Jongeren zijn de nieuwe puriteinen

Jongeren onder de 25 hebben een pak strengere sociale normen dan veel dertigers, veertigers en vijftigers, zo blijkt uit een onderzoek bij 1.822 Belgen. Op het vlak van gezondheid, opvoeding en natuur houden ze er zelfs striktere opvattingen op na dan de 65-plussers. De 65-plussers zijn altijd blijven vasthouden aan hun waarden en normen, maar de naoorlogse generatie is veel permissiever. "De jonge generatie die er nu aankomt, maakt een einde aan die permissieve samenleving. Zij stellen duidelijk grenzen aan gedrag dat niet alleen anderen schaadt, maar ook de natuur of de gezondheid", zegt Herman Konings.

Er zijn veel voorbeelden te bedenken van de nieuwe sociale correctheid, die niet alleen bij jongeren leeft, maar in de hele maatschappij. "Op veel scholen zijn snoepautomaten verboden, met instemming van de jongeren trouwens. Er zijn zelfs scholen waar er niet met snoep of taart getrakteerd mag worden op een verjaardag. (...) Het nieuwe puritanisme is trouwens een Europees fenomeen. "In Engeland, Nederland en de rest van Europa werd eerder eenzelfde tendens vastgesteld", zegt Konings. Een derde van alle Europeanen behoort tot de nieuwe puriteinen, zo bleek uit 'The Assault on Pleasure', een onderzoek van het Engelse onderzoeksbureau The Future Foundation. Negenendertig procent van de Europeanen verzet zich tegen snoep op school, chocolade in ziekenhuizen, grote auto's en vervuilende vliegreizen. "Je kunt een derde van de Europese bevolking gerust nieuwe puriteinen noemen", aldus William Nelson, onderzoeksleider bij The Future Foundation.

Je kunt het nieuwe puritanisme niet zomaar gelijkstellen met verrechtsing, bezweert Nelson. "Je kunt het zien als een vorm van repressie en controle, een inperking van de vrijheid, en dan zouden al die nieuwe puriteinen rechtse rakkers zijn. Maar je kunt het ook zien als een linkse beweging: mensen kijken verder dan hun eigen belang, ze nemen hun verantwoordelijkheid en engageren zich voor een gezonder en aangenamer leven voor iedereen. Het interessante aan het nieuwe puritanisme is dat het linkse en rechtse mensen samenbrengt. Die zijn het misschien over weinig eens, maar wel over een verbod op roken in de school. Het nieuwe puritanisme is een correctie op een liberaal denken dat de vrijheid van het individu voor alles stelt." (...)

Individualisme en hedonisme vieren niet langer hoogtij, de uitwassen ervan worden aangepakt. "Er zijn nieuwe verboden aan het ontstaan, nieuwe grenzen tussen wat kan en wat niet langer kan. Als de keuzes die je maakt of de dingen waar jij van geniet schade toebrengen aan jezelf of anderen, is de kans groot dat de overheid er zich mee bemoeit", stelt Nelson. "Snoepautomaten op scholen verdwijnen, want daar kunnen de kinderen dik van worden. Op restaurant mag je niet meer roken, want daar krijgt de ober die je het eten komt brengen misschien longkanker van. De tijd dat alles kan en alles mag, is voorbij."

Katrijn Serneels in De Morgen, 10 juli 2007


Reacties

#44333

Jorre

 

Absurd eigenlijk. Als je geen snoep wil eten op school, koop hem dan niet. Maar ga dan toch geen automaten verbieden...
Misschien toont de jeugd hiermee aan dat ze (<25 jaar - waar ik nog een paar maand toe zal behoren) geen eigen discipline meer heeft, en dus beroep doet op hogerhand om de verleiding weg te nemen?
Ik word gek van mijn groen/linkse medejongeren die in hun idealisme alles willen inperken. Gelukkig maar, dat die die "losbandige" 30'ers en 40'ers er nog zijn ;-)

Ik heb dus nog iets van een 20 jaar om ze op andere gedachten te brengen...

#44334

traveller

 

Hoe was dat nu weer, door de bomen het bos niet meer zien? Of het verbergen van de links-groene dictatuur onder het mom van vrijheid? Ja wadde.

#44356

pepperjack

 

Zo weten we meteen weer waar links (algemeen belang, verantwoordelijkheid, engagement, gezonder, aangenamer) en rechts (repressie, controle, minder vrijheid) voor staan.
Gelukkig, dat was ik even vergeten, zeg.

Of geldt voormelde alleen voor Engeland?

#44452

ivan janssens

 

Tja. Ik had de jeugd graag willen bevrijden uit de ketenen waar de volwassenen hen hebben in vastgemaakt, maar als ze zelf al niet willen...het gevolg denk ik van ettelijke decennia verkettering van het individualisme. Het individualisme kent geen hoogtij, het wordt net verknecht.

Wat het verschil tussen links en rechts betreft, dat is haast verengd tot een verschil tussen een rookverbod (links) en een verbod op druggebruik (rechts).

#44477

Benny Marcelo

 

Als ik die cijfers even overloop dan heb ik de indruk dat de rode cijfertjes bij de jongeren precies die thema's zijn die door de media zo in de belangstelling worden gezet.
Die cijfers bewijzen dus enkel maar dat jongeren zeer beïnvloedbaar zijn!
Nu we het over "jongeren" hebben: let een op puntje 4, daar is het grootste verschil te merken. Laat dat nu precies één van de voornaamste activiteiten van "hangjongeren" zijn.

Een tweede fenomeen is dat naargelang de leeftijd stijgt, de cijfers ook dichter naar mekaar komen. Daar kunt ge evengoed de conclusie uit trekken dat naargelang men ouder wordt er andere prioriteiten komen.

Maar ja..."de Morgen durft" de bal nogal eens fameus mis slaan :-)