Waregem Koerse

De dinsdag na de laatste zondag van augustus is het Waregem Koerse, een steeple chase die duizenden bezoekers trekt en al 162 jaar bestaat. Mijn buurman Joseph Van Den Broecke is momenteel de drijvende kracht achter Waregem Koerse. In dit korte fragment uit een Canvas-documentaire van Mieke Struyve uit 2005 zie je hem aan het werk terwijl hij opdringerige Fransen afwimpelt. Tussendoor komen ook nog baron Jean Casier, die begin dit jaar op 99-jarige leeftijd overleed, en Louis De Pelsmaeker in beeld.

Reacties

#87000

joe

 

is dit een aflevering van "In de Gloria" over bekakt volk? Priceless nevertheless.

#87003

David Geens

 

Ah, is een paar weken geleden nog op TV geweest, heb die toen gezien... Vond het wel een beetje langdradige reportage.

#87005

Leo Norekens

 

Ik heb een goed deel van mijn jeugd gesleten op de hippodroom van Waregem (alle zomerse zondagen), maar die ene dinsdag (na de laatste zondag van augustus) wordt hét evenement van het jaar georganiseerd door een koersmaatschappij die zich met niets anders bezighoudt dan met 'Waregem Koerse'. Een vereniging die heel veraf staat van het 'gewone' koersgebeuren.
Mensen uit het koersmilieu (gewone lui, zoals U en ik) zouden Waregem Koerse het liefste helemaal links laten liggen, maar het prijzengeld is zo veel groter dan op andere dagen, dat de lokroep meestal te luid klinkt. De organisatie kan zich dat veroorloven doordat de hele streek op de been is voor Waregem Kermis, en gedreven schijnt te zijn door de ambitie om zich zo snel en zo grondig mogelijk van al zijn spaargeld te ontdoen.

Ik heb een soort haat-liefde-verhouding met Waregem Koerse. Mijn echte familienaam staat er een paar keer op de erelijsten van de GP Gemeente Waregem ('Stad Waregem' sinds 2000), en ik heb er dus wel plezier beleefd, maar toch is het nooit mijn ding geweest, die invasie van snobs (enerzijds) en zatte kermisgangers (anderzijds).

Van Den Broecke ken ik niet persoonlijk. Die Canvas-reportage was een schok voor mij. Een 'gestampte boer', zo blij dat hij het gat van die wereldvreemde baron Casier mag likken, dat hij zich gods gelijke waant. De aanwezigheid van een camera schijnt hem alleen maar nog meer te prikkelen. En de plaatsvervangende schaamte van zijn omgeving ontgaat hem helemaal. Een zielig figuurtje -sine nobilitate-. En schadelijk bovendien.

#87006

Leo Norekens

 

"...terwijl hij opdringerige Fransen afwimpelt."

Eigenlijk komen die mensen gewoon iets vragen waar ze recht op hebben: nl. toegangstickets voor de deelnemers en de deelnemende eigenaars. De organisatie zelf hoort natuurlijk voor uitnodigingen te zorgen, maar blijkbaar was dat hier niet gebeurd (voor de buitenlanders?), met als gevolg dat die mensen daar als bedelaars moeten komen staan, "met de klak in de hand", ...om bovendien uitgekafferd en vernederd te worden door de nalatige organisator zelf. Schaamteloos.

#87008

Rick

 

Luc, kom me es gedag zeggen tussen 13u en... in de VIP-tent van... Anna's Place. Gebannen van de hippodroom door je buurman.

http://www.nieuwsblad.be/Ar...

#87010

ivanhoe

 

Wat een lomperik

#87014

Ria

 

Het beeld van "meneer den advocaat" zegt al genoeg. En dat de VIP's met geel en blauw kaartje, vollen bak vlammen in de anders zo rustige Waregemsestraat in Nokere, zonder ook maar te moeten rekening houden met het schooltje die er gelegen is, doet mijn bloed koken. En vannacht weer allemaal straalbezopen hetzelfde traject terug. Morgenvroeg mogen we weer de dode katten en konijntjes van de weg schrapen. Als Waregem wilt feesten, waarom moeten ze er ons dan mee tergen.

#87022

joe

 

Ria, er is altijd en overal een "categorie" van mensen die denken dat ze boven de rest verheven zijn en zich alles kunnen/mogen veroorloven. Velen onder hen weten goed dat het kan, want niemand kan hen iets doen.

Verder: ik begrijp niet dat die kakmadammen zo graag pronken met die belachelijke hoeden. "Ascot" aanvaard ik niet als reden.

#87025

Questing Beast

 

Kabouters die denken dat ze reuzen zijn. Doet me wat denken aan burgemeester Lippens die een aantal jaar geleden verkondigde dat Knokke het Deauville van het Noorden was. En het nog meende ook.

#87027

dendof

 

"Ria, er is altijd en overal een "categorie" van mensen die denken dat ze boven de rest verheven zijn en zich alles kunnen/mogen veroorloven."

Vaak eindigen die in de straten van Luik, omgelegd door Afrikaanse huurmoordenaars.

#87028

joe

 

was het maar waar

#87030

dendof

 

*** naar Tunesië belt ***

#87270

bernard

 

Iedereen weet het : zo goed als elk West Vlaams fortuin dreigt ooit ten onder te gaan in , tja, paardenstront. Westfluten & paarden, het is me wat.

De paarden in Waregem.
Ingezette sukkels, die hun poten gaan/ dreigen te breken bij het springen over , zowaar, de Gaverbeek.

Present exemplaar van hoogmoedig & pretentieus zelfverklaard geniaal West - VL.

#87295

Marco

 

Ik ga enkel af op wat de beelden tonen maar dit lijkt me een bijzonder zelfingenomen arrogant heerschap die volop zijn 'moment de gloire' aan het beleven is. Waregem Koerse lijkt me zo'n typisch evenement waar die West-Vlaamse parvenus hun centen eens kunnen laten zien ( net als op die idiote miljonairsbeurs ) Leven en laten leven zeker?

#87297

Leo Norekens

 

@Marco: Gedeeltelijk waar, maar vergis U niet. Waregem Koerse lokt bijna 40.000 'gewone' mensen -uit heel Vlaanderen- naar de hippodroom, die vooral op een goeie *kermis* uit zijn.
Daarvan zitten er zo'n 4.500 -als ik me niet vergis- als sponsor-invité in één of andere VIP-tent. (Wat betekent "VIP" nog als er 4.500 van zijn..?)
En slechts een marginaal(!) deel daarvan zit van eigenwaan te barsten, met champagnefluit in de hand en een opzichtige hoed op het hoofd. En maar hopen dat ze 's avonds op WTV te zien zijn, of beter nog, op VTM.
(Tussen haakjes: de meeste échte VIP's laten zich niet zien. Zij zitten in het Beaulieu Center, dat uitijkt over de hippodroom. Nergens een beter zicht, en nergens een rijkelijker tafel. http://lvb.net/item/1397 )

Die zogenaamde "hoedentraditie" is nauwelijks een 10-15-tal jaar oud, een flauw afkooksel van Ascot, en bewust ingevoerd als PR-lokkertje voor wie de paardenlucht maar niks vindt. De dames mogen er ook iets aan hebben, nietwaar.

#87442

NN

 

@Leo
De dames?
De echte sponsorpaardenwereld bestaat uit kerels?
Misschien hebben we de verkeerde bril op en lopen daar eigenlijk soepjurken en boerka's rond?

#87450

Leo Norekens

 

@NN: Ik snap uw tegenwerping niet zo goed, maar... de VIP-tenten zijn niet bepaald met 'paardenliefhebbers' gevuld. Wel met invités van sponsors, klanten en zakenrelaties, voornamelijk mannen inderdaad. En soms brengen die hun madam mee, die zich dan, in het ergste geval, in de hoedencompetitie gooit.

#89586

thinker

 

de jaloezie druipt er hier weer vanaf

niet dat ik de arrogantie van VDB wil verdedigen, hij heeft vooral een groot bakkes tegenover mensen die om meer tickets komen vragen dan ze eigenlijk recht op hebben, ahv wat leugens... hoewel hij gelijk heeft is z'n toon er wel zwaar over

maaaaaar, ondanks en dankzij z'n karakter slaagt hij er wel van Waregem koerse een succes te maken... doe het hem maar es na, zo'n arganisatie... alleen mist hij wat leiderschapscapaciteiten, dat hij zich moet bezighouden met die tickets is zoals een bedrijfsleider die zelf alle telefoons opneemt

en voor de WVL haters... jullie hebben vast een ander filmpje gezien... ik zag alleen maar bekakte franstaligen naast VDB

#90554

Guy

 

Dit is typisch Westvlaams. Het werk wordt zeker gedaan, maar de omgang met de klanten is lomp, arrogant, onbeleefd, schammteloos. Ik kan het weten, ik kom zelf uit Waregem.

Paardenrennen vind ik fantastisch, zeker in plaatsen als Deauville of Glorious Goodwood. Maar er is idd altijd een kleine bekakte minderheid die er niet is voor het spektakel, maar om zichzelf te showen.

#98727

LVB

 

"Van den Broecke, een gerespecteerd advocaat en meer dan wie anders in Waregem het gezicht van de Koerse, kan het gewoon niet laten om de controverse te zoeken. Hij is een vrijzegger en vindt dat hij over alles zijn mening moet kunnen ventileren. Ook binnen "zijn" Koersevereniging."
Freddy Vermoere in Het Nieuwsblad, 3 september 2010.

#98938

Cogito

 

Ik weet niet, ik heb één werkervaring in West-Vlaanderen (Beaulieu Oostrozebeke) en dat was een fijne ervaring, allemaal heel vriendelijke mensen.

#98943

jvn1k

 

Gaan ze in Kortrijk nog altijd met hun skibril onder de zonnebank?

#98970

Leo Norekens

 

Luc, dat artikel van 03.09 werd toch geschreven naar aanleiding van het schofferen van een zwaar gewonde jockey (die nota bene nog in coma lag, tenzij ik me vergis) door Van den Broecke. "Vrijzegger" is in deze context dus gewoon een eufemisme voor "lompe boer".