Rudy Bogaerts overleden

In Brussel overleed gisteravond op 62-jarige leeftijd Rudy Bogaerts, uitgever en hoofdredacteur van het Franstalige satirische weekblad Père Ubu. Beroepshalve was de man privéleraar, en één van zijn bekendste leerlingen was Prins Laurent. Bogaerts was een boek aan het schrijven, "Le Fossoyeur de la Monarchie", dat binnenkort zou verschijnen en waarin hij vooral Jacques van Ypersele de Strihou, de kabinetschef van de koning, op de korrel nam. Bogaerts was een workaholic en had al enige tijd van zijn dokter de raad gekregen om het wat rustiger aan te doen. Maandagochtend kreeg hij een hartaanval, waaraan hij gisteravond overleed.

Begin 2005 probeerde Bogaerts een Nederlandstalig zusterblad van Père Ubu op de Vlaamse markt te lanceren onder de naam "PAF!". Het initiatief hield het maar enkele maanden uit. Over de reden van de mislukking verklaarde Bogaerts dat Guy Verhofstadt bij de distributeur was tussengekomen om de verspreiding van het blad in Vlaanderen te verhinderen, een beschuldiging die hij evenwel niet kon hardmaken. Bogaerts was als uitgever van Père Ubu het voorwerp van talloze rechtszaken, meestal aangespannen door politici van PS-signatuur, die hij meestal ook won.

Enkele ex-leerlingen hebben een rouwblog voor hem geopend.


Reacties

#51920

traveller

 

Heel, heel spijtig.
Hij rust in vrede.

#51921

traveller

 

PAF werd gelikwideerd na een corruptieverhaal over het brakels orakel.

#51923

Willy

 

Innige deelneming aan zijn familie. Ze mogen fier op hem zijn. Hij vocht niet tegen windmolens, maar als David tegen Goliath. Père Ubu, evenals de fameuze Canard, zou verplichte lectuur moeten zijn voor alle kandidaat-journalisten. Vooral om te vergelijken met andere publicaties. Als je "zo" schrijft, dan kan je een boterham verdienen, maar als je schrijft als Rudy, dan moet je over veel geld beschikken om de talrijke advocaten die op u worden afgestuurd, het hoofd te kunnen bieden.
Laat iemand zijn kasten en laden leegmaken, en vooralsnog postuum publiceren wat daar te vinden ligt.
Dan kunnen we nog vele keren genieten van zijn erfenis...

#51931

Andhi

 

Ik vind dat altijd verdacht, als mensen die een schandaalboek aan het schrijven zijn over de zogezegde 'upper-class' ineens sterven aan een hartaanval. Maar ik kijk waarschijnlijk te veel TV.

#51935

traveller

 

Hij had 26 processen lopen, allemaal van het advokatenkantoor "Mr. Onkelinx".
Alleen de advokatenkosten nekten hem, maar hij had zeer veel sympathie vanwege advokaten en "goede" magistraten.

#51936

Rudy

 

De begrafenis ceremonie zou doorgaan deze vrijdag om 13u in de kapel van de Abdij Ter Kameren. Nog bevestiging nodig waar dat juist is...
Veel oud-leerlingen, vrienden, en lezers worden er verwacht.
De franstalige pers onder de knoet van de PS zal daar natuurlijk over zwijgen.

Ik stel zelfs voor dat iedereen nog het laatste nummer van Père Ubu koopt.

#51940

PUblius

 

Kocht vaak de Père Ubu als ik in Brussel was. Las vlot en leuk, maar toch vind ik het Pallieterke van een ander niveau.

Ik durf niet beweren dat er geen markt voor PAF was, maar het lezerspubliek overlapte vermoedelijk sterk met het Pallieterke.

Beter ware geweest een betere verspreiding van Père Ubu in Vlaanderen te bereiken. Het Pallieterke vind je in heel wat dagbladhandels, maar Pere Ubu niet (ik bedoel dieper in Vlaanderen).

Er is markt voor dergelijke bladen.... Ze krijgen wel concurrentie van sommige blogs. maar anderzijds ook wel reclame langs die weg...

Heel jammer dat die bezieler er niet meer is. Een verlies, zijn leven heeft wel degelijk nut gehad en bijgedragen tot een beter wereld.

#51975

Rudy

 

Religieuse plechtigheid nu vrijdag 13u in de abdij kerk OLV van ter Kameren (Notre-Dame de la Cambre) Av Emile Duray te 1050 Elsene/Ixelles.

#52348

EricJans

 

Paf! een paar keer gekocht. Was medig initiatief maar ik herinner me dat het eerste Paf-nummer heel veel kinderziekten bevatte en in een zwak Nederlands was opgesteld. Maar wél uitgegeven door een man die vrij dacht en vrij sprak over het separatistische koninkrijkje Belgique dat nooit in legaliteit zal kunnen bestaan. Of hij dát zag?
Niettemin: als verfranste Nederlander in Brussel beschreef en bestreed hij de symptomen van de ziekte die Belgique heet.
Dat verdient alle respect, natuurlijk.

#52515

Jefke

 

Toen ik in Gent centrum naar het PAF nummer zocht en het niet vond vroeg ik aan de bediende ( het was het filiaal van een grote firma) waar het bleef?
Hij aarzelden even en zei dan:"Wij mogen dat niet meer verdelen."
"In wat een ondemocratisch land l
moeten wij niet leven?" repliceerde ik.
Het werd dan algemeen gedacht dat het om Verhofstadt ging die had toch bij Delhaize al gevraagd om het niet te verkopen?
Misschien zijn dat "geruchten", maar er was er niet een voorgaande, jaren geleden, met De Krol die een Gents weekbladje deed verbieden door het gerecht omdat het zijn familie belachelijk maakte?

#52888

DANLOY

 

UBU doit absolument survivre.

Qui peut me mettre en rapport avec ceux qui se seraient
assigné cette noble tâche ?

Bernard DANLOY
Professeur d'université honoraire
Rue A. Dubois, 14/3
1080 BRUXELLES

( ceux qui veulent me contacter peuvent obtenir mes
coordonnées privées via le secrétariat de l'Institut
de Mathématique UCL 010-47.31.52 : demander mon adresse
email ou le gsm ; je n'ai plus deligne Belgacom )