Twijfels bij terreurboodschapVTM, VRT en Indymedia ontvingen vandaag een DVD met een video-terreurboodschap. De tekst ervan is te vinden op mijn citatenblog en bij De Standaard Online. Er zijn een aantal redenen om te twijfelen aan de authenticiteit van deze dreigvideo:

  1. De tekst van de Nederlandstalige onderschriften is niet de tekst van het islamitische strijdlied dat te horen is. De specifiek op België gerichte dreigtekst kan dus door een Nederlandstalige grappenmaker toegevoegd zijn aan een bestaande terreurvideo.
  2. De makers lijken niet te weten dat België al sinds maart 2002 troepen heeft in Afghanistan.
  3. De specifieke verwijzing naar pedofilie lijkt ongeloofwaardig vanwege een religie die meisjes vanaf 9 à 12 jaar geslachtsrijp acht.
  4. Bij Al Qaeda is het de gewoonte dat de dreiging vooraf wordt uitgesproken door één niet-anonieme persoon (Bin Laden, Al Zawahiri, Azzam the American), en dat een collectieve videoboodschap gebruikt wordt om de aanslag postuum, na het plegen van de aanslag, op te eisen.
  5. De dreigvideo werd enkel naar Nederlandstalige media gestuurd.
  6. Dat de terroristen spreken over "dit kleine land" in plaats van over "jullie kleine land" lijkt eigenaardig.

Wordt ongetwijfeld vervolgd.

UPDATE: Op de website van De Standaard werd naar aanleiding van deze terreurvideo onmiddellijk een discussieforum opgestart. U mag drie keer raden wat het onderwerp was. "Moet België zijn troepen terugtrekken uit Afghanistan?" Als reactie op een terreurvideo zou ik een dergelijke vraag bijna inciviek durven noemen. Als reactie op een terreurdreiging onmiddellijk een maatschappelijk debat beginnen over de vraag of er op de eisen van de terroristen moet worden ingegaan, dat is bedenkelijk. De vraag op zich en de timing van de vraag zegt méér dan de honderden of duizenden berichten in het forum ooit zullen kunnen doen. Mijn antwoord in het forum was dan ook:
Eerst moet de authenticiteit van de videoboodschap nauwgezet worden nagegaan. Als video authentiek blijkt te zijn en niet het werk van grappenmakers, als de bron van de dreigementen wel degelijk in Afghanistan of bij Al Qaeda blijkt te liggen, dan moet dat juist een reden zijn om de Belgische troepen niet terug te trekken. Aan terreur mag nooit worden toegegeven, want dat geeft het signaal dat terreur werkt.


Reacties

#72099

BC

 

"een religie die meisjes vanaf 9 à 12 jaar geslachtsrijp acht."

Soms worden ze vanaf 9 jaar zelfs al als volwassen (= (lichamelijk) vol-groeid) beschouwd,nog voor de secundaire geslachtkenmerken ontwikkelen dus, en ze kinderen kunnen voortbrengen. De doodstraf kan vanaf 9 jaar. Jongens zijn er volwassen vanaf 15 jaar en kunnen "pas dan" de doodstraf krijgen.

#72107

Charlo

 

Hmm, 't is dat zij zich inderdaad niet "bezondigen" aan pedofilie en moord.
En dat het voor de grappenmakers in kwestie heel gemakkelijk is om een theedoek rond hun hoofd te draaien en 4 minuten te doen alsof je druk gesticulerend praat, als er toch geen stem te horen is op de video.

I call bullshit.

#72108

joe

 

ik dacht spontaan aan een reclamecampagne ("wordt vervolgd!")

#72109

Bompa

 

Het komt me ook weinig geloofwaardig over, ik vind het eigenlijk iets te proper. Ik zie het eerder uit links-arabische (BE) hoek komen. Waarom , om de linkse en rechtse tegenstellingen in de actualitiet te brengen. En-tja, ik heb zo'n vermoeden dat we de andere neven-actualiteiten goed in het oog zullen moeten houden. En vooral hetgeen dat net niet interessant genoeg is voor het journaal. Anderzijds - het kan echt niet uitblijven - verwacht ik wel weer een heldendaad van Yves Leterme en zijn cvp-ers geflankeert door Reynders.

Is dit de storm na de stilte(twitter), Luc?

#72110

Eric V.

 

'De tekst van de Nederlandstalige onderschriften is niet de tekst van het islamitische strijdlied dat te horen is.'
Oftewel versta jij dat gezang, oftewel haal je de mosterd ergens anders en doe je niet aan bronvermelding. Zo wordt het wel heel goedkoop bloggen, nietwaar?

#72111

NR

 

Is dit geen reclame voor De Standaard, ("onverantwoord interessant") waarbij onze moslimextremisten straks verklaren al hun info uit De Standaard te halen. ;)

#72112

LVB

 

@Eric V.: Zelfs zonder Arabisch te kennen hoort zelfs een klein kind dat het lied uit VERZEN bestaat waarin bepaalde woorden steeds weer terugkeren, terwijl de onderschriften duidelijk PROZA zijn. Ik weet hoe woorden als "Afghanistan" en "België" in het Arabisch klinken, en ik hoor ze niet in dat lied. En nee, ik vind niet dat ik een dergelijke uitvoerige verantwoording in mijn blogpost had moeten opnemen, want het moet beknopt, interessant en leesbaar blijven.

#72115

Fustigator

 

Proficiat Luc voor je stellingname in dit debat over de video in DS.

Lafaards genoeg in ons land, die meteen aan een terugtrekking van onze troepen denken terwijl inderdaad de authenticiteit van de video verre van vast staat. Het was mij ook , met mijn bescheiden kennis van het Arabisch, meteen opgevallen dat de Nederlandse ondertitels nix te maken hebben met het islamitisch strijdliedje. Daarom denk ik aan een wrange grap eerder dan aan een echte aankondiging van terreurdaden inons land

#72116

dM3

 

Mooie analyse, goed gedaan! Terechte opmerking over DS trouwens.

#72117

oxbow

 

@Luc: Op de radio zeiden ze toch duidelijk dat het lied de stem van die gast overstemde; dus kunnen die titels zowiezo niet overeenkomen met dat lied.
Wat niet wegneemt dat het wel een beetje 'fake' lijkt. Alleen al het feit dat die muziek de rest van de 'boodschap' overstemt (wie neemt nu een video op zonder dat hij te horen is); geen koran te zien, die potsdoekjes zijn precies nieuw en van die Arafat-doekjes wat je zo in de winkel kunt kopen; en die linkse zijn geweer(kolf) lijkt zo plastic-achtig op een BB-gun.
En last but not least: sinds wanneer posten die mannen op indymedia? :)

#72119

Briggs

 

LVB: Het adres van de afzender op de brief. Avenue Louise, in het frans. Er kloppen een aantal dingen niet. Kan ook gewoon amateurs zijn, die hun pap online haalden. Kan ook een propaganda stunt zijn, voor één of andere reden moet ik denken aan extreme linkiewinkies (en ook aan AEL).

#72121

NR

 

Luc, een zeer goede analyse en treffende repliek op de domme reactie van de moderatoren van het Standaard Forum. Dit is pas journalistiek.

#72122

christophe

 

Voor alle duidelijkheid: de video werd niet gepost op indymedia.be. Wij kregen de video opgestuurd per post net als VTM en VRT. Maar itt VTM (en VRT?) waren wij aanvankelijk niet van plan er iets mee te doen. Meer info: http://indymedia.be/nl/node...

#72123

NR

 

Wat mij opvalt (ik heb het hele clipje niet bekeken, zoiets steekt snel tegen) is dat de mannen niets zelf zeggen maar dat er gewoon een liedje speelt waarop één of andere kwibus dwaze verzen zit te prevelen. En is het al zeker dat het Arabisch lied overeenstemt met de Nederlandse ondertiteling?

En ik zou eerder verwachten dat de extremisten eerder Frans zouden gebruiken dan Nederlands. En waarom is enkel de Vlaamse televisie aangeschreven en niet RTBF of RTL?

Was er bovendien niet in een recent verleden een site actief met de naam Rian of dergelijks waarop ook gestreefd werd naar een Belgisch kalifaat (beeld u in dat we in het jaar 2008 daar nu moeten over hebben...)

De Vlaamse media zal prevelen: "Enkel Obama kan ons nog redden" (maar wilde die geen troepenversterking in Afghanistan?)

#72124

OutlawMike

 

Hoe zit dat overigens met onze jachtbommenwerpers in Kandahar? Ze zitten er straks drie maand en de site van de luchtmacht heeft ocharme nog altijd hetzelfde galerijtje fotoos uit.... 2006.

Het is natuurlijk mogelijk dat er van de defensietop een rem is op nieuw visueel materiaal en/of alles wat zou wijzen op daadwerkelijke aanvalsinzet. Als de sossen hier horen dat een Talibanner een gescheurde teennagel heeft als gevolg van een Dingoband schreeuwen ze al moord en brand. Mietjes allemaal, zoals ook nu weer wordt aangetoond.

#72128

Neverbeendead Religion

 

Technologie is de rede waarom bv de kkk in amerika en het katholicisme in europa hun macht zijn kwijtgespeeld.
Zo is de zwarte bevolking in amerika niet op het idee gekomen om zich te organiseren met als hoofdpunten op de agenda het gezamelijk verlaten van de plantages en het verwerven van burgerrechten want dat zou dan resulteren in een fundamentalisme zonder gematigdheid waarin één kant achteraf de rol van de indianen toegediend kreeg.
De slaveneigenaars hebben laten begaan omdat de conurrentie begon te spelen in de stad en ook op het land met nieuwe machines die arbeiders overnemen en enkel winst opleveren na de investering.
De zwarte bevolking kreeg zo meer ruimte om te ademen terwijl het zwaarste werk stilaan ook het laagste 'normale' werk van de blanke bevolking begon te worden, nu nog bekend als white trash.
http://www.garagetv.be/vide...
Zo kon men met die extra ademruimte veel aanvangen, zelfs in subcultuur opgaan zoals in het same that burn crosses nummer.
https://www.youtube.com/watc...
Hoe een religie van het goddelijke superiere blanke ras het in tijd graag aflegt van iets banaal als tractors en dergelijke of hoe atheisten er nog steeds graag wat religie in mixen om hun atheistische aardse persoonlijke visie wat imaginaire nadruk te geven.
Technologie is altijd de brenger van stabiliteit in the long run ( is obama werkelijk de brug tussen de oude wereld en star trek met zijn technologische lokale wereldvrede ) maar verloopt natuurlijk te traag wanneer men de fastlane kent ( http://lvb.net/item/6800#72004 ).
https://www.youtube.com/watc...
De gevolgen voor wie te traag aan het rulen is zijn dan ook al lang bekend.

#72135

Dirk

 

Nadenken over uw positie in de wereld naar aanleiding van een dreiging, inciviek?
Is het niet eerder een discussie - mengen we ons actief in de War on Terror - die nu voor meer mensen "dicht bij mijn bed"-consequenties dreigt te krijgen? En dus ook opnieuw gevoerd mag/moet worden?

#72137

Rick

 

Misschien een (nieuwe) "stunt" van The Cicatris.
Dat heerschap dat weigert te zeggen wie hij wel is.
Misschien omwille van z'n lidmaatschap van één of andere linkse kliek?

#72141

A.Rouet

 

Als de DVD nep is en van links komt is hij naast misdadig ook dom, komt hij van rechts dan is hij even misdadig maar iets meer geslepen.

#72151

Cogito

 

Het gaat gewoon een anti-Decrem fabrieksel blijken te zijn, door Indymedia zelf in elkaar geflanst met wat berbervriendjes.

#72152

Briggs

 

Ik zou extra troepen sturen :p

#72164

Rudy

 

hier
http://islamineurope.blogsp...
staat nog een analyse

#72165

Rudy

 

@Eric V. "Oftewel versta jij dat gezang, oftewel haal je de mosterd ergens anders en doe je niet aan bronvermelding. Zo wordt het wel heel goedkoop bloggen, nietwaar?" Er zijn een paar arabisch woorden die ook voor ons verstaanbaar zijn Belgii, enz... DIE woorden zijn er nite in get Arabisch en daarvoor moet men echt geen specialiste zijn. Ik zou eerder zeggen dat men idioot is om daar niet op gelet te hebben.

#72166

Rudy

 

Sorry Luc, had jouw reactie niet gelezen voor mijn antwoord. Maar als ik dergelijk idiotieën lees zaosl van Eric V. dan vind ik dat daar onmiddellijk moet op gereageerd worden.

#72167

Rudy

 

als men dat leest op indymedia "De eerste reactie hier op de redactie was: dit is een hoax. Een flauwe grap. Verticaal klasseren dus. Na enige discussie hebben we maandag dan toch beslist om de enveloppe af te geven bij de lokale politie van Sint-Joost-ten-Node. Dat gebeurde rond een uur of half vijf in de namiddag. Bij de terugkeer op de redactie lazen we dat ook VTM en de VRT dezelfde dvd hadden ontvangen." en hun post hier dan wordt het meer en meer duidelijk in welke hoek men die "grap" moet gaan zoeken. Een paar hebben dat hiervoor al geschreven en ik was daar reeds vanaf de eerset soconde van overtuigd.

#72171

Rudy

 

op Indymedie "Anderzijds zijn wij geen specialisten en vonden we na discussie wel dat we het filmpje best aan de politie konden overhandigen."
Daar hebben ze dus een paar dagen over gedaan. Waarom?

Even decoderen "Anderzijds zijn wij geen specialisten en hebben we eerts al onze relaties afgevraagd of ze erbij betrokken waren voor dat we het filmpje best aan de politie konden overhandigen."

#72174

traveller

 

Bekijk de handen, dit zijn geen Afghanen of arabieren.

#72179

Belgica Dividenda Est

 

@ Traveller

Terechte opmerking.
Overigens wie anders zou er spreken over "dit kleine land"?

#72185

oxbow

 

@traveller: dat van die handen was mij ook al opgevallen maar had het niet vermeld in mijn vorige comment. Dat zijn echte 'bleekscheet'-handen; terwijl die mannen daar moeite hebben om hun vingers te zien tussen al dat 'hand'haar.
En gelijk ik soortgelijke 'aankondigingen' gewend ben op liveleak, ontbreekt er hier een soort van TV-logo in een bovenhoek (wapperende vlag, vuur of wat Arabisch gebrabbel). Die mannen (de echte dan) laten altijd hun 'Sony Vegas' kunde zien, hier niet.
België weten ze begot niet eens liggen, maar de adressen van VTM, de VRT en Indymedia weten ze toevallig wél, toch maar raar :)

#72189

Neverbeendead Religion

 

Voor bij reactie #72128
De atheisten van het islamfundamentalisme, de macht gegrepen met imaginaire religieuze nadruk op bv hun visie dat niet de zwarte maar de vrouw voor al het werk mag opdraaien omdat ze ook buiten de arbeid een minderwaardige positie heeft in hun primitieve gebied, weten zoals het westen ook niet dat ze aan het wachten zijn op de toekomst van het westen die er al had moeten zijn omdat het westen traag kapitalisme verkiest boven de snelste systemen ( http://lvb.net/item/6620#69593 ).
Specifiek in dit geval een oude filmtrailer die het optimisme voor het jaar 2000 ( 1 jaar voor dat andere ) overboord heeft gegooid en het scenario behield maar volledig heeft aangepast aan de realiteit van het te trage kapitalisme.
https://www.youtube.com/watc...
In de technologische toekomst kunnen de menselijke zintuigen geen onderscheid meer maken tussen mens en robot.
Wanneer robotica als vak al in het kleuteronderwijs zit om het nieuwe leven bekend te maken met hun realiteit waarin de robots de minderwaardige positie bekleden in verband met arbeid en alle wantoestanden die voortkomen uit de zogezegde noodzaak van menselijk nageslacht om de oude dag op te vangen. Die zogezegde noodzaak is enkel maar een optie voor gelijkgezinden.
Dat vak had zo al meer dan een halve eeuw moeten bestaan om het nieuwe leven bekend te maken met zijn realiteit en waar die zoal voornamelijk mee bezig is op het morele en technische vlak zodat het nieuwe leven zelf al snel zijn participerende talent kon bepalen.
https://www.youtube.com/watc...
Het islamfundamentalisme heeft dus twee rechtstreeks schuldige kanten terwijl het westen nog steeds de komende toekomst op een te traag kapitalistische manier naar de mensen brengt via anti promo. Robots zouden bv. slecht zijn omdat de mens tot iets nietsdoend wordt gereduceerd terwijl de mens zelf al zijn tijd bepaalt in verband met nieuwe dingen leren, ontspanning, cultuur, vakantie en zelfs arbeid. Neem eens onder noodzakelijk robot-toezicht of niet het werk van een robot over totdat je het zelf moe bent.
https://www.youtube.com/watc...

#72190

joe

 

Zouden de veiligheidsmensen Guillaume Duval en andere Mortierbrigades al gecontacteerd hebben?

#72193

Leo Norekens

 

Als de rechercheurs de muziek weten weg te filteren, zodat de stem van die clown hoorbaar wordt, zal blijken dat hij Antwerps spreekt. Of Veurns. Of Zottegems.
:-)

#72211

Dixit

 

Ik las onlangs op nu.nl, dat Hitlerparodien helemaal "in" zijn op het Internet. Men neemt een scene uit Der Untergang, waarin Hitler helemaal uit zijn dak gaat, en plaatst er een eigen, totaal andere ondertiteling onder. Over Hitlers aandelen bij Fortis bijvoorbeeld. Welnu, toen ik dit filmpje zag, dacht ik: ze hebben weer eens een ander filmpje gevonden.
We moeten helaas wel blijven oppassen. Clowns die nepfilmpjes in elkaar draaien kunnen toch alsnog een bom in elkaar flansen.

#72244

Dixit

 

Et hop... Luc heeft zelf al de eerste parodie op dit filmpje gevonden.

#72250

devaere

 

de parodie is er al : http://www.garagetv.be/vide...

#72291

Neverbeendead Religion

 

Voor bij reactie #72189
En jack white zong een stukje cherry lips, over not believing that body is for real ( http://www.lyrics007.com/Ga... ), van garbage met shirley manson en die zit momenteel in the terminator business
https://www.youtube.com/watc...
Wie weet hoe dat moet doet dat niet zonder succes
https://www.youtube.com/watc...

#72589

Fik

 

We kunnen misschien ook twijfelen aan de ernst van buitenlandse (Franse eigenlijk) berichtgeving over 'Les trois bourgmestres'.
Onderschrift bij een foto van hen gedrieën in Le Monde on line van 5 december:

'Arnold d'Oreyer (Lantremange), François van Hoobrouck (Aspres) et Damien Thiéry (Linkebeek) se sont vu refuser la validation de leur élection par le ministre des affaires intérieures de Flandre.'

De journalist (nochtans iemand die voor Le Soir heeft gewerkt of is het enkel de onderschriften-bij-foto's-schrijver? In elk geval is het duidelijk dat Le Monde ook geen feiten meer checkt) lijkt zelfs niet te weten over welke drie gemeenten het gaat, aangezien hij er maar 1 noemt en bij de twee andere denkt dat het laatste deel van hun ellenlange adellijke naam de gemeente is die zij denken te moeten besturen.