Is Brussel een Franstalige stad?

In Brussel is 85% tot 90% van de inwoners Franstalig. Dat valt niet alleen te lezen op de website van het FDF, maar ook op Wikipedia. Maar stemt dit ook overeen met de werkelijkheid? Neen, Franstaligen vormen in Brussel een minderheid, aldus Vlaamse Brusselaar Freddy Neyts. Dat kon u hier vorig jaar al lezen in een citaat uit Volksbelang, maar vorige week presenteerde Neyts zijn stelling opnieuw op basis van actuele cijfers (2006/2007) van Statbel. Hij deed dit op een debatavond van het Liberaal Vlaams Verbond over Brussel-Halle-Vilvoorde. Volgens Freddy Neyts telt Brussel overdag 44% Franstaligen en 's nachts, nadat pendelaars en dagjestoeristen naar huis teruggekeerd zijn, 48% Franstaligen. Hij komt tot deze berekening op basis van de volgende opsplitsing:Freddy Neyts
Freddy Neyts
En Neyts besluit: "Dagelijks vertoeven er 400.000 Nederlandstaligen en 430.000 anderstaligen in Brussel. Naast 650.000 Franstaligen, een relatieve meerderheid, maar geen absolute meerderheid. 's Nachts slapen de mensen. Dan is er weinig meertaligheid nodig. Maar overdag en 's avonds is het maar normaal dat het Brussels Hoofdstedelijk Gewest in de eerste plaats tweetalig Frans/Nederlands is op het vlak van dienstverlening bij overheidsinstanties, hulpdiensten, instellingen en bedrijven. Liefst zelfs meertalig uit beleefdheid tegenover allochtone en vreemde werknemers en bezoekers. Welke stad of regio in de democratische wereld is zo niet georganiseerd? Alleen in Brussel bestaat het dat een arrogante Franstalige klasse de meerderheid van de eigen bevolking en van de bezoekers hun taal wil opdringen en deze anderstalige mensen voortdurend wil vernederen."

Reacties

#55414

Nicolas

 

Dat is toch een ander geluid dan dat van zijn vrouw.

#55416

EricJans

 

Brussel is hoedanook géén onnederlandstalige stad. Waals-Brarant is ook niet geheel onnederlandstalig maar daar heeft de Nederlandse taal haar statutaire rechten verloren, zoals het Frans in Vlaams-Brabant die in het overgrote deel van Vlaams-Brabant niet heeft, op 6 faciliteitengemeenten na, mits vertaling op jaarlijkse aanvraag.
Maar Brussel is niet onnederlandstalig. Dat gegeven is en blijft onuitwisbaar... in welk scenario die stad ook terecht komt. Als zij het Nederlands vernietigt, vernietigt zij zichzelf politiek, economisch, cultureel en haar eigenste 'Manneken Pis' zal als 'jeunehomme Pipi' niet door het leven kunnen, vrees ik.
Broeksele IS Nederlands... of ze dat nu lusten of niet... niemand kan erom heen.

#55417

Briggs

 

Het probleem is dat die anderstaligen meestal over de Belgische nationaliteit beschikken en dan opteren voor de Franstaligen door middel van politieke keuze.

#55418

joe

 

Moest gisteren in Anderlecht een pakje ophalen bij de depot van Taxipost. Had mijn stadsplan niet in de wagen en vertrouwde op mijn gps, die het helemaal liet afweten en me ergens aan de haven dropte aan een cul-de-sac. Daar zag ik een bevallig besproet meisje haar grote zwarte hond in haar wagen duwen. Ik er naartoe en in't Frans mooi de weg gevraagd. Met een brede smile zei ze, "oh, je bent vlaams, ik ook hoor", en legde me vakkundig de weg uit. Dank je, vlaams meisje van Brussel.

#55422

Jean de pesser

 

Leer toch eens Nederlands in Brussel praten. In Brussel is de tweede taal verplicht vanaf het 5de leerjaar en optioneel vanaf het eerste leerjaar lager onderwijs. Dit wil zeggen dat men minimum 8 jaar tweede taal gekregen heeft indien men niet verder studeert.

Na 2 jaar kan ik met avondschool Spaans gerust de weg uitleggen......

#55425

Rick

 

Joe, je stelt me teleur. Waarom vraag jij de weg in 't Frans in Drogenbos? 't Is proprer...

#55432

VI

 

Al eens in Drogenbos naar de Carrefour geweest? Vraag eens aan de hulpjes in het Nederlands om te tonen waar de dvd's met Nederlandse ondertitels liggen. Je zal je ogen en oren niet geloven.
Ten eerste spreken ze daar in Drogenbos geen Nederlands, ten tweede zijn al de films ondertitelt in Frans, Arabisch en nog een uitheemse taal. Geen nederlands te vinden, tenzij misschien hier en daar een verloren rommelfilm. Opvallend trouwens, ik dacht dat je 100 talen op DVD kon zetten...

#55433

Tweaker

 

@ Rick

Hoe kom je bij Drogenbos? Als ik me niet vergis was't in Anderlecht.

#55434

Briggs

 

Joe, zeg mij nu niet dat ge tot aan de haven van Brussel zijt gereden om naar den depot van de Post in Anderlecht te geraken?!

#55435

VI

 

ondertiteld, het gaat niet goed met mij.

#55442

joe

 

Ik weet ook niet wat Drogenbos hier komt doen. Het depot van Taxipost ligt aan het water in Anderlecht(Biestebroekkaai) ter hoogte van de Paepsemlaan, nu, die Biestebroekkaai is lang en die verdomde gps bracht me zo aan de noordkant ervan, een gebied dat als "haven" mag omschreven worden.
Nu, Rick, als ik in het Brusselse de weg moet vragen (eigenlijk was het de eerste keer dat ik dit moest doen), wetende dat de meerderheid er Franstalig is ook onder onze blanke vrienden, spreek ik automatisch Frans. Als ik in Montreal ben spreek ik trouwens ook eerst Frans. Nu, achteraf bekeken had ik eigenlijk beter moeten weten, want het meisje in kwestie zag er eigenlijk erg vlaams uit.

#55443

Jean de pesser

 

Geef die anderstaligen dan toch de kans om Nederlands te leren. Door franstaligen steeds in het Frans aan te spreken bewijs je enkel de nutteloosheid om Nederlands te leren in Brussel/de rand.

#55447

Rick

 

JOe:
Ter toelichting, niet om je onder je voeten te geven:

Je stelde dat: "vertrouwde op mijn gps, die het helemaal liet afweten en me ergens aan de haven dropte ". Nu, een haven langs het kanaal in de buurt van A'lecht, zie ik niet zo liggen, tenzij je zuidelijker rijdt, dus naar Drongenbos (= VL = faciliteiten).

Ondertussen zeg je dat je er ten noorden van was, maar dan was je er toch een tiental km naast...

#55449

VI

 

Als de Vlaamse scholen nu eens enkel Engels en Duits zouden geven als talen, wordt Nederlands de dominante taal.

#55456

Jean de pesser

 

@rick

Drogenbos heeft helemaal geen haven. Enkel de zenne stroomt door drogenbos en buiten een verdwaalde kano zie ik daar niets op varen.

Anderlecht heeft een sluis waar eventueel wat verdwaalde bootjes kunnen liggen.

De haven van Brussel ligt eerder in Molenbeek.

#55471

Rick

 

Jean De Pesser, waarde "collega":

Dit alles off-topic, maar onzen Joe moest maar niet verkeerd rijden...

http://www.portdebruxelles....

#55474

joe

 

Rick: zie je op dat kaartje van jou dan niet het Biestebroekdok staan ? Pearl Pearl Pearl!

#55484

melodius

 

Mijn eerste slappe lach van de dag : maar waar hálen ze het toch ? Mooi stukje wishful thinking in ieder geval.

Tiens, op die manier kan je vermoedelijk ook bewijzen dat er bvb in Tervuren geen Nederlandstalige meerderheid is...

#55486

Leo Norekens

 

Melodius, hoe vergaat het uw slappe lach bij het lezen van de gastcolumn over de talentelling van 1947?

#55488

Peter Fleming

 

"maar waar hálen ze het toch ?"

van cijfers van Statbel, naar 't schijnt

#55490

melodius

 

Cijfers van statbel die op een heel eigenzinnige manier worden geïnterpreteerd - overigens is het truukje niet nieuw, Anciaux probeert al jaren uit te leggen dat de "vreemdelingen" geen Frans zouden spreken. Lies, damn lies and statistics, je weet wel. Het enige pertinente onderzoek terzake werd gedaan door de VUB en het beeld is volledig anders. Trouwens, het VB klaagt om de drie maanden over de toenemnde "verfransing" van Brussel, ze zullen wel onder één hoedje spelen met het FDF veronderstel ik.

#55493

lvanc

 

Ben het met Melodius eens dat dit een beetje bij de haren getrokken is. Zelfs als voor de meeste niet-Franse vreemdelingen geldt dat Frans niet hun moedertaal is dan is het wel die ze vaak gebruiken en dikwijls ook ten dele thuis. Hetzelfde voor de allochtonen. Ik ben er zeker van dat meer dan een kwart het Frans als voornaamste of dan toch minstens als belangrijke tweede taal gebruiken. Er zijn er overigens ook die Nederlands spreken, die zie ik ook niet. Bref, indien je niet zomaar kan zeggen dat 15% van de Brusselaars Nederlands spreekt en dus 85% Frans, dan is Mr. Neyts het andere uiterste. Wat wel waar is, is dat een groot aantal van de mensen voor wie Frans of Nederlands niet de enige moedertaal is, een zeer opportunistische en een wat afstandelijke houding hebben in hun talenkeuze.

#55497

New Statesman

 

@joe

Beschrijf eens iemand die er "erg Vlaams" uit ziet?

#55509

lvanc

 

@ New Statesman,
Dat bestaat. We hebben er onlangs een discussie over gehad op brusselblogt en ongeveer iedereen is het er over eens dat je er "vlaams" of "franstalig" kan uitzien. Er was overigens ook franstalige inbreng. Het kunnen de kleren zijn (bepaalde modes slaan niet aan aan de andere kant), maar soms ook echt de fysiek (dit is een kleine minderheid).

#55534

traveller

 

Ik twijfel helemaal niet aan de verfransing van Brussel. De huidige meerderheid van de autochtonen in Brussel zijn verfranste Vlamingen die het moe werden in het nederlands te proberen praten met de franstalige inwijkelingen. Ze zijn toen verfranst. Bvb. de vlaamstalige militairen en gendarmes van Auderghem en Etterbeek die nu allemaal met hun familie frans met haar op spreken en ze verklaren zich ook franstalig want wat zouden de geburen anders wel zeggen?
De allochtonen daarentegen zou ik nu niet franstalig noemen, buiten de zwarte afrikanen, die zijn het wel.
De turken spreken turks en de marokkanen spreken berbers, de algerijnen spreken kabyl, ook een vorm van berbers. Hen nu franstalig verklaren helpt Thielemans en Moureaux, maar niet de waarheid.

#55558

New Statesman

 

@lvanc

Kan je die link posten?
Ik spreek die stelling hoegenaamd niet tegen, maar vind het wel leuk om wat argumenten te zien.
Zeker dat over de fysiek, bepaalde mensen neigen al wat meer naar de latijnse types, andere naar de germaanse...
Alhoewel dat ook kan liggen aan de hoge concentratie Italiaanse inwijkelingen en hun nazeten in Charleroi en Luik.

#55560

New Statesman

 

nazaten, excuus,

#55565

joe

 

@new statesman: "Beschrijf eens iemand die er "erg Vlaams" uit ziet?"

vlaamse meisjes hebben een je ne sais quoi...

#55569

lvanc

 

@ New Statesman

http://www.brusselblogt.be/...

Je moet wel wat naar beneden scrollen want de discussie was helemaal anders begonnen.

#55578

Benny Marcelo

 

Ziedet, Brussel heeft zelfs een wereldhaven; je rijdt er prompt in verloren. Vraag het maar aan Joe.

#55644

Eric Luyten

 

Tijdens het debat met Bruno De Wever op Kanaal Z, enkele
weekends geleden, vermeldde ook Philippe Van Parijs, professor
politieke sociologie aan de UCL, dat de bevolking van Brussel
momenteel iets minder dan 50 % mensen telt die het frans als
moedertaal kennen.

#55648

melodius

 

De werkelijkheid is dat alle allochtonen in Brussel (buiten het EU ghetto) het Frans als lingua franca hanteren. En dat het beeld dat zij hebben van Vlaanderen en Vlamingen meestal heel slecht is (zie ondermeer de recente enquête van Humo/Télémoustique). Niet meteen gewonnen voor het Nederlands dus. Hoewel, hoewel, er zijn nu ook meer en meer in het Nederlandstalig onderwijs, maar daarmee bewijzen ze hoe goed ze lijken op de andere Franstaligen. ;-)

#55651

A.Rouet

 

'op een party met tientallen mensen'

als het een internationaal gezelschap betreft haal je de Vlamingen er zo uit. Het zijn de polyglotten die het schabouwelijke Frans van Nederlanders en Anglesaksen, en het dito Engels van Franstaligen 'in goede banen tolken'.

#55690

I am NoName

 

Als je dan die toestroom van "pendelaars" ziet in Brussel dan moet je je echt eens afvragen waarom de Vlaamse overheid nog de moeite doet om eigen personeel in Brussel te werk te stellen. Of de federale die via Copernicus alles centraliseert in Brussel (functioneel tweetalig ?).

Dank u mr Stevaert : gratis abo van NMBS betaald door de hogere dieselprijzen. Heeft men niet alles geïnformatiseerd ? Dat was dan duidelijk om het Vlaamse werk in Brussel te kunnen doen.

Of moet er functioneel tweetaligheid gehanteerd worden opdat de Vlamingen in Brussel ook het werk van Wallonië erbij kunnen doen ?

En dan zijn er artiesten zoals Rudy Aernoudt die met die cijfers bewijzen hoe productief Brussel is en hoe belangrijk voor Vlaanderen. En de slaapsteden rond Brussel staan dan te klagen dat er geen werk is, maar ze worden geacht wel nog maar eens solidair zijn met Brussel. Er moet bij voorkeur een netwerk rond Brussel ingericht worden ! Beeld je dat eens in, om de Franstaligen uit de rand een betere mobiliteit te gunnen.

Als men het zo organiseert is het dan ook niet verwonderlijk dat de belastingen hoog blijven. Maar ja, eigenlijk is dat allemaal niet verwonderlijk. Door de afbouw van de democratische regels ontwikkelt Brussel zich als een kankergezwel in Vlaanderen.

Ach, wat wil je ? Terwijl Verhofstadt de nieuw staatsstructuur aan het uittekenen is vat Flippo de strijd aan tegen de 37° moskee in Antwerpen.

#55836

Bart De Meulenaer

 

No worries. Binnen 50 jaar is Brussel unisono engelstalig. Frans sterft uit. Was het 30 jaar geleden nog een wereldtaal, is het vandaag een tweederangstaal. Het heeft geen zin meer in Frans te investeren. Chinees (hoewel er eenveel soorten Chinees zijn als er soorten 'europees' zijn) Spaans, Engels (ook voor India), dàt zijn de talen van de toekomst. Frans is een taal voor de nostalgici. Zoals Latijn.
Nederlands daarentegen, heeft toekomst. We zijn in Europa met 23 000 000 nederlandstaligen, en de economieën van de nederlandstaligen staan aan de top.
Akkoord, er zijn meer franstaligen. Maar omdat Frankrijk geen mondiale economisch wervende kracht heeft, dooft Frans uit. Binnen 20 jaar kun je in ieder restaurant in Parijs en Brussel in het engels bestellen. Dat moest je 5 jaar geleden eens proberen.

#55851

Nicolas

 

Over vijftig jaar is Brussel nog steeds overwegend Frans, wedden.

#55857

Bart De Meulenaer

 

anytime. Wat heeft nog steeds. Het is nu zelfs nog amper 'overwegend' franstalig.

#55860

Nicolas

 

Ik vraag me af Bart, of je enkel in de "hogere" milieu's van Brussel vertoeft. Ja, Europese ambtenaren en business lawyers spreken vaak Engels, maar voor het overige deel is Brussel een Franse stad.

#55875

Bart De Meulenaer

 

Ach, maak je niet druk Nicolas. Neen, ik verkeer niet enkel in de hogere milieu's van Brussel. Maar je hebt gelijk, bij de werklozen zal frans wel altijd de eerste taal blijven in Brussel. Hoelang denk je dat die werklozen dat nog gaan uithouden? Iedereen zoekt naar een betere levensstandaard. Ik zeg ook niet dat Brussel vandààg al engels is, ik zeg dat het binnen 50 jaar zo zal zijn en dat je nu al grote verschillen ziet tussen het Brussel van 20 jaar geleden en het Brussel van vandaag. Zelfs met 5 jaar geleden is er een verschil. Ik vertík het om in Brussel Frans te spreken, en biedt altijd Duits aan, als tweede landstaal. Indien dat ook niet lukt beginnen de meeste winkeliers nu zelf al in het engels.
50 jaar Nicolas. Het is een verdomd lange tijd...

#55876

Nicolas

 

Ik maak me niet druk over jouw uitspraken Bart. En inderdaad, 50 jaar is een lange tijd. De één beweert dat ze Frans spreken over vijftig jaar, de ander Engels, en nog een ander Arabisch, wie weet, wie weet... The future is not ours to see.

Daarnaast, vind ik je nog al een optimistisch beeld over Brussel hebben. Maar ja, doe maar.

#55881

Bart De Meulenaer

 

Ik bied in plaats van ik biedt. Sorry. Blijkbaar moet ik mijn nederlands zelf nog wat oefenen.

#55892

johan vandepopuliere

 

Het is "Nederlands", voegde hij belediging toe aan letsel, kwansuis bastaardiserend bij de vleet.

#55896

Bart De Meulenaer

 

Uit welk woordenboek komt het werkwoord bastaardiseren? Niet te vinden in Van Daele. Wat voor de één optimistisch is, is een belediging voor de ander.

#55900

traveller

 

@BDM

Het zal geen vijftig jaar duren. Ik was gisteren in Aix-en-Provence. De receptie van het hotel was in handen van een franstalige belgische en een veeltalige Bulgaarse.
De belgische wil naar Oostende of Antwerpen komen werken(haar roots zijn in Oostende) en de Bulgaarse wil naar Brussel komen werken waar ze haar voor haar Bulgaars, Engels en Zweeds willen engageren, Frans was niet nodig.

#55923

Bart De Meulenaer

 

Voila. En dat zijn niet eens de hoogste milieu's, toch?
Frans is out. Op wereldschaal.

#56064

brusseleir6

 

Zeggen dat "Frans out is" lijkt me nogal overdreven. In Brussel waar ik nu toch al enkele jaren woon is het gewoon de lingua franca en de eerste spreektaal behalve voor pendelaars die naar de grote vuile stad komen en er dan op foeteren hoewel ze hier geen euro aan belastingen betalen... Behalve in de openbare diensten en het Vlaamse getto rond Dansaert ga ik niet consequent in het Nederlands beginnenen wat die openbare diensten betreft heb ik het nog nooit meegemaakt dat men me niet in het Nederlands wou of kon te woord staan, hoewel de Vlaamse media om de haverklap het tegendeel beweren. Uit ervaring hebben de Franstaligen niets tegen het Nederlands an sich, maar ligt de motivatie gewoon laag om het te leren. Maar de tijden veranderen: Engels is aan een stevige opmars bezig als nieuwe lingua franca, en veel Franstaligen sturen hun kinderen naar Nederlandstalige scholen. Wat ik altijd grappig vind bij de "goede Vlamingen" is dat ze in het verweer gaan tegen het Frans maar nooit problemen hebben met het Engels, hoewel Engelstaligen bijna nooit de moeite doen om ook maar 1 woord uit een andere taal te leren. Nu al wordt je in ondermeer Ierse pubs enkel in het Engels bediend. Tweetaligheid in Brussel betekent tegenwoordig "Frans/Engels". Persoonlijk heb ik daar geen hevige gevoelens over, het is gewoon de realiteit en de tijd staat niet stil, wat heeft het voor zin erover te klagen, talen komen en gaan. De kracht van de Vlamingen is juist hun aanpassings- en leervermogen, maar ik heb soms de indruk dat net deze kwaliteit erop achteruitgaat en door een soort zelfingenomenheid wordt vervangen, onder impuls van de media en bepaalde politici. Over 50 jaar zal de wereld er alvast anders uitzien, ga maar eens 50 jaar terug in de tijd. Wie weet zit Wallonië dan (terug) bij de economische topregio's. Het kan immers verkeren...

#56066

Rick

 

@ Bart DM:

zie in dat verband: The Death of French Culture, Time Magazine

http://www.time.com/time/ma...

#56071

Bart De Meulenaer

 

Brusseleir6, wel, ja ik kan je volgen tot op zekere hoogte.
Maar dat engelstaligen ons niet steken met hun eentaligheid en franstaligen wél, komt omdat in ons land geen engelstaligen wonen (toch niet in grote groepen) en dat er wel een landsdeel bestaat dat unisono frans is, en sinds jaar en dag leeft van de sociale ondersteuning uit Vlaanderen. Een vlaming is over het algemeen een vrij bourgondisch iemand, en je moet over het algemeen al een klootzak zijn om het met een goedmoedige vlaming aan de stok te krijgen. Een vlaming is echter ook een stekelig iemand, die je moet ontbolsteren voordat je met hem écht kennis maakt. Er zit meestal een vrij warme aard in die vlaming, maar je moet door zijn pantser heen. Dat pantser is gegroeid uit een minderwaardigheidscomplex, dat tot vandaag willens nillens door de francofonie wordt gevoed.
Waarom vind een Nederlander ons sympathiek terwijl RTBF ons afschildert als extremistische klootzakken?
Het probleem ligt niet bij ons, want dan zou het ook bij de Nederlanders moeten liggen, dié lusten ons namelijk wél. Het probleem ligt in de dédain van de francofonie. Omdat ze wéten dat Frans binnen 50 jaar een dode taal zal zijn.
Kijk maar wat er in Québec gebeurt. En in Québec zou ik verdorie hameren op de franstaligheid. In Vlaanderen, hamer ik op de nederlandstaligheid.

#56073

Bart De Meulenaer

 

thx Rick.

Volgende passage vond ik prachtig in dat artikel.

"A more difficult task will be to change French thinking. Though it is perilous to generalize about 60 million people, there is a strain in the national mind-set that distrusts commercial success. Opinion polls show that more young French aspire to government jobs than to careers in business. "Americans think that if artists are successful, they must be good," says Quemin. "We think that if they're successful, they're too commercial. Success is considered bad taste." "

That explains a lot, doesn't it? Als je succes hebt ben je een looser volgens de franse cultuur.
Geweldig.