De Europese Obamamanie (2)Pat Robertson: (...) Geloof het of niet, maar sommige Europeanen vinden dat ze het recht hebben om te stemmen in de Amerikaanse verkiezingen.

Dale Hurd: (...) De Standaard in België schrijft: "American presidential elections are not home affairs. American decisions have repercussions all over the globe... Hence, the world should be given the right to vote." (...)

Pat Robertson: (...) Doet dat je bloed niet koken? Bij mij in ieder geval. Hé Terry, we zijn een deel van de ongewassen massa! De Fransen hebben zo'n goede hygiene. (...) De Europeanen hebben geen defensie, hun strijdkrachten zijn minimaal, als iemand tegen hen zou opstaan, dan zouden ze machteloos zijn om zich te verdedigen. Ze rekenen op de Amerikaanse atoomparaplu en op onze militairen voor hun veiligheid. Het is als een baby'tje dat op de schoot van zijn oom zit. Ze zitten op onze schoot, wij ondesteunen hen, en ze slaan terug met een belediging. Het is walgelijk. Ik ben een anglofiel, maar geen eurofiel. Ik zou zeggen dat Europa verbijsterend is.

Dominee Pat Robertson in "The 700 Club" op CBN, 23 oktober 2008

Reacties

#70518

Briggs

 

Hmm, dees zou zowat mijn reactie zijn.

Reverend Robertson, you're full of it. The combined military forces of EU members is way bigger than the US Armed Forces! We have our own nukes to protect us, not enough for MAD but sufficient. The big difference is that we're no United States of Europe and quite frankly we don't want too (well some want but not me)! The UK is part of Europe...you may want to try and differenciate between EU and Europe, perhaps even consider that there are other people running around who're not dominating the media? Quite frankly: What do you care about what we think? Why waste your time and breath on it? It pisses you off. Want to know what pisses me off? The US pushing Ukrainian, Georgian and Turkish EU-membership. So don't try the 'we are all saints card'.

#70519

Nicolas R

 

Ik ben verwonderd dat die kerels de Standaard lezen.

PS: Dat de sommige Europeanen niet verwaand moeten zijn is een feit, maar dat sommige Amerikanen niet arrogant moeten zijn is een ander feit. Pat Robertson reactie is er één van. En weer dat "ongewassen" met de verwijzing naar Frankrijk. De clichés vieren hoogtij.

#70520

Briggs

 

Ahuh, beide types die gewoon op mijn zenuwen werken.

#70521

Nicolas R

 

Maar aangezien Luc een interview met Dale Hurd gehad heeft, lijkt de verwijzing naar De Standaard niet zo verwonderlijk.

#70522

LVB

 

@NicolasR: Dat van De Standaard (Evita Neefs) hebben ze natuurlijk in The Brussels Journal gelezen (die het op LVB.net gelezen hadden), of wat had je gedacht?

https://www.brusselsjournal....

#70523

LVB

 

Maar op het vlak van research zijn ze inderdaad heel sterk, ze weten zeer veel, bijna alles, over de politieke gevoeligheden in de verschillende Europese landen, en ze weten op voorhand wat hun geïnterviewden gaan antwoorden, ze zijn zeer goed voorbereid als ze aan zo'n interview beginnen. Ik heb het dan over Dale Hurd, een professional, niet over het praatje van Pat Robertson.

#70524

Briggs

 

Ah, hebben ze vragen gesteld over de communautaire crisis? Of de spanning tussen Eurosceptici & Eurofielen?

#70526

Rick

 

Briggs:
"The combined military forces of EU members is way bigger than the US Armed Forces!"

Toch maar eens de slagkracht (= begin niet te leuteren over het aantal manschappen... bvb: het gemiddelde BMI van ABL zal wel dicht tegen de vetzucht aanleunen) van bepaalde (europese) legers eerst onder de loep nemen...
IDF/tsahal alleen al kan driekwart van de 'european joint forces' aan...

http://en.wikipedia.org/wik...

#70527

Olav

 

Ha, dat was dus een verwijzing naar het BMI bij Briggs... ;)

De vraag is natuurlijk of er wel 'combined military forces of EU' mogelijk zijn, want elk land zou baas willen spelen...
Het staat buiten kijf dat de slagkracht van het Amerikaans leger zijn gelijke niet kent op dit moment, ongeacht wat men er verder van denkt. Laten we niet vergeten dat het zootje dat men er in conflictgebieden soms van maakt eerder het gevolg is van politiek handelen dan van militaire strategie.

#70530

A.Rouet

 

'het praatje van Pat Robertson'
Toch niet zo'n fan luc van de '700 Club'-man die beweert met regelmaat goddelijke openbaringen ( o.m. nucleaire aanval, goedgemikte kogel voor Chavez) te ontvangen? Doorzichtig toch Robertsons 'wanhoopsspotje' om, door Obama met ongewassen Europa te identificeren, een aantal Amerikanen toch nog te overhalen 'the Right thing' te doen?
Op de schoot van zo'n nonkels is het oppassen geblazen, want voor j'het weet hebben ze met pamperen heel wat anders voor.

#70531

EricJans

 

Vlamingen zijn net zo ongewassen als Amerikanen: zie daar de oorzaak onzer communautaire problemen met de 'gewassen' Franstaliërs. Wij draaien op voor de kosten van hun douche. En hoe meer we dat doen, hoe minder respect we genieten.
De Amerikanen hebben kennelijk dezelfde ervaringen.

#70534

joe

 

ja, ik vraag me af: wat denken, zeggen, en plannen ze thans in het McCain-kamp? Houden ze nog een ultieme modderkwak klaar, of die al uit de kast? Ik zou het niet ondenkbeeldig vinden dat er al geopperd geweest is om van Palin een sextape te lekken, want dat is toch goed voor de populariteit tegenwoordig.
BTW gisteren op BBC genoten van Ricky Gervais en Thandie Newton over Palin.

#70555

Briggs

 

Rick: De reactie van Robertson was dat de Europese strijdkrachten 'minimaal' zijn. Er is geen sprake van 'slagkracht'. Het grote verschil tussen de EU krijgsmachten en de VS is dat onze strijdkrachten niet onder één vast commando zitten in een geunifieerde krijgsmacht en dat we niet dezelfde powerprojection capaciteit hebben. We hebben wel voldoende manschappen en materiaal beschikbaar om ons te verdedigen tegen de Russen. Europa zit met een paar miljoen soldaten, kwantitatief veel minder dan de VS, de gecombineerde marine zal wellicht groter zijn alleen is er een gebrek aan CAGs, maar de luchtmacht...daar domineren wij met het aantal gevechtstoestellen (van goeie kwaliteit) en hebben we voornamelijk een transportprobleem.

Olav: EU Battle Groups.

#70560

Nicolas R

 

Luc, ik lees de TBJ al lang niet meer, maar het verwondert me niet.

#70564

traveller

 

Die Moutet, of wat ook haar naam is, is zeker niet frans van geboorte.
Ze is puur links en weet niet waar ze over praat. Die ongewassen amerikanen, NicolasR. de eerste uitspraak was van Moutet over de ongewassen amerikanen, kunnen in de meeste franse toiletten niet binnen zonder over te geven. Het zijn de ongewassen amerikanen die de rage van grote badkamers in hotels hebben ingevoerd. In de meeste franse oude hotels of nieuwe 2- en 3-sterren hotels heb je een kleine oncomfortabele douche, daarvoor was er een "bassin" van metaal of porcelein en dat is nog niet zo lang geleden.
Laatst was ik in een "palace" in Cannes en had alleen een douche, onmogelijk in de VS.
Vergeleken met de fransen zijn de amerikanen monumenten van hygiëne, en laat ons zwijgen over de engelsen, de absoluut zekere origine van "mevrouw" Moutet.

#70565

traveller

 

Heb zojuist nagekeken.
Moutet is van een franse vader en een amerikaanse moeder. De vader was in Engeland gedurende de oorlog samen met De Gaulle en zij schreef zelf meestal voor londense dagbladen en tijdschriften. Ze is de kleindochter van een socialistische senator en minister van het front populaire voor de 2de wereldoorlog.
Ik was dus verkeerd dat ze geen originele franse was, het is nog erger, ze is een halve amerikaanse die de amerikanen ongewassen noemt.

#70568

LVB

 

@traveller: Die Moutet leek mij toch niet zo anti-Amerikaans of pro-Obama hoor. Wat zij zei, zei ze als *vertolking* (sommigen zouden zelfs zeggen: als karikatuur) van de anti-Amerikaanse stemmen in de Franse media. Ze zei niet dat ze daar zelf achter stond hé. Aan haar lichaamstaal te zien, zou ik zelfs denken dat ze de Franse media wat eenzijdig vond. Zij vindt die Palin-aanhangers niet ongewassen, zij zegt dat de Franse media de Palin-aanhangers als ongewassen Amerikanen voorstellen. Maak dus niet dezelfde fout als Jack Brake die denkt dat ik een Obama-aanhanger ben omdat mijn naam vermeld wordt in een artikel over Europese Obamamanie.

#70575

traveller

 

@ Luc

Je zou gelijk kunnen hebben was er niet die laatste zin:
" We would not elect a black leader but we are very happy that you would be doing it, side stepping our own failings..." of iets in die aard.
Dat is de enige zin waar ze zichzelf uit en het is niet alsof ze de franse pers en algemene visie criticeert, integendeel ze zegt feitelijk dat ze zelf een Obama in Europa zou willen stemmen maar dat Europa nog te racistisch is!!! Nou moe.

#70576

Olav

 

@Briggs : bedankt voor de verwijzing. Wist niet van die battle groups.

Wat betreft de grootte van de europese luchtmachten (indien verenigd) : juist het transportprobleem maakt ze enorm plaatsgebonden. Als je dat vergelijkt met de flexibiliteit van een amerikaans vliegdekschip...
Daarbij is niet de gecombineerde grootte van de strijdkrachten van belang, maar de mogelijkheid om ze in te zetten wereldwijd, zelfs bij offensieve operaties. Maak me niet wijs dat een inval en bezetting zoals in Irak mogelijk is met enkel Europese strijdkrachten.

#70579

Cogito

 

Wat zij zei, zei ze als *vertolking*
Een gemiste stylistische kans
Wat zij zei, zei zij ...

:-)

#70580

Briggs

 

@Olav: Het transportprobleem slaat op de problematiek van power projection, namelijk het globaal verzenden van troepen & materiaal buiten de maritieme manier. De VS is daar sterker in omdat ze over meer Strategische transporttoestellen beschikt.

Op vlak van gevechtsvliegtuigen is er geen probleem behalve dat wij een land-based FOB moeten gebruiken en dat we maar over weinig carriers beschikken. Dat is maar een minor inconvenience. Een vliegdekschip is enkel nuttig als het ook dichtbij kan opereren in veiligheid...er komen meer en meer supersonische anti-scheepsraketten op de markt en de boem in duikboten is ook niet geruststellend (vooral lastig voor Taiwan). In 2006 slaagde een Chinese dieselduikboot om op een afstand van 5 miles te 'surfacen' van de Kitty Hawk zonder dat die enig flauw benul hadden van de aanwezigheid van een duikboot.

Hoeveel troepen waren er nodig om Irak te overrompelen? 150.000? Ik ken het cijfer niet meer uit mijn hoofd maar de EU-landen beschikken over meer dan een miljoen soldaten (IIRC)...

De Grootte speelt altijd een rol. Wereldwijde inzetbaarheid is afhankelijk van wat je wenst te bereiken, de EU heeft geen unipolaire en world dominating ambities. Robertson had het over de Europese noodzaak aan Amerika om zich tegen de Russen te beschermen. Tegenover de Russen hebben we voldoende vuurkracht, troepen en projecteerbaarheid om ons te verdedigen...zonder de hulp van de VS. Enige wat ons parten zou kunnen spelen is het gebrek aan Strategische diepte bij een Russische aanval...de Russen daartegen hebben diepte in overvloed want da's een onderdeel van hun vroegere expansiepolitiek (en veiligheidspolitiek).