VRT outfoxte weer eens Fox News

Geachte heer Soenens, ik vermoed dat u de Björn Soenens bent die gisteren in Ter Zake zat? In het fragment over Fox News is een pijnlijke vergissing opgedoken.

Ik weet niet of u het filmpje maakte, maar als "bewijs" voor de bewering dat Fox News foute nieuwsfeiten brengt, werd verwezen naar het nieuws dat de aarde de laatste 10 jaar niet is opgewarmd.

Ook de BBC bracht dit nieuws, toch niet meteen een rechtsconservatief medium.

Fox News is inderdaad vaak ongenuanceerd en ze verwarren vaak feiten met commentaar. Maar laat ons eerlijk zijn, doet de VRT dit ook niet vaak? En elke journalist zal moeten toegeven dat het deels onvermijdelijk is.

Eén belangrijk verschil is er wel: Fox News is met privé-geld gefinancierd. De VRT met overheidsgeld... Waarom de VRT niet gewoon privatiseren? Ik vind dat de kwaliteit vrij goed is, dus dat zou moeten lukken.

Pieter Cleppe op de Facebook-pagina van in een Facebook-bericht aan Björn Soenens, 4 november 2009


Reacties

#89442

Onthoud niet wie ik ben

 

... 05:10 in het filmpje:

als ik mijn studenten opleidT, wijs ik ze ...

Domme geïnterviewde, ze kan niet zonder DT-fouten spreken ;-)

#89448

Johan B

 

In het Fox-filmpje wordt ook gezegd: "Socialism has failed". Hoe durven ze? Boycot hen!

Wat mij echter schokte aan het item was wat Soenens zei na het filmpje. Hij zei: "Ik zat net te denken van hoe objectief zijn we [onze media i.t.t. de VS-media] toch, hoe evenwichtig, alle stemmen aan bod laten ..."

Dit zegt dus het hoofd van het VRT-journaal nadat hij de hele tijd Obama had zitten ophemelen, verwijzend naar prachtige verwezenlijkingen zoals de schrootpremie, positieve discriminatie van vrouwen, enz.
Welke stem heeft de VRT ooit aan bod laten komen inzake het niet opwarmen van de aarde in de afgelopen 10 jaar? Wie mag op de VRT komen uitleggen dat de schrootpremie een groteske flutmaatregel is met alleen maar negatieve gevolgen?

Ik vraag me af of Frank Thevissen dit gezien heeft. De linkse oriëntatie van Björn Soenens lijkt me hier toch echt niet te stoppen bij zijn electorale voorkeur.

#89449

Cogito

 

Ik denk dat de sleutel 'm daar in zit: die jongens vinden zich helemaal niet links en vragen zich oprecht af waar wij dat in godsnaam halen. Ze zijn centrum, dat weet toch iedereen. Ze doen dat zonder pose, gewoon oprecht.

Vanuit diezelfde optiek veroordelen ze in Berlusconi's nieuwszenders wat ze zelf doen. Ze zien oprecht niet dat ze hetzelfde zijn, alleen erger.

#89450

LVB

 

Alle fragmenten die men laat zien van Fox News, zijn ofwel uitspraken van geïnterviewden, ofwel uitspraken van "pundits" van Fox News, dat zijn commentatoren die niet pretenderen van "nieuws" te brengen, maar die precies aangetrokken zijn om hun persoonlijke visie te geven.

Waarmee ik de uitspraak van Pieter Cleppe wil tegenspreken dat Fox News nieuws en opinie "verwart". De nieuwsbulletins op het uur en op het halve uur bevatten geen opinie.

Voor de "objectieve" visie van de VRT op Obama, zie http://www.deredactie.be/pe... - niet van een "pundit" maar van een ambtenaar-hoofdredacteur.

Op de website van Terzake wordt het beleid van Bush intussen "desastreus" genoemd en Fox News (verkeerdelijk aangeduid als "Fox TV") "oerconservatief". Dat "oer" sleuren ze er altijd graag bij.

http://terzake.canvas.be/ac...

#89451

NR

 

Ik vraag me eigenlijk af of één van de criticasters in ons land ooit effectief naar Fox News hebben gekeken, buiten hier en daar wat fragmenten. Maar ja, waarschijnlijk hebben ze hun mening gevormd op basis van Jon Stewart of de NYT.

#89452

marcfrans

 

Die Soenens lijkt wel de directe Belgische vertegenwoordiger van Pelosi en de Democratische partij te zijn in zijn gekleurde 'samenvatting' van de Amerikaanse politiek vandaag. Twee specifieke misrepresentaties:

- Hij stelt het voor alsof het een goede zaak zou zijn dat Obama de 'health care bill' door zijn Democratische vrienden in het Congress heeft laten 'ontwerpen'. Dat is nonsens. In plaats van een technisch-competent ontwerp te laten voorbereiden door ambtenaren en erover te negocieren met politiekers van beide partijen, zit men nu opgescheept met 2 monstrositeiten van elk meer dan 1000 paginas, die gekarakteriseerd worden door absurde complexiteit, partijdige 'giften' aan bevriende organisaties, verkeerde 'incentives' om gezondheidskosten te kunnen drukken, en astronomisch duur voor de belastingbetalers op termijn. Ik ga niet beweren dat ik die duizenden paginas zou gelezen hebben, maar het is wel geweten dat bijna alle parlementairen die erover gaan stemmen dat ook niet gedaan kunnen hebben (buiten enkele uitzonderingen). Het is alsof men ineens een tweede inkomensbelastingscode (van duizenden paginas schept, met een ongekend aantal van economische distorties erin vervat).

- Hij liegt, of vertelt nonsens, waar hij zegt dat 40 miljoen extra verzekeringspremies mede de kosten van die 'bill' zullen dekken. Het gaat in die bills niet over extra premies, maar wel grotendeels over verdere regulering van private maatschappijen (zowel in de feitelijke zorgverschaffing als bij verzekerinsgmaatschappijen) en uitbreiding (zelfs oplegging) van (vermeend) 'gratische' verzorging aan nieuwe groepen. De financiering gaat grotendeels van belastingbetalers (en van grotere staatschuld) komen en zeker niet van 'zelfverantwoordelijke' premiebetalers.

Het is wel zo dat gezondheidszorg een complexe materie is, en niet noodzakelijk duidelijk kan gemaakt worden in een kort interview. Maar, van een publieke overheidszender zou men meer objectiviteit en minder 'partijdige' berichtgeving over het buitenland mogen verwachten. De heer Soenens zou zich tenminste de vraag moeten stellen of het zinvol zou kunnen zijn van gezondheidszorg te willen organiseren op het Europese politieke niveau voor 400 miljoen Europeanen? Ambtenaren in Brussel zouden zich kunnen bezig houden met beslissingen over 'zorg' in Finland en Portugal? Socialistische grootheidswaanzin is dat!

#89453

OutlawMike

 

Ik ben zeker dat als je Bjorn Soenens zijn broek aftrekt, je daar alleen maar een slurfje vindt waar af en toe wat pipi uitkomt.

#89454

Cogito

 

ah een variant op "Bjeurn Soenens is een lul".

#89457

ivan janssens

 

@johan B.: die schrootpremie van Obama is overigens de reden waarom de verkoop van Opel aan Magna niet doorgaat. Een steunmaatregel dus die de concurrentie vervalst, net zoals de steun die Merkel gaf, en waarvoor ze door onze politici zo fel werd bekritiseerd. Maar nu Obama hetzelfde doet, wordt het droogweg vermeld, zonder enige vorm van opiniëring. Nochtans, als de werknemers van Opel in Antwerpen hun job verliezen, hebben ze dat aan Obama te danken.

#89458

paardenvriend

 

Pieter Cleppe:" Waarom de VRT niet gewoon privatiseren? Ik vind dat de kwaliteit vrij goed is, dus dat zou moeten lukken."
Hij zou de VRT vanuit zijn politieke overtuiging waarschijnlijk graag privatiseren, maar om daarvoor als argument te gebruiken dat "de kwaliteit vrij goed is", nadat hij b.v. Soenens onder zijn voeten geeft, en de VRT verwijt dat ze vaak feiten met commentaar verwart, is toch wat eigenaardig.
En: goede kwaliteit? Ik kijk al lang niet meer naar het nieuws, omdat het ons voor imbecielen neemt. Bijna bij elke zin moet er een filmpje, al brengt dat helemaal niets bij, of staat er ergens een 'correspondent ter plaatse' te antwoorden dat ze nog in vergadering zijn. In plaats van 40 minuten 'nieuws' kan de VRT misschien beter meteen om 19 uur 'Man bijt hond' programmeren. Daarvan weet men tenminste duidelijk dat het om entertainment gaat

#89479

Pieter_Cleppe

 

@paardenvriend: ik kijk vaak naar de VRT, en moet toegeven dat ze toch ook wel enkele kwalitatieve programma's én duiding hebben. Anders zou ik niet kijken...

Wat betreft de feiten/duiding balans van Fox News, overdrijf ik idd misschien. Al denk ik dat het onmogelijk is om echt zonder mening te berichten. Daar is niets oneerbaars aan, maar dan wel liefst niet met andermans geld.

#89486

paardenvriend

 

@pieter cleppe
soms is er inderdaad iets interessant, op Canvas, maar daaruit besluiten dat 'de kwaliteit (van de hele VRT) vrij goed is', dat was mij toch een heel aantal stappen te ver.. Wat niet uitsluit dat ze zouden kunnen geprivatiseerd worden