Opmerkelijke citaten over de verkiezingen

Normaal plaats ik opmerkelijke citaten uit de pers en uit andere blogs op mijn citatenblog, maar de voorbije dagen vond ik her en der een aantal amusante pareltjes over de verkiezingen en de verkiezingsuitslag, waaruit twee hoofdlijnen zichtbaar worden. Enerzijds zijn sommige Franstaligen er nu meer dan ooit van overtuigd dat het einde van België nabij is, want de flamingant Leterme wordt straks premier. Anderzijds verbazen sommige journalisten zich over de saaiheid van enkele CD&V-kopstukken, en zetten dit in plastisch verwoorde beschrijvingen dik in de verf. Als toemaatje citeer ik een Nederlandse styliste die sommige Vlaamse politieke babes niet saai genoeg, en dus niet ernstig genoeg vindt.

FRANSTALIGEN: BELGIË IS DOOD!

Het satirische weekblad Pan:

Sire, er is geen België meer! Als we een blik werpen op de verkiezingsuitslag, op de avond van vaderdag, dan kan niemand het nog ontkennen: het Belgique de papa is dood! Onherroepelijk gesplitst tussen twee gemeenschappen die binnenkort niets anders meer gemeen zullen hebben dan hun eerste minister.

Blogger, beroepsjournalist en RTBF-medewerker Damien Van Achter:
België is zondagavond gestorven. Het lot van ons koninkrijk is nu in handen van zij die het willen doen uiteenspatten. (...) De enige partij die echt de verkiezingen gewonnen heeft, heeft dat gedaan met een programma dat niets meer of niets minder voorziet dan de autonomie van Vlaanderen, en zij zal geen enkele regering vormen als zij niet de zekerheid heeft om op min of meer korte termijn dat doel te bereiken. Punt. (...)

Blogger en ULB-student François Schreuer:
(...) Wat de toekomst van België betreft lijken er mij slechts twee coherente standpunten mogelijk: ofwel het unionistisch federalisme, ofwel de splitsing van het land vanuit een perspectief van de aanhechting van het Franstalig landsgedeelte bij Frankrijk (of Duitsland). (...) Ik denk in het bijzonder dat de volgende punten onvoorwaardelijk en in bronzen letters in het splitsingsakkoord moeten staan: de uitbreiding van Brussel met alle faciliteitengemeenten, en de terugkeer van Voeren naar Wallonië, in ruil voor een open taalregime over heel het grondgebied van de nieuwe Brussels-Waalse staat die officieel viertalig zal zijn (Frans-Nederlands-Duits-Engels); het onder gemeenschappelijk beheer plaatsen van alle verbindingen van Brussel met Wallonië die zich op Vlaams grondgebied bevinden (autowegen en spoorlijnen) evenals de luchthaven van Zaventem; het verdelen van de staatsschuld op basis van de draagkracht van de twee nieuw gecreëerde entiteiten; en waarborgen over de toegang tot de zee, hetgeen onder meer de uitschakeling van de knelpunten op het Albertkanaal impliceert.

De Amerikaanse kwaliteitskrant The Wall Street Journal ziet het dan weer anders: Leterme gaat de Belgische eenheid versterken via decentralisatie en devolutie, en dat de christendemocraten wonnen en niet het Vlaams Belang, wijst erop dat de Vlamingen alleen afwillen van de transfers, maar het land niet willen splitsen.


PAARSE PERS: DIE ACHTERLIJKE TSJEVEN HEBBEN SUCCES, HOE KAN DAT?

Yves Desmet, op de dag voor de verkiezingen, in De Morgen:
Ik ga niet stemmen voor Yves Leterme. (...) Een olifantengeheugen gevoed met rancunegedachten, liever niet. (...) Leterme, gedreven door het minderwaardigheidscomplex van de West-Vlaamse zoon van de schilder-behanger, vol wantrouwen tegen iedereen in wie hij een tegenstander vermoedt, binnen en buiten zijn partij? Nee, liever niet. (...) De foto van de huiskamer van Leterme [toont] een oer-Vlaams fermette-interieur, zonder een spoor van kunst of design. Leterme geeft ook ruiterlijk toe dat hij daar niet zoveel van kent of mee heeft. Zijn volste recht overigens, om het met een van zijn containerbegrippen te zeggen: alle respect daarvoor. Maar het duidt wel op dat ene kenmerkende trekje: Leterme is de man van la Flandre profonde, die in leven, werken en ideeën het wereldbeeld van het platteland uitademt, de normen en waarden van de kleine gemeenschap, wars en zelfs bevreesd van iedere stedelijkheid. Hij is geen pilaarbijter, verre van, maar Leterme is wel de enige politicus die nog probleemloos de term 'boeven' in de mond neemt en voor wie drugsbeleid neerkomt op het in de gevangenis stoppen van dealers. Het is de cultuur van de landelijkheid, van het leven onder de kerktoren, de wielerkoers, de geit in de tuin. Niets mis mee en, nogmaals, alle respect maar het is niet mijn wereld.

Liesbeth Van Impe, in De Morgen van 12 juni:
Jo Vandeurzen, door deze krant ooit omschreven als een sympathieke kerel 'met het charisma van een natgeregend kartonnen bekertje' haalt in Limburg op zijn sokken 71.000 stemmen. Carl Devlies, een man die in Leuven perfect in de schaduw van Louis Tobback past en pas in zijn laatste federaal oppositiejaar af en toe het zonlicht opzocht, ademt saaiheid en degelijkheid uit elke porie van zijn lichaam, maar haalt in Leuven vlot 28.000 stemmen, bijna het dubbel van de toch iets flamboyanter Rik Daems. De CD&V-stijl 'gewoon is al gek genoeg' maakt duidelijk school. Over de kwaliteiten van Herman Van Rompuy kan veel gezegd worden, maar een overmatig sexappeal staat niet op het lijstje. Maar ook Van Rompuy verpulvert de concurrentie met zijn 31.000 voorkeurstemmen. In zijn spoor klimt ook Gooiks burgemeester Michel Doomst, enkel door cynici 'de charismatische' geheten, naar een duizelingwekkende 28.000 persoonlijke stemmen. (...) Om populair te zijn, volstaat het dezer dagen om CD&V'er te zijn.

Anke Michiels in Het Laatste Nieuws van 13 juni:
CD&V-ster Inge Vervotte op de overwinnaarstafel in ouderwetse rok en met (het was buiten 24 graden) zwarte nylons. (...) Dat een muisgrijs muurbloempjesimago haar geen windeieren heeft gelegd, bewezen haar 133.830 voorkeurstemmen. Vervotte gaat voor puur natuur, ietwat saaie maatpakken of strakgeknipte deux-pièces. En daar is niets mis mee. Maar op een triomfdag als gisteren verschijnen als 'tante nonneke'? (...)


VLAAMSE POLITICA'S ZIJN SCHAARS GEKLEDE PUBERMEISJES!

Dat een aantal CD&V-kopstukken saai en grijs overkomen, is een feit. Dit valt des te meer op in contrast met de soms overdreven losse stijl van sommige paarse kopstukken. De Nederlandse styliste Judith Davids verbaasde zich in een interview met MSN.be over de losse stijl van een aantal Vlaamse politieke babes. Dat zou in Nederland niet kunnen, was de grondtoon van haar reactie. Een bloemlezing:
  • Over Anke Van dermeersch (VB): "Geeft eerder het gevoel dat ze shampoo komt verkopen dan dat ze politica is. Als je serieus genomen wilt worden in de politiek is sexy zeker niet de dresscode!"
  • Over Freya Piryns (Groen!): "Voor een officiële foto kan je eigenlijk geen mouwloos topje aanhebben, daardoor kom je minder serieus en representatief over. (...) Draag geen haltertopjes of spaghettitopjes".
  • Over Freya Van den Bossche (SP.a): "Een leuk giletje met mooie blouse eronder komt een stuk zakelijker over. (...) Je kan beter overdressed zijn dan underdressed, zoals deze dame".
  • Over Marie-Rose Morel (VB): "Onmogelijk serieus te nemen met dat bloemenjurkje. Is ze van de boerenpartij of zo? Presenteer jezelf wat serieuzer in plaats van als pubermeisje, dit kan echt niet".


Reacties

#42365

S t e f

 

Links is vandaag elitair. Dat blijkt uit deze commentaren. En die hebben het niet begrepen. De Vlaming wil dat niet. De Vlaming is nog steeds de gewone man, die naar zijn naaste omgeving kijkt. En links heeft dat niet begrepen. Juist zij zijn (waren) de verdedigers van de gewone man. Vandaag zijn socialisten salonsocialisten geworden. De arbeider heeft op links niets meer verloren. En blijkbaar is het volgens deze commentatoren belangrijker om sexy te zijn dan politiek serieus te nemen. Heren en dames commentatoren : politiek is een serieuze zaak voor serieuze mensen. Een Vice Premier in minirok hoort daar niet. En dat vindt de Vlaming wel heel duidelijk.

#42369

Peter Fleming

 

sommigen hebben eerder last van een superioriteitscomplex

ik moet daar eens smakelijk om lachen

#42370

Olav

 

Luc, een leuke verzameling van citaten. Ze brengen een glimlach op de lippen...

#42372

Lawrence

 

Van het rioolwerk van De Morgen verschiet niemand nog. Ze moeten daar duidelijk het verlies van links kunnen kanaliseren. Groen! heeft de allochtonenstemmen van de SPa kunnen afpikken met het verloochenen van integratie en door het hoofddoekdragen toe te willen laten overal.

Deze citaten zitten op zich vol haat, afgunst en nijd. En dat zijn dan die journalisten die staan te roepen over bepaalde partijen die haat zouden verspreiden terwijl ze zelf niks anders dan dat doen, tsss, hoe zielig kan je zijn? De hoofdvogel wordt natuurlijk weer door Yves Desmet geschoten. Deze man kan je nog nauwelijks journalist noemen. De term galspuwer is veel correcter om hem te beschrijven.

Yves Leterme is ook niet meteen mijn beste maatje maar liever 100 Yves Leterme's met heel zijn CD&V ploeg bij ons thuis op het feest dan 1 Yves Desmet, of eender wie ook van zijn riool-bolwerk! Met Leterme en co kan je nog volwassen converseren en hoewel hij volgens Desmet uit de boerenstreek komt, liever dergelijke koeiengeur dan de ondragelijke rioolstank en beerputgeur van De Morgen, die tenslotte niets anders meer kunnen dan roeren in het potje stront van haat tegenover alles wat niet zo erg links is.

Dus, aan Yves Desmet en zijn bolwerk: een welgemeende Fuck You asshole ;-)

#42373

mrtos

 

Inderdaad, ik heb eens goed gelachen!

#42377

melodius

 

Tiens, grote aanrader voor wie het ware gezicht wil zien van de meest salonfähige PS-kopman, Charles Picqué : http://chacun-pour-soi.blog...

Informatie afkomstig van de fantastische Mehmet Koksal http://allochtone.blogspot.com , de man die Onkelinckx deed struikelen in Schaerbeek. Dit zou weleens het volgende Charleroi kunnen zijn, want in het entourage van Picqué ontbreken de louche figuren niet.

#42380

pepperjack

 

Ik kan maar met node lachen met de uitlatingen van de establishment-übermenschen. Wat een haat, wat een afgunst! Ik hoop vooral dat dit een absoluut minderheidsdenken weerspiegelt.

De Franstalige reacties zijn des te opmerkelijker: even surfen leert dat er inderdaad iets veranderd is in 't zuiden. Meer dan de PS-afgang.

Ze zijn nog altijd even gedesinformeerd, maar er is een serieuze mind-twist. Als ik me goed herinner had LVB destijds bedenkingen bij de uitzending over het einde van België, maar m.i. heeft dat "kunstwerk" (wat het volgens mij oprecht is, in de vele betekenissen van grote kunst), de déclic gegeven. Informatie, educatie en opinie konden niet wat kunst hier vermocht te doen.

Het grappige is dat de Franstaligen blijkbaar weer een niet-accurate opinie hebben: door het aantreden van MR is de middelpuntvliedende beweging juist gestopt ipv versterkt. Zij weten nog altijd niet dat CD&V rationeel en emo-neutraal tegenover defederalsatie staat. Blijkt de mentaliteit te keren bezuiden de taalgrens, dan wordt defederalisatie uiteraard minder nodig!

We zijn benieuwd...

#42383

raf

 

Yves Desmet: Leterme, gedreven door het minderwaardigheidscomplex van de West-Vlaamse zoon van de schilder-behanger, vol wantrouwen tegen iedereen in wie hij een tegenstander vermoedt, binnen en buiten zijn partij?

Vergis ik mij, als ik hier perfide associaties bespeur met een niet zo fraaie historische figuur uit de eerste helft van de vorige eeuw?

#42387

Yves Paermentier

 

Wat is die Yves Desmet toch een verzuurde man. En onverdraagzaam bovendien. Zou Dominikaan Dewitte meelezen?

#42389

David Geens

 

Links is inderdaad elitair geworden en wel op zo'n arrogante manier dat het claimt het alleenrecht te hebben op het correcte denken...

volgens mij is dat intrinsiek aan "links" die te machtig wordt. Alle communisten en links gevogelte begint met de beste bedoeling "voor het volk" maar eindigt altijd in een dictatuur waar de enkelingen het elitair goed hebben en best weten wat het volk moet denken en hoe men het volk tegen zichzelf moet beschermen.

In die zin is de overwinning van de saaien dan ook een echte volksopstand: een dikke neen aan de linkse dictatuur van het politiek correcte denken.

#42392

A.Rouet

 

'Deze citaten zitten op zich vol haat, afgunst en nijd' zegt Lawrence.
Inderdaad daar werden ze op geselecteerd!
Wat hier aan L.Van Impe wordt toegeschreven, las ik dat niet in 'Rechts voor de raap' van Dedecker?

#42396

dendof

 

"Inderdaad daar werden ze op geselecteerd!"

Toen de citaten van het Vlaams Blok zorgvuldig werden geselecteerd heb ik jou nochtans niet horen klagen, Jojo.

#42398

raf

 

@A.Rouet: ...las ik dat niet in 'Rechts voor de raap' van Dedecker?

'met het charisma van een natgeregend kartonnen bekertje'
zou inderdaad een variant kunnen zijn op Dedeckers 'met het charisma van een lavabo'. Et alors?

#42403

pepperjack

 

Rouet, nogmaals, het gaat om de 2 maten en gewichten. De hypocrisie, om het anders te zeggen.

#42410

Cogito

 

Ha, U verwacht "neutraliteit"?
gniffel gniffel (ik mis hier wat emoticonnekens)

Wat een mooie verkiezingsuitslag, nogmaals. De klepel is nog niet waar hij hoort, maar hij hangt al verticaal in 't midden. Volgende verkiezingen raakt hij hopelijk de rechterwand van Klokke Roeland met een luide BONG!, uiteraard naar aanleiding van de volledig mislukte en voor Vlamingen nadelige staatshervorming. (of had U wat anders verwacht van de Ampersanders?)

#42412

pica

 

"MEI 68 ers moeten hun_dwaling_erkennen." Kan iemand dit artikel uit de NRC eens naar de meest intelligenteen uiteraard de grootste intellectueel van de Zorgen sturen?

#42422

bartvs

 

Neem het persoon Liesbeth Van Impe niet al te kwalijk dat ze verzuurd reageert: een zo gekoesterd wereldbeeld stort in elkaar. Wie had ooit durven denken dat de kiezer aan nog wat anders belang zou kunnen hechten dan aan het 'sexappeal' (sic) van politici - aan (vermoede) inhoud bijvoorbeeld.

Ook bij onze noorderburen blijkt de hoogtij van 'het lekkerste kontje van Nederland' (sic) achter de rug. Ingeruild voor 'saaie' degelijkheid van een 'Harry Potter-figuur': het pienterste baasje van de klas.

'Sexappeal' mag dan bakvisjes tot opgewonden gillen kunnen brengen; eens men iets volwassener wordt en het ook om verantwoordelijkheid gaat, moeten de rekeningen kloppen. Dan mag 'saaie' degelijkheid misschien nog steeds niet van overdreven 'sexappeal' getuigen, maar wordt ze plots (?) toch wel uiterst aantrekkelijk.

Het is de verzamelde persmeute steeds weer een harde klap in het gezicht: de burger, de kiezer - waar zij zich zo boven verheven wanen - blijkt - nog steeds - veel volwassener dan de eenstemmige inktkoelies.

Julien Benda heeft daar al in 1927 een boeiend boekje over geschreven.

#42424

bram

 

De Amerikaanse 'kwaliteitskrant' heeft blijkbaar nog niet door dat N-VA streeft naar een onafhankelijk Vlaanderen.

#42430

dM3

 

voor 'n enkele keer reclame hier, ik heb namelijk ook wat over de verkiezingen geschreven op mijn blog... :)

#42436

VI

 

Dan is wie wel flamboyanter is, maar echter ook rechts, meteen een populist.
t is ook nooit goed voor de journalinksen

#42438

Outlaw Mike

 

Wat me verrast heeft is de nuchterheid en verrassend goede inschatting van de communautaire problematiek van het artikel van de Wall Street Journal. Heel goed, heel goed.

Ik zou durven zeggen dat deze analyse zinniger is dan de meeste analyses van de vaderlandse pers, waarin ik verscheidene malen heb moeten lezen dat de CD & V won "omdat de Vlamingen een staatshervorming willen." Give me a break. Jan Modaal begrijpt niet eens wat staatshervorming is. Ik zou het zelfs straffer durven stellen: ik denk dat zo een 75% der Vlamingen niet eens begrijpt wat de functies van een parlement en een regering zijn. Daarmee zeg ik niet, zoals onze moreel en intellectueel ver superieure linkse broeders, dat de Vlaming een stommekloot is. Nee, de finesses van de politiek INTERESSEREN de meeste mensen gewoon niet. Mijn pa is heel intelligent, als ie had mogen studeren had ie ingenieur kunnen worden. Maar die man, nu 73, BEGRIJPT gewoon het onderscheid niet tussen zeg maar het Vlaams Parlement en het federaal parlement. En als dat voor mijn pa geldt, geldt het ook voor minstens een paar miljoen anderen.

Op 10 juni hebben de mensen vanuit een onderbuikgevoel gestemd, en het imago van weliswaar (zeer) saaie degelijkheid - terecht of ten onrechte - van de tsjeven heeft ze de overwinning bezorgd.

Dit kan gevaarlijk zijn in die zin dat de Vlamingen wel eens meer zouden kunnen krijgen dan gewoon maar de afschaffing van de transferts. Ik krijg maar geen hoogte van Leterme, dwz ik kan maar niet inschatten hoe ver hij de trend naar een confederatie wil drijven.

#42439

Outlaw Mike

 

Cogito: 'uiteraard naar aanleiding van de volledig mislukte en voor Vlamingen nadelige staatshervorming. (of had U wat anders verwacht van de Ampersanders?)'

Cogito ik ben het met u eens jong. Afgezien van het feit dat ik nog altijd geloof dat Vlamingen en Walen beter af zijn samen in de federale staat Belgie, is er een ander argument waarom ik de sabelslijperij rond de staatshervorming zo nefast vind.

Dat is namelijk dat ik er zeker van ben dat als er stevig onderhandeld moet worden, wij Vlamingen gegarandeerd aan het kortste eind trekken. Ik denk hier aan de treurige wijze waarop wij in de laatste BHV-crisis afgedroogd werden. Hoe omschreef Derk Jan Eppink het ook alweer? Vlamingen komen als een geslagen hond aan de onderhandelingstafel zitten en laten zich met een oorvijg wegsturen. Of iets van die strekking. Dan is er ook nog het feit dat in communautaire kwesties de Walen onverwijld een hechte eenheid vormen. het is nu zogezegd 'bagarre' geweest tussen MR en PS. Wacht tot de volgende BHV crisis. Terwijl de Vlaamse partijen, als het wat moeilijker wordt, bij gebrek aan kloten om de Waalse furie in de ogen te kijken, mekaar zullen beginnen uitmaken.

#42451

Benny Marcelo

 

De Amerikaanse 'kwaliteitskrant' heeft blijkbaar nog niet door "dat N-VA streeft naar een onafhankelijk Vlaanderen".

Dat over de NVA mag gerust bij de grappige citaten gezet worden.

Inge Vervotte als Tante Nonneke vind ik het meest treffend, waarschijnlijk omdat ik net hetzelfde dacht toen ik ze in de verkiezingsshow zag opkomen :-)

#42453

Apostolov

 

Eerder heb ik op salonblog [url=http://www.panzerfaust.org]PFMAG>ORG[/url] de valse motieven van de Verhofstadt-regering trachten te ontmaskeren.

http://www.panzerfaust.org/...

#42478

johan vandepopuliere

 

Zopas heeft de VUB bekend gemaakt dat, mocht BHV gesplitst worden, de Vlamingen minder zetels in het parlement zouden bemachtigen. Niet alleen Groen! heeft dus last van de buikpolitiek, ook NVA en consoorten zouden beter eerst eens wat studies verrichten.

Het zou erg grappig zijn mochten de franstaligen nu plots vóór de splitsing zijn en de Vlamingen tegen!

#42672

Publius

 

Opperpaus Desmet op zijn best. Wat een ongelofelijk arrogante bende die linkse gasten.

Indien een andere journalist op dezelfde toon over vreemdelingen zou schrijven, wordt hij zeker onder luid applaus gelyncht door de inquisitie van dewitte.

Ach, die gasten gaan de komende maanden echt zwaar tekeer gaan en zelfs liever stukslaan wat ze kunnen om te zeggen :" zie je, het land ontspoort" dan de eerlijkheid te hebben zichzelf in vraag te stellen.

#42701

Briggs

 

Johan: Die studie gaat uit van een zuivere splitsing v BHV, niet op basis van de voorhande wetsvoorstellen.

#42757

EricJans

 

@ Mike:

<<Terwijl de Vlaamse partijen, als het wat moeilijker wordt, bij gebrek aan kloten om de Waalse furie in de ogen te kijken, mekaar zullen beginnen uitmaken.>>

Daar bestaat nochtans géén écht politieke en zéker geen economische reden voor. Vlaamse politici zouden daar als de machtigen aan zo'n onderhandelingstafel moeten zitten.
Dus is er iets anders aan de hand: het ZIJN geen Vlaamse maar schin-Vlaamse politici.
Dat wil zeggen dat de partijraden van de Vlaamse partijen niet de minste vat hebben op de partijbesturen, zodat 'Belgicist zijn' een strikte voorwaarde is om deel uit te mogen maken van de (inderdaad niet-democratische) partijbestueren van VLD, CD&V en SP.a .

En dat spelletje wordt hier nu al sinds de oprichting van België met ons gespeeld.
Dus: de partijraden moeten het heft in handen nemen en vrij verkiezen wie er in de partijbesturen mag zetelen en wie er zodoende als Vlaamse onderhandelaars naar zo'n onderhandelingstafel moet gaan.

Het is zo klaar als een klontje: een Vlaams politicus heeft GEEN ENKELE reden om als een geslagen hond aan een onderhandelingstafel tegenover Franstaligen te gaan zitten. GEEN ENKELE reden, tenzij hij/zij daar WIL als een geslagen hond gaan zitten. En hij WIL het omdat zij democratisch niet-legitieme particratische partijbestuur het wil.
Hiervan hangt de carrière van een Vlaams politicus af.
Met andere woorden: de Belgicisten 'bezetten' Vlaanderen en de Vlamingen.
Zó simpel is dat. De beruchte Belgische particratie bestaat maar om één reden: het tegengaan en afremmen van de natuurlijke rechten van de Vlamingen.

Wie me tegenspreekt daag ik uit om de partijRADEN te laten bepalen wie er voor Vlaanderen naar die onderhandelingstafel moet en/of mag.
De rest is larie.

#42758

EricJans

 

Vraagje: weet iemand wanneer het parlement samenkomt om over de splitsing van B-H/V te stemmen?
Dat kan al vóór de formatie, hé. B-H/V maakt geen deel uit van welke onderhandeling dan ook, dus... kwestie van het nieuwe parlement samen te roepen en te zorgen voor een eenvoudige meerderheid van 50%+1 van de stemmen. Méér moet dat niet zijn. Leterme zei het eerder al: 5 minuten politieke moed.

#42763

Karel

 

En 2 zetels minder voor de Vlamingen en geen meer voor de Brusselse Vlamingen.
Goed zo!!!!

#42766

LVB

 

@Karel: zie http://lvb.net/item/3438 eerste punt. Gelieve hier consequent één enkel pseudoniem te gebruiken.

#42770

raf

 

@luc:

Om het voor iedereen duidelijk te maken zou je bij recidive de verschillende nicknames van hetzelfde IP-adres kunnen melden.

#43335

De welvaartwatcher

 

De analyse die de verzamelde centrifugalisten (uitzondering Vera Duwa) in de laatste show rond van verkiezingen 07 ten beste gaven was weerom een staaltje van het naar de hand zetten van de uitslag in de zin dat die het politieke profitariaat het best past.

Hun eindconclusie was, hoe kon het ook anders, het tot in den treure herhaalde mantra - meer Vlaanderen - meer Vlaanderen - meer Vlaanderen.

Hoe de uitslag van de verkiezingen ook geweest waren , deze eindconclusie ging, daar kan men vergif op innemen, steeds dezelfde zijn.

De realiteit is echter dat de Belgische bevolking in zijn geheel het (mede)bestuur van de gevestigde socialistische partijen hebben willen afstraffen en daar perfect in geslaagd is.
Van een totaal verschillend stemgedrag langs beide zijden van de taalgrens is dus allerminst sprake, zelden zo’n eensgezindheid gezien.

Om dit signaal nog duidelijker te doen overkomen kregen de respectievelijke regeringspartners zowel in hoog als in laag België harde klappen te verwerken (VLD een verlies en CDH een status quo ipv de verwachte toename).
Terug ook daar dus grote overeenkomsten.

Als de mensen echt een staatshervorming zouden wensen, zouden we dat dan ook moeten zien in het stemgedrag.
We zien echter dat SPA kartelpartner SPIRIT geen enkele zetel geeft weten te bemachtigen - hoe veel meer afkeuring van de kiezer heeft men nog nodig ?

Stemmenkanonnen dan, Staan er bij de top van de stemmentrekkers kandidaten van hetzij NVA of SPIRIT ?
In zijn thuisstad nota bene (Izegem) haalde Geert Bourgeois een historische nederlaag.

De neergang ten slotte van het VB lijkt nu eindelijk definitieve vormen aan te nemen.
Het bruistabletmodel dat ze België toewensen zal vooral van toepassing zijn op hun eigen partij.
Na de nederlaag in Antwerpen moeten ze nu immers ook aan macht inboeten op federaal niveau met verlies van 1 zetel.
Traag maar zeker lost zo de mythe die het VB van zichzelf gemaakt heeft op.

Als de SPA en ook de SP nu niet gauw de juiste conclusies zullen trekken en ééns serieus aan een herbronning beginnen zal het voor hen te laat zijn - anderen staan klaar om de fakkel over te nemen.

De mensen van o.a. CAP (die zichzelf bescheiden de term nieuw links toebedelen) staan te trappelen om hun plaats in te nemen(eendrachtig en solidair over het ganse Belgische grondgebied), hebben zij niet ondanks hun eerste opkomst en zonder de connecties en het grote kapitaal waarvan een lijst Dedecker kan genieten niet een opmerkelijk resultaat neergezet, hier en daar zelfs boven de kiesdrempel.

We zien ook dat de Liberalen nu ook plots dichter naar elkaar toegroeien en spreken van hun politieke familie.

Wat de bevolking betreft hebben we het wel gehad met al die éénrichtingsstaatshervormingen die telkens en alleen maar de politieke klasse ten goede komen. Of hoor je veel mensen beweren dat alles de afgelopen 25 jaar zoveel gemakkelijker transparanter goedkoper etc.. geworden is ?

Met politieke wil is er veel mogelijk maar wat doe je met politieke onwil en de politieke arrogantie in het België anno 2007.

#44245

Gust

 

Wat vinden jullie van deze? http://www.denieuwegust.be/...

Een 'Fata-Morgana'-opdracht voor CD&V ;-)

#46151

porki poknorsky

 

de onzin die ik lees, gschreven door een zekere yves desmet in de krant de morgen doet vermoeden dat deze man lijdt aan een zeer ernstig neurotisch syndroom.