De waardenschaal van Woestijnvis en de VRT

Men heeft, met medewerking van de VRT, geruisloos in de samenleving een omgekeerde waardenschaal ingang doen vinden. Wie in Vlaanderen de Slimste Mens wil worden, moet tien topgangsters kunnen herkennen. En weten welke tien BV-stellen in het afgelopen jaar uit elkaar zijn gegaan. In een vorige aflevering diende Bart De Wever tien drollen te herkennen, dit keer werden de kandidaten tien toiletten getoond. Geen van de kandidaten kon echter op een foto Freud herkennen. Aan de bevindingen van de Weense psychiater moet wel niemand nog twijfelen. (...)

Blijkbaar bestaan er voor de openbare omroep "buitengewone mensen" en "gewone mensen". Treedt het eerste soort mensen - de zogeheten BV's - op in een televisie- of radioprogramma, heet het dat men ze "heeft kunnen strikken voor een uitzending" of dat ze "uitzonderlijk bereid waren even langs te komen tussen twee drukke bezigheden in" (terwijl ingewijden weten dat ze al maanden aan de Reyerslaan stonden te dringen).

Voor de "gewone mensen" moet je op een snelweg een afslag nemen die leidt naar de dorpen. Daar treft de camera van Man bijt hond een bonte fauna aan van prettig gestoorde, doorgaans bejaarde, goed bedoelende en onbedoeld komische lieden. Ze leven doorgaans in het verleden. Er wordt ingezoomd op hun eigenaardige gewoontes of hobby's, vaak op de rand van het gênante.

Een "buitengewone Vlaming" daarentegen, een BV dus, word je doordat Woestijnvis je dat verleent. Het productiehuis neemt dagelijks niet alleen het curiositeitenkabinet Man bijt hond voor zijn (almaar hoger oplopende) rekening bij de VRT, maar ook De laatste show en De Pappenheimers. Het kenmerk van zo'n BV is doorgaans zijn intelligentie, zijn flitsende humor en zijn geheel op de toekomst gerichte creativiteit. (...)

Marcel Van Nieuwenborgh in Kerk en Leven, 10 februari 2010

Reacties

#93322

Marco

 

Straks moet ik toch terug een abonnement nemen op K&L

#93323

NR

 

Eigenlijk is de almacht van Woestijnvis toch een argument voor de privatisering van de VRT. Als de VRT stilaan enkel het nieuws en "duidings"programma's als Panorama maakt, maar de rest laat fabriceren door private productiehuizen of aankoopt van het buitenland, wat is het nut dan nog van die hele boel.

#93324

A.Rouet

 

' het nut van die hele boel ' zie je pas bij het bekijken - ik vraag niet weinig - van de concurrentie, welke trouwens door Marcel Van Nieuwenborgh dermate als ' quantité négligeable ' wordt beschouwd dat hij er niet één woord aan vuilmaakt.
Voor de sportliefhebbers onder ons, al eens een veldrit op een commerciële omroep vergeleken met een veldrit op de VRT? Juist ja.

#93327

Herteleer

 

Marcel, als uw oog u ergert, ruk het uit, zoals aanbevolen in de oer-Kerk & Leven. Je kan ook de uitknop van je tv gebruiken als je toch niet zo drastisch bijbelvast mocht zijn. Ik erger me ook aan vele BV's, in het bijzonder aan Bart De Wever, maar ik hou er geen ellenlange preken over, en sluit hem uit de woonkamer in plaats van er moraliserend over te jeremiëren.

Mocht iemand beweren dat het dan toch zonde is van belastinggeld: volkomen terecht. Maar dat is vaak eigen schuld dikke bult wegens het aan de macht brengen van collectivistische partijen, die ook op andere vlakken spilzucht tentoon spreiden i.p.v. liberaal of libertair met een minimumoverheid en minimumkosten het openbare leven te regelen.regelen.

#93330

jvn1k

 

ik ga denk ik nog eens in Couvert-Couvert eten...

#93332

OutlawMike

 

Oproep aan mijn medenazi's: nu we het toch over waardenschalen hebben, doe eens AVRO's Rechtstest: doehttp://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2010/02/hoe_rechts_bent_u_woensdagavon.html

Mijn score was 75%. Ietwat verontrustend, ik had 110% verwacht. Fluorides in het water misschien?

#93333

Belgica Dividenda Est

 

@ off-topic OM

Lap, maar 44%
Zo'n stomme vragen en nog veel stommere stereotiepe antwoorden. Ik had heel vaak het ontbrekende bolletje "geen van deze drie" willen aanvinken. Nu is het gevolg daarvan 44% en ben ik enkel economisch rechts met 30/40. Zever.
Nog grotere zever: life-style rechts. Alsof uiterlijke schijn rechts zou zijn. Hallo...?
En nu schrijft Rouet op mijn fiche: "BDE = nazi. Bron: OM"

#93335

LVB

 

Ik haal 69% in Avro's rechtstest, en volgens de makers is die score "centrum". Aanklikbare url is http://www.avro.nl/tv/progr...

#93336

LVB

 

Ik scoor op alle deelvlakken rechts, behalve op het vlak van identiteit, waar ik een "linkse globalist" ben.

#93337

OutlawMike

 

BDE, laat jouw kraantjeswater eens analyseren, ik vermoed dat er nog veel meer fluorides inzitten dan bij mij. Het is een oud zeer hoor: https://www.youtube.com/watc...

Luc, we weten allemaal dat jij niet zuiver op de graat bent. Anderzijds is dit zowat de enige plek in de Belgiese cyberspace waar rechtse rakkers zich vrijelijk kunnen uiten. Je kan dus zo slecht nog niet zijn.

#93338

yupie (niet ingelogd)

 

#rechtstest
Tot mijn eigen verwondering slechts 59%, maar sommige vragen zijn hopeloos tendentieus, b.v.
"Je wint een loterij en mag een vakantie uitkiezen. Wat wordt het?", keuzes
- lekker luxe, zodat ik indruk op mijn vrienden kan maken
- gewoon kamperen in Frankrijk
- ecovakantie in Afrika
Dus ofwel ben je een geitenwollensokken wereldverbeteraar, ofwel een materialistische stoeferige egoist. Enfin ik heb via eliminatie toch het eerste gekozen :-)

#93339

Rick

 

Net zoals Luc, 69%.
Je bent een lekkere klassieke rechtse economisch liberaal;
Je bent meegaand in maatschappelijke veranderingen
Je bent heel rechts en behoudend wat betreft de Nederlandse cultuur
Een beetje comfortabel leven vind je belangrijk

Ik onthou dus dat ik lekker, liberaal en meegaand ben.
En nu hop naar een datingsite, m'n score laten weten.

#93341

OutlawMike

 

Tot nader order ben ik met mijn 75% nog altijd de grootste rechtse klootzak in deze contreien.

#93342

Rudyard Kipling

 

Ik kom uit op 88 %
En dat ondanks:
Vraag: 5 Privacy....
Jouw antwoord: Schandalig! Het gaat ze niets aan wat ik op internet doe
Jouw score: 0
Vraag: 8 Wat vind je van het rookverbod in de horeca?
Jouw antwoord: Kleine café’s moeten daarover zelf kunnen beslissen
Jouw score: 5

Volgens de makers van deze test is
rechts = meer overheidsinmenging
Volgens hun gaat rechts zijn niet samen met minder overheid of streven naar meer private vrijheid.

#93347

Karl (niet ingelogd)

 

@outlaw: Fluorides in Belgisch water? Da's toch VS-conspiracy talk?

Ben ook wel verontrust over de tandpasta die mijn klein mannen mogen doorslikken, maar in ons drinkwater? Nu ja, ik drink niet zoveel water :) Hoewel, hoe zit het met Spa?

Qua test was ik een juiste midden denker met economisch rechtse accenten. Voel ik me goed bij.

#93348

Leo Norekens

 

78 % - Dat lijkt me centrum. ;-)

#93349

Willy

 

Ook ik krijg 78 %, blijkbaar ben ik uit dezelfde klas als Leo van hierboven. Ik heb nooit weggestoken dat ik R ben, maar ik luister ook naar L. Kwestie van met die mensen te kunnen palaberen. Woestijnvis krijgt lekker veel boter, dus niets mis.

#93350

LVB

 

@Rudyard Kipling: "Volgens de makers van deze test is rechts = meer overheidsinmenging"

Dat klopt alvast niet voor de economische vragen, daar is rechts = liberalisme = geen overheidsinmenging.

Inzake "identiteit" is rechts natuurlijk wel voor overheidsinmenging. De verplichting om in scholen elke ochtend het volkslied te zingen is (cultureel-identitair) rechts én een vorm van overheidsinmenging. Idem wat ordehandhaving betreft.

#93352

Belgica Dividenda Est

 

Hm, misschien moeten we eens een lekker tendentieus en stereotiep vragenlijstje opmaken om te weten hoe slecht links iemand wel kan zijn.

Bijvoorbeeld:
VRAAG 1: Hoe sta je tegenover de hype omtrent de door de mens veroorzaakte opwarming van de aarde?

a. Uw gezond verstand zegt u dat daar nog niets van bewezen is aangezien (1) onze wetenschappers 's avonds nog niet met zekerheid kunnen voorspellen of er tijdens de ochtendspits in West-Vlaanderen 2cm sneeuw zal vallen en in Antwerpen 4cm of net andersom, (2) hoe meer wetenschappers paniek zaaien, hoe meer onderzoeksgeld ze krijgen zonder dat ze daarbij hun onderzoeksdata, -software, -modellen enz. ter controle door hun collega's moeten vrijgeven, (3) de industrie hier een nieuwe subsidiepot en nieuwe markten heeft ontdekt; enz. SCORE 0

b. Die alarmisten van wetenschappers hebben duidelijk gefoefeld en zaken verborgen gehouden, maar met al die uitstoot van gassen is er misschien toch iets van aan. Men weet maar nooit. SCORE 5

c. Na de val van het communisme en de gewelddadige ontsporing van de anti-globalisten, is de zogezegde opwarming van de aarde hét alibi bij uitstek om een dirigistische wereldregering in te voeren en om bevriende linkse dictators zoals Mugabe nog wat meer geld toe te stoppen.
SCORE 10

VRAAG 2
Wat is de beste manier om een ontwikkelingsland uit de armoede te helpen?

a. Blijven geld geven. Maar wel zo dat de boel daar ongewijzigd blijft en wij als eco-toerist, euh ontwikkelingshelper met condooms, er nog lang een luxe leventje kunnen leiden. Dus leningen van staat tot staat die telkens weer worden kwijtgescholden en voor de rest veel benefietshows voor Westerse ontwikkelingsorganisaties, zodat we er onze poepsjieke 4x4s kunnen behouden.
SCORE 10

b. Omwille van een slechte track record van meer dan 50 jaar betwijfel ik of al die ontwikkelingshulp wel veel helpt, maar ik wil mijn Westers schuldgevoel wat afkopen, dus geef ik het aan een Belgische missionaris te velde of geef ik het aan een plaatselijke civiele organisatie die ik daar op reis heb leren kennen. Zo weet ik dat dit geld toch goed zal worden aangewend, zelfs al vormt de overheid daar de fundamentele rem op elke vooruitgang.
SCORE 5

c. De naoorlogse geschiedenis toont aan dat het de ontwikkelingslanden zelf zijn die zich uit het economische moeras kunnen en moeten trekken. Na WO2 was zuidoost Azië even arm als Afrika en kijk nu. Conclusie: de ontwikkelingslanden moeten investeren in onderwijs, basis gezondheidszorg en een industrie ontwikkelen om zich in te schakelen in de wereldeconomie, met enkel maar landbouw en wat toerisme geraken ze er nooit.
SCORE 0

#93353

Leo Norekens

 

@Rudyard K.: De vraag over privacy was verpakt als een vraag naar efficiënte terrorismebestrijding (door afluisteren van telefoonverkeer). Moeilijk te beoordelen als men de motivering van het antwoord niet kent.
Bij de vraag over rookverbod was het "rechtse" antwoord: "afschaffen!", wat toch eigenlijk ongeveer op hetzelfde neerkomt als: "laat de café's zelf beslissen".

Geen zorgen dus, beste R., 100% ligt binnen uw bereik. ;-)

#93354

Benny Marcelo

 

62% heb ik behaald. Het verplichte zingen van het Wilhelmus e.d. vind ik onzin. In de test lag de nadruk op het woordje "Wilhemus", bij mij op het woordje "verplicht".
De test maakt het onderscheid niet tussen economisch of cultureel rechts.

#93355

Benny Marcelo

 

"Het kenmerk van zo'n BV is doorgaans zijn intelligentie, zijn flitsende humor en zijn geheel op de toekomst gerichte creativiteit. (...)"
Zou hier dat ironie-leesteken niet van pas komen?

#93357

Cogito

 

72%, een "duidelijk rechtse rakker".
Economie 40/40: "Je bent een lekkere klassieke rechtse economisch liberaal"
Conservatisme: 25/40 "Je bent meegaand in maatschappelijke veranderingen zolang het niet te gek wordt"
Identiteit: 20/40: "Je accepteert dat we in een geglobaliseerde wereld leven. "
Lifestyle 30/40: "Rechtse nouveau riche, bralbak, yuppie of dandy? Jijzelf noemt het "gelukkig leven."

#93358

Rick

 

@ Outlaw: "Tot nader order ben ik met mijn 75% nog altijd de grootste rechtse klootzak in deze contreien." --> Plus est en toi!

Graag had ik 'terug van weggeweest' Rouet's score gekend.

#93359

Cogito

 

Die zit zich te verbazen over onze relatieve centrumscores en ziet hierin de bevestiging van wat hij al langer dacht: Nederland is een extreemrechts land.

#93360

LVB

 

@Leo: "Bij de vraag over rookverbod was het "rechtse" antwoord: "afschaffen!", wat toch eigenlijk ongeveer op hetzelfde neerkomt als: "laat de café's zelf beslissen".

Er stond wel: laat de kleinere cafés zelf beslissen. Kleintjes die meer mogen dan groten, dat is een vorm van gelijkmaking (in plaats van gelijke behandeling of gelijke plichten) en dus van socialisme.

#93362

LVB

 

Wat die lifestyle-vragen betreft: natuurlijk ga ik niet "kamperen" in Frankrijk, en geen haar op mijn hoofd dat eraan denkt om naar Afrika op vakantie te gaan. Dus voor mij een luxe-hotel, maar *niet* om erover te pronken, wel voor mijn eigen comfort.

#93363

ivan janssens

 

41% was het geloof ik. Naast rechts ben ik links, progressief, groen, een globalist, en centrum.

#93365

Koen Robeys

 

Ivan: afgaand op je blogpost hebben we bijna woordelijk dezelfde score. Ik was alleen niet groen, maar toch scoor jij iets hoger dan ik. Maar we zijn dan ook allebei al meerdere malen "links" genoemd op dit blog :-)

Ik vind de test anders wel een goed idee: zouden we geen betere "rechtstest" kunnen maken? Volgens mij moet het standaard economisch verschil er in, en verder ook de mate van overtuiging van de eigen uimmm, "superioriteit" (hetzij raciaal, cultureel, of wat dan ook). Maar zoals Luc al vaak heeft gezegd, het is zeer moeilijk een complexe bundel parameters in één dichotomie als "links-rechts" te vatten...

#93366

Elhaz

 

Om het Flair-gehalte van deze blog ook wat te verhogen heb ik mij ook eens aan dit lullige testje gezet en scoor 66%. Betekent dat nu dat ik nog 34% genen deel met A.Rouet? Jakkes.

#93369

A.Rouet

 

Dat het een lullig testje betreft kan ik beamen. Flair lees ik niet, maar de vragen hebben inderdaad een groot Frank Thevissen-gehalte.
Op verzoek van velen hier heb ik de test toch maar gedaan, en ja hoor: ' extreem-centrum ', op de schoot van BDE nog wel.

#93371

Cogito

 

Oei, A.uoert en ik schelen niet eens zoveel van mening?

Dat verschijnsel komt voor hoor: mensen met een vrij gelijklopende mening die zich tot totaal verschillende kampen bekennen. Niet dat het zover is gekomen tussen A'tje en mij overigens.

#93373

ivanhoe

 

"Geen van de kandidaten kon echter op een foto Freud herkennen. Aan de bevindingen van de Weense psychiater moet wel niemand nog twijfelen. (...)"

Huh? Freud sloeg de bal toch ferm mis dacht ik...

#93374

dendof

 

78%

#93376

Koen Robeys

 

Ivanhoe: als je Freud beoordeelt als een wetenschapper of een arts, naar de maatstaven van de hedendaagse psychologie of geneeskunde, dan is het niet moeilijk dat hij "de bal mis sloeg" - terwijl je op dezelfde manier en om dezelfde reden Newton en Einstein ook kan afwimpelen.

Maar als je hem ziet als een filosoof die oog had voor de "verborgen" krachten die de mensen drijven, dan heeft hij zijn plaats tussen Nietzsche en Marx (en waarom vergeet iedereen hier altijd toch Darwin?) en Schopenhauer en Kierkegaard ruimschoots verdiend.

#93377

BC

 

"Geen van de kandidaten kon echter op een foto Freud herkennen. Aan de bevindingen van de Weense psychiater moet wel niemand nog twijfelen."

@ ivanhoe: ik interpreteerde die zin als volgt: "terwijl niemand Freud op een foto zou herkennen, denken we wel nog steeds dat zijn theorieën accuraat de werkelijkheid beschrijven. En dat doen ze niet."

Denk soortgelijk aan simplistische theorieën over linksbreinige mensen tegenover rechtsbreinige mensen. Een paar concepten die wisten door te dringen tot het collectieve bewustzijn, maar die ondertussen hopeloos verouderd zijn.

#93378

Belgica Dividenda Est

 

Charles Darwin een filosoof? Sigmund Freud een filosoof? Komaan redelijk bleven en het begrip "filosoof" niet nodeloos uitrekken.
http://nl.wikipedia.org/wik...
Of gewoon Freud's visie over filosofie lezen: http://en.wikipedia.org/wik...
Beiden waren zeer goede wetenschappers en daardoor hebben zij een impact gehad op de ontwikkeling van de filosofie, maar zelf waren het geen filosofen.

#93379

Belgica Dividenda Est

 

Oh ja, het is niet omdat iemand in zijn tijd een heel goede wetenschapper was, dat veel van zijn inzichten ondertussen achterhaald zijn.

#93381

BC

 

Zie ook: Zie de schrijvers werken: Midas Dekkers | NRC Boeken [midas dekkers over wat mensen van dieren kunnen leren] - http://www.nrcboeken.nl/int...

De kijk op menselijk gedrag is de afgelopen halve eeuw revolutionair veranderd, zegt Dekkers. "Voor die tijd werd de verklaring van ons gedrag voornamelijk gegeven door Freud, die dacht dat je karakter gevormd werd door de ervaringen die je tijdens je zeer jonge leven opdeed. Nou, Freud is, dacht ik, inmiddels wel afdoende ontmaskerd als oplichter, charlatan en wetenschappelijke kneus. We hebben een betere manier om menselijk gedrag te verklaren, namelijk de ethologie. Om jezelf beter te leren kennen, moet je de dieren bestuderen. Een heleboel aspecten van ons gedrag zijn te vinden bij onze verwanten, de apen, maar ook bij iets minder verwante zoogdieren. Er zijn zelfs onderzoekers die menen bij insecten gedragspatronen aan te treffen die ook voor mensen gelden. In de boekwinkel liggen daarom terecht hoge stapels met boeken van Charles Darwin en Frans de Waal, maar in de literatuur is Freud nog springlevend. Romanschrijvers blijven wroeten in het onbewuste en in familierelaties, op zoek naar trauma's. Dat ergert mij."

Zie ook deze leuke oude discussie tussen Koen Robeys en Nicolas: vanaf http://lvb.net/item/4189#63495

#93384

dendof

 

@BC & Koen

Ik meen dat de zinsnede over Freud in het aangehaald citaat gewoon een grap is, Freud poneert immers een aantal stadia van ontwikkeling, waarvan één het anale stadium is.

In dezelfde paragraaf heeft Marcel Van Nieuwenborgh het ook over drollen en toiletten.

Vat je hem?

#93385

BC

 

@ dendof: je hebt gelijk!

De genitale fase kwam overigens ook al uitgebreid aan bod in het programma: de jongens van Woestijnvis kicken duidelijk op Greet Op de Beeck [zie foto: http://blogsimages.skynet.b...] 10 synoniemen voor penis te doen zoeken, of haar een lijst van erogene zones bij de vrouw aan te doen vullen.

#93386

kornuit

 

Oeieoi, ik kom maar aan 53 ....zo links had ik niet verwacht. En mijn lifestyle is zelfs hemeaal links ;)

#93387

Herteleer

 

50%
En 'k ben pertang genen tsjeef...

#93388

OutlawMike

 

'10 synoniemen voor penis te doen zoeken'

Simpel. Lul. Bert Anciaux. Bart De Wever. Dirk Vandermaelen. Luc Cortebeeck. Tom Naegels. Peter Vandermeersch. Walter Pauli. Yves Desmet. Jonas Geirnaert.

Voor de rest ziet het er alsnog naar uit dat ik contreien tamelijk beperkt moet zien, zelfs als we Kipling, die de zondag radioactieve pangasius uit de Mekong vist (of was het de Yangtze? Whatever) niet meetellen.

#93389

jvN1k

 

Jonas Geirnaert, zelfverklaard communist, verdient ze nu toch goed bij Comedy Central. Het weze hem van harte gegund. Talent kan je niet tegenhouden. Kabouter Wesley rulez!

#93392

Benny Marcelo

 

Hé Outlaw M, dat lijstje heb je uit de dikke Vandale gehaald zeker?

#93394

OutlawMike

 

Nou ja, in elk geval uit een dikke lijst van Vandalen.

#93406

Erica Jans

 

Dacht Marcel Van Nieuwenborgh van Kerk en Leven misschien dat het cordon santitaire zich zou beperken tot het Vlaams Belang en tot het gedachtengoed van het Vlaams Belang? Dat is wel heel naïef, natuurlijk.

#93410

OutlawMike

 

Eric(a), ik maak me zorgen om jou jong. Zorgen zorgen zorgen zorgen....

#93411

Erica Jans

 

@ OutlawMike:

En terecht!

#93465

Rudyard Kipling

 

@OutlawMike
De Yantze is een beetje verder, de Huangpu is hier vlakbij, maar ik betwijfel of daar nog vis in zit. In Suzhou-creek daarentegen zit weer terug vis naar het schijnt.
Nee, serieus: de vis voor mijn Sichuan Shuizhuyu (Ë®Öóô~) komt zonder uitzondering uit viskwekerijen.

#93467

Rudyard Kipling

 

@Luc
Hoe komt het dat wanneer ik hier iets post in Standaard Mandarin Chinees, jouw website daar volautomatisch Luanma, Mojibake, vierkantjes of vraagtekens van maakt ?
Zelfs als ik mijn internet browser dwing om er Chinees (Vereenvoudigd) 2312, Chinees (Vereenvoudigd) HZ, Chinees (Traditioneel) Big5 of Unicode UTF-8 van te maken, is het nog steeds scrambled.
Enkel als ik er Japans (Shift JIS) van maak, zie ik wat ik in het Chinees getypt heb.
Dit probleem heb ik enkel met jouw website. Mijn browser leest alle andere websites ter wereld met zijn "automatische selectie"

ÎÒ²»Ã÷°×¡£

Ik heb er voorlopig de volgende workaround op gevonden:
Voor ik een bericht post, dwing ik mijn browser (weg van de automatische selectie) naar Chinees Vereenvoudigd, post mijn bericht, later, als ik het wil lezen, dwing ik mijn browser opnieuw naar Chinees Vereenvoudigd. Probleem blijft dan wel dat alle nederlandse woorden met accenten en trema's er verhakkeld uitzien.

#93468

LVB

 

@RK: Mijn blog ondersteunt (om historische redenen) geen UTF-8 maar wel iso-8859-15. Dit staat ook zo in de http headers.

Toen ik met mijn blog begon was UTF-8 nog niet in de mode.

http://en.wikipedia.org/wik...

#93469

LVB

 

test euro teken: ¤

#93472

Rudyard Kipling

 

@ Luc
¤ = EUR
欧洲 < zo ziet 'Europa' er uit in het Chinees. Mooi he ?
Fijn dat je in ons in je headers waarschuwt voor die iso-8859-15, maar mijn browser trekt zich niks aan van jouw headers, ondanks zijn 'automatische selectie' setting.

Ja, die EUR ziet er goed uit, maar al de rest is een ramp. Met die iso-8859-15 kan ik geen Chinees schrijven (maar wel Arabisch, Russisch, Grieks en andere Ramptalen). Op jouw blog iets posten in de nieuwe lingua franca is nog steeds een heel gedoe.

Aaaaahh, nu weet ik het: jij wil niet dat jouw blog gelezen wordt door Chinezen. Of je wil voorkomen dat we hier in het Chinees beginnen te posten ?

#93484

traveller

 

@ R.K.

Voor dat gerecht heb je toch alleen maar een vuurvast gehemelte en een gepantserde tong nodig als ik me nog goed herinner?

#93485

Belgica Dividenda Est

 

@ Rudyard Kipling

In het hànyǔ pīnyīn dan maar?
Benieuwd of Luc zijn blog die leestekens boven onze Latijnse letters zal aanvaarden.

#93486

Belgica Dividenda Est

 

Nee dus: dan maar "hanyu pinyin" zonder de toontekens er boven.

#93503

Rudyard Kipling

 

@ traveller
Je weet toch dat je die rode dingen in de grote pot met Sichuan shuizhuyu niet mag opeten ? ;)
Voor je er aan begint vraag je de fu2wu4yuan2 of xiao3jie3 om de rode pepers er af te scheppen.

Erg he, dat we hier niet gewoon ·þÎñÔ± (f¨²w¨´yu¨¢n) of С½ã (xi¨£oji¨§) kunnen typen, zoals op elke andere website.

#93504

Rudyard Kipling

 

@ BDE
Inderdaad, zelfs pinyin (gelatiniseerd Chinees) wordt hier niet toegelaten. De workaround daarvoor is om pinyin met cijfers te typen. Dat ziet er een beetje archa&iuml;sch uit, maar dat is blijkbaar de enige oplossing.

En, nu we het toch over vis hebben: Öδó¹ú£¬ÈôÅëСÏÊ¡£

#93505

Cogito

 

Luc wil zelfs niet dat we obscure sms-afkortingen gebruiken in onze posts, laat staan Chinees.

#93520

Belgica Dividenda Est

 

@ Rudyard Kipling

dui4a1

Vraagje in verband met een andere draad, zie http://lvb.net/item/8285#93... Deel je de inschatting van Traveller?