Zonnevlekje (2)

Space shuttle Atlantis op 12 mei 2009, gefotografeerd door Thierry Legault vanuit Florida met een Takahashi-telescoop (diameter 130 mm, brandpuntafstand 2200 mm) met Baader-zonneprisma en een Canon 5D Mark II fototoestel.

Een dag later fotografeerde Legault de shuttle en de Hubble-ruimtetelescoop toen ze samen voor de zon passeerden. Ze vlogen op een hoogte van 600 kilometer en kruisten de zonneschijf in amper acht tienden van een seconde. De sluitersnelheid van het fototoestel bedroeg 125 microseconden.Legault fotografeerde eerder al het ISS-ruimtestation toen het voor de zon passeerde.

Reacties

#80665

Mike Reys

 

Prachtig!

#80670

dM3

 

Impressive!

#80680

marjos

 

Waauw!

#80693

joe

 

ik vraag me af hoe die laatste foto tot stand gekomen is, want 8/10 sec is een korte duur. ik neem aan dat hij wist wanneer dit ging gebeuren en heeft dan gedurende een tijdje enkele frames/s gemaakt?

#80697

Avondlander

 

"125 microseconden" Zeg maar gewoon 1/8000 sec om in de gewone taal van fotografen te blijven.

#80703

oxbow

 

Dien eerste foto is fenomenaal, die textuur doet me aan een versgetapte pint denken, waar de CO²-bubbeltjes nog hevig in het rond dartelen :)

#80715

Jan Ottenbourg

 

Cool!

#80722

Cogito

 

@oxbow: 't zal Stella zijn.

#80725

EricJans

 

@ Mark Peeters:

Niet te geloven, hé!?

#80772

Mark Peeters

 

@Erik Jans:
"GELOVEN" is "NIET WILLEN WETEN", aldus Nietsche.
Een klein kind blijft geloven in Sinterklaas uit angst dat het anders misschien geen speelgoed meer zal krijgen...(ook al heeft het al een paar valse Sinten ontmaskerd..)

Op dezelfde manier hebben de meeste lezers van LVB al wel eens gehoord dat er helemaal geen "beelden van de zogezegde eerste maanlanding" zijn die ECHT op de maan zijn gemaakt... maar dat neemt niet weg dat bijna iedereen, behalve misschien oxbow avondlander en cogito, hier zit te doen alsof de foto's van Sinterklaas en de Space Shuttle niet getruckeerd kunnen zijn...

Misschien moet LVB naar aanleiding van de 40ste verjaardag van de zogezegde eerste "moon-walk" op 21-7-69 eens een kleine enquete doen op 21-5-2009, d.i. het feest van de hemel-vaart van Jezus Christus...
PS. Vroeger was Juli de "vijfde" maand en dat werd dan gebruikt voor een KWINK-slag, als verwijzing naar het Latijnse woordje voor vijf, nl. quinque... Heb je ze nog alle vijf op een rij?

oxbow+Cogito> "Stella=ster" zeer toepasselijk..
avondlander> Geloof je dat dat kan... 1/8000 van een seconde?

#80774

joe

 

Mark: " Geloof je dat dat kan... 1/8000 van een seconde?"

nen degelijke Nikon (D300, D700) doet dat toch:
http://www.nikon.be/product...
http://www.nikon.be/product...
of twijfel je aan de specificaties van de fabrikant en meetingen van fotoboekskes?

#80793

Cogito

 

Ja maar Marc, ik weet wel zeker dat ruimtevaart echt is hoor! Twee maanden geleden, op 17 Maart, heb ik van bij mij thuis, buitenkijkend, iets unieks mogen aanschouwen met het blote oog: twee objecten, lichtpuntjes, het ene iets helderder dan het andere, en het helderste iets voor het andere, doorkruisten de hemel van zuidwest naar noordoost. Het waren de Space Shuttle Discovery en het ISS, enkele uren voordat ze koppelden. Een uniek schouwspel!

En ik vraag je steeds dezelfde vraag, waarvan het antwoord de wetenschappelijke basis vormt voor het bereiken van snelheden van tienduizenden kilometers per uur in het luchtledige: Als jij in de ruimte ergens hangt te hangen en ik kom tegen je duwen met een kracht gelijk aan je gewicht op aarde, versnel jij dan met 1 G of niet?

#80835

Mark Peeters

 

cogito> "stella=ster=zon" Had je die link niet door?
Waarom ben je zo naief om te denken dat "twee lichtpuntjes" aan de hemel "geen natuurlijke meteoorstenen" zouden kunnen zijn?

#80839

Cogito

 

Joe, help! Peeters denkt dat ik zelf niet goed wist waarom ik Stella schreef! Iemand met humotering is ideaal geplaatst om hier gepast gevat op te reageren.

#80840

joe

 

Mark: iemand uit mijn kennissenkring, doch geen intimus, diploma economie, eerste klas womanizer en voor de rest toch een beetje een rare, zegt ook dat hij af en toe lichtpuntjes ziet, maar het gebeurde weleens dat het echte ufo's bleken te zijn. Laat ik die gast alleen in huis met mijn kinderen?

#80843

Cogito

 

Ah, Mark, die twee lichtpuntjes waren duidelijk geen meteoren, want ik heb al heel wat meteoren gezien, en ook al heel wat satellieten zien passeren en ik ken het verschil. Een meteoor is een langgerekte flits die uitsterft, en als het een meteoor is die langs de aarde scheert, boven de atmosfeer en groot genoeg om er als een heldere ster uit te zien, dan vliegt ze pakweg 70 kilometer per seconde en dat is zo'n 9 keer sneller als een satelliet. Dat verschil is goed zichtbaar. Daarbij was de doorgang voorspeld en klopte de voorspelling met de waarneming.

#80890

Avondlander

 

@ Mark: mijn eos 1000d, een instapmodel, haalt slechts 1/4000 ste van een seconde...

PS: ik moet hier wel "JFK" intikken als controle...

#80900

joe

 

Legault zijn Canon 5D Mark II daarentegen:

http://www.usa.canon.com/co...

dus 1/8000 s sluitertijd, en hij heeft een continuous shoot van max. 3.9 shots/sec.

#80905

Avondlander

 

"sluitertijd" 1/200 000 000 ste:
http://www.specialised-imag...

#80906

Mark Peeters

 

@avondlander: grap-pig met die "JFK"...
Moet ik geloven dat "een diameter van 130 mm" in 1/8000 ste van seconde "openslaat" en "dichtslaat"?

Gelooft gij dat "Cogito" echt zo naief is van te veronderstellen dat er alleen maar meteoorstenen van 70km/s kunnen zijn en niet van 8km/s? (en dat men een meteoorsteen alleen maar kan zien als hij in de atmosfeer verbrandt...)

Kan "cogito" niet beter "denken" of "twijfelen"?
COGITO, ERGO SUM... Ik twijfel/denk, dus ik ben...

#80907

vuurland

 

@MP "Moet ik geloven dat "een diameter van 130 mm" in 1/8000 ste van seconde "openslaat" en "dichtslaat"?"

Nee hoor, dat moet ge niet geloven. Meer nog, dat doet hij zelfs niet. Die 130mm is het frontelement. Het diafragma van een 5DMkII is een stukske kleiner.

#80910

Mark Peeters

 

Hoe groot is dat stukske?

#80916

vuurland

 

@MP:"Hoe groot is dat stukske?"

Maakt niets uit, want een sluiter werkt met sluitergordijnen (shutter curtain).

#80917

joe

 

Allez Mark, voor een scientist als jij, dat moet je toch weten?

#80933

BC

 

@ Joe: saaien tiest? Gij durft nogal!

#81801

Mark Peeters

 

Ik neem aan dat de meeste mensen toch wel in-zien dat foto's gemanipuleerd kunnen zijn en dat het toch zeer verdacht is dat de mensen van de VolksSterrenwacht Urania geen telescoop-beelden kunnen laten zien van een herkenbare ISS of een Space Shuttle, terwijl het "ISS" en de "Space Shuttle" wel zichtbaar zijn met het blote oog ...
Het observeren van (meteoor-)stenen die rond de aarde draaien met 28.000km/u vormen "geen bewijs" voor de echtheid van het hehalen van een snelheid van 28.000km/u van aardse ruimte-tuigen, zowel voor een "echte" Space Shuttle, als voor een "echte" Frank DeWinne ... Daarvoor men de snelheid blijven meten van bij het vertrek... en als dat nooit sneller gaat dan 2.800km/u, dan is er een probleem...

#81806

dendof

 

"Ik neem aan dat de meeste mensen toch wel in-zien dat foto's gemanipuleerd kunnen zijn"

Net zoals de meeste mensen ook inzien dat er iets serieus mis is met een samenzwering waaraan honderdduizenden mensen deelachtig aan zijn.

#82473

Mark Peeters

 

@dendof> Bedoel je dat het "katholieke geloof die gedurende tweeduizend jaar meer dan honderdduizenden priesters deelachtig liet zijn aan de hemel-vaart van Jezus"... ook geen samenzwering zoals de ruimte-vaart is?

http://markpeeters.skynetbl...