Roger Van Braekel 1930-2010

Op 10 juli jongstleden, even na 15 uur, vond een jongeman een fietser die blijkbaar bewusteloos in een sloot lag in de Egaalstraat in Wortegem. De fietser zat nog op zijn koersfiets, ademde niet meer en had een hartstilstand. De jongeman verwittigde de hulpdiensten. Zijn vader, die kort daarna ook ter plaatse was, paste hartmassage toe. De hulpdiensten konden de fietser reanimeren. In het ziekenhuis bleek dat hij twee gebroken nekwervels had en in een diepe coma lag. Tijdens onderzoeken in de uren en dagen daarna bleek dat de hersenen onherstelbare schade opgelopen hadden door het zuurstofgebrek, en dat de patiënt hersendood was. In de avond van 12 juli overleed hij.

Roger Van Braekel
Mijn vader zou vandaag tachtig jaar geworden zijn. Een fietstocht in de verzengende hitte van 10 juli (28 graden in de schaduw) is hem fataal geworden. Wellicht is hij onwel geworden, op een T-kruising rechtdoor gereden, in de sloot beland, en heeft hij door de schok zijn nek gebroken. Mijn moeder, mijn twee zussen, zijn vijf kleinkinderen en ikzelf troosten ons met de gedachte dat hij niet geleden heeft, niet afgetakeld is, en heengegaan is tijdens één van zijn favoriete activiteiten, fietsen in de natuur. Ik waardeer ook de beslissing van mijn ouders om een overlijden zo eenvoudig mogelijk af te wikkelen: geen opbaring, geen ceremonieel, geen show, geen doodbrieven of doodprentjes, geen publieke uitvaartplechtigheid, maar een eenvoudige crematie, een herdenking in intieme kring, en een aankondiging in de krant.


Kruispunt Tjammelsstraat en Egaalstraat, Wortegem-Petegem
Plaats van het ongeval, met aanduiding van de rijrichting.


Naast fietsen had mijn vader nog enkele andere passies. Reizen, voornamelijk naar Duitsland en Frankrijk, om er te wandelen in de bossen en de bergen, reizen die hij ook minutieus voorbereidde. Tijdens een maaltijd genieten van de zelfgekweekte groenten. Dagelijks de krant lezen. Hij was geïnteresseerd in wat er in de wereld gebeurde, tegen het gewone en alledaagse in, onwrikbaar langs de lijn van het logische denken naar de waarheid toe. De voorgaande zin komt letterlijk uit het doodsprentje van mijn grootvader Gerard Van Braekel, maar is evenzeer op mijn vader van toepassing.

Over zijn beroep vertelde mijn vader niet zo veel. Wat ik me wel nog herinner is dat hij in de jaren '60, als enige gynaecoloog in Waregem toen, meerdere keren per week 's nachts moest opstaan voor een bevalling. In een tijdperk zonder GSM moest hij altijd bereikbaar zijn, of afspreken met een vervanger die vaak tientallen kilometers verderop woonde, wat niet altijd eenvoudig was. Sinds hij op pensioen was deed hij het rustiger aan, maar hij bleef wel nog in zijn dokterspraktijk thuis de bestaande patiëntes die dit wensten verder opvolgen. Ik was bijzonder getroffen door wat een vroedvrouw mij schreef nadat ze zijn overlijden had vernomen:
Wat een triestig nieuws. Het is al een tijdje geleden dat ik hem nog gezien had maar ik houd de beste herinneringen aan hem. Zoals je weet heb ik tien jaar met hem gewerkt, we hebben samen heel veel bevallingen gedaan. Hij was een zeer toegewijde gynaecoloog in mijn ogen, hij schreef alles op, in klein geschrift gekrabbeld op zijn dossiers. Hij deed een mooie, rustige verloskunde. Hij kon heel goed stuitbevallingen doen, waaronder die van mijn oudste dochter. Ik had dan ook het volste vertrouwen in hem, nu zou er zeker een keizersnede van gekomen zijn. (...)

Als je hem beter kende kon hij heel grappig zijn, hij onthield alles en kon je op onverwachte momenten een 'stekje' geven. En alles stond in zijn blaadjes, echt alles - verdenken we hem - want zo dikwijls heb ik mensen zien verschieten: dokter, weet jij dat nog? Ook grapjes of anekdotes tussen hem en de patiëntes... Het was dikwijls toch een bevalling met een lach hier en daar. Alleen 's avonds of 's nachts zei hij niet veel, met het hoofd naar beneden zat hij te wachten, soms knikkebollend.(...)

Hij was vooral zéér eenvoudig, met zijn fiets en wandelend naar huis elke middag. Vaste rituelen daar was hij aan gehecht. (...) Het is een 'tijdperk' wat voorbij is, hij was een voorbeeld van eenvoud, bijna té, maar ik draag hem een zeer warm hart toe, ik heb er veel aan gehad.
Omdat veel lezers van deze blog in politiek geïnteresseerd zijn, wil ik toch nog iets kwijt over mijn vader en de politiek. Van mijn vader heb ik de vaardigheid van het rationeel en rechtlijnig denken meegekregen, van mijn moeder de kunst om die rechtlijnigheid af en toe te relativeren. Dat ik mij begin jaren '90 politiek engageerde, dat kon mijn vader moeilijk begrijpen. "Wat heb jij te zoeken tussen die totentrekkers, die profiteurs, die mensen met twee gezichten?" Toen ik hem uitlegde dat het nu net de bedoeling was om op een zuivere manier aan politiek te doen, voorspelde hij me dat ik nog ferm ontgoocheld zou worden. Hij kreeg uiteraard gelijk. Kort nadat ik in 2000 mijn ontslag had ingediend als plaatselijk partijvoorzitter, zei - intussen ook al wijlen - Pierre Lano hem: "hoe is het toch mogelijk dat zo'n intelligente kerel als jouw zoon zo weinig bereid is tot compromissen?" Lano bedoelde het niet als compliment, maar voor mijn vader kon dat geen mooier compliment zijn.

Antalya, maart 2010

Eén van zijn kleinkinderen heeft een beetje as van mijn vader laten verwerken in een sieraad. Zelf beoefen ik een modernere vorm van necrofetisjisme: enkele maanden geleden heb ik het DNA van mijn vader laten sequencen bij 23andme. Gevolg: ook na zijn dood zullen er nog elke maand neven en nichten in de vijfde tot tiende graad ontdekt worden onder de tienduizenden klanten van 23andme.

Maar bovenal leeft mijn vader verder in de herinneringen van zijn familie, van zijn collega's en vrienden, en van de duizenden moeders, vaders en kinderen van wie hij de bevalling deed.

Reacties

#97392

Koen Godderis

 

Innige deelneming.

#97393

traveller

 

Innige deelneming Luc.

#97394

Rickl

 

RIP.
Mijn deelneming Luc.

#97395

Kris Vanhuyse

 

Innige deelneming & sterkte aan de familie.

#97396

Nancy

 

Mooie eerbetoon aan je vader... sterkte!

#97397

Hans Verbeeck

 

Innige deelneming Luc.

#97398

Cogito

 

Mijn oprecht medeleven Luc.

#97399

Elveebee

 

Luc, 10 jaar geleden overleed mijn vader. 9 maanden voordien hadden we nog bewust van elkaar afscheid genomen. Sindsdien verdichtte de mist in zijn hersenen.
Bij zijn begrafenis voelde ik geen pijn, geen gemis, geen verdriet. Ik hield een 'blije' toespraak. En ik voel het nog steeds zo aan, dankbaar voor wie hij was, wat we samen gemeen hadden, wat hij deed, wat hij me gaf. Ik weiger te leven met een gevoel van gemis, want hij staat er elk ogenblik wanneer ik hem roep.
Daarom condoleer ik je vandaag niet. Ik wens je wel dezelfde 'vreugde' en dankbaarheid, die ik graag met je wil delen.

#97400

ivan janssens

 

Mijn oprechte deelneming.

#97401

Erik Evrard

 

Luc,

prachtig stukje. Dit is een bijzonder waardevol eerbetoon aan je vader. Mijn oprechte deelneming.

#97404

Cain Ransbottyn

 

Innige deelneming!

#97405

Pierre Saelen

 

Beste Luc,

Elveebee heeft gelijk, maar jouw vader overleed wel onverwachts. Daarom dat ik jou en jouw familie toch mijn medeleven wil betuigen.
Wat je hierboven hebt geschreven, toont aan dat je net zoals die andere Luc dankbaar bent voor wie jouw vader was, wat hij deed en jou gaf. Koester die dankbaarheid. Ze is veel waardevoller dan elk gevoel van gemis.
Ik denk dat ieder van ons jou herkend heeft bij het lezen van: "Hij was geïnteresseerd in wat er in de wereld gebeurde, tegen het gewone en alledaagse in, onwrikbaar langs de lijn van het logische denken naar de waarheid toe." Zo de grootvader, zo de vader, zo de zoon.
Kortom, wij, jouw bloglezers, kunnen niet anders dan jouw grootvader en vader dankbaar zijn om dit zo mooi te hebben door gegeven.

#97406

dM3

 

Innige deelneming Luc, een mooi artikel over een waardig en eerbaar persoon.

#97407

johan vandepopuliere

 

Het is enerzijds triest dat een flinke mens die op zijn 80 nog kan fietsen zo'n ongeluk moet meemaken en weggerukt wordt van zijn naasten. Het is anderzijds, zoals je zegt, een troost dat hij net op die manier is gestorven. Het is dus het onvermijdelijke en plotse dat ons bedroeft.

Ik hoop dat je nog veel kracht zal halen uit je herinnering aan hem. Nu wens ik je sterkte om deze moeilijke dagen door te komen en zelf een troost te zijn voor wie het nodig heeft.

#97408

Maarten Schenk

 

Veel sterkte gewenst.

#97409

wareber

 

Mooi gedenkschrift. Mijn deelneming, Luc.

#97410

EricJans

 

Mooie buurt die hij daar op het laatst heeft gezien.
Een papa om oprecht fier op te zijn, zo te zien. Veel sterkte aan alle betroffenen.

#97411

PICA

 

Een prachtode aan een groot mens.
Een grote meneer!!
Wat een verlies!

Welgemeende deelneming aan jou en je familie.

#97412

NR

 

Mijn innige deelneming

#97413

Brecht Arnaert

 

Luc,

In je tekst lees ik: "Hij was geïnteresseerd in wat er in de wereld gebeurde, tegen het gewone en alledaagse in, onwrikbaar langs de lijn van het logische denken naar de waarheid toe. "

Ik zou durven zeggen dat zijn zoon een waardige opvolger is van zijn vader. Dat is de mooiste troost die er is.

Veel sterkte toegewenst,

Brecht Arnaert

#97414

Geert Cleuren

 

Mooie woorden, mijn innige deelneming

#97415

saravdv

 

Veel sterkte gewenst, zeer mooie tekst!

#97416

dora kaspers

 

Heel veel sterkte toegewenst Luc.

#97417

yupie

 

Condoleanties.

#97418

Guido t-Sas

 

Ge hebt een mooi monument voor hem opgericht. Mensen zijn niet weg, zolang er nog iemand aan hen denkt.

#97422

anita lardenoit

 

sterke gewenst, Luc. Plotseling overvalt je, en schudt je doorheen..ook met mijn papa en amper 1 week terug mijn schoonbroer in een verkeersongeval. Ik voel met je mee

#97423

Herman

 

Mooie tekst, innige deelneming.

#97424

raf

 

Een blogger neemt waardig afscheid van zijn vader...
Mijn oprechte deelneming, Luc, en veel sterkte.

#97425

Hilde Van Gool

 

Sterkte, en respect, zowel voor u als uw vader.
Hilde

#97428

marjos

 

Sterkte toegewenst bij dit groot verlies.

#97429

Fieseler

 

Oprechte deelneming met dit verlies.
Sterkte....

#97430

Leo Norekens

 

Mooi en sober portret.
Mijn deelneming.

Gisteren op het vliegtuig het overlijdensbericht gelezen, in de krant die de stewardessen uitdeelden.

#97431

Herteleer

 

Mijn deelneming.

#97433

Sam en Dirk

 

Onze deelneming,Luc. Prachtige, sobere tekst.

#97435

Rudi D

 

Innige deelneming, en veel verdere inspiratie bij zo'n grootvader voor al je mooie ondernemingen.

Rudi Dierick

#97436

Rick

 

Luc, heeft je pa ooit commentaren op je blog nagelaten, i.c. bij een onderwerp handelend over "die totentrekkers, die profiteurs, die mensen met twee gezichten"?

Wat dacht je pa van je blog?

#97437

LVB

 

@Rick: Mijn vader heeft nooit een computer gebruikt, en bezocht dus ook geen websites, laat staan dat hij er commentaren op zou achterlaten. Brieven schreef hij met een mechanische schrijfmachine (zie ook http://lvb.net/item/3165 ). Mijn vader wist wel dat ik een blog had, maar over de inhoud vernam hij maar iets als het in de krant stond.

#97440

Steven Verjans

 

Een mooi en warm portret, Luc.
Veel sterkte.

#97446

jvn1k

 

"Mijn vader wist wel dat ik een blog had, maar over de inhoud vernam hij maar iets als het in de krant stond."

waar de "msm" al niet goed voor zijn ....

#97447

traveller

 

@ JVN1K

JOE, KUN JE NU NOOIT EENS NADENKEN VOOR JE IETS SCHRIJFT? HET IS NIET ALTIJD DE JUISTE PLAATS EN HET JUISTE MOMENT.

#97448

Koen Robeys

 

Luc. Heel mooie tekst. Ik ben ontroerd. Veel sterkte in een wereld, die er zonder vader wel ineens veel leger zal uitzien.

#97449

Lizzie

 

Ik ben nu pas komen lezen!

Mijn oprechte deelneming bij het heengaan van je vader Luc! Ook aan heel je familie.

Hoe jullie van hem afscheid namen, jouw verhaal over zijn leven en heengaan en de eveneens fijnzinnige getuigenis van de vroedvrouw die jaren met hem werkte ... echt indrukwekkend! Ook omwille van wat er niet met woorden wordt gezegd maar wel zo sterk blijft nazinderen bij het lezen ervan.

Dit artikel gaan we niet vlug vergeten. Zo zal jouw vader, dank zij jou, ook ergens in onze herinnering blijven leven.

#97451

ivanhoe

 

Innige deelneming Luc

Waarom geen "show"? Soms is het toch goed om eens samen met de ruime gemeenschap stil te staan bij een overlijden? Hoeft daarom niet met veel trompettengeschal te zijn.
Gewoon een vraag uit nieuwsgierigheid, ieder doet waar hij/zij zich goed bij voelt uiteraard.

#97454

Rita Van Mossevelde

 

Aan Linda en de familie betuig ik mijn oprechte deelneming.

In de beschrijving die Luc van zijn vader geeft herken ik vele trekken van Linda. Of omgekeerd.
Met medeleven,
Rita Van Mossevelde
Oud-collega Waregem.

#97458

guy cools

 

Je vader verliezen of dat nu plots gebeurt of niet, is altid een emotionele klap.
Wat je als eerbetoon kunt doen is niet veel maar je moet dat doen, je vader of moeder verdient dat dubbel en dik.
Ik bewonder de mensen die dat op een natuurlijke manier kunnen zoals Luc hier.

Ook mijn oprechte en christelijke deelneming, Luc.

#97460

Andrea Ghyselinck

 

Mijn oprechte deelneming aan Linda en haar familie
Draag al het mooie en goede dat jullie van jullie vader kregen verder mee in jullie hart
Andrea Ghyselinck
oud-collega Waregem

#97461

fcal

 

Soms is er zoveel wat we voelen,
maar zo weinig wat we kunnen zeggen.

#97478

Filip

 

Innige deelneming.

#97479

Lieve Van Braekel

 

Deze reacties lezen doet toch wel 'n klein beetje deugd.
@ivanhoe: ik begrijp je bedenking maar voor ons is het simpel: wij respecteren de keuze van onze ouders.

#97486

Benny Marcelo

 

Innige deelneming Luc.

#97488

Elhaz

 

Innige deelneming.
Mooi om te zien dat een vader voor een deel verder leeft in zijn kinderen.
Vooral als de vader zoals in jouw geval iets door te geven had van waarde. Dat is jammer genoeg niet altijd het geval.

#97492

OutlawMike

 

In de hoop dat de volgende verwijzing u niet te zeer tegen de haren strijkt. Christelijke deelneming bij het pijnlijk verlies van uw vader.

#97495

Frederik VC

 

Prachtige nagedachtenis van je vader.
Mijn oprechte deelneming.

#97496

vuurland

 

Een heel mooi portret door iemand die duidelijk de zoon van zijn vader is, en die daardoor die vader laat verderleven. Sterkte, Luc

#97527

Karl

 

Mijn deelneming. Als het dan toch moet gebeuren is dit idd de beste manier. Magere hein die met één enkele maai de levensdraad doorsnijdt.

Mijn vader wordt volgend jaar 80 en werkt nog steeds, is maw nog steeds fysiek heel aktief. Zolang er hem geen stom ongeluk in de weg staat - hij is een fevernt wielertoerist - of een kwalijke ziekte, zie ik hem nog lang fit blijven. Ik hoop maar dat ik zijn kracht zal hebben om aktief te blijven op de een of andere manier.

#97588

Mieke Matyn

 

Beste Luc, en rest van de familie,

Mijn oprecht medeleven. Ook wij bewaren niets als goede herinneringen aan "papa" en zijn zachte rechtlijnige manier van doen. En vooral het plagen, dat hebben wij goed onthouden.
Als collega besef ik nu ook dat hij heel veel gewerkt heeft met een grote toewijding en inderdaad zonder "show".
Veel groeten en veel sterkte voor jullie allemaal .

#97590

Rudy

 

lees dit maar nu. Zeer innige deelneming:

#97601

Marco

 

Beste Luc,
Je hebt hier een zeer mooi portret van je vader geschilderd.
Mijn deelneming met je verlies.

#97609

Familie Vandersteene-Vandendriessche

 

Wij bieden onze innige deelneming aan bij dit plotse verlies. Een mooie typering van een bescheiden maar een echte vakspecialist die altijd 'klaar' stond!
We onthouden de mooie herinneringen aan de geboorte van An (35) en Ewout (32)!
We wensen jullie allemaal veel sterkte toe!
juf Viviane en familie

#97637

koen

 

mijn deelneming,
een prachtig stukje Luc, mooi.

#97676

Jan Paesen

 

Mijn deelneming.
Het is een heel mooie nagedachtenis die je hebt geschreven.

#97780

Fieke Bazelmans (Sproet)

 

Hallo beste Luc, het is al lang geleden dat wij met enige regelmaat op elkaars blog reageerden. Ik volg je echter nog altijd en las nu opeens over je vader. Mijn oprechte deelneming.

Ik vind dat je een prachtig eerbetoon aan je vader hebt geschreven waardoor wij toch een klein beetje weten, wie hij was en wat hij deed.

Heel veel sterkte met dit verlies.

#97801

Aosta subculture

 

innige deelneming

#97818

Bompa

 

Beste Luc,
Innige deelneming, sterkte gewenst aan je moeder.
Bompa.

#97830

pepperjack

 

Een prachtige hommage. Op een prachtige site.
Zoals enkele reacties hierboven, hoop ik dat het positieve overheerst. Maar toch mijn deelneming voor het leed, de pijn en het gemis.

#97854

wouter

 

Mooi stukje luc,
sterkte !

#97917

Focus

 

Ik heb dit ontroerend stukje nu pas gelezen: de goede herinneringen zullen blijven en het is verschrikkelijk om onverwacht afscheid te moeten nemen. Heel veel sterkte in deze moeilijke periode.

#97932

Eug

 

Mijn innige deelneming.

#97939

bernard

 

Deelneming, Luc.

Mijn vader, nu 87, heeft op zijn 80ste iets gelijkaardigs meegemaakt. Fervent fietser deed hij op mooie of behoorlijke dagen een heuse rit van een 50 tal km. Op zijn 80 ste is hij daarbij gevallen, in de haag terechtgekomen. Er waren snel mensen bij, daar in Aalter. Die hebben hem goed opgevangen en naar en ziekenhuis gebracht, waar hij maar een paar uur is gebleven. Hij kon terug naar huis, maar mocht niet langer fietsen. Sindsdien doet hij winter & zomer elke dag een grote wandeling door Tielt ( alhoewel hij bijne blind is). Verleden jaar is bij hem ... borstkanker vastgesteld. Ook dat hij hij goed overleefd.

#97940

Caroline Taets

 

Mooie woorden, heel ontroerend! Sterkte voor de hele familie.

#97942

Mark Peeters

 

geen innige deelneming ;-)

#97951

Flex Flint

 

Innige deelneming Luc.

#97968

wimadrid

 

Mooi gedaan, Luc. Sterkte!

#98089

oxbow

 

Innige deelneming Luc

#98094

Avondlander

 

Het verlies van je vader is zo een van de gebeurtenissen waar de rede tekort schiet.
Oprechte deelneming.

#98326

annemarie van meir

 

We leven met je mee!

#98530

John uit Wuustwezel

 

Laat gelezen en getroffen door de eenvoudige woorden van zijn zoon bied ik mijn christelijke en goedbedoelde deelneming aan in het verdriet van de familie. Ik lees geregeld LVB maar dan de rubriek citaten. door een val met mijn fiets en door de bloeverdunners lag ik drie weken op mijn bed, ik moest terug leren lopen, kon veel nadenken en dus trof mij uw mooie tekst die ik vandaag pas ontdekte. sterkte.

#98958

De Staat

 

Mijn eerste reactie: Luc is toch niet dood??? Toen zag ik de voornaam, dat het je vader was. Wat een opluchting, mijn deelname in je leed is noch innig, noch waarachtig, ik hou noch steeds van mijn vader al is hij 10 jaar ouder dan zijn dood. Iedereen sterft, hoe droevig ook, gelukkig maar. Materie verdwijnt, energie et par conséquent l'esprit - nooit. Als het echt moet, kan het misschien door entropie, wat te bewijzen valt.
Te zeggen dat ik naar je site kwam om...

#99973

Haddock

 

Ben wel wat laat. Mooie vader had je! Zeker weten!
Het is hem zeker een eer om zo liefdevol door zijn zoon in gedachten voort te leven.

Zal hier in het Heilig Land een kaarsje voor hem aansteken.
Voorts veel sterkte toegewenst.

#101911

ciskovitch

 

Myn innige deelneming!

#102061

TalesPDG

 

Dag Luc,

ik bezoek niet zo heel vaak je blog, vandaar mijn late reactie. (als ik hem echter bezoek, dan blijf ik er steevast lang hangen, steeds 'flabbergasted' door de veelheid aan onderwerpen waar jij een ongezouten en welonderbouwde mening over tentoonspreid).

Daarom wil ik je nu nog , veel te laat eigenlijk, mijn medeleven betuigen met het heengaan van je vader.

Ik was getroffen door het stuk dat je daar zo mooi en in je typische stijl over wist te schrijven.

Ik hoop dan ook dat de goede herinneringen aan je vader je zullen sterken in al je daden en gedachten.
Jurgen Carlier, alias TalesPDG

#103480

Karl HERMAN

 

Beste Luc,

Misschien herinner je je mij wel als die schoolkameraad die als 12 jarige öok sterk geïnteresseerd was in het toenmalige Apollo ruimtevaartprogramma van de Nasa. 

Het is pas nu (6 maand na datum) dat ik het overlijden van uw vader verneem via een bericht van jou in Express.be.

Ik wil je langs deze weg ook, zij het laattijdig mijn oprechte deelneming en respect voor uw familie betuigen.

Misschien eens tot ziens ?

Karl Herman