Bekvechten over Raymond

De CD-single "Weg met Amerika" van Raymond van het Groenewoud ligt intussen in de winkels, maar kan bijvoorbeeld ook via Proxis worden besteld. Een fragment van de begeleidende videoclip is hier te zien (let op de dansende Wahabiet op de achtergrond). Dinsdagavond zal Goedele Liekens in haar VTM-programma "Recht van Antwoord" aandacht besteden aan deze song. Voor- en tegenstanders die in de uitzending aan het woord willen komen, kunnen contact opnemen met Véronique Goossens (vgoossens@jokfoe.com) van productiehuis Jokfoe. Het discussieforum van De Standaard stond de voorbije dagen eveneens in het teken van "Weg met Amerika". Raymond zelf plaatste artikels uit De Standaard en De Morgen op zijn website. Daar staat ook een discussieforum ("gastenboek"), maar er kan niet rechtstreeks naar gelinkt worden.


Mijn eerdere artikel over Raymond van het Groenewoud verscheen ook op The Brussels Journal. Het werd opgepikt door de weblog van The National Review Online en een tiental andere weblogs. Enkele (vertaalde) citaten die mij troffen bij het lezen van de reacties:

Doug Williams uit Minnesota schrijft:
We zouden geneigd zijn om op gelijke toon te antwoorden, ware het niet dat we vol ontzag zijn voor het land dat de suikerwafel uitvond, dat de zanger lijkt op de grootvader van Crocodile Dundee, dat Belgie hèt land bij uitstek is om andere landen de les te lezen over kolonialisme, dat je kritiek van een land dat zo dom is dat het vergat om zich voort te planten nauwelijks au sérieux moet nemen [...]


Molly uit Vlaanderen schrijft:
Ik ben een Amerikaanse die getrouwd is met een Vlaming, en ik woon in het Vlaamse deel van Belgie. De mensen in de stad waar ik woon zijn heel vriendelijk tegenover deze Amerikaanse. Maar als het over politiek gaat, citeren ze steevast de onzin die ze dagelijks gevoederd krijgen, en halen ze linkse journalisten of tv-nieuwsuitzendingen aan. En natuurlijk is het allemaal anti-Amerika en anti-Bush. Mijn Vlaamse echtgenoot die twee jaar lang in de VS woonde, is nog dagelijks kwaad over de vuilspuiterij die hij in de krant leest en op TV ziet. [...]

Belgie is geen echte democratie in de ware zin van het woord. Ze denken dat ze democratisch zijn, maar zolang er geen tegengestelde meningen en partijen aan bod kunnen komen in het land, of dit nu een tv-station als Fox News is, of dat er in de pers eens andere media dan de notoir linkse kranten New York Times en LA Times geciteerd worden, tot zolang zullen de media hier voor eeuwig oneerlijk blijven in hun verslaggeving. [...]

Ik denk dat Belgie over de jaren heen geevolueerd is naar een land met een zeer lage eigendunk. De media, de politici en deze Groenewoud voelen zich beter als ze sterke naties kunnen neerhalen. Wat ze niet begrijpen is dat deze Amerikaanse daardoor God dankt dat ze Amerikaanse is, en dat dat soort Belgen er alleen maar belachelijk en verbitterd door gemaakt wordt. Ik hou van de mensen hier en van de stad waar we wonen, maar we hebben beslist dat we naar de VS zullen terugkeren, een echt democratische maatschappij.


Een anonieme Nederlander schrijft:
In Nederland is het hetzelfde. Ik ben daar opgegroeid maar woon nu al geruime tijd in de VS. Wat een verbetering. De vorige commentator heeft gelijk dat de Europese houding veroorzaakt wordt door een quasi totale afwezigheid van meningen anders dan die van de linkse - van de Michael Moore-achtige soort - informatieverstrekkers. [...] De leugens die het Nederlandse volk te verwerken krijgt van zijn media en zijn politici, in het bijzonder over de VS, zijn ongelooflijk. [...] Het ergste is dat de Amerikanen er geen flauw benul van hebben hoe erg het op dat vlak in Europa is. Ik probeer het regelmatig uit te leggen aan Amerikanen, maar ze kijken me onbegrijpend aan. Het respect dat de meeste Amerikanen voor Europeanen hebben, maakt de neiging tot anti-Amerikaanse haat in Europa alleen maar zieliger.

Reacties

#14023

John Fleming

 

Voor de muzikale omlijsting in 'Recht van Antwoord' op dinsdagavond is Rocco Granata met een aangepaste versie van
'Marina':
Katrina, Katrina, Katrina
Kom dans nog een keertje voor mij
Katrina, Katrina, Katrina
Dan maak je mijn hart weer zo blij
Als ik jou zie draaien
Met je rokken zwaaien
Sta ik in lichterlaaie
Dat noem men temperament...

P.S.: Buiten Katrina is de tekst écht het origineel.

#14024

Joe

 

John, waarom neem je hiervoor "Marina"? Omdat het rijmt op Katrina?
Wow, fantastische vondst!!!!!

(LVB = Lol Voor Beginners ?)

#14026

NoName.

 

Zeg Joe ben jij ook een "verzuurde" ? Dat met "Katrina" vond ik toch al bij al goed gevonden, tenminste ik kon er eens mee glimlachen, zeker niet om van mijn stoel te vallen en onder tafel te belanden ...

Laten we toch een beetje relax blijven ... en er eens mee lachen. Want als je het met een open geest bekijkt, stel je vast dat Raymond eigenlijk hetzelfde doet als LVB, maar vanuit een ander perspectief. Hij past gewoon de vrijheid van meningsuiting toe, maar hij lacht een beetje met de zogezegde "rechtse". Is hij daarom links, niet noodzakelijk. Maar alvast staat zijn plaat in de kijker.

Een bekende tactiek trouwens ...

#14027

Cogito

 

?????
In hoeverre is het de rechtse dan toegelaten om te lachen met de linkse? Ging het daar nu net niet allemaal om, dat een deel van de publieke opinie zijn gang mag gaan en de andere zijn mond moet houden op straffe van juridisch ingrijpen?

#14028

John Fleming

 

@Joe: Ja, tuurlijk omdat het rijmde!
'k heb eerst geprobeerd met 'Imagine all the people...'
Maar John Lennon kon niet komen vanwege andere verplichtingen.

#14029

John Fleming

 

@Joe: Ja, tuurlijk omdat het rijmde!
'k heb eerst geprobeerd met 'Imagine all the people...'
Maar John Lennon kon niet komen vanwege andere verplichtingen.

#14032

NoName.

 

Of topic : Raymond "nu" op VRT !

#14049

de andere kijk

 

"culturele en economische terreur van de VS, Vlaanderen satellietland van de VS, "kanttekeningen" bij de bevrijding in '45"
RvhGW bralt maar verder...

op het forum van DS staat trouwens een interessant verhaal (van de onvolprezen annemie gielsen) over een bezoek van RvhGW aan Bagdad in '94, misschien moeten ze daar op het recht van antwoord maar eens wat duidelijkheid over vragen

en voor de rest kan ik me enkel aansluiten bij de geciteerde reacties op The Brussels Journal

#14054

Outlaw Mike

 

Dutch Disease Report heeft het en nu ook Little Green Footballs.

Amai mijne frak. We worden globalistisch weer eens goed te kakken gezet. En dat allemaal door een gedegenereerd zoetwaterfossiel dat zijn bad vibes niet meer aan de straatstenen kwijt raakte.

#14080

martin

 

Raymond of Mr Redmond is totaal hypocriet:
Weg met amerika, maar wel reclame maken voor microsoft.
Ja, dat hij de opbrengst meteen aan de volgende Bush-campagne geeft, dan hoeft die omweg via Microsoft niet langer.

#14099

de andere kijk

 

iemand Recht van Antwoord gezien: dat was geen debat (konden ze niemand beter vinden om het tegen RvhGW op te nemen), maar, zoals ze het in Amerika noemen, een "echochamber" (een echokamer)

#14102

bregt

 

Het debat was idd geen fluit waard, maar de commentaren van de "wijzen" bevatten toch heel wat waarheden me dunkt.

#14103

de andere kijk

 

welke dan wel?

#14104

bregt

 

... ivm artistieke vrijheid
... wat Rik Torfs zei ivm al die mensen die altijd roepen "als ze dat over de moslims zouden durven zeggen" (dat die mensen hun eigen eigenlijk graag het voorrecht zouden toewijzen om de moslims eens stevig uit te schelden)
... dat Rik Torfs aanhaalde dat een klacht tegen dit nummer voor de rechtbank geen 5 minuten stand zou houden
... dat het zeker behoort tot de traditie van het groteske(had de video nog niet gezien, maar als je dan nog de tekst serieus gaat zitten analyseren, amai)
... dat erin het eigenste Amerika hopen voorbeelden te vinden zijn van mensen die nog veel harder uithalen naar hun eigen land (Michael Moore, South Park, de Simpsons, diverse rockartiesten oa. Bruce Springsteen, Green day, Kayne West,...), in Amerika zou er geen hond naar dit nummer kraaien.
... enz...

#14108

Briggs - Smokey Bear

 

-Eigen voorrecht toewijzen ?
Probeer eens gelijkheid op vlak van vrije meningsuiting.
Het is gewoon quasi-feit dat het helemaal verboden is om een gelijkaardig stukje "kunst" te schrijven/zingen over Moslims.
Eigen RECHT toewijzen, niet voorrecht.

-Geen 5 minuten stand houden ?
Daar ben ik nog niet zo zeker van.

-Daar ligt nu juist het verschilpunt. Ray is geen Amerikaan; andere Amerikanen die iets gelijkaardig zeggen kan je niet beschuldigen van Racisme tenzij ze iets over 'rassen' zeiden dat verkeerd was.

Raymond mag zijn liedje zingen, wil niet zeggen dat ik niet van mijn 'bakkes' mag maken wegens de inhoud.

#14112

de andere kijk

 

idd, welke vlaamse zanger durft er een "grotesk" liedje te maken over de moslims, nochtans inspiratie genoeg

en zoals briggs zegt, raymond mag zijn liedje zingen, maar een ander mag dan van zijn tak maken

en nogmaals: dat debat was een lachertje, hadden ze niemand beter kunnen vinden? waar zaten de lvb's van deze wereld?

#14113

LVB

#14116

bregt

 

Ik blijf erbij, heb dat al van het begin gezegd, als je de tekst uitpluist, houdt het in de rechtbank geen stand (zitten hier geen advocaten bij die de wet voldoende kennen ?), zoals Torfs al lichtjes aanhaalde gisteren (Amerika als machtsstructuur, nergens wordt de persoon an sich geviseerd, enz...) Het glipt misschien door de mazen van de wet, ma er is hier verdorie in ons land een partij die daar een sport van gemaakt heeft om door die mazen te glippen. Oplossing is dan misschien de wet strenger maken, maar dan is het pure censuur)

Voor de rest: we kunnen nog blijven discussieren tot we een baard tot aan onze voeten hebben, maar dat lost niks op. Jullie uw ideëen, ik de mijne.

(Oh Briggs, nog even dit: dus volgens jouw redenering kan men nooit voor racisme aangeklaagd worden zolang je je eigen ras/volk/land aanvalt ? Denk ik niet eigenlijk. Waar je wel gelijk in hebt is dat je van je "bakkes" mag (blijven) maken zoveel je wil ;-)

#14122

de andere kijk

 

@Luc: 't is Goedele Liekens die uw nummer moet hebben, neemt niet weg dat ik vanavond zal luisteren (PT, dat is 9 uur verschil?)

#14123

LVB

 

@anderekijk: inderdaad tussen 18 en 19 uur onze tijd zouden ze mij opbellen.

#14128

Briggs - Smokey Bear

 

Bregt:
Welke partij ? Als de initialen V & B zijn dan zijn ze wel veroordeeld geweest.Voor 'dezelfde' retoriek als Raymond...kunt moeilijk stellen dat er geen systematiek zit in zijn tekst :).
Hoewel Torfs heeft gelijk...Raymond is Links zodus vrije meningsuiting. *kuch.

De Andere krijk:
Kende gij uw klassiekers ni ?
De Arabiet, de Strangers...

#14131

bregt

 

Briggs,
Die initialen zijn nog steeds hetzelfde, en de ideologie is hetzelfde, alleen is de retoriek nu wat fatsoenlijker ("Islamieten, parasieten", nog niet by far vergelijkbaar met de tekst van Raymond) Kortom, de veroordeling van het blok vergelijken met deze affaire is larie en apekool. En hou toch eens op met jullie te wentelen in jullie rechtse slachtofferrol, links heeft zich even goed aan de wet te houden als rechts. Zoals ik op een ander forum al zei: leg allemaal uw spaarcentjes samen, huur Vermassen in en stap naar de rechtbank...

#14132

John Fleming

 

@bregt: Om Vermassen te kunnen inhuren moeten er eerst een passionele moord gepleegd worden. Ik vrees dat de passie ontbreekt.

#14135

de andere kijk

 

@Briggs: toch wel, maar de Strangers hebben inmiddels al de boter moeten eten, denk maar aan de boycot na hun optreden voor het VB

#14137

Briggs - Smokey Bear

 

Bregt;
Sorry maar de tekst van RvGW is niet veel 'fatsoenlijker'.

Slachtofferrol ? Ik aanzie mij niet als een slachtoffer, u dwingt mij die visie op door uw woordgebruik.
Het is echter de realiteit in dit land dat men iet meer mag als de juiste partijkaart bezit.
U heeft daar misschien geen weet van maar ik maar al te best.

Vermassen heb ik niet nodig, justitie zeker niet.

#14138

Briggs - Smokey Bear

 

Ja, maar de Strangers zijn weer 'in'. Hopelijk spelen ze enkele 'incorrecte' liekes op het bal van 't stad.

#14161

bregt

 

Sorry Briggs, mij intresseert het niet of iemand iets meer mag, afgunst is niet aan mij besteed. En als het dan toch geen zaak voor justitie is, waar zagen we dan over ?

#14169

Briggs - Smokey Bear

 

Idd, dit is geen zaak voor Justitie want dit gaat over vrije meningsuiting, zoals ook het VB-proces geen zaak voor justitie was.

Waar zagen we dan over ?
Over een lak aan fatsoen & ongelijke behandeling.
Over 1 persoon die tegen de schenen stampt van een bevolkingsgroep die van economisch belang zijn voor Vlaanderen. Dit terwijl andere personen niet tegen de schenen van andere bevolkingsgroepen mogen stampen.

Voor u is dat misschien niets, voor mij wel.

#14269

Eric Jans

 

@ Briggs:

Het is duidelijk de bedoeling de rechterzijde van het politieke spectrum juridisch eens ferm tegen de schenen te stampen. 'Jullie kunnen ons niets maken'.

Dat is een misrekening van formaat. Van pure miserie begint de Waalse politiek zowaar z'n eigen Marshall-plannen zélf te betalen. Ga maar na: dat is een unicum in de Belgische geschiedenis. Deze staat IS dus wel degelijk aan het veranderen.

Zónder die dreiging van een VB dat alsmaar groeit zou het niet waar geweest zijn. Nu nog hopen dat Vlaanderen niets onder tafel door betaalt, zoals die onderwijs-miljarden in '99.

Maar zelfs dan nog zou dat een illustratie zijn van hoe dit regime op eieren aan het lopen is. Hun vrije-menings-pesterijtjes (RvhG staat niet op zichzelf meer 'gebruikt' een systeem) zie als een verkrampte vorm van ergernis over de alsmaar groeiende onzekerheid over het voortbestaan van oude privileges.

Ik kan me vergissen maar ik denk het niet.
Het is me ook opgevallen hoe Vlaamse artiesten tegenwoordig worden aangehaald door het koningshuis: optredens allerhande, eretekens en baronstitels, ...

Daar was nog maar 10 jaar geleden geen sprake van. Z/M heeft blijkbaar iets nodig van Vlaamse artiesten. Hij gaat zelfs op bezoek op de set van Flikken. Komaan!
(krijgt hij in Vlaanderen zélf niet genoeg volk op de been om naar zijn anminnige facie te komen zwaaien dat hij gebruik moet maken van het (relatieve) succes van anderen?)

Kijk eens: ze hebben zich de voorbije 175 jaar niet erg geliefd gemaakt bij de Vlamingen/Nederlandstaligen in de staatsapparaat, die Coburgers.

Als ze daar iets aan willen doen zou enige Royale erkenning van (en excuses voor) de 'achterstellingspolitiek' die België tegenover Vlaanderen onmiskenbaar 175 jaar lang gevoerd heeft, een begin van een kentering kunnen zijn.

Daarzonder laten die mensen mij even Siberisch koud als altijd. Ze lopen trouwens in de weg op het natuurlijke, onoùkeerbare pad dat Vlaanderen en Wallonië dienen af te leggen en ook steeds meer en steeds duidelijker aan het bewandelen zijn: steeds sterker groeiende autonomie.

In RvhG's tekst hoor ik 'rancune' tegen wat zij 'rechts' noemen. Maar dat heeft met rechts zijn niets te maken.

'Extreem rechts' zijn diegenen die de bevolking tegen wil en dank een staatsregime door de strot willen duwen waar het zich niet mee kan identificeren omdat het geen 'identiteit' heeft. De Burgers worden hier dus 'gekocht' door de staat met een sociale zekerheidsapparaat.

Wanneer ik in de krant lees dat 80% der Belgen staatsbehoudend is, dan denk ik: knap werk, Slangen!
Je hebt die enquête goed laten invullen.

#14270

Eric Jans

 

@ Paul Beliën:
Als ik uit de Duitse verkiezingen één ding geleerd heb: de sociale zekerheid mag wat mij betreft in een onafhankelijk Vlaanderen behouden worden, maar dan op Zweedse wijze: namelijk betaalbaar op eigen kracht.

Laten we als Vlaams-Nationalisten die Belgicistische vakbonden (de pattex van La Belgique!) nu maar eens 'links voorbijsteken'. Het zal ons geen windeieren leggen.

Bovendien is het de waarheid: Vlaanderen zou zich daadwerkelijk een deugdelijk sociaal vangnet kunnen permitteren.

#14300

Pallieter

 

Waarom al dat geblaat. Brengt de zaak tot haar essentie.
De man is een commercant, moet dus P.C. (politiek correct of is het politiek corrupt) blijven wil hij zijn gekweel op de even P.C. V.R.T. gedraaid krijgen (kassa, kassa).

#14369

Jan Devynck

 

Geachte heer Van Braekel,

In het Laatste Nieuws van 24/25/09 las ik het volgende- uw woorden worden geciteerd-:"De man in de straat is lang niet zo tegen Amerika. ...de intellectuelen en universiteitsprofessoren zijn misschien anti..."

Wat een kortzichtigheid, wat een bekrompen levensvisie. Veel proffen en intellectuelen steken hun fascinatie en bewondering voor aspecten uit het rijke Amerikaanse denken en doen niet onder stoelen en banken. Waarom zou een intellectueel anti-Amerika zijn? Voor mij een uitspraak van een complete geek.

Hoogachtend

JJ Devynck.

#14390

Govaert Jan

 

Eric Jans #14269 24/09
-"Zónder die dreiging van een VB dat alsmaar groeit zou het niet waar geweest zijn. Nu nog hopen dat Vlaanderen niets onder tafel door betaalt, zoals die onderwijs-miljarden in '99."

Een bedenking hierbij nog in het kader van 175 jaar België en 25 jaar Federalisme.
Moest 25 jaar geleden het Vlaams Blok toen ook al bijna 1 miljoen stemmen
gehad hebben, wel dan was er van federalisering nooit geen sprake geweest.
Of anders gezegd als Vlaming heeft men feitelijk niets te vertellen.

Wat de recuperatie van het Belgisch huis betreft die er de laatste
tijd opvallend aan de gang is en waarop u alludeert, wel
onlangs las ik in mijn dagblad De Gentenaar een artikel
waarbij de Waalse president Van Cauwenberge op sleeptouw
werd genomen langs Vlaamse bedrijven door onze Y. Leterme.
Een bladzijde verder schrijft de journalist Matthias Danneels
in zijn commentaar dat deze arrogante Van Cau geen gebenedijd woord Vlaams verstaat.
Dit is laf van de redactie daar volgens mij deze opmerking
reeds in het artikel zelf had moeten staan.
Twee dagen later was het weer iets in die genre in dit dagblad
over de achteruitgang van de Vlaming zijn talenkennis
(men bedoelt hier natuurlijk over de kennis van het Frans)
en waar de aan het woord gelaten vakbondsbonzen met
die van de ABVV op kop het zeer betreurenswaardig vonden
dat onze kennis van het Frans slechter was geworden de laatste jaren.

Als ik nu de link leg met die Van Cauwenberge
Dan denk ik dat men moet zoeken voor Vlaamse
volksvertegenwoordigers die totaal geen woord Frans kennen.
Met gevolg dat niemand de andere nog zal verstaan in het parlement.
Misschien is dit de snelste weg om het land te kunnen splitsen.
Dus schaf het Frans volledig af in het onderwijs ook
in de peuterscholen en België raakt vanzelf gesplitst zonder
bloedvergieten en op vreedzame wijze.
Zeg nu zelf Eric, als dat geen mooi einde zou zijn van ons Belgiekske,
dan begrijp ik er niets meer van.

#14423

I am NoName.

 

@ Jan Govaert.
Ben ik niet akkoord mee. Je stelt gewoon vast dat de modale Vlaamse parlementair enkel nog Frans verstaat maar er zich maar moeizaam in kan uitdrukken. Dus een discussie over de taalgrenzen heen wordt altijd maar moeilijker en met steeds minder resultaat. Waardoor men aan de overzijde gewoon blijft volhouden dat de noorderburen "eigenlijk" fascisten of ondemocraten zijn waarmee je geen compassie moet hebben. Je mag ze belastingen afluizen, want dat "is hun verdiende straf".

Dus het enige wat zal gebeuren (in uw redenering), is de impasse. De PS blijft in haar bastion en zodoende behoudt ze haar links profiel en verplicht ze de rest van de regering ook tot een links beleid. (De vingerknip van Elio)

Dat verklaart waarom de strijd van het VB zo onproductief is. Ze spelen enkel voor de eigen "goegemeente" (de eigen kiezers in Vlaanderen, populistisch) en voeren enkel het debat binnen de eigen partij, en blijven zich verschuilen binnen het cordon, wat natuurlijk ideaal is voor de beleidspartijen want de garantie voor een regeringsdeelname (paars in de federale).

Of anders geformuleerd : hoe meer stemmen voor het VB hoe linkser het beleid.

Waarom ? Omdat ze niet in discussie kan treden met de PS. Dus zolang de PS op haar plaatsje blijft zitten, en ongenaakbaar blijft (wegens de verdeeldheid van de Vlamingen), kan je zeer moeilijk tot politiek succes komen. Het enige alternatief is een centralisering van de politieke krachten via het centrum. In Vlaanderen zou het VB dan het tegengewicht kunnen vormen voor de SPa.

Niet akkoord ? Wel bekijk het politiek gebeuren van de laatste vijf tot acht jaar.

#14433

Govaert Jan

 

NoName

Ik wilde slechts de euforie wat temperen van de Vlamingen die heden op hun
borst kloppen naar aanleiding van 25 jaar federalisme.
Of anders gezegd we hebben paardechanse gehad dat 25 jaar geleden het Vlaams Blok nog bijna niet bestond als vandaag de dag.

Ik heb niet gezegd dat de húidige Vlaamse parlementair bijna geen Frans kent.
Integendeel er is nog een heel leger die zich onnozel gestudeerd heeft om het Frans onder de knie te krijgen omdat ze wisten dat ze anders geen carrière konden
maken in de hogere regionen van s'lands bestuur zoals daar zijn Wilfried Martens, Verhofstadt
De Gucht, Verwilghen en tientallen anderen.

Mijn punt was dat in de toekomst
als niemand nog van de twee taalgroepen elkaar verstaat in het parlement er geen gemeenschappelijk parlement meer mogelijk is.
Volgens mij de logica zelf maar ik kan mij vergissen.
Wat links en rechts daar bij komt doen ontgaat me moet ik toegeven.
En of dat de PS nu zou groter en sterker worden naarmate het Vlaams Blok
groter wordt, wel toen het Vlaams Blok indertijd nog lilliputters waren
dan was de PS nog groter wat betreft hun percentage en kiezers dan dat ze momenteel zijn.
Dus is zie niet direct een verband.
En of het beleid nu linkser wordt en onvermijdelijk tot paars moet
leiden wegens en alleen door de groei van het Vlaams Blok?
Er bestaat toch nog zoiets als de CD&V / NV-A
of te ware dat u dezen ook al tot het linkse kamp rekent
dan moet er een of andere besmetting ontstaan zijn
maar dan wordt dat paars toch wel een heel raar kleur zo te zien.
groeten