Paladin, dubieuze reclamecampagne van Microsoft

Naast flauwe moppen bestaan er ook flauwe reclamestunts. Het prototype van de flauwe reclamestunt, de wanhopige poging om de aandacht te trekken maar die de geloofwaardigheid van het reclamemakende bedrijf ondergraaft, is de triomfantelijke aankondiging van het toenmalige Radio Donna dat ze live vanuit het Witte Huis zouden uitzenden. Bleek het om een tehuis voor mentaal gehandicapten te gaan dat "Het Witte Huis" heet. Woehaha broehaha, ik kom niet meer bij, wat een vondst, deadliest joke ever. Humor met het niveau van een zatte nonkel op oudejaar. In een sector die leeft van dromen, fantasie, amusement en andere fake-toestanden nog enigszins verschoonbaar en nauwelijks het vermelden waard.

Enigszins anders is het bij de pompeuze reclamecampagne voor de nieuwe "Belgische" webbrowser, Paladin. Wekenlang werd op allerlei websites, ook op deze blog, reclame gemaakt en afgeteld tot de datum van de officiële lancering van de nieuwe, Belgische , superveilige, supersnelle en super-gebruiksvriendelijke browser. Dat het hier om een grappig bedoelde (maar vooral aandachtstrekkende) vorm van misleidende reclame (in de zin van: de consument op het verkeerde been zetten) ging, werd al in een vroeg stadium overtuigend aangetoond door Michel Vuijlsteke.

Gezien het gebruik van screenshots van Zita.be, de nieuwsportaalsite van Telenet, vermoedde ik dat het om een stunt van Telenet ging. Telenet, een bedrijf bekend om zijn voortdurende, schreeuwerige en sloganeske reclamecampagnes, in die mate dat ik berichten en brochures afkomstig van Telenet al lang verticaal klasseer zonder ze nog te bekijken. Met als gevolg dat ik die paar berichten die wel relevant zijn in een zee van irrelevant marketinggebral, zoals het bericht over een gratis upgrademogelijkheid, gewoon mis.

Maar tot mijn verrassing kwam de Paladin-actie niet van Telenet, maar van Microsoft. Paladin blijkt niet te bestaan, en er wordt doorverwezen naar de beta-versie van Microsoft Internet Explorerer 8.0. Student Xavier Bertels gaf via Twitter een kernachtige interpretatie van de stunt: "de reden is eenvoudig: ze [Microsoft] vinden dat we bevooroordeeld zijn over Internet Explorer". Ha zo, we zijn tegen Internet Explorer, en als we positief staan tegenover Paladin en dan ontgoocheld zijn dat het eigenlijk om Internet Explorer gaat, dan hebben we onze eigen vooroordelen ontmaskerd! Ja, daar zit wat in. Maar, aldus nog Xavier, "het is nooit goed om klanten te beledigen". Juist. Ik behoor niet tot de religie van de Microsoft-bashers, maar met deze reclamecampagne heeft Microsoft mij ontgoocheld en zijn eigen geloofwaardigheid verminderd. Ik stond al van bij het begin argwanend tegenover het hele Paladin-gedoe, en het reukje aan deze campagne heeft zich nu ook vastgezet op de opdrachtgever, Microsoft.


Zou een dergelijke misleidende reclamecampagne veroordeeld kunnen worden door JEP, de Jury voor Ethische Praktijken inzake reclame? Een organisatie die meteen op haar achterste poten gaat staan als er een zweem van seksisme of belediging van bevolkingsroepen voorkomt in reclamecampagnes, maar zich nog niet uitgesproken heeft over acties die de consument op het verkeerde been zetten in een wanhopige poging om de aandacht te trekken? Ik vermoed dat deze Paladin-campagne misschien wel door de JEP-beugel kan, vermits de misleiding niet diende om iets te verkopen en slechts van korte duur was. Maar misleiding was er: niet alleen werd het bestaan van een onbestaand product geveinsd, er werd ook gebruik gemaakt van een valse vennootschapsnaam ("Hocus Pocus bvba" - nota bene de naam van een bestaand bedrijf dat er niets mee te maken had - in een later stadium veranderd in "Hoacus Pocus bvba"-), en van fictieve persoonsnamen van het vermeende Paladin-team: Frederik-Jan Van Den Burg, Daniel Bruiestru en Anthony Le Deyne [screenshot]. We mogen hopen en veronderstellen dat een bedrijf als Microsoft zich van het nodige juridisch advies heeft voorzien vooraleer zich in deze troebele wateren te begeven.

De volgende keer dat ik een persbericht van Microsoft lees, zal ik mij afvragen of het afkomstig is van de echte Steve Ballmer, of van zijn (wèl leuke en grappige) dubbelganger Stephanos Ballmerfeld.

Lees ook: "Paladin, de browser die er geen was" door Wim Lecluyse.

Reacties

#92312

Gerrit Vromant

 

Ik heb nog nergens een officiële bevestiging gezien dat dit van Microsoft zelf komt hoor. Het is niet omdat ze linken naar IE8 dat het officieel is.

#92314

IskaRiot

 

Iedereen die zich hierover opwindt en zich kwaad maakt op microsoft is in mijn bescheiden mening vooral boos omdat ze er in getrapt zijn en de hoax niet inzagen. Ik werkte zelf mee aan de campagne, en lach me nu ziek met alle commotie er rond!

#92316

Michel Vuijlsteke

 

Ik ben er geen momént in getrapt.

Maar ik vind het wel een bijzonder flauwe campagne. En ik vraag me af wat de JEP zet over emailadressen ronselen met één belofte ("hou me op de hoogte van een nieuwe Belgische browser") door één bedrijf ("Hocus Pocus bvba"), en dat later dan blijkt dat het een ander bedrijf is, en dat ik mijn adres voor reclameboodschappen nagelaten heb.

#92317

Huug

 

Ohh, ik lach me ziek samen met alle 32 andere die "erin getrapt" zijn. Onnozelaars. Het glas water is te klein voor de scheet (storm) die erin werd gedaan.

#92318

Neverbeendead Religion

 

Het zal nog wachten zijn totdat microsoft even grote of zelfs kleinere multimedia toestellen op de markt brengt met een operating system dat in 3D draait vermoed ik.
Als microsoft de eerste is die daar mee uit de hoek komt natuurlijk.
http://www.imdb.com/title/t...

#92324

Gerrit Vromant

 

Misschien als IskaRiot klaar is met lachen kan hij wat meer uitleg geven over wie er nu echt achter deze mop zit?
Na een hele dag nog geen officieel bericht van Microsoft...

#92334

Cogito

 

Toen ik hoorde van die "Belgische browser" moest ik lachen en denken aan dat andere plan om een Europese staatszoekrobot te bouwen, "als tegenhanger van Google" werd er dan nog hoogmoedig bijgezegd.
Ik dacht dus dat het om een door de politiek gesubsidieerd megalomaan project ging, een staatsbrowser, dat op voorhand gedoemd was in de vuilbak te belanden, na wat interessante belastingtransfers naar bevriende vetpotten.
Ik vond wél de naam en het logo verràssend creatief en goedgevonden.

#92358

HugoM

 

"Iets nieuws". Is Microsoft dan zo beschaamd over zijn W3C non-compliant buggy schoonmoeder-browser dat ze wanhopig de aandacht moeten trekken met misleiding? Effe bekeken (de reclame) en het design trekt op niks. Als het gewoon reclame was voor de volgende Internet Exploder had geen kat natuurlijk gekeken.

Geen reden om Firefox te dumpen. Compliant, geen schoonmoeders, en plugins zoals Adblock die alle irritante reclame filtert. Groot nieuws zou zijn als M$IE nu eindelijk de CSS eens op een standaard manier zou renderen. Nein danke.