Evita Neefs: kritiek op Obama = 'onverdraagzaamheid'

In oktober vorig jaar, de maand voor de verkiezingen, maakte ik voor De Standaard een lange reis door het Zuiden van de VS. Wat ik er te horen kreeg over Obama strookte niet met de peilingen die zijn overwinning voorspelden: hij werd uitgescholden voor socialist, moslim, terrorist... Er werd beweerd dat hij niet geboren is in de VS en dus niet gerechtigd op het presidentschap.

Die haat, die voor de verkiezingen nog onder de oppervlakte sudderde, barstte de voorbije zomer los met een vulkanische kracht. Aangewakkerd door een immer groeiende schare van extreem-rechtse bloggers en tv- en radiocommentatoren, vooral, maar niet alleen van Fox News.

Deze herauten van de onverdraagzaamheid speelden al een grote rol in het Lewinsky-schandaal rond Bill Clinton, maar nooit eerder gingen ze zo driest te werk. Rush Limbaugh, de oudste en beroemdste onder hen, bazuint openlijk rond dat hij hoopt dat Obama mislukt. Ze roepen zo hard, verspreiden met zo veel vuur hun hele leugens en halve waarheden, ze drenken hun pennen zo diep in het vitriool dat het lijkt alsof er geen andere mening meer bestaat.

Het verspreiden van leugens en haat is een beroep geworden. En er lijkt geen einde te komen aan de escalatie van het verbale geweld. Hoe lang en hoe ver kan dit doorgaan?

Evita Neefs in de rubriek buitenland van De Standaard, 31 oktober 2009

Reacties

#89364

traveller

 

Ooit de haat tegen Bush gemerkt?
Of was dat geaccepteerde haat want rode haat?

#89366

Rick

 

Evita Neefs is links, Traveller. Ze weet dat ze links is dus heeft het geen enkele zin haar met haar neus in haar eigenste onlogica te wrijven. Linksen staan niet open voor andere meningen en logica. Ik begin te geloven dat links-zijn een ziekte is.

#89367

New Statesman

 

Ieder artikel van dat mens leest als een derderangs schoolopstel van een soepkieken met vlinders in de buik.
Uiteraard, uiteraard moet ze Fox en de tegenstanders als ´extreem-rechts´ aanduiden.

Het totale zwaktebod van linkse idioten die niet om kunnen met andere meningen. Pluk een hond van de straat, zet hem een hoedje op en je hebt een bekwamer chef buitenland dan Evita Neefs.

#89368

New Statesman

 

en als aanvulling op de andere thread: ik bedoel wel degelijk Fox News ;)

Trouwens, een uitgesproken liberal cartoonserie als Family Guy, waar Palin nog vergeleken werd met de nazi's, wordt ook uitgezonden op Fox, Een huis met vele kamers dus, waar pakweg de unilateraal rode VRT nog een puntje aan kan zuigen.

#89369

Cogito

 

@Rick: meer bepaald een hersenbeschadiging.

De rode VRT zendt sinds jareb al geen enkele Amerikaanse TV-serie meer uit.

#89370

LVB

 

@New Statesman: Fox en Fox News verhouden zich zoals De Morgen en Het Laatste Nieuws. Dezelfde eigenaar, hetzelfde uitgeversbedrijf, maar verschillende doelgroepen, verschillende inhoud.

#89371

NR

 

De VRT zendt blijkbaar geen Amerikaanse series meer uit volgens Cogito.... Tiens, waar kan ik in Vlaanderen "Desperate Housewives" bekijken. Is het niet eerder dat de commerciële zenders grotere budgetten hebben om grote Amerikaanse producties en series aan te kopen...

Daarnaast, we kennen toch al lang de manier van schrijven van Evita Neefs. Ze werkt vanuit een gekleurde bril en heeft een enorm simplistische kijk op de wereld. Andere media (kijk maar naar Nederland) bieden ons ten minste een objectieve kijk op de toestand in de USA. Als bij wijze van spreken in 2012 Obama de verkiezingen zou verliezen, dan weet Evita Neefs nooit waarom dat zou komen.

#89372

OutlawMike

 

'waar Palin nog vergeleken werd met de nazi's, wordt ook uitgezonden op Fox, Een huis met vele kamers dus, '

Ook niet te vergeten: FOX News heeft DERTIEN jaar lang de show Hannity & Colmes gehad, een format waarin Hannity ('de Republikein') en Colmes ('de Democraat') beiden hun visie gave op het nieuws van de dag en af en toe (politieke) personaliteiten van links en rechts interviewden. Kunnen de andere een puntje aan zuigen (behalve misschien CNN).

Ik vind het eigenlijk spijtig dat H & C afgelopen is en Hannity nu alleen doorgaat, anders was dat een prima argument geweest tegen de veronderstelde eenzijdigheid van FOX News.

#89373

ivan janssens

 

En op Fox loopt ook The Simpsons waar regelmatig de spot wordt gedreven met de Republikeinse Partij (denk aan Homer die voor Obama wil stemmen) en met Rupert Murdoch.

#89374

Bompa

 

E. neefs bewijst hier met haar gemekker dat zij in de linkse media door het leven kan gaan als Amerika-kenner maar in 'real wolrd' blijk geeft van complete onkunde en onbegrip van de Amerikaanse samenleving. Ik denk dat dit mens nog geen minuut naar Foxnews, laat staan limbaugh heeft gekeken en zeker niet heeft geluisterd. DS bewijst met dergelijke enge en polariserende stukken te publiceren dat ze haar titel van kwaliteitskrant wederom niet waard is. Ik daag dan ook iedereen uit ,en misschien vooral Evita zelve, om de beschuldigingen geuit aan het adres van obama met feiten te weerleggen.

#89375

marcfrans

 

@ Outlaw

Hannity's show' wordt niet voorgesteld als een news show, maar als een opinie-show. In tegenstelling met Evita neefs, hebben Hannity en Beck NIET de pretentie van 'objectief' te zijn, in de zin van onpartijdig nieuws te leveren. Voor zover ik kan bepalen zijn er maar drie openlijk-'rechtse' opinieshows op Fox News, en dat zijn nu precies Hannety en Beck (en zij vallen ook buiten de 'normale' uren van nieuwsshows) en meer recentelijk Huckabee. En in de meeste andere programmas op Fox News vind men wel meer "fair and balanced" dan op andere TV kanalen (die meestal overwegend links zijn en sommige totaal-links). Het is wel zo dat er op Fox News geen regelmatig extreem-linkse presentatoren te vinden zijn, maar wel enkele moderate naief-linksen (met Geraldo op kop) naast talrijke linkse gastcommentatoren.

#89377

LVB

 

Ik hoop dat iedereen beseft dat Fox en Fox News twee verschillende tv-kanalen zijn, en dat "Fox News" niet de nieuwsuitzendingen zijn van het Fox tv-kanaal. Wat men hierboven schrijft over die tv-series heeft totaal niks te maken met "Fox News". De kritiek in de kranten ging ook niet over Fox, maar over Fox News.

Wat ik hierboven las over die series, dat is alsof je tegen iemand die klaagt over de rechtse lezersbrieven in Het Laatste Nieuws, reageert met "jamaar, Yves Desmet schrijft toch wel goede politiek correcte editorialen in De Morgen. De Persgroep is een huis met vele kamers".

#89379

EricJans

 

Wie is Evita Neefs ook weer en wat is 'De Standaard'? Is dat die krant van Manu Ruys? Bestaat die gazet dan nog?

#89386

Elhaz

 

@Eric Jans: De Standaard was vroeger een gazet. Nu is het een marketingproduct.
Gazetten hadden journalisten in dienst. Nu zijn er alleen nog columnisten.

#89389

EricJans

 

@ Elhaz:

Columnisten? Copywriters in het aller- allerbeste geval. De éne dag schrijven ze voor de staatsopinie, de dag erop schrijven ze voor Pizzahut of zo... het maakt niet uit.
Columnisten schrijven nog met een eigen visie.

#89397

Jef Klak

 

Fox News "extreem-rechts" noemen zegt meer over de auteur, Evita dus dan over Fox zelf! Komaan zeg! Alles wat niet extreem-links is is extreem rechts voor zulks volk. Evita, doe Uzelf en de wereld een plezier en speel eens russische roulette meid!

#89398

Jef Klak

 

@Luc: Het laatste nieuws, is dat ook al rechts??? Mensen waar gaan we naartoe! Wat me opvalt is dat de GVA alles maar dan ook alles wat kritiek op links bevat censureert. Elke reactie van mijn hand, ook al bevat ze geen enkel scheldwoord, geen enkele persoonlijke aanval doch wel kritiek op links wanbeleid, wordt steevast geweigerd! Ik hoor van anderen dat ze hetzelfde meemaken. De Morgen laat op haar ultra-linkse artikels zelfs meestal geen reactie meer toe!! En doen ze het wel? ==> Censuur tot het extreme. Zelfs De Standaard doet het sluw: sommige reacties weigeren ze. Ikzelf en een aantal collegas hebben hen dan eens een mail gestuurd om duidelijk te maken dat stelselmatig weigeren zonder geldige reden gelijk is aan discriminatie volgens de wet. Resultaat: ze blokkeren de post een tiental uren en posten hem dan zodat hij ergens ver ver achteraan de lijst staat en er maar weinig of geen reactie op komt gezien mensen meestal niet tot 8 paginas terug gaan.

Waar gaat het naartoe? Maar binnenkort komt daar een oplossing voor. Meer nieuw later!

#89399

Cogito

 

De Sovjets noemden iedereen buiten het hunne "fascists".

Wij zien in onze linkse media de sovjetunie aan het werk.

#89400

Elhaz

 

"Links" en "rechts" zijn vaak wat ongelukkige, vulgariserende begrippen maar wat mij opvalt is dat voor links geen gewoon "rechts" meer bestaat. Wel worden feitelijke links-liberalen nog wel eens rechts genoemd, maar alles wat werkelijk rechts is krijgt al vlug het bijvoegsel "extreem" of "fundamentalistisch" of "ultra" mee. Het past natuurlijk in het stigmatiseren van alles wat conservatief of rechts is.
Wat Evita hier in haar stukje produceert is natuurlijk nog verdergaand en merkwaardig genoeg doet ze hier meteen datgene wat ze zelf aanklaagt: haat zaaien.

#89402

raf (niet ingelogd)

 

@Jef Klak:

"en speel eens russische roulette meid!"

Dit is er ver over!

#89404

Jef Klak

 

@Raf: Opinions are like assholes: everybody has one.

#89405

Leo Norekens

 

@raf: Ben er bijna zeker van dat het voor Jef Klak ook 'Schipper-mag-ik-overvaren' mag zijn.
Maar dan wel op de E40.
:-)

#89408

raf (niet ingelogd)

 

@Jef Klak:

Iemand dood wensen lijkt mij geen gangbare mening, eerder een die teruggaat naar oervaderlijke tijden. Maar wees gerust, bij ieder van ons zit onder het vernis van de beschaving...

#89410

Lizzie

 

@raf (niet ingelogd)

Met de uitdrukking "speel eens Russische roulette" wou Jef Klak gewoon de Nederlandse taal rijker maken met een nieuw gezegde die wat straffer overkomt dan bijvoorbeeld "loop naar de maan".

#89411

Jef Klak

 

@Lizzie: blij dat iemand tussen de regels kan lezen...
@Leo: Zoiets, ja ;-)

Ik bedoel in feite dat we dergelijke idioten beter kwijt dan rijk zijn. Als je intellectueel oneerlijke shit verkondigt in wijd-verspreide media, allez, wijd genoeg, dan kan je maar beter ophoepelen vind ik. Er is uiteraard vrijheid van meningsuiting maar er is ook demagogie, en straffer nog: liegen omwille van je eigen ideologie te promoten. Dat hoor je niet in een "onafhankelijk" blad te doen mijn inziens...

#89425

Kaal

 

Wat mij vooral opvalt is dat Evita drie maand achter staat. Wat zij schrijft is wat de NYT et de Wapo tot iets na de zomer schreven. Tegenwoordig komt de kritiek op Obama ook uit liberale hoek.

#89428

Cogito

 

Ooh Rafken speelt een beetje Moeder Overste die geschokt is als ze "tetten" hoort. Evina Teefs kan zich nog beter voor het hoofd schieten dan nog 5 op 6 kansen te hebben bij een sovjetroulette.

#89429

Bompa

 

Sinds wanneer wordt dit forum gemodereerd ?
Het is uitkijken naar het 'fair and balanced' -reporting stukje van de kwaliteitszender VRT over 1 jaar Obama in terzake deze avond.

#89431

NR

 

Doet de Standaard aan discriminatie door bepaalde meningen te weigeren op hun forum? Neen, zowel De Standaard als De Morgen zijn private ondernemingen en beslissen wie of wat ze op hun site willen. Al dat geroep van censuur komt flauw over. Start een blog en ventileer je eigen mening.

#89432

LVB

 

@NR: De redenering van #89431 lijkt me niet helemaal juridisch correct. Ik vind ook niet dat De Standaard "discrimineert" op hun forum, maar in principe kan een privé-onderneming of een privé-persoon wel degelijk illegaal "discrimineren" (volgens de huidige antidiscriminatiewetgeving) door bijvoorbeeld systematisch bijdragen te weigeren op basis van de etnische herkomst van de commentaargever, de politieke of levensbeschouwelijke overtuiging van de commentaargever enz. Privé-ondernemingen en privé-personen mogen niet zomaar onbeperkt keuzes maken maar kunnen gedwongen worden om daar een verantwoording voor te leveren (waarbij dan moet blijken of die keuze op "objectieve gronden" berust) indien er vermoedens zijn van illegale discriminatie. Dàt is de trieste situatie in België anno 2009.

#89433

NR

 

Neen, De Standaard "discrimineert" niet in de zin van de wet als ze haar forum modereert, tenzij je zou kunnen argumenteren dat zij op levensbeschouwing zouden discrimineren. Maar dat kan je niet hard maken. De Standaard hanteert gewoon een aantal regels "van gezond debat" volgens hun maatstaven.

Dat een privé-onderneming inderdaad in België niet zomaar alle keuzes mag maken, maar gebonden is door de anti-discriminatiewetgeving, daar heb je zeker een punt. Ik was even vergeten in welke wereld we leven. Alleen was ik eerder getroffen door het woord "censuur" dan door "discriminatie". Censuur vereist eerder een publiek optreden en niet een privaat netwerk (tenzij je zou kunnen argumenten dar forum's als DS en DM tot de publieke ruimte horen).

#89434

marcfrans

 

@ NR

De Standaard discrimineert via censuur.

Censuur betekent het bannen van opinies van de 'plaats' die men controleert. Die 'plaats' kan zowel een "publiek optreden" betreffen als een "privaat network".

Uit persoonlijke ervaring weet ik dat de zogenaamde kwaliteitskrant er geen graten in ziet van persoonlijke aanvallen te publiceren via haar 'vrienden', en dan weigert van het wederwoord van het mikpunt op hun 'netwerk' te plaatsen. Dat is geen "moderatie", maar oneerlijke manipulatie. Met dergelijke kleinzieligen zal ik me nooit meer inlaten. Never, ever!

#89439

Cogito

 

Die moderators laten "alle" meningen aan het woord, alle strekkingen iig (euh in ieder geval :-))
Namelijk die reacties van ongewenste meningen die deze ongewenste meningen in de ogen van de censor het meeste schade berokkenen. Slimme ongewenste reacties worden verwijderd.

#89443

Filip

 

"Deze herauten van de onverdraagzaamheid" weten wel de stembus te vinden:
http://www.standaard.be/art...

#89474

Jan Govaert

 

Hopelijk voor hem Obama gaat hij niet ten onder aan de
mensenrechtenneurose of aan de Rode-kruismoraal zoals Carter
overkwam met zijn peace-hysterie.
Ik denk dat al de VS-troepen in Irak mettertijd naar Afghanistan zullen moeten opschuiven en nog verder naar Pakistan. Dit laatste land is het enige moslimland met atoomwapens. En dat beseffen de fundamentalisten terdege.