bedrog... van de eigen achterban in de eerste plaats. Echt verderfelijk en bovendien sxtreem gevaarlijk!

Het geeft aan dat de bende Verhofstadt ook bereid zal zijn om ook en desnoods half Vlaams-Brabant uit te verkopen aan de Francofonie. Voor macht. Enkel en alleen maar voor de meest platte, meest beginselloze machtsdrift.

Verhofstadt... de gevaarlijkste extremist van het land.

#31750

Cogito

 

Wel Briggs, waar is JM mee bezig? Als hij medewerking wil, ik wil wel helpen.

#31751

Briggs

 

Ja, waar is JMDD mee bezig?

#31752

Nicolas Raemdonck

 

"dat spa kiezers het een goed alternatief zullen vinden voor een onomkeerbaar Islamiserende spa."

Kijk, dit is de reden waarom ik jullie allemaal niet meer serieus neem. Wie dergelijke resultaten uitspuwt is toch alle rationaliteit kwijt en neemt dringend een abonnement op de nieuwsbrief van PB.

#31754

Briggs

 

P wie? De malcontenten van de SP.a zullen naar de VLD gaan of richting een 'links alternatief' (Sleeckx-achtig). Denk niet dat zij zich storen aan de 'Islamisering'.

#31755

lvanc

 

Nicolas, blij dat je wakker bent, al moet het geen aangenaam ontwaken zijn. Je hebt uiteraard gelijk met je citaat en je opmerking. Ik neem mij ook de moeite niet om op dat xenofoob gedoe in te gaan. Als je wil dat je zelf serieus genomen wordt zul je toch eens de discussie moeten aangaan over hoe liberaal de vld nog is en of dit soort koerswendingen nog valt onder normale tactische en strategische spelletjes dan wel of het om totale uitverkoop gaat.

#31757

Johan B

 

@Cogito: "er zijn alleen nog socialistische partijen in dit land. Dat is overigens al jaren zo en Matthias Storme was de eerste om dit te constateren denk ik."

Paul Belien zei in juli 2003, 2 jaar eerder dan Matthias Storme, het volgende:
"Pinocchio Verhofstadt is een "anders-liberaal:" hij is een socialist, zoals de meerderheid van de politici van alle partijen."

Zie: http://secessie.nu/index.ph...

#31759

Outlaw Mike

 

"Denk niet dat zij zich storen aan de 'Islamisering'."

Absoluut niet. Dit proces is al volop bezig. Overal in Europa. Inclusief bekering tot "het ware geloof" zie bvb. ene Anna Rytter in Denemarken van de communistische partij(scroll down): http://downeastblog.blogspo...

Of in Nederland, Wouter "Islam is here to stay" Bos. Of in eigen land Philippe Moureaux, getrouwd met een moslima en zijn politieagenten gebiedend op straat geen koffie of sandwiches te nuttigen gedurende Ramadan.

Vorige week nog viel mijn oog op een citaat van Bart De Pauw in HLN, en ik denk dat je wel kunt aannemen dat Bartje niet direct bij het VB aanleunt. Hij zei: "Persoonlijk zou ik me niet meteen tot de Islam bekeren, maar je kan wel zien dat het een godsdienst is waar de mensen iets aan hebben".

Enfin, als Europa naar de kloten gaat en alles wijst er op, dan zal het net zo goed aan de sossen te danken zijn als aan de islamieten. Partners in crime.

#31771

Elhaz

 

Iemand die nuchter vaststelt dat Europa met steun van groenlinks aan het islamiseren is wordt onmiddellijk het etiket "xenofoob" opgekleefd en krijgt wat gescheld naar het hoofd. Nochtans spreken de feiten voor zich. Hoe ver moet het nog komen vooraleer ook de "blinden" de tekenen zien?

#31778

Cogito

 

Elhaz: wat betreft dat teken: Ik zit te wachten op het moment dat pakweg een Kathleen Van Brempt op TV verschijnt met een hoofddoekje en getuigenis aflegt over haar bekering, en dat ze nu pas ten volle begrijpt welke onschatbare bijdrage de moslims aan Europa leveren.
Van "verdraagzaamheid" naar volgzaamheid.

#31781

Jean

 

Ook ik zit te wachten op een echt alternatief want het VB is er absoluut geen.
Alleen hoop ik maar dat deze nieuwe partij niet te veel van deze Cogito's, Elhaz-en ea aantrekt waardoor het van in het begin een verlore zaak wordt. Meer dit soort van figuren duwt hun discours de vele bekwame en geintegreerde migranten naar SP.a-Spirit om een politieke ambitie te realiseren.

#31783

Olav

 

Het probleem met al de malcontenten van de VLD is dat ze elk voor zich te individualistisch zijn om een nieuwe grote partij te stichten. Daarom zie ik geen nieuwe liberale partij ontstaan, maar verwacht ik meer een kartel van een eventueel splinterpartijtje rond JMDD met CD&V of VB zoals VLOTT.
Verder verwacht ik niet dat de 'islamisering' (zoals dat hier genoemd wordt - niet dat ik het eens ben met deze term) van de SP.a zich nog verder doorzet. De allochtone kiezer (niet de term die ik zou willen gebruiken, maar soit) is niet zo goedgelovig als de gewone vlaming en zal het niet pikken dat hun verkozenen op een zijpaadje geplaatst worden en enkel maar dienden om kiesvee te lokken.
Er zijn vier grote partijen in Vlaanderen (CD&V, SP.a, VB en VLD) en de tripartite die gevormd zal worden bij de volgende federale verkiezingen zou wel eens kunnen de zwanezang van de VLD zijn.

#31787

Briggs

 

Haha, Jean ik denk dat de meeste allochtonen in alle geval richting SP.a-Spirit zullen draven...behalve enkelingen.

#31788

raf

 

@Olav: "Verder verwacht ik niet dat de 'islamisering' (zoals dat hier genoemd wordt - niet dat ik het eens ben met deze term) van de SP.a zich nog verder doorzet. De allochtone kiezer (niet de term die ik zou willen gebruiken, maar soit) is niet zo goedgelovig als de gewone vlaming en zal het niet pikken dat hun verkozenen op een zijpaadje geplaatst worden en enkel maar dienden om kiesvee te lokken."

Ik zag vanavond een meeting van Wouter Bos (PvdA) en Mark Rutte (VVD) met allochtone jongeren. Mijn indruk is dat, hoe groter de groep allochtone kiezers in een bepaalde partij, des te dwingender het voor die partij wordt om eerst het programma aan te passen en vervolgens om de toegang tot uitvoerende mandaten te verhogen. Dat is toch pure politieke logica. Je hoorde zowel bij Bos als bij Rutte enig bochtenwerk om maar een gunstige uitgangspositie te verwerven.

#31789

raf

 

Er nog even aan toevoegen dat in sommige partijen (SP.a?) een belangentegenstelling kan groeien tussen de groter wordende groep allochtone kiezers en de oorspronkelijke autochtone kiezers en hun mandatarissen.

#31791

Briggs

 

Ik volg je Raf overigens wens ik daar aan toe te voegen dat het toekomstpotentieel aan kiezers vanwege de 'allochtone' bevolkingsgroep een belangrijke rol meespeelt.

#31811

Olav

 

@raf : de belangentegenstelling zal zeker in vlaamse partijen sneller aan de oppervlakte komen dan in nederland (o.a. door communautaire problemen die men in nederland niet heeft). Daarom verwacht ik ook sneller een afsplitsen van 'allochtone' mandatarissen en een kiezen voor een kartel-formule. Dat zou de 'islamisering' van de oorspronkelijke partij stoppen.

#31821

Cogito

 

Raf eerst zeg je dat je de islamisering van de SP - PVDA niet verder ziet gaan en vervolgens beschrijf je het scenario waarin dat net wél gebeurt.
Een afssplitsing van een allochtone partij is inderdaad de andere mogelijkheid, maar die gaat noodgedwongen met veel ruzie en belangenbotsingen gepaard, dus een kartel zie ik dan niet zo zitten. Ikzelf hoop eigenlijk op islamisering van de socialistische partijen omdat dit het socialisme het meest verzwakt.

#31822

Cogito

 

@Jean: Ik zie in geen enkele rechtse partij moslims optreden. Andere allochtonen wel natuurlijk. Ex-moslims, dát zou nog 'ns wat zijn, die hebben wel een kans in een rechtse partij. En alleszins dienen het allochtonen te zijn die het principe van de leitkultur accepteren, want Leitkultur en rechts, dat zijn sine qua nons dunkt me. Ik vermoed dat er, zeker buiten het mohammedanisme, genoeg Allochtonen zijn die onze LeitKultur accepteren en zelfs eigenlijk tot de hunne gemaakt hebben. Allochtonen in zulke rechtse partij kan dus wel, maar zij zullen hun stemmen vooral krijgen van aboriginals denk ik, en niet van de eigen etnie. Wat niet onmogelijk is, alleen moeilijker.

#31826

Olav

 

@cogito : "hoop eigenlijk op islamisering van de socialistische partijen omdat dit het socialisme het meest verzwakt"... Ik denk dat juist het omgekeerde zal gebeuren want zowel socialisme als islam verwachten alles van de staat (in de islam is staat en kerk eigenlijk gelijk). Het zal dus enkel maar een versterking van het linkse discours betekenen.
Waarom ik het echter niet zie gebeuren is dat de kopstukken helemaal niet van plan zijn hun leidende positie af te geven. Dus ik verwacht vrij snel belangentegenstellingen.
Daarbij, met de volgende tripartite gaat de VLD de grote zondebok worden en daarna zien we dus een rooms-rode regering opkomen (wel, als we een CD&V/SP.a-coalitie zo mogen noemen). Dat is tenslotte ook de natte droom van de vakbondsbonzen in ACV : groot-links aan de macht !!

#31829

Cogito

 

Ik moet specificeren inderdaad: allochtonen zullen het socialisme véééél minder ideologisch toepassen en veel opportunistischer tewerk gaan. Daardoor zijn ze makkelijker te counteren. Ook volgen ze niet de soms bijzonder geslepen strategieën van de socialisten. En last but not least: Ecologisme zal ze een rotzorg wezen en dat haalt een kernpunt van het postsovjetsocialisme onderuit. Wie weet gaan ze daardoor de economie nog wel mee vooruit helpen. Ik zie ze als nationaal-socialisten, die hun nationalisme in onze locale context als ethnicisme beleven.

#31830

Eric Jans

 

Allochtonen bestaan in de sp.a alleen maar in zoverre ze een wezenlijke bijdrage kunnen leveren aan het in stand houden van de Belgitude. Dáár en dáár alléén dienen ze voor en dáár worden ze ook gebruikt.
Van zodra de dag aanbreekt dat ze in die context niet meer relevant zijn, worden ze door de sossen en door de rest van het politieke scale ordinair uitgetuft als een 'chiquelette' waar de smaak van afzezogen is.

Zo zie je in Antwerpen overduidelijk dat wanneer het over sleutelposities gaat... ho maar: dan is het plots gedaan met de grote verdraagzaamheidscultus.
Die Vlaamse sossen zijn zo hypocriet als een wenteltrap. Wat een mega-gigantische farce is me dát!

#31831

Cogito

 

Ah wat betreft de bruikbaarheid van Moslims voor de Belgitude: Zal, als men erin slaagt om de Vlaming te vervangen door Franssprekende moslims, Cobourg bereid zijn om het katholicisme vaarwel te zeggen en een moslimkalief te worden die zijn legitimiteit bij het volk haalt door de Sharia toe te passen?
Dat lijkt me zelfs voor Flupkendwaas nogal extreem.
Trouwens, de islamisering drukt ook nogal op de mogelijke splitsingsscenario's voor België. Het meest populaire splitsingsscenario, Namelijk een onafhankelijk Vlaanderen en Wallonië, en daarnaast een soort Brussels DC, ontaardt er namelijk onvermijdelijk in dat het onafhankelijke Brussel met zijn gigantische moslimbevolking en de hoofdstad van Europa, de eerste Islamitische Sharia-staat op het continent wordt. Aantrekkelijk vooruitzicht zeg.

#31834

Briggs

 

Koning Albert en Sultan Laurent.

#31838

Elhaz

 

@Jean: in mijn familie heb ik zo'n bekwame en geïntegreerde allochtoon ( van Algerijnse afkomst). Hij stemt VB. 't Zal wel een racist zijn.

#31839

raf

 

@Cogito: Goed lezen, ik quote eerst een stukje Olav, om er dan mijn mening over te kunnen geven. Toch gebruikelijk, niet?

#31840

Briggs

 

Elhaz waarschijnlijk zal ie een zelfhater zijn :) Doet mij denken aan een filmpje over de KKK.

#31841

Cogito

 

Oeps excuseer Raf.

#31843

raf

 

Om even op de spanningen terug te komen in socialistische partijen die geconfronteerd worden met 'etnisch stemmen': een aantal Turkse Nederlanders heeft genoegen moeten nemen met een lagere plaats op de kieslijsten. Sommigen zijn zelfs geroyeerd. Reden: hun standpunt tov de Armeense kwestie.
Een voorbeeld van belangentegenstelling waar ik het over had.

#31844

Outlaw Mike

 

Betreffende het aanboren van allochtoon kiespotentieel, het schoot me vanmiddag te binnen... zou het kunnen dat die Mechelse dwaas, Bart Somers, met zijn krankzinnige slogan dat de VLD de progressieve en sociale toer moet opgaan... zou het kunnen dat ie met zulke nonsens hoopt allochtone kiezers aan te trekken? Eén van de lessen van de verkiezingen was immers dat de VLD er niet in geslaagd was allochtone stemmen binnen te rijven.

#31845

Cogito

 

Ja dat kan. Progressieve en sociale Vlamingen zijn de beste Dhimmies, dat is bekend.

#31847

mrtos

 

Tja, Outlaw Mike, dat zou kunnen maar dan zijn ze dom bezig. De markt van allochtoon kiespotentieel en progressieve blanke intellectuelen is al verzadigd door andere partijen, ik zie de VLD daar niet snel veel succes boeken. Eigenlijk is deze zet van Somers onbegrijpelijk - de VLD verlaat én expliciet zijn beginsels ( = zijn identiteit) én springt in een markt waar er niets meer te rapen valt. Wat denken ze eigenlijk te bereiken daar?

#31850

Cogito

 

3 belangrijke plaatsen voor 3 politiekers.

#31855

raf

 

Somers deed mij vroeger al denken aan een animatiefilm waarin een plasticinemannetje voortdurend in andere houdingen wordt gekneed. Nu heeft het partijtrio een meester-kneeder in zijn buurt geïnstalleerd. Grappig, dat wel, maar
ook tragisch voor al de kiezers die ooit oprecht in het liberale gedachtengoed hebben geloofd.

#31859

Briggs

 

Mrtos: Vergeet niet dat de autochtone bevolking demografisch aan het verdwijnen is terwijl de allochtone demografie exponentieel toeneemt. Dus dat kiespubliek zal zich verbreden, alleen komt het er nu op aan de beste voorstellen te bieden...zoals massa regulaties van illegalen; meer dop & kindergeld; speciale belastingsvoordelen voor allochtonen onder de noemer 'ontwikkelingsbijstand' want zij worden gediscrimineerd en presteren niet zo goed (schooluitval, laag onderwijsniveau...). Met als extra bonus: Belgique kan daarmee blijven bestaan.

#31864

raf

 

Sommigen zullen mij misschien een moeial vinden, maar ik waag het er toch op: als ik een geëngageerd VLD-lid was, zou ik met de partijstatuten in de hand proberen een schot voor de boeg tegeven, nu de partij waarvoor ik zolang heb
gemiliteerd, van zijn roots wordt afgeleid. Staat er iets in de statuten over het bijeenroepen van een algemene vergadering, als 1000 leden daarom vragen?