De Standaard over de Fanta-campagne

De Standaard verwees woensdag naar mijn blog, merk ik nu pas (hat tip).Dominique Deckmyn:

Er staat een ludiek stukje op de webblog van Luc Van Braekel. De man heeft, net als dertien andere bloggers, van het reclamebureau Ogilvy een blikje Fanta Mango toegestuurd gekregen. Hij vindt dat een beetje gek, maar is duidelijk best wel gevleid met de aandacht. [...]

Foto's van de nieuwe drankblikjes staan al een week overal op de Belgische blogs. En een berichtje op de website van een gerespecteerde blogger sorteert meer effect op het jonge internetvolkje dan een advertentie in de "oude" media, of dat is toch de redenering. Missie geslaagd voor de man van Ogilvy.

Lees hier het volledige artikel. Ik had zelf zo mijn twijfels of de Fanta-Ogilvy-bloggersactie veel zoden aan de dijk heeft gezet op het vlak van merkbekendheid, maar zo'n vermelding in De Standaard verandert de zaak, natuurlijk: Fanta én Ogilvy op de bleeding edge van het marketinggebeuren, onthoudt de lezer van De Standaard.


Franky Willekens
Franky Willekens
Er staan een paar foutjes in het artikel, die echter niets afdoen van de basisidee. Niet alleen wordt weblog niet met twee b's geschreven, maar ik heb mijzelf kandidaat gesteld om zo'n blikje te ontvangen. Franky Willekens van Ogilvy was vorige week een beetje boos op mij, omdat ik geschreven had dat de werving van bloggers gebeurd was via een commentaar op de weblog van Smetty. Dat was slechts een deel van de waarheid, maar dat vernam ik pas later, uit reacties van enkele andere deelnemers, en uit een blogpost van Franky. Daarin legt hij uit dat Ogilvy zelf bloggers gezocht en aangeschreven heeft. Enkel Cindy Desmet en ikzelf hadden gereageerd op zijn oproep op Smetty.be. Ik was dan weer boos omdat Franky schreef dat een aantal bloggers het niet zo nauw namen "met de door hen hoog-in-het-vaandel-gedragen blog ethics", door rechtzettingen die achteraf per e-mail werden verstuurd, niet te publiceren. En omdat Franky schreef dat hij "sterk ontgoocheld" was in "een aantal types die deze kleine, onschuldig bedoelde actie willen opblazen tot buitenmaatse proporties". Daarmee bedoelde hij vermoedelijk mijzelf, Miel Van Opstal en Michel Vuijlsteke. Een marketingmens die erover klaagt dan zijn reclamecampagne tot buitenmaatse proporties wordt opgeblazen, het bestààt. Later bleek alles op een misverstand te berusten: Franky had een aantal mails met rechtzettingen en aanvullende informatie geschreven, maar door technische problemen bij Ogilvy zijn die nooit aangekomen bij de bestemmelingen. Enfin, één en ander werd intussen netjes rechtgezet. Een overzicht van alle blogartikels over de hele actie is te vinden bij BVLG.

Terug naar De Standaard: Dominique Deckmyn is nog steeds erg sceptisch over blogs. De bloggers zijn "te corrumperen met een blikje frisdrank", ze produceren "de meest tenenkrullende slechte teksten die ooit in gelijk welk medium zijn gepubliceerd", en als een media-adviseur je aanraadt om een blog te beginnen, stuur je hem best wandelen.

Tenslotte waren er ook enkele lezers van deze blog die kritiek hadden op de vermelding van Fanta. "LVB is gebruikt", schrijft Visual Hugo. De blogger genaamd "My Name is NoName" neemt mijn foto van de blikjes over, maar voegt er vette dollartekens aan toe. Aan de mensen die zich storen aan de vermelding van Fanta, herhaal ik wat ik hier vroeger al eens heb geschreven: deze blog is niet alleen een uitlaatklep voor allerlei ideeën, bedenkingen en opinies die bij mij komen opborrelen, het is tevens een proeftuin voor allerlei internet-marketingtechnieken. En, beste proefkonijnen, uit dit experiment hebben zowel Ogilvy als ikzelf veel geleerd.


Reacties

#18106

Herman

 

Misschien is de belangrijkste les nog deze: dat de blogwereld er moet voor oppassen dat ze in haar drang naar zoveel mogelijk aandacht geen speelbal wordt van bepaalde marketingmensen of misbruikt wordt (of zich zelfs bewust laat misbruiken) voor allerlei doeleinden.

Ik meen dan ook dat de blogwereld zich heeft opgesplitst in enkele soorten:
* de tiener- en andere bloggertjes die in hun eigen lokale taal of spreektaal bloggen (doorgaans via op hen gerichte diensten, bv. Noxia)
* de echte life-bloggers: de zogenaamde amateurbloggers die weliswaar met een verzorgde taal hun persoonlijk ding doen
* de aspirant-journalisten die hun journalistiek ei kwijt willen
* de experimentele jongens en meisjes die het bloggen gebruiken/misbruiken (doorhalen wat niet past) voor allelei al dan niet bizarre doeleinden

Er zijn ongetwijfeld nog wel enkele types te vinden. Waarschijnlijk zullen het de laatste twee vermelde types zijn die de publieke mening over de blogwereld zullen vormen. Maar of dat dat zo'n goede zaak is?

#18115

Philippe Borremans

 

Stond Dominique al sceptisch tegenover blogs toen jullie samen debateerden over over "blogosfeer versus mainstream media" vorig jaar in Antwerpen ?

Mbt het gebruik van blogs en als reactie op de waarschuwing van Herman: te laat... blogs zijn vandaag al een marketing tool en worden - soms met zeer sterke resultaten - gebruikt om "te verkopen"... De Stormhoek (http://www.stormhoek.com/) blog is een gekend verhaal maar er zijn er elke dag meer.

#18119

LVB

 

@Philippe Borremans: ja, Dominique heeft altijd al sceptisch gestaan tegenover blogs.

Zie bijvoorbeeld http://lvb.net/item/447

Het debat in oktober vorig jaar in Antwerpen verliep heel hoffelijk. Er staat een verslag op http://www.vjv.info/main/in...

#18120

Neverbeendead Religion

 

Een definitie van reclame zou kunnen zijn dat een heel medium of een deel van een medium zich toespitst op de verkrijgbaarheid en goede kwaliteit van iets nieuw waarbij de makers bereid zijn dat medium te financieren omdat ze het als een renderende investering beschouwen als het financiering vereist.
Je kan dat als krant bekritiseren omdat er beinvloeding in het gegeven zit maar je zal een krant niet veel bezig zien met een enquete of poll waarin de mensen gevraagd wordt over hoeveel artikelen -die ze in hun hele leven al gekocht hebben- ze zeer tevreden waren en nog steeds zijn waardoor die tevredenheid samenvalt met de reclame die aan die artikelen gekoppeld was.
Het is in een tijd van bloggers dan ook niet makkelijk om vol te houden dat het nieuwe wereldje van de bloggers -die ook hun eigen nieuws maken ipv het grote nieuws klakkeloos te kopieren op de straat, in het cafe, nadat men de krant had gelezen en opkomen voor hun zelfstandige opinievorming- net degenen zijn die elkaar in het nieuwe wereldje gaan beinvloeden. Dat mag je niet verwarren met het ontvangen van geld om een produkt te promoten omdat dat maar een easy money deal is waarbij je er niet moet van uitgaan dat de gezichten van een nieuw produkt ook de daadwerkelijke nieuwe consumenten zullen zijn. Lvb zelf heeft hier nog steeds in het nieuwe bloggerswereldje een link naar zijn voor en tegenstanders collega bloggers van eigen opinie.
Nu ging het hier meer bepaald over reclame van wat je een voedingsproduct zou kunnen noemen. Wat zegt de objectiviteit dan? De verscheidenheid van voedings en drinkwaren is zo groot geworden dat je toch maar best kan concluderen dat de mensen hun smaak laten vallen op de combinatie van hun geliefkoosde smaak of smaken en hun budget zodat de reclamewereld in deze sector eigenlijk alleen maar kan beinvloeden naar het minder welgestelde deel van de bevolking met prijzen die verwaarloosbaar zijn. Zoiets lees je niet in een krant, moet je op een weblog lezen.
Alle andere sectoren waar reclame voor wordt gemaakt vallen samen in een filosofie die zowat het einde van de reclame in zich draagt omdat een van de nieuwe producten uiteindelijk een volledig functionele robot zal zijn die de taak van elke mens overneemt zodat elke mens uit de lus van werken om een product te kunnen kopen valt. Lees je ook niet in de krant. Krantenschrijvers moeten nog maar eens naar doe maar net alsof van nederlands bandje doe maar luisteren. Het nieuwe bloggerswereldje is zich ook meer bewust van het in tijd uit de lus gezet te worden zodat die ook wat meer aandacht besteden aan relevante nieuwe producten zoals hun eigen medium het internet dat bv de wereld van de vroegere post belachelijk maakt en dan niet op het persoonlijke vlak maar op het vlak van efficientie. Dat heeft de zakenwereld ook al miljarden uitgespaard want time is hun money. Het maakt voor de zakenwereld niets uit als ze door vernieuwing van een sector geld kunnen uitsparen omdat een bepaald kostelijk gegeven dan niet meer van toepassing is, ook niet als dat ten koste gaat van de sector die daardoor wegvalt. In tijd zal het hele administratieve gedeelte en de top van elk bedrijf enkel nog van thuis uit werken met internet dat ook high definition video conferencing aankan in non linear code zodat er niemand kan meevolgen zodat er enkel wat electriciteit verbruikt wordt en men geen vervoerskosten meer heeft en geen kosten aan de ruimte van het bedrijf dat daar voordien nog gebruikt werd voor het administratieve gedeelte en de top. Kranten zouden trouwens niet de pretentie mogen hebben van u te vertellen wat er op de wereld gebeurt want ze vertellen u wel dat er globaal ontzettend veel muziek illegaal gedownload wordt waar men niets aan kan doen omdat de gedupeerde toch niet iedereen voor het gerecht krijgt terwijl kranten niet vertellen dat alle papieren media zoals henzelf ook makkelijk illegaal te downloaden is van mensen met een p2p en een scanner die een bundel beschreven papieren zelf pagina na pagina in een snel tempo kan scannen om snel en netjes in een afgewerkt formaat op schijf te zetten. Je mag dan concluderen dat je de laatste spartelingen van een dinosaurier die de krantenmaker en schrijver is niet kwalijk mag nemen omdat voor hun nu ook eenmaal geldt dat de tijd verder gaat.
En wat de minderwaardige spelling en grammatica betreft die iederen toch kan 'decoderen' naar zijn of haar eigen superieure grammatica en spelling zodat er inhoudelijk in de meeste gevallen niets verloren gaat toch liever een minderwaardige tijdens het leesuurtje dan een superieure met een inhoud die zelfs een neanderthaler als totaal achterlijk beschouwt.

#18123

dof

 

"de meest tenenkrullende slechte teksten die ooit in gelijk welk medium zijn gepubliceerd"

Heeft die gast al eens zijn lezersbrievenrubriek gelezen?

#18137

Eric Jans

 

@ Luc:

Ik hoor je zeggen dat je me gebruikt hebt. Ik trek het me niet aan, Luc. Als je 't goed vindt gebruik ik jou ook.

Ogilvy is trouwens een uitstekend reclameburea. Ik herinner me uit een boek over reclame een leuk citaat van meneer Ogilvy. Hij moest in de sixties een campagne bedenken voor Saab en zei (+/-): "Hoe moet je een 'hype' creëren rond een auto die eruit ziet als een orthopedische schoen."

Dat is me altijd bijgebleven. Ik heb zélf heelwat campagnes bedacht en vaak daaraan moeten terugdenken.

#18142

Briggs

 

hmm misschien als we nu es allemaal samen praten over de nieuwe Volkswagen compact SUV concept A...dat we er allemaal eentje gratis krijgen :)

I wish