Einde van formatiecrisis wordt begin van kartelcrisis

Twee en een halve maand geleden schreef ik hier dat de eenzijdige stemming van de splitsing van BHV in de kamercommissie - vijf minuten politieke moed - een uitweg uit de formatiecrisis zou kunnen bieden. Eergisteren heeft die eenzijdige stemming plaatsgevonden, en plots wordt duidelijk hoe de doelstellingen en de ambities van de oranjeblauwe regering er zullen uitzien, gesteld dat de formatie de komende weken niet alsnog op de klippen loopt.

Het kartel CD&V/N-VA won de verkiezingen en wou drie dingen: de splitsing van BHV, een grondige staatshervorming, en Leterme als premier. Ook de MR won de verkiezingen en wou maar één ding: een regering zonder de PS. De Franstalige onderhandelaars lieten zich leiden door het boeddhistische zen-principe: wens weinig, dan krijg je veel. Vijf maanden later zien de zaken er na het katharsis-moment in de kamercommissie als volgt uit:


  1. De splitsing van BHV zit in een lange parlementaire procedure met belangenconflichten en alarmbellen. De Franstaligen zullen het eindresulaat nooit aanvaarden. Er komen dus vroeg of laat inschrijvingsrechten en misschien ook initiatiefrecht van de Franse Gemeenschap in de zes faciliteitengemeenten rond Brussel, tenzij men de oranjeblauwe regering over anderhalf jaar - voor de regionale verkiezingen van 2009 - over de BHV-kwestie laat vallen.
  2. De staatshervorming wordt verwezen naar het parlement waar Herman Van Rompuy, een conservatief op alle vlakken, ook op institutioneel vlak, en Armand De Decker, een Oude Belg die tot in zijn diepste vezels overtuigd is van de superioriteit van de Franse taal en cultuur, de touwtjes stevig in handen zullen houden. De parlementaire praat-, denk- en werkgroep die de staatshervorming moet voorbereiden zal enkele vage krijtlijnen en wollige intentieverklaringen meekrijgen, en zal zonder enige resultaatverbintenis met zijn bezigheidstherapie kunnen starten.
  3. Leterme kan premier worden van een regering die zich vooral met sociaal-economische problemen zal bezighouden. Oranje en blauw passen wat dat betreft beter bij elkaar dan de paarse regeringspartners, ware er niet de CDH die al even links is als de PS. Toch kan oranjeblauw met wat geluk (als de internationale conjunctuur geen rampen of recessies oplevert) en mits het kort houden van de CDH op sociaal-economisch vlak mooi werk afleveren. De electorale vruchten daarvan zullen vooral door de MR en de VLD geplukt kunnen worden.
Dikke communautaire vis
Dikke communautaire vis
Dit lijstje ziet er niet goed uit voor de CD&V en nog minder voor de N-VA, die een "dikke vis in de communautaire pan" eist. Wie in 2007 om communautaire redenen voor het Vlaams kartel stemde, zal in 2009 naar Vlaams Belang, Lijst Dedecker of Spirit (als die tegen dan nog bestaan) vluchten. Als Leterme een greintje eergevoel had, dan had hij donderdag bij de koning zijn ontslag ingediend als formateur, en het aan Didier Reynders overgelaten om de kastanjes uit het vuur te halen. Dan had CD&V misschien nog twee van haar drie strijdpunten kunnen binnenhalen. Nu wacht CD&V een verziekte relatie met kartelpartner N-VA, én jarenlang hoongelach van de oppositie.

De vijf minuten politieke moed zijn er deze week gekomen. Het einde van de formatiecrisis is - misschien - in zicht. Een lange, sluipende, interne kartelcrisis binnen CD&V/N-VA kan dan beginnen. Een stekelige cactus in de broek is niet aangenaam, een rottende én stekelige cactus nog minder.

Morgen meer over BHV.

Update 09-11-07 14:00: CD&V lijkt nu toch weer van gedacht te veranderen: geen regering zonder staatshervorming, een een persbericht werd inmiddels ingetrokken.

Reacties

#52877

EricJans

 

... of het verhaal van hoe onregeerbaar België wel is, hetgeen die splitsing van B-H/V dan weer zo belangrijk is voor de toekomst. Het is niet gezegd dat België hier heelhuids uitkomt, hé.
Alleen kan een cd&v-er dat niet luidop zeggen, natuurlijk. Dat maakt het debat tot een debat waar'in niet alle argumenten op tafel komen.

#52878

tweaker

 

mooie analyse... uiteraard zijn er nog meer details die hier spelen

gezien ik overtuigd separatist ben zou ik wat nu is gebeurd moeten toejuichen... deze feiten hebben ons een serieuze sprong dichter bij het einde van België gebracht

wie denkt dat walen echter berekende onderhandelaars zouden zijn is volgens mij fout... ze blijken niet te beseffen dat hun ambitie tot het verder verfransen van brussel hun georganiseerd profitariaat in gevaar brengt
hadden ze de splitsing mooi aanvaard met als enige prijs een hoop geld op manieren die de gewone burger niet snapt (en de verzamelde pers mooi verzwijgt) konden ze nog meer uit onze zakken graaien

nu komt alles in gevaar doordat bellen plots wel es zou kunnen ophouden te bestaan... en hoe waarschijnlijk of onwaarschijnlijk dat ook is... we zijn in elk geval een hele sprong dichter na deze domme acties

#52879

tweaker

 

bellen=belgië

#52884

Olav

 

Ik denk dat de CD&V hier een historische kans laat liggen om voor de volgende jaren een leidende rol in Vlaanderen te spelen. De mogelijkheid om het VB te verslaan op eigen terrein en de eigen positie als leidende Vlaamse partij te consolideren was nog nooit zo groot. Nu inbinden zal zeker gevolgen hebben in 2009.

#52889

EricJans

 

Ik denk dat de CD&V zich perfect realiseert dat zij nu de dialoog inderdaad moet opstarten.
De Rwa heeft het gezegd maar hij heeft het fijnbesnaard proberen te zeggen.

In heel de voorbije periode is me in de reacties van pers en publiek tegenover de houding van de partijen één ding wél heel erg opgevallen: men leek te vergeten dat de christen-democraten zélf ook wel eens een standpunt zouden kunnen hebben.
Men bekijkt deze partij (ook de koning nu weer) als een clubje dat niets anders te doen heeft dan uit te voeren wat anderen zeggen en voorts braaf aan het leibandje te lopen.
De CD&V zwijgt en de Liberalen zwijgen ook.
De Walen praten honderduit.
Maar dat wil niet zeggen dat de Vlaamse Christendemocraten geen standpunt of agenda zouden hebben, hé.
Kort ná de stemming heb ik zowél cd&v-ers als n-va-ers kort en goed horen verklaren dat staatshervorming op de onderhandelingstafel dient te liggen.
1 keer maar: bij het verlaten van de stemming.

Welnu: laten we afwachten wat zij daarvan realiseren.
Ik ben geen CD&V-kiezer maar de eerlijkheid gebied mij te zeggen datzij nu al verder geraakt zijn dan ik voor mogelijk had gehouden.
B-H/V IS echter nog niet gesplitst en en de staatshervorming IS nog niet besproken.
De Walen kunnen het leuk vinden of niet maar het geld is op en 'niet staatshervormen' is waarschijnlijk nog onmogelijker want onhoudbaarder dan B-H/V niet splitsen. Het is zelfs onhoudbaarder dan wél staatshervormen.

Als België géén ingrepen doet in haar federatie gaat het staatje binnen de kortste keren naar de haaien.
Er zijn staatshervormingen die ook voor de Walen belangrijk zijn. Die worden alleen niet zo publiek gesommeerd.

Het probleem voor de CD&V is dat de Francofonie de voorbije 8 jaar heelwat van haar noodzakelijke voordelen en sleutels reeds heeft binnengehaald. Het zegt geen vragende partij te zijn maar elke status quo is pure lottowinst voor hen.
Paars heeft het hele dossier verprutst, natuurlijk.

Maar dat betekent niet dat CD&V-N-VA geen hefbomen in handen heeft.
N-VA kan het boeltje betrekkelijk onbestuurbaar maken door op te stappen en zal daarbij CD&V doen scheuren. Vergeet vooral dat laatste niet!

Voorts valt er zonder hervorming naar meer regionaal beleid nauwelijks iets te liberaliseren, nauwelijks een Waals én een Vlaams tewerkstellingsbeleid te voeren. Er zijn geen grote investeringen in de haven mogelijk maar ook in Wallonië zou er geen bal in beweging te krijgen zijn, behalve die van Standard, misschien.

Neenee... zo simpel is het niet. België MOET staatshervormen in het belang van haar eigen overleven. Als het niet hervormt, crasht het binnen afzienbare tijd.
Mét CD&V of zónder CD&V.

Alsof dát geen argument zou zijn?!

#52890

delirium tremens

 

Eerlijk gezegd vind ik de post een beetje getuigen van een Vlaams minderwaardigheidsgevoel dat ervan uitgaat dat de Franstaligen toch altijd zoveel slimmer, eensgezinder en leper zijn (en die een editoriaal van Le Soir verwart met het Staatsblad).

Akkoord de Vlamingen hebben op korte termijn niet veel gewonnen, maar als de Franstaligen het huidig wetsvoorstel willen afblokken, zal dit bloed, zweet en toegevingen kosten. De vraag is ook in hoeverre de Franstaligen zich een dergelijke langdurige zelfkastijding willen opleggen.

"De Franstalige onderhandelaars lieten zich leiden door het boeddhistische zen-principe"
Dit is misschien waar voor de CDH (die inderdaad niets te verliezen hebben), maar toch niet voor MR/FDF. Als ze niet tot een regering komen, kan de MR haar droom om de grootste te worden in Wallonie definitief opbergen. Volgens mij wordt er achter de schermen op dit moment een flink robbertje gevochten tussen Maingain en Reynders. Puur op buikgevoel is de grootste verliezer diegene die de grootste bocht maakt, en dat was toch wel Maingain, die trouwens nu blijkbaar het woord overlaat aan iemand die wat lager in de pikorde staat.
Mijn pronostiek (hoewel ik er niet veel geld op ga zetten): Reynders slaagt erin Maingain wat koest te houden, en wordt premier in ruil voor een "staatshervorming light". De Franstaligen gaan nog wat tegenpruttelen voor BHV, maar niet teveel en zowel Vlamingen en Franstaligen kunnen met gerust gemoed (én een nieuwe communautaire agenda) naar de volgende verkiezingen trekken.

#52892

Walter

 

Op de Nederlandse TV verwoordden ze het zo:
"..het ziet er naar uit dat de Vlamingen en Walen tot elkaar veroordeeld blijven" Een hele mooie woordkeuze.

#52895

Leo Norekens

 

@Eric, Delirium: Uit wat ik hier lees krijg ik de indruk dat het nieuws van de koninklijke inmenging in de INHOUD van de formatiegesprekken niet goed doordringt.
Luc stelt het in zijn artikel anders wel cru genoeg (punt 2). De staatshervorming, zoals beloofd door CD&V/N-Va KOMT ER NIET. Dat heeft Sire beslist (of althans de wijze mannen die hem omringen).

In de plaats daarvan gaan bestofte heren maandenlang palaveren, met als enige doel de schijn op te houden, en ondertussen zo weinig mogelijk te veranderen. Ooit zullen zij de vrucht van hun kransjes aan het perkament toevertrouwen, en de volgende dag wordt er weer over belangrijker zaken gepraat. Zoals het klimaat.

#52896

traveller

 

@ luc

Zeer goede analyse.
Als de CD&V niet oplet gaat alle BHV krediet verloren.
NVA kan dan maar beter de boeken toe doen voor de volgende verkiezingen.
Ik vraag me wel af of de CD&V intern nu zwaar aan het vechten zijn tussen oud en jong. Leterme moet dat toch zelf ook zien!!!

#52897

delirium tremens

 

@Leo
Tja, De Wever zal zijn retoriek van 'dikke biefstukken' moeten terugschroeven naar 'bruistabletten' (zoals hij trouwens vroeger deed) en ik denk wel dat hij de intelligentie heeft om dat te doen. Maar om dat nu het 'grote verraad' of 'de grote bocht' te noemen vind ik er toch wat over. De NVA kan enkel haar maagdelijkheid bewaren door niet deel te nemen aan de macht. Van zodra ze in kartel met CD&V stapten (met om 't even wie trouwens), moesten ze weten dat ze vroeg of laat water bij hun wijn moesten doen, en dat kunnen zij op 2 manieren:
- Toegeven op timing
- Toegeven op inhoud (bvb door uitbreiding van Brussel, federale kieskring,...)
Dat ze kiezen voor het eerste strekt zowel CD&V als NVA tot eer.

#52899

Thomas

 

Luc ik denk toch dat je ernaast zit.
De CD&V kan gewoon niet zomaar toegeven zonder rekening te houden met NVA, dat is politieke zelfmoord.
Ze gaan dat ook niet doen; Leterme weet heel goed dat de stemming van woensdag belange niet opweegt tegen het laten vallen van NVA, dan is het definitief voorbij met CD&V ! De traditionele kiezers zullen zeker blijven, maar de NVA valt weg, alsook alle kartel-kiezers, die gaan terug naar waar ze vandaan komen of, meer waarschijnlijk, naar LDD of VB.

Dus het klopt niet dat Leterme de NVA laat vallen, en Bart DW zal zeker niet toegeven, die kan dat nog minder dan Leterme.

In essentie is de situatie niet veranderd : ik geloof niet dat er een regering komt met Leterme als premier, en als die er komt zonder staatshervorming dan zal die niet lang meegaan en is CD&V in 2009 volledig uitgeteld.

En dat weten ze bij CD&V heel goed, die fout gaan ze denk ik echt niet maken. Je weet nooit natuurlijk, maar het lijkt me erg onwaarschijnlijk. Het wordt ofwel paarsgroen binnen enkele maanden ofwel gaan er ECHT potten breken da's mijn analyse ;-).

#52900

Koen Godderis

 

Laat duidelijk zijn dat het kartel CD&V en NVA op korte tijd uit elkaar zal spatten. Naar alle waarschijnlijkheid zullen NVA en LDD samen gaan.

De mensen die nu CD&V-NVA hebben gestemd voor het communautaire gaan mee naar de LDD-NVA. Maar zo goedkoop zal de CD&V er nu ook niet van afkomen. Naast al die communautair stemmende kiezers is ze haar geloofwaardigheid voor ALLE kiezers kwijt.

De CD&V heeft politieke zelfmoord gepleegd en de resultaten hiervan zullen bij de komende verkiezingen heel duidelijk worden.

#52901

David Geens

 

@Thomas: als CD&V lid hoop ik op wat jij beschrijft, maar ben ik er zelf minder gerust op.

Je hebt in één ding gelijk: als CD&V in dit scenario te lang meedraaft, zijn ze heel wat kiezers en leden kwijt...

#52902

Leo Norekens

 

Op het Diktat van de koning had Leterme inderdaad zijn ontslag moeten indienen, en de eer aan Reynders laten.
Dan kon het kartel een nieuw ultimatum stellen, deze keer niet i.v.m. BHV, maar i.v.m. een "grote staatshervorming". Zeg maar 07/12. Geen redelijke afsrpaken tegen die datum, dan roepen wij de onafhankelijkheid uit in het Vlaams Parlement.
Na 'Seven/Eleven' weten de Franstaligen dat een ultimatum wel eens écht gevolgen kan hebben. Ik vermoed dat spoedig zou blijken dat "niets willen" ook "iets willen" is.

Niets belet Leterme trouwens om alsnog die weg in te slaan...

#52903

David Geens

 

"alea iacta est"...

Persbericht van CD&V:
Onder leiding van formateur Yves Leterme werden acht belangrijke sociaal‑economische en maatschappelijke hoofdstukken van het ontwerp van regeerakkoord onderhandeld.
Verder werden een aantal belangrijke afspraken gemaakt over de aanpak en het tijdschema voor een verdere staatshervorming.

CD&V koos gisteren voor de parlementaire behandeling van het voorstel tot splitsing van het kiesarrondissement Brussel‑Halle‑Vilvoorde omdat een onderhandelde oplossing niet haalbaar bleek. Een bewijs dat het land grondige hervormingen nodig heeft.

De Koning wil nu de Voorzitters van Kamer en Senaat vragen om de dialoog over een evenwichtige uitbouw van onze instellingen op te starten.
CD&V is tevreden met deze versnelde aanpak.

CD&V vraagt de formateur de oranje‑blauwe partners zo snel mogelijk samen te brengen om de deze regeringsonderhandelingen met succes af te ronden. CD&V zal de formateur hierin steunen zodat deze spoedig een daadkrachtige regering op de been kan zetten.

---

Snik...

#52905

Leo Norekens

 

Greppelschijters.

Kun je daar als lid iets anders aan doen dan snikken, David?

#52907

David Geens

 

@Leo:
zie ook op mijn blog
zelfde tekst had ik vanmorgen al doorgestuurd naar Yves Leterme en het antwoord heb ik ook al gepubliceerd.

Ik blijf er bij: als dit de situatie is, zal ik neen stemmen op het congres.

#52908

New Statesman

 

Waarom verwondert me dit niet?
L'ancien CVP est de retour.

#52909

raf

 

Gevechten in de CD&V tussen oud en jong? Helemaal niet als je Cathy Berx (ondervoorzitster) gisteren bezig hoorde. Zij vond het normaal dat op de vingerwijzing van de koning werd ingegaan, en dat er dus een commissie van wijzen met een studieopdracht werd belast. Trouwens, de snelle omslag in de geesten kon je ook zien bij een Patrik Vankrunkelsven die heel fier de vergaderzaal liet zien waar hij ooit als co-voorzitter van de conferentie voor de staatshervorming (Costa) zetelde. Dat daar nooit resultaten zijn uit voortgekomen wilde hij niet met zoveel woorden kwijt, maar je zag aan zijn glunderend gezicht dat hij de oefening wel wou overdoen...

#52910

Eddy

 

Zoals ik hier vroeger al zei, Vlaanderen wordt NOOIT onafhankelijk, omdat de ECHTE macht niet bij de Vlamingen ligt, maar bij de vakbonden, ziekenfondsen, patronaat en koningshuis en die bepalen wat er gebeurt. Waarom denk je dat Leterme het zo voorzichtig aandoet? Met mannen zoals Peeters (van het ACW) en zijn kabinetschef Prof Koen Geens, zal Vlaanderen nooit primeren, maar altijd Belgie. Omwille van het smeer likt de kat de kandeleer!
Ed

#52913

raf

 

@David Geens:

Wil jij, als Cd&V-er dat het kartel standhoudt, of hoop je, gezien de situatie, dat Bart De Wever met een breuk dreigt zodat Leterme alsnog zijn formatieopdracht teruggeeft?
Moeilijke vragen, ik geef het toe.

#52917

LVB

 

@Eddy: Kris Peeters is niet ACW, maar van de Unizo-vleugel. SP.A vond op een bepaald ogenblik dat de vervanging van ACW'er Leterme door Unizo'er Peeters de Vlaamse regering rechtser maakte en dus moest gecompenseerd worden...

#52922

bernard

 

Eén gedachte.
We lijken te geloven dat de toekomst er én zal zijn van kleinere geografische ruimtes. Weg van grote staten, weg met federalistische staten. A. Minc: de nieuwe middeleeuwen. Dat kan ver leiden, nl tot verdere opsplitisingen. Nog groere, lees : kleine naar binnen gekeerdheid. Zo ken ik een West Vlaming, die - ter latere publikatie- aan het berekenen is hoeveel precies de gemiddelde WVL uitgeeft aan de haven van Antwerpen.

Ik geloof iets anders. De toekomst is er één van grote stedelijke gehelen( steden met ruim hinterland). Bijv. : gemerkt dat sinds kort meer dan de helft van de wereldbevolking in steden woont? In BE: van een doorgedreven uitsplitsing wordt zowat de enige stad, die we rijk zijn, Brussel, het grote slachtoffer.

#52924

Koen Godderis

 

Hetgeen ik net na de verkiezingen voorspelde zal nog waar worden ook, we krijgen Paars-Groen. Enerzijds is oranje-blauw niet meer mogelijk wegens ontploft en anderzijds wil het Koningshuis zo snel mogelijk een regering. Di Rupo laat weten de champagnefles ondertussen te hebben ontkurkt. Wie zoals CD&V-NVA voor een staatshervorming gaat, raakt hoe dan ook het koningshuis. En dat gaat niet ongestraft.

#52929

pepperjack

 

Paars-groen stond klaar, inderdaad, maar ik denk dat de goesting wat bekoeld is. Er is ook nog LDD, en MR die zich moeten handhaven.

#52932

gugg

 

CD&V kan gewoonweg niet terugkomen op hun verkiezingsbeloftes. Ze zijn te stevig geformuleerd, op aansporen van N-VA.

B-HV is niet meer bespreekbaar tijdens de formatiegesprekken, dat is juist. Maar de staatshervorming wordt mijns inziens nu dé belangrijkste opdracht van de volgende regering.

Of Maingain en het koningshuis het nu graag hebben of niet. Vlaanderen eist dringend meer autonomie!

#53035

David Geens

 

@raf: de situatie is inmiddels veranderd tov de berichtgeving in deze blog, maar ik wil nog wel op je vraag antwoorden:
ik heb ook de N-VA gemaild met de vraag de druk op de CD&V hoog genoeg te houden.
Ik ben een Vlaamse christendemocraat (in de juiste volgorde geschreven).