Straks ook jouw foto op de cover van Knack?
Die ochtend in de directiekantoren van een Belgische bank.

Armand: Zeg Jef, hoe zit dat nu met de promotie-actie voor ons Fidelio-voordelenpakket? Is die marketingstrategie nu al uitgewerkt?

Jef: Goed dat ge erover begint, Armand, want ik heb gisteren het draaiboek ontvangen van ons marketingbureau. Dat ziet er pico bello uit hoor!

Armand: 't Zal weer iets worden met radiospotjes waarin een domme man en een slimme vrouw een dialoog opvoeren, zeker? Zoiets doet het altijd goed. Vanochtend hoorde ik nog...

Jef: Nee Armand, 't wordt iets heel origineels. Iets innovatiefs. Hebt gij al gehoord van PPOD?

Armand: Een iPod, dat ken ik, maar p-Pod, nee, wat is dat?

Jef: Personalized Print on Demand. We hebben een akkoord met Roularta om 5000 Knacken te laten maken met een gepersonaliseerde voorpagina. Daar gaan de mensen dol op zijn. Dit is het ik-tijdperk, en wie is er nu niet ijdel genoeg om een Knack met zijn foto op de cover niet leuk te vinden?

Armand: Vijfduizend maar? Is dat niet wat weinig?

Jef: Maar denk toch eens aan de mond-aan-mond reclame die dat gaat opleveren! Iedereen die zo'n Knack thuis liggen heeft, zal die zeker aan een stuk of tien vrienden tonen. Dat zijn dus al vijftigduizend mensen die van ons gehoord zullen hebben.

Armand: Maar hoe gaat ge die eerste vijfduizend vinden of bereiken?

Jef: Hà, dat is nu de clou van de hele zaak. De hele campagne is gesteund op de ijdelheid van de mensen. En wie zijn de ijdelsten onder de ijdelen?

Armand: Euh... politiekers? BV's?

Jef: Ge zijt duidelijk niet mee met uwen tijd, Armand. Hebt gij al van bloggers gehoord?

Armand: Bloggers... Ah, nu weet ik het weer, dat is iets zoals SMS, maar dan op 't internet!

Jef: Nee Armand, dat zijn twitteraars. Bloggers zijn mensen die een dagboek bijhouden, zoals een "poëzie" in onze jeugdtijd, maar dan op 't internet.

Armand: Ah ja, nu weet ik het weer, dat zijn die gasten waar Pieter De Crem zo kwaad op is. En die bloggers gaan dus onze reclameactie lanceren?

Jef: Ja, we sturen naar tien invloedrijke bloggers de eerste tien gepersonaliseerde Knacken, en de rest gebeurt vanzelf, via het sneeuwbaleffect. We zeggen er gewoon bij dat de eerste vijfduizend mensen die naar www.opdecover.be gaan, de site die we speciaal daarvoor hebben opgezet, ook zo'n gepersonaliseerde Knack zullen krijgen.Armand: Jamaar Jef, gij spreekt daar van ijdelheid en het ik-tijdperk, maar wij willen overkomen als een sociale bank hé, wij zijn niet voor niets opgericht door de Staat en later overgenomen door coöperatieven hé! Kunnen we daar niet een groepstintje aan geven?

Jef: Ook daar heeft ons reclamebureau aan gedacht, Armand. Die blogosfeer, dat is een gemeenschap van bloggers, hé. Awel, op de achterkant van die Knack zetten we een collage met de portretten van die tien bloggers samen, en hop, we hebben een community-gevoel! Kijk maar:Armand: Ja Jef, ik moet toegeven, dat ziet er goed uit. Een collage, dat doet het altijd. Gaan we daarmee op teevee geraken, denkt ge?

Jef: Da's niet de bedoeling Armand, maar alle marketingvakbladen gaan wel over onze campagne schrijven. Ons imago zal pijlsnel de hoogte inschieten: in plaats van over de boerenbank spreken al die marketinggoeroe's straks over Landbouwkrediet als de coöperatieve kredietinstelling die met een innovatieve marketingstrategie haar incentiveplan voor aandeelhouders via het virale sneeuwbaleffect van internet-communities in de markt wist te plaatsen. Zeg nu zelf...

Armand: Een fles champagne als ons dat niet minstens een Bronzen Effie oplevert, Jef!

Reacties

#83327

Patrick Vanhoucke

 

k zie mezelf nu wel niet als nieuwe mede-eigenaar van het Landbouwkrediet. Maar bibliothecaris van het jaar of zo... ;-)

#83328

OrT

 

Humo heeft dit enkele jaren terug ook reeds op touw gezet, maar dan niet over het web.

#83329

Imke Dielen

 

Eerst mannen, dan bankiers :-) Net of er geen vrouwen bestaan in de blogosfeer... tsss ;-)

#83330

Smetty

 

Leuk idee, maar als ik op die collage mag verder gaan, is de blogosfeer een community met alleen maar mannen tussen 25 en 50. Of is dat het doelpubliek van de actie?

#83331

Krrisis

 

Tuurlijk zijn er wel vrouwen in de blogosfeer Imke, maar misschien procentueel iets minder? Het gaat het Landbouwkrediet natuurlijk om het doelpubliek van welbepaalde bloggers vermoed ik... :-)

#83333

New Statesman

 

Wat een mooie foto van Michel Vuijlsteke.

#83336

Hugo M

 

Luc uw bril is uit de mode ;-)

#83340

LVB

 

@Hugo M: De afgrijselijke lelijkheid van alle brillen die tegenwoordig als "in de mode" worden bestempeld, weerhouden mij om een nieuwe montuur te kopen.

Het enige model van brilmontuur dat mij een tijd geleden nog positief verraste, was deze bril van Charles Michel:
http://bit.ly/sbSK5

Maar ook dat model is intussen niet meer in de mode, want het sujet in kwestie loopt nu ook met iets lelijks op zijn neus:
http://bit.ly/Wydi2

#83342

Lizzie

 

Zeggen wat ik (als vrouw) denk bij het zien van die voorpagina van die Knack :-), kan mogelijk weer een tsunami-golf van mannelijke jaloersheid veroorzaken. Het is me dus geraden van daarover best te zwijgen. Ik heb dus niets gezegd!:-)

#83343

Frank zz

 

Ahum, die collage met al die blogkoppen lijkt me nu precies toch niet zo'n goed idee. Misschien moeten ze bij de Knack ook eens leren Photoshoppen. ;-) ('T lijkt wel een bende OCMW'ers of zo'n foute band uit de jaren '70...

#83347

OutlawMike

 

Madness.

#83349

Lizzie

 

Foert, ik schrijf toch wat ik dacht. Mannen, lees het maar aandachtig, dan zal je zien waaraan ik persoonlijk prioriteit geef. Ondanks dat ik ook andere kwaliteiten apprecieer. Dat spreekt vanzelf.
@Luc
Klein vraagje: Is jouw karakter zo goed als je foto knap is en je intelligentie hoog?

#83350

Cogito

 

Oooooh Luc, ge gaat nog van straat geraken dank zij uw blog!

#83351

Cogito

 

Lizzie, wacht tot ge MIJNE Knack gezien hebt. En die van Joe!
(no pun intended...)

#83353

Lizzie

 

@Cogito

Je maakt me wel heel nieuwsgierig!

#83358

OutlawMike

 

Cogito heeft een druipsnor Lizzie. En flaporen en piercings.

#83359

EricJans

 

De mensen zijn 'ijdel'... het 'ik-tijdperk'... kom zeg. Als mensen over werving spreken beginnen ze meteen 'de massa' te onderschatten.
Gevolg: de meeste reclames ogen dom. Locale tv-stations/reclamebureaus werken ook voortdurend voor dezelfde groep mensen.
Natuurlijk mag een goed theaterstuk ook een kostuumfeest zijn maar als je er ook nog iets treffends in kwijt kan, dan spreek je pas echt een breed publiek aan.

Mensen zijn trouwens lang niet allemaal ijdel.

Aan de reacties hier zie je hoe 'de mensen' dit 'stuntje' appreciëren: hooguit een leuk grapje, een gadget,... en 'mensen' blijken hier één en ander goed te relativeren.
Dat hoeft de campagne daarom niet 'fout' te maken maar de dialoog slaat nergens op.

#83360

LVB

 

@EricJans: Met "werving" bedoel je ongetwijfeld "Werbung", reclame?

#83382

Willy

 

Niets nieuws onder de zon. Die "methode" of iets dergelijks bestaat in de reclamewereld allang. Als direct-mail-wapen werd dit uitvoerig beschreven in het vakblad ADVERTISING al bijna 40 jaren geleden. Vraag me geen bewijzen, want die lijvige nummers zijn met oud papier verwerkt.
Het is vandaag al mogelijk om boeken uit te geven met een oplage van 1 (één) stuk. Ook visueel, plaatselijke of meer verspreide TV-optredens kunnen besteld worden. Mocht ik miljardair zijn, had ik allang mijn eigen Willy-show. Iets als het wekelijks 'gedicht' van Mark Eyskens in HLN, of de maandelijke blz propaganda van Karel DG in datzelfde HLN.
Vandaag is letterlijk alles mogelijk.

#83395

Lizzie

 

@OutlawMike
"Cogito heeft een druipsnor Lizzie. En flaporen en piercings."
Maakt allemaal niet uit, als hij maar een goed karakter heeft hé! Denk je nu werkelijk dat ik bij al die 'uiterlijkheden' blijf stilstaan?
Nu, piercings dragen nu niet echt mijn voorkeur weg. Maar ik kan veel relativeren, denk ik dan van mezelf (goede eigendunk!)
En jij? Wat heb je over jezelf dan te vertellen? Of moet ik ook wachten tot ik je cover-Knack zie?

#83477

Karl

 

Pff, zorg eens voor wat stevige tatoos, piercings en van die rondekes in uw gezicht. Is veel te saai nu...

en zet een krultang in uw haar!

#83483

EricJans

 

@ Luc:

Terecht corrigeer je het woordje 'werving', het is inderdaad uit het Duits vertaald. Maar nu ik die fout maakte: ik vind 'werving' een beter, minder geladen woord voor 'reclame' of 'publiciteit'.
Het beschrijft beter, neutraler wat publiciteit hoort hoort te doen: werven voor producten en diensten uit de vrije markt voor de vrije markt.
Het is een essentieel onderdeel van die vrije markt en ik heb dat nooit beter gemerkt als toen ik in de jaren '80 al eens in de DDR kwam. Daar werd weinig aan 'werving' gedaan uit 'eigenbelang' en toch was de 'werving' die je dan wél te zien kreeg (zoals 'verf uit Dresden' -> je kon alléén verf uit Dresden kopen, als ze al voorradig was, tenminste!) totaal ongeloofwaardig... precies OMDAT er geen 'eigenbelang' achter zat.

Het woord 'reclame' of 'publiciteit' klinkt me in vele contexten te negatief als 'eenzijdig egoïstisch' en zelfs 'egocentrisch'... en DUS a-sociaal. Zélfs reclamemakers lijken soms die visie te eenzijdig te delen!

Daartegenover zegt 'werving' beter wat adverteren hoort te doen: werven!
Publiceren doe je naar het publiek.
Adcverteren doe je naar het publiek.
Reclame voeren doe je naar het publiek maar...
'Werven' doe je IN, TUSSEN, DOOR, BIJ, MET... het publiek.

Als jij hier een artikel pent over nieuwe technologische snufjes... dan is dat in mijn ogen niet echt 'reclame', niet echt 'publiciteit' (al iets méér) maar het is zeker 'werving'.
Een beter woord dus, vind ik.

#83484

EricJans

 

@ Luc:
Wiki-woordenboek:
WERBUNG:

Silbentrennung: Wer·bung, Plural: Wer·bun·gen

Aussprache:

IPA: [ˈvɛʁbʊŋ], Plural: [ˈvɛʁbʊŋən]
Hörbeispiele: —
Bedeutungen:

[1] in verschiedener Weise verbreitete Informationen zu dem Zweck, Kunden, Käufer, Mitglieder oder Ähnliches zu bekommen
Herkunft:

Nominalisierung von werben mit dem Suffix -ung
Synonyme:

[1] Reklame
Unterbegriffe:

[1] Internet-Werbung; Fernseh-Werbung; Plakat-Werbung; Anzeige
Beispiele:

[1] Er wirbt seine Kunden mit einer neuen Form der Werbung.

#83487

Cogito

 

Hij werpt zijn klanten met een nieuwe vorm van worp.

#83490

Lizzie

 

@Karl

"Pff, zorg eens voor wat stevige tatoos, piercings en van die rondekes in uw gezicht. Is veel te saai nu...
en zet een krultang in uw haar!"

Pffffffff. Uiteindelijk zal je er toch voor moeten uitkomen dat het een heel knappe foto is. Je kan er gewoonweg niet meer naastkijken... ook letterlijke wanneer je inlogt. Dàt is nu éénmaal de (voor jou misschien harde) realiteit van de concurrentie van de echte durvers en (hun) perfecte foto! :-) :-) :-)