Stemtesten

In afwachting van een blogpost waarin ik bekendmaak voor wie ik gestemd heb (en waarom), hier alvast mijn resultaten van de stemtesten die ik tijdens deze verkiezingscampagne heb afgelegd:


De Stemtest van De Standaard en de VRT:De Stem van Vlaanderen van VTM:De stemtest van EUprofiler.eu:Uit bovenstaande figuur leren we dat alle partijen in Vlaanderen voorstander zijn van Europese integratie, en dat alle partijen op socio-economisch vlak links zijn behalve Open VLD, Vlaams Belang en Lijst Dedecker.

Over de hele EU bekeken geeft het partijlandschap wel blijk van meer diversiteit:
Netto, de wekelijkse bijlage over persoonlijke financiën van De Tijd, organiseerde ook een stemtest.

Onder het motto "Bij welke partij leunt uw portemonnee het meest aan?" stelt deze stemtest 11 vragen over beleidsmaatregelen die een persoonlijke financiële impact hebben. Mijn resultaat:Deze stemtest bevat een bug die tot gevolg heeft dat de resultaten niet in de juiste volgorde staan. Juist gesorteerd geeft dit:

1: Open VLD (81%)
2: N-VA (69%)
2: CD&V (69%)
4: Lijst Dedecker (63%)
5: sp.a (50%)
6: Vlaams Belang (44%)
7: SLP (31%)
8: Groen! (25%)

In grote lijnen kan ik mijzelf met deze resultaten verzoenen: financieel-economisch kan ik mij wel terugvinden in de meeste standpunten van Open VLD, maar op het ruimere vlak van politieke cultuur, politieke correctheid, mobiliteit, vrije meningsuiting, en strijdbaarheid tegen betutteling en collectivisering, beantwoordt Lijst Dedecker toch beter aan mijn ideeën terzake.

Reacties

#82566

LVB

 

Zoals ik een kwartiertje geleden op Facebook zei: Ik ga Lijst Dedecker stemmen. Ivan Sabbe voor het Vlaams Parlement, en Derk Jan Eppink voor Europa. Misschien nog op een paar andere mensen zoals Jurgen Verstrepen en Stef Goris, maar daar moet ik nog eens over slapen...

En nee, ik ga niet op Dedecker zelf stemmen, omdat ik (als buitenstaander) de indruk heb dat zijn partij als een sekte wordt bestuurd. Hij is niet consequent ten opzichte van zijn vroegere beschuldigingen aan het adres van VLD over de manier waarop hij buitengezet is, en de manier waarop hij nu zelf mensen uit zijn partij zet: http://lvb.net/item/7465

#82567

Cogito

 

Mijn resultaten zien er haast identiek uit, zij het dat ik een centimetertje onder Luc's positie uitkom in de EUprofiler test, dus iets uitgesprokener tegenstander van Europese politieke integratie.

Mijn stemplan:

Europees parlement: LDD. Bolletje voor JMDD en twee bolletjes voor Derk Jan Eppink die zowel effectief als als opvolger op de lijst staat.

Waarom: ik durf voor LDD in de praktijk mijn handen (nog) niet in het vuur steken maar DJE gaat in het Europees parlement gewoon Eppink wezen en dat vind ik prima.

Vlaams Parlement: Vlaams Belang. Bolletjes voor FDW, Anke Van Dermeersch (die openlijk de auto verdedigt), Gerolf Annemans, Freddy Van Gaever en Alexandra Colen (de enige vrouw in het Belgisch politiek landschap die nog weet wat conservatisme is. Verder snappen noch diegenen die zeggen conservatief te zijn, als de tegenstanders van conservatisme, wat dat eigenlijk is)

Ik ben eigenlijk geen etatistisch conservatief - waar ik Alexandra toch wel van verdenk. Ik ben eerder Hayekiaans-conservatief, wat betekent dat je tradities hoogacht maar verdere organische maatschappij-evolutie niet tegengaat zoals echte conservatieven.

En ik stem vooralsnog voor het Vlaams Parlement geen LDD (hoewel daar mijn hart naar uitgaat) omdat ik wil dat LDD een coalitie aangaat met VB en NVA. Voorwaarde daarvoor is een VB dat i-n-c-o-n-t-o-u-r-n-a-b-l-e is, want anders gaat Sjamajee gewoon Somers swemmen in plaats van Swinters. Eens het cordon doorbroken zal ik waarschijnlijk wél LDD stemmen.

Verder stem ik ook voor het Vlaams Belang in het Vlaams Parlement omdat ik bij deze dubbelverkiezingen toch tenminste één LDD-stem kan uitbrengen. Moesten het federale of gemeentelijke verkiezingen zijn, dan stemde ik wél LDD.

#82568

Dirk

 

Een stem op LDD lijkt me toch een weggeworpen stem...

#82569

LVB

 

@Dirk: Alleen een stem op een partij die de (ondemocratische) kiesdrempel niet haalt, lijkt mij een weggegooide stem.

Ook vanuit de oppositie kan een partij op het beleid, op het parlementair werk en op het publieke forum wegen.

Waarom zou de inschatting of een partij in de meerderheid zal geraken, ministers zou hebben, enz., überhaupt een rol moeten spelen bij het uitbrengen van de stem?

En moeten we uit uw overweging concluderen dat het parlement er maar voor spek en bonen bij zit, en dat een oppositiepartij overbodig is in een democratie? Ik zou integendeel denken dat oppositiepartijen noodzakelijk en essentieel zijn in een democratie.

#82570

Bart De Meulenaer

 

Juist Luc,
al schijnt Zean Lucske Dehaene daar anders over te denken.
Hij vindt het ambetant als hij niet veel stemmen heeft, omdat dat daadkrachtig regeren moeilijk maakt.
Ik vraag mij af hoe je daadkrachtig kan regeren, als je nooit naar het europees parlement gaat, hoewel je daar bent verkozen. Waarschijnlijk omdat-ie het te druk heeft met Dexia te redden. Of met één van zijn andere postjes.
Ik denk dat er nogal wat daadkracht zou kunnen gewonnen worden door zich te concentreren op één taak, niet op één partij!
Zo zie je maar weer een keer waar de echte democraten huizen... Alleen al daarom stem ik niet op de CDenV, maar sowieso verdient alleen een V-partij een stem, meen ik.
En dan sluit ik aan bij Cogito die denkt dat LDD niet te vertrouwen is op dit moment. Ik heb veel sympathie voor LDD, de stemtest bevestigde dat ook, maar zolang LDD deel uitmaakt van het establishment (omdat zij dus niét in een cordon worden gestoken) zal ik niét op LDD stemmen, totdat ofwel het cordon door hen wordt gebroken, en zoals cogito suggereert dat zij een forza flandria gaan vormen, samen met NVA en Belang. Maatschappellijk filosofisch zit ik dichter bij het Belang en NVA wegens abortus en euthanasie, maar economisch gezien, hang ik heel dicht bij LDD.Ik heb wel iets voor JM DD, omdat hij een beetje een straatvechter is, en zich doorbokskt. En dat de anderen, de apparatsjiks, daar om smalen, dat maakt hem alleen noch echter en sympathieker.
Ik vrees dat LDD echter te salonfähig is, wegens niet helemaal communautair rechtlijning.... en daarom denk ik niet dat een LDD stem ons op dit moment helpt. En dus geef ik Cogito gelijk.
Echter, dat zijn eigenlijk allemaal bijkomstige bedenkingen. Een keer dat er een vlaamse staat is, kunnen we nog altijd vld of Groen! of godbetert CDenV gaan stemmen. Nu moeten we verdorie die 'V' groot schrijven, en het establishment oorvedovend luid een veeg uit de pan geven.
Zelfs nadat Wilders daar in Nederland is in geslaagd, zien onze druiloren de bui hier nog altijd niet hangen.
Ik zie een overtuigend geel-zwarte zondag. De zwarte zondagen zullen een beetje geel bij kleuren, maar ze worden er niet minder bedreigend voor het belziekske om.

#82571

OutlawMike

 

Ik stem Vlaams Belang voor Europa en Front National voor Wallonie (prive woon ik in Wallonie, maar ik neem aan dat ik morgen wel voor het EP voor VB moet kunnen stemmen). Als moderne rechtse (Hayekiaans conservatief zoals Cogito daar zo treffend beschrijft) gruw ik van de meeste socio-economische stellingnames van het FN, en ook van hun anti-Amerikanisme (om van het groot aantal dubieuze figuren in die partij nog maar te zwijgen) maar een mens kan in de gegeven omstandigheden nu eenmaal niet 'picky' zijn.

#82575

Degrys Mark

 

Ik stem zowel Europees (Verhofstadt/Sterckx) als Vlaams (lijsstem) voor open VLD , omdat ik denk dat zij de beste afweging zijn tussen partij-idealen en capabale personen om die idealen waar te maken.

#82579

Johan B

 

@Luc: In de koppeling naar Netto staat een t teveel.

#82580

Johan B

 

@Cogito: Als je dan toch op de Antwerpse VB-lijst stemt, waarom dan niet voor Vlott? Philip Maes (10de plaats) is een klassiek-liberaal die het dichtst in de buurt komt van je eigen politieke standpunt.

#82581

David Geens

 

Ik heb er lang over nagedacht en ik ga... N-VA stemmen...

#82583

Bart De Meulenaer

 

Zou het dan toch waar zijn dat bloggers over het algemeen Hayekiaanse conservatieven zijn? De meesten hier blijken toch 'lid' van die club? Of trekt lvb dat publiek aan?

#82584

A.Rouet

 

Moeilijk kiezen tussen twee grootheden maar zonet toch maar voor Guy en niet voor Jean-Luc gestemd, de 'EVP-Berlusconi'-connection heeft uiteindelijk de doorslag gegeven.
In Antwerpen voor Kris gestemd. Dirk lijkt me een uitstekende vice en de uit mijn bootje gevallen Caroline wens ik ( na een oppositiekuur als het pak slaag te groot blijkt ) een feniks-effect bij de (aanstaande ?) federale verkiezingen.

#82585

A.Rouet

 

'(aanstaande?)'

bedoeld werd '(nakende?)'

#82587

Herteleer

 

@ Dirk

Vorige verkiezingen liet ik me door uw argument, vaak door de media ook gesuggereerd, bijna ompraten om niet voor LDD te stemmen, hoewel het programma vrij goed bij mijn opinies aansluit. Dat aansluiten: net iets meer dan bij de opinies van OVLD, met dat verschil dat OVLD'ers reeds in de praktijk bewezen NIET uit te voeren waar ze beweren voor te staan en te gaan.
Weet je dat toen een OVLD'er in hart en nieren me ompraatte, door aan te tonen dat het onzin is om niet voor ideeën te gaan omdat er op dit ogenblik nog geen meerderheid voor is, of hindernissen zoals de kiesdrempel voor bestaan? Als iedereen zo redeneert, dan is er weinig kans op progressie in de goede zin van het woord, en kiezen we voor conservativisme, waar het niet nodig is.
Ik heb daarom nu andermaal mijn aversie tegen een persoon opzij gezet, en gekozen voor ideeën.

#82592

mrtos

 

Europees: Eppink, ook omdat ik denk dat die zijn werk wel zal doen onafhankelijk van wat er met LDD gebeurt.

Vlaams: N-VA, omdat ik meer Vlaamse autonomie belangrijk vind en een conditio sine qua non om een liberaler beleid te bekomen, ook al is de N-VA zelf geen liberale partij.

#82593

NR

 

Een zelfverklaarde "Haykesiaanse conservatief" die op Front National stemt.... Wat een contradictie.

#82595

NR

 

Ik doelde op een poster hierboven. Zelf stemde ik uiteraard niet op FN.

#82598

OutlawMike

 

Hm, stom van me. Ik dacht dat ik in Wallonie Europees voor VB had kunnen doen. Niet dus. NR, wat is daar zo vreemd aan? Als je een betere keuze weet dan de clowns van Ecolo, MR, CDH, PS en Wallonie d'abord laat het me dan weten. Het is doodsimpel een kwestie van kiezen voor de partij waar je het dichtst bij aanleunt.

#82599

Cogito

 

NR, ga toch Uw eigen eens beschuldigen. Een zelfverklaarde conservatief die FN stemt: dat komt door de politieke correctheid. Daardoor komt het tot zulke toestanden. Het komt erop aan ons een weg te banen daaruit. Een politiek correcte kaste dient van de stoelen van de macht afgewrikt te worden. Wat niet evident is.

#82604

Elhaz

 

Ideologisch sta ik het dichtst bij LDD maar ik heb twee maal VB gestemd omdat ik mijn stem niet wil geven aan iemand die wil regeren met CD&V en oVLD. Die dus meer van hetzelfde wil en zich gewillig laat gebruiken om VB in het cordon te houden.
Het is doodjammer dat LDD en VB niet één front vormen, dan had ik heel graag voor Eppink gestemd. Wat laat rechts in Vlaanderen zich ringeloren door geen weerwerk te bieden tegen de boycot van VB.

#82606

Cogito

 

@Bart De Meulenaer: voor de doorsnee conservatievenslayer zal de toevoeging "Hayekiaans" waarschijnlijk inderdaad het effect van een overtreffende trap hebben in plaats van een belangrijke en onderscheidende nuancering. Nuancering, in zo verre dat Hayek, die dat natuurlijk ook voortdurend op zijn brood kreeg, vond dat hij er een essay over moest schrijven: "waarom ik geen conservatief ben".

#82607

NR

 

Waarom schreef Hayek een essay waarom hij geen conservatief was, wel, omdat hij geen conservatief was... Logisch toch, niet omdat zijn tegenstanders dat woord hadden ingepalmd en verziekt. Hij wilde juist niet het etiket conservatief krijgen, juist omdat hij dat niet was. Hayek was een liberaal. Ja en dat laatste woord is dan toch wel het meest misbruikte woord in mensenheugenis.

Conservatief in zijn essay moet je wel verstaan in de typische Europese zin. Oude Europese conservatieven waren sterk collectivistisch geïnspireerd. Als ik zie dat een Vlaams Belang alleen al pleit voor "een Vlaamse Volksbank", dan weten we al genoeg zeker. Een onafhankelijk Vlaanderen met het VB lijkt me een zeer (economisch) collectivistisch Vlaanderen te worden.

De enige die tevreden zijn, zijn linkse mensen zoals Bart De Meulenaer die nu zeer blij zijn dat ze Hayek nu ook al kunnen linken aan het VB.

#82608

LVB

 

@NR: In de moderne Europese betekenis situeert conservatief/progressief zich in de ethische dimensie, en links/rechts zich in de economische dimensie. Het VB-voorstel voor een Vlaamse Volksbank is dus ronduit links. De VB-standpunten over abortus en euthanasie zijn conservatief.

#82609

traveller

 

@ luc

Dat hangt er van af of die bank een privaatbank of staatsbank is. Die bank kan door de Vlaamse staat opgestart worden en dan verkocht aan het publiek.

#82610

traveller

 

@ Elhaz

Rechts Vlaanderen heeft geen partij buiten het VB. De andere "rechtse" partijen zijn zo nep-Vlaams als de pest en worden daarom niet alleen getolereerd maar zelfs voortgeduwd door het establishment.
Het enige spijtige punt is dat het VB niet goed durft een modern conservatief programma voor te stellen gezien ze onmiddellijk zullen gestenigd worden door de linkse "establishment" media en ze hun arbeiders publiek door die aanvallen zouden verliezen. Dit is de realiteit van onze belgische leugenmedia in loondienst.

#82613

oxbow

 

Bij de stemtesten kwam ik ook steeds bij Dedecker terecht, maar
aangezien ze aangaven verder te willen met de VLD en de CD&V, kon ik evengoed ook op die partijen stemmen. Misschien wel gezond verstand, maar daar heb ik niet veel aan als alles toch bij "het oude" blijft.
Daarbij vind ik die partij nog te "onstabiel", teveel overlopers die bij de eerste beste aangelegenheid opnieuw kunnen overlopen. Dus voorlopig ging mijn stem naar een andere partij, maar in de toekomst maken ze wel kans.

#82614

Cogito

 

Ik heb Johan B's advies ter harte genomen en ook Philip Maes een stemmetje gegeven.

Deze verkiezingen (ik bekijk de eerste resultaten nu) lijken echter een gigantische linkse overwinning te zijn. De toekomst van België lijkt verzekerd. De enige "verrechtsing" die nu nog te verwachten valt kan alleen nog komen van Europese integratie...

#82615

oxbow

 

Steve Stevaert neemt ontslag als gouverneur hoor ik juist. Wat zou daar de bedoeling van zijn? Uw win-for-life laten vallen, dan moet er toch al iets serieus aan de hand zijn.

#82620

traveller

 

Ben de verkiezingsuitslagen aan het bekijken.
Ik verwijs naar mijn laatste posting hier en verwacht me dus niet aan een Vlaamse Onafhankelijkheid binnen de eerste 10 jaar.
De nep-Vlamingen hebben gewonnen en Vlaanderen gaat mede bankroet.

#82626

Lizzie

 

Ik meld nog even terloops dat nu, op 20u, er op tv wordt gemeld dat Binnenlandse Zaken WEER (zoals bij de vorige verkiezingen) een probleem heeft met de resultaten van het kanton Antwerpen.

#82627

ivanhoe

 

Goede verkiezingsuitslag

De overwinning van CD&V betekent voor mij dat de kiezer CD&V niet bestraft omdat ze relatief (=tov SPA en VLD)is blijven hameren op een staatshervorming. SPA en VLD hebben getracht CD&V de klappen te laten opvangen van een mislukte staatshervorming, maar dit is dus niet gelukt, wel integendeel. CD&V krijgt van het volk een schouderklopje voor het "proberen" een staatshervorming er door te krijgen. Ze geeft CD&V bovendien een versterkt mandaat om het nog harder te proberen.

Het succes van de NVA benadrukt dit nog meer.

Bovendien kunnen stemmen die voor deze verkiezingen automatisch gekoppeld werden aan racisme en extreem-rechts (Vlaams Belang), nu eindelijk beschikbaar worden voor de onderhandelingen.

Hoezee daarvoor!

En nu maar hopen dat de SPa uit het bad gehouden wordt. SPA VERLIEST, ondanks de crisis, dat mag wel luid en duidelijk gezegd worden. Voorlopig lijkt het er op dat de bevolking de linkse recepten afwijst.

#82628

Lizzie

 

@Oxbow

Over de reden van het ontslag van Steve Stevaert blijft het voorlopig gissen. Maar hij zou SS niet zijn indien hij niet een beter aanbod gekregen had dan goeverneur te blijven. Dat was al destijds een "veligere" haven dan voorzitter te blijven van een partij waarvan hij wist dat ze in een neerwaartse trend zaten.

Kan in dezelfde lijn ook gedacht worden aan bestaande plannen tot afslanking van alles wat met 'Belgische provincies' te maken heeft?

Of weet hij misschien zoveel meer over hoe Vlaanderen er echt voor staat, dat hij zelfs Traveller gelijk zal moeten geven en daarom op tijd nog het zinkende schip wil verlaten?

#82632

oxbow

 

@lizzie: het aantal getelde stemmen in Antwerpen stond (volgens HLN) eerst op 82% wat nu is teruggezakt naar 69%

#82633

Cogito

 

Inderdaad, Ivanhoe, misschien niet helemaal dramatisch, deze uitslag.

Het is duidelijk een centripetale, middelpuntZOEKENDE verkiezingsuitslag. Het Centrum wint.

Toch stemt zowat 45% van de Vlamingen op een min of meer rechtse partij (VB, VLD, N-VA, VLD). Zo'n 25% stemt centrum (CD&V) en slechts 30% stemt (gradaties van) links.
Bovendien hebben meer kiezers dan ooit liberaal gestemd (VLD+LDD).

Tijd dus voor een rechts-liberale coalitiet.

#82634

OutlawMike

 

'Het enige spijtige punt is dat het VB niet goed durft een modern conservatief programma voor te stellen gezien ze onmiddellijk zullen gestenigd worden door de linkse "establishment" media en ze hun arbeiders publiek door die aanvallen zouden verliezen.'

Dat speelt een rol, traveller, maar er is ook een ander punt. Je zal het wellicht niet graag horen maar de onafhankelijkheidsidee "tikt" gewoonweg niet. Voor de overgrote meerderheid der Belgen hoeft een onafhankelijk Vlaanderen gewoonweg niet.

Ze zouden best dit thema heel stilletjesaan afvoeren, zeg maar over een periode van 7-10 jaar om niet teveel gezichtsverlies te lijden.

Los daarvan heeft de Vlaamse kiezer nog maar eens getoond hoe irrationeel hij wel is. Het kartel heeft zich totaal laten afdrogen in de BHV-onderhandelingen en er letterlijk NIETS uit gesleept, is zelfs uit mekaar gevallen... en wordt electoraal beloond.

Misschien een laatste bedenking. Ondanks al het gejuich van PC Vlaanderen blijft het VB wel de tweede partij. En het is ook de partij met de trouwste kiezers. Het VB moet vanuit die solide basis een nieuwe strategie bedenken voor de volgende ronde.

#82635

traveller

 

De mensen, Vlaamse kiezers hier, die denken dat er ook maar één voordeel uit die verkiezingen voor Vlaanderen te halen valt zijn aan het fantaseren. Het is het socialistisch CD&V dat gewonnen heeft, het belgicistisch LDD en de windhanen van het NVA zullen zich daar bij aanschurken en Vlaanderen betaalt dubbeel en dik verder aan België.
Blindheid is niet dodelijk maar wel een grote handicap.

#82636

traveller

 

@ OutlawMike

Het gaat niet over tikken of niet tikken Mike, het gaat over noodzaak en realiteit. In Europa en België gaat Vlaanderen bankroet en kan dan in een belgicistisch moeras mee de dieperik in gaan en de armoede opnieuw leren kennen.
Ik hoop dat het VB eindelijk de noodzaak ziet aggressief naar buiten te komen en de universiteiten beginnen te bewerken om de studenten en de latere intelligentia mee te krijgen.
Ik ben echt kwaad op de Vlaamse kiezer als ruggegraatloze mossel die de CD&V van een verlamde en belgicistische Van Rompuy heeft vergeten en de machteloze Chris Peeters en zijn parochiezaal op het schild heeft gehesen.
Gelukkig, en dat zeg ik met het nodige cynisme, zal het economisch bankroet op het einde van dit jaar de Vlamingen wakker schoppen.

#82637

OutlawMike

 

Ook lichtjes verbijsterend in Wallonie: daar heb je dus bij de PS voor de miljoenste keer een serie schandalen gehad, drie zware schandalen op een rij dan nog... en de PS is weer de grootste. Ongelooflijk eigenlijk.

#82638

Leo Norekens

 

Het VB heeft -vooral in de persoon van FDW- een campagne gevoerd die alleen de overtuigden kon overtuigen. In de debatten kwam FDW over als een doorzichtige poseur, die de verbauwereerde tegenstand met rauwe slogans en flauwe oneliners om de oren sloeg. Dat ontlokt gejuich op de banken van de fanatieke aanhang, maar doet de neutrale kijker (en erger: de beschaafde VB-er) de tenen krullen. Dat kunnen zelfs geen vijftig Marie-Rose Morels en Bruno Valkeniers goedmaken. Ja, de prijsstier die alle vorige succesvolle campagnes vorm gaf, stond deze keer in de stront te schaatsen.
...En dat terwijl het VB eigenlijk alleen maar cijfers hoeft te citeren om te overtuigen.

#82641

Cogito

 

Allee, den Djeppe zit in 't Europees parlement.

#82644

A.Rouet

 

één van de verliezers van deze 7de juni 2009 is lvb.net, baas én klanten in zak en as?

#82645

NR

 

Ik denk dat de "baas" geen verliezer is. Dat er hier een aantal vaste klanten teleurgesteld zullen zijn, dat denk ik wel (zo lees ik dat FDW er al aan mag geloven - het vleesgeworden VB), maar iets dergelijk poneren als jij doet A.Rouet is kort uit de bocht. Kijk maar naar de uitkomsten van "bekenkleur". LVB.net had ook een grote vertegenwoordiging van N-VA'ers.

#82647

oxbow

 

Ik vind het nogal opvallend hoe mild de media omgaat met het verlies van SP.a, hun resultaat wordt steeds vergeleken met de peilingen ipv de resultaten van 2004 (hun kartelpartner stelde niks voor nochtans) om hun verlies te minimaliseren.

#82649

johan vandepopuliere

 

Ik kwam in alle stemtesten uit bij SLP, zoals voorheen ook bij Spirit, en in mindere mate bij Groen en LDD. In de stemtest die ikzelf hield, namelijk partijprogramma's doorwaden en punten geven naarmate ik het eens of oneens was, was de grote winnaar LDD, dan Groen en Open VLD. Die schijnbare tegenstelling volgt uit het feit dat ik politiek erg liberaal denk, maar maatschappelijk sterk ecologisch.

Ik heb lang getwijfeld. Redenen om niét op één van die drie te stemmen:

- SLP: 1. Een interview met Geert Lambert, waarin hij afgeeft op alle andere partijen. Ik wil geen schoppend maar een bouwend boegbeeld. 2. De kiesdrempel
- Groen: 1. De wollige sfeer die in de partij overheerst. 2. Op de valreep: Mie Vogels die oproept om niet voor kleine partijen te stemmen.
- LDD: Vooral de vrees dat JMDD het land zal besturen zoals hij zijn partij bestuurt, en het relaas van een bevriende journalist over hoe hij zich gedraagt als de camera's niet draaien.

Uiteindelijk heeft de kreet om niet voor een kleine partij te stemmen, en mijn walging voor de kiesdrempel, mij voor het Vlaams Parlement dwarsweg toch SLP doen stemmen, en ging ik Europees voor Bart Staes, naar goede traditie, een politicus die vooral met weloverwogen voorstellen en kritieken in het nieuws komt en zijn Europese taak ter harte neemt.

Dat ik mijn stem heb "weggegooid", vind ik niet erg. Liever een trouw statement maken tégen de kiesdrempel, dan per se bij de goeie hoop zitten.

Dat Groen! niet de overwinning haalde die het verwachtte, vind ik net goed. Hopelijk komt er eens een écht groen discours van, in plaats van de omzwachtelende, bepampelende ambitie linkser te zijn dan links, wat dat ook moge betekenen.

#82650

BC

 

Zou Gennez voorzitter af zijn?

SP.a is met 4.40% verlies geëindigd op 15.30%. VLD is met 4.70% geëindigd op 15.10%. Een groot verschil is het niet. Somers heeft met de zaak Vijnck waarschijnlijk een groot deel van het verlies van de VLD op zijn geweten; bij de SP.a was er geen soortgelijk schandaaltje. Maw de afstraffing van SP.a is het gevolg van het gevoerde beleid en het partijleiden van de afgelopen jaren, en het niet weten formuleren van een sterk verhaal op het moment van een financiële crisis.

SP.a is imo dus de grootste verliezer van de twee.

#82654

johan vandepopuliere

 

De stemming in Vlaanderen is sterk anti-franstalig. De PS is het boegbeeld van franstalig België, dus het socialisme wordt in Vlaanderen met pro-franstalig geassocieerd. Dat is een sterke handicap voor de sp.a

Het liberale gedachtengoed heeft minder last van dergelijke connotatie, omdat Reynders en Michel een veel welwillender indruk maken als het om de staatshervorming gaat.

Binnen het liberale veld moet de klassieke partij de nieuwbakken éénmanspartij naast zich dulden. De VLD heeft dus maar de helft van het liberale potentieel aangeboord. Dat vind ik een groter nederlaag voor de kopstukken van de VLD dan de toestand bij de sp.a, al heeft men daar de kans gemist te kapitaliseren op de economische crisis en de winst aan de CD&V gelaten. Maar nogmaals, de CD&V heeft een Vlaams profiel, de sp.a een Belgisch.

Na deze stembusgang zie ik de versnippering hergroeperen:
- de liberale kopstukken zullen de deur nu wel écht openzetten naar JMDD, die toch moet beseffen dat zijn éénmanspartij geen toekomst heeft; een donkerblauwe partij wordt het resultaat
- de NVA zuigt het VB leeg, dat nog wel 5 à 10 procent zuiver anti-multiculturele stemmen zal trekken

Zodra Vlaanderen onafhankelijk is, dient zich weer een grote hertekening aan. Want dat Vlaanderen onafhankelijk wordt, lijdt nu geen twijfel meer.

#82656

LVB

 

@Johan Vdp: Uw analyse klinkt interessant en logisch, behalve de laatste alinea.

Tussen de CVP-staat Vlaanderen en de PS-staat Wallonië zal een Belgische staatshervorming kunnen gerealiseerd worden onder het motto: laten we onze machtspositie in onze gewesten een paar decennia veilig stellen en consolideren. Zo ging het ook met de Martens-staatshervorming. Met de MR/FDF in de (Waalse en misschien ook Belgische) oppositie zullen de Franstalige belangen in de Rand iets minder zwaar doorwegen.

Ik weet dat Eric Jans hier al jaren voorspelt dat Vlaanderen in 2009 onafhankelijk zal worden. Maar ik denk dat traveller vandaag de juiste conclusie getrokken heeft: niet in de eerste tien jaar.

En als jouw voorspelling van een herenigde liberale en donkerblauwe partij werkelijkheid wordt, dan kan ik me inbeelden dat ik (opnieuw) lid word van die partij.

#82659

Rick

 

"één van de verliezers van deze 7de juni 2009 is lvb.net, baas én klanten in zak en as?"

Het schijnt me bijgevolg toe dat Arwèt van het type is dat -alhoewel het altijd verliest op het tapbiljart - toch maar het hoge woord blijft voeren aan de toog van het café.

In 't West-Vlaamns: è bloaze!

#82667

Leo Norekens

 

In vrees dat Traveller inderdaad gelijk heeft. Behoudens grote schokken zijn we weer vertrokken voor 10 jaar. We hebben de tram gemist in 2007.

@NR: Ik heb FDW altijd al wat 'onecht' gevonden in zijn publieke optredens. Maar dat is niet het punt. Deze keer heeft hij een tactische fout gemaakt.

In deze campagne heeft het VB zich op het punt van het Vlaamse autonomiestreven scherp willen profileren t.o.v. LDD, N-VA en CD&V ("geen staatshervorming, maar staatsvorming"). Daar was m.i. niks fout mee.

Maar op het punt van het protest tegen de open grenzen, de multicul en de islamisering van Europa lag het veld wijd open, en was er dus geen nood aan rauwe kreten.
"Dit is ons land" was een goede slogan. De inmiddels beruchte "...pocket van Mohammed" niet.
Als politieke tegenstrevers in het verleden gezamelijk op het VB kapten, had dat het omgekeerde effect omdat het merendeel van de kiezers daar dwars doorheen keek. Nu kon dat (in het laatste kopstukkendebat op Vrt) met de instemming van de meeste kijkers, zelfs van vele VB-sympathisanten.

Denk niet dat FDW daarom voor mij "de boter gegeten heeft" voor deze uitslag. Er zijn uiteraard nog een paar objectieve elementen die deze terugval lieten voorspellen, en waar niemand wat aan kon doen (het 'artefact' door het VB-arrest in 2004, LDD als "fatsoenlijk" rechts alternatief, de nieuwe geloofwaardigheid van N-VA voor Vlaamsgezinden...).

#82668

New Statesman

 

Ik vind de conclusie van traveller de enige juiste: de CD&V is niet rechts, zelfs niet centrumrechts maar wordt zo beheerd door diverse middenveldorganisaties en het ACW dat ze de facto links te noemen zijn.

Zie ook de uitspraken van Dehaene dat hij zich eigenlijk meer socialist voelt.

Ik mag hopen van niet, maar iets zegt met de hoge score van de NVA te wijten is aan het optreden van De Wever in De Slimste Mens, en niet aan het politiek bewustzijn van de kiezer. Onrustwekkend, want dit zet de poort open naar nog grover favoritisme door de VRT en tutti quanti. En nog onrustwekkender door het feit dat de Vlaming hoogst gevoelig is voor spelprogramma's, pensenkermissen, kadocheques en gratis spaarlampen maar zich niet afvraagt waarom hij de hoogste belastingen ter wereld betaalt en op het einde van de rit het laagste pensioen terug krijgt.

#82670

EricJans

 

Omdat ik er de voorbije maanden paradoxaal van overtuigd ben geraakt dat het cordon sanitaire het snelst afbrokkelt door er in de gegeven omstandigheid uitzonderlijk aan toe te geven, heb ik een stem uitgebracht op n-va voor de Vlaamse Parochieraad.
Ik heb het Filip Dewinter kwalijk genomen dat hij zich daar in Keulen (protest tegen Moskee) weer is gaan associëren met groupuscules als de Russische moederlandpartij e.d.
Ik neem hem dat kwalijk omdat het tactisch ongunstig is en ik zie Annemans veel minder van zulke demarches maken.

Dewinter moet gaan verstaan dat hij als Vlaams Staatsvormer (wat hij ongetwijfeld is, tot spijt van wie het benijd) Vlaanderen een slechte dienst bewijst door de zo al opgeklopte vooroordelen tegenover Vlaanderen nog verder te gaan voeden. De stoerdoenerij heeft zijn grenzen. Als het VB een Vlaams front wil realiseren, zal Dewinter moeten leren om zich te beheersen. Ik vermoed geen 'gevaar' achter FDW's contacten... mijn n-va stem is naar FDW toe uitzonderlijk eens 'educatief' bedoeld.

Ik hoop voorts dat rood en blauw in Wallonië en Bruxelles mekaar genoeg naar het leven staan, zodat hun Vlaamse lakeien-tegenhangers het niet met elkaar kunnen vinden... zodat n-va een kleine kans maakt mee te onderhandelen en om cd&v verder communautair te verdelen. BDW doet dat vrij aardig...

Ik weet niet of ik met mijn n-va stem juist zit; ik geef toe te twijfelen maar het leek me nu (ik ga ervan uit dat België 2010 niet haalt) de beste stem om het Belgische regime mee te treffen.
Bovendien ben ik die Peumans (ik kon weliswaar niet voor hem stemmen) erkentelijk voor het uitdelgen van de Vlaamse slangenplaag.

Europees heb ik met een VB-stem Wilders & co willen versterken om de Turken uit de EU te houden... ik acht deze islamstaat (secularist Ataturk ten spijt!) Europa's grootste bedreiging want niet compatibel met de EU en bijgevolg de grootste (door de Amerikanan gewilde?) bedreiging voor de EU.
Wél moet Turkije een soort bevoorrecht handelspartner voor de EU kunnen worden... maar geen open grenzen voor personen.

Ik ben zeer onzeker over mijn n-va-stem en besef dat het risico op ontgoocheling zeer groot is maar ik wilde het er dus op wagen... voor één keer, waarschijnlijk.

#82673

Elhaz

 

@Traveller:
"Gelukkig, en dat zeg ik met het nodige cynisme, zal het economisch bankroet op het einde van dit jaar de Vlamingen wakker schoppen"

@Leo:"Behoudens grote schokken zijn we weer vertrokken voor 10 jaar."

Eén van die (onvoorziene)schokken waar Leo het over heeft zou wel eens de economische situatie binnenkort.
Ik hoop dat ik verkeerd ben maar de crisis zou wel eens dieper en hardnekkiger kunnen zij dan de meeste mensen verwachten of voorspellen.
Ik zit zelf in een zeer recessie-gevoelige branche. Volgens mij is de crisis niet begonnen eind vorig jaar maar is ze reeds ingezet in de herfst van 2007. Vorig jaar had mijn meest gevoelige zaak een omzetverlies van bijna 10 procent. Dit jaar komt daar tot nu toe 25 à 30 procent bij. Dat is gigantisch. En dat zijn cijfers die gelijklopen met de hele sector. Ik neem aan dat deze situatie zich ook doorzet in andere gevoelige sectoren . De gevolgen: afdankingen en uitstel van investeringen.
Dat omzetverlies zal nu langzaamaan beginnen doorsijpelen naar de andere sectoren die mee de taart bakken. Dat betekent voor de overheid een enorm inkomstenverlies.
Binnenkort zitten de regeringen met een levensgroot begrotingsprobleem.
En dan zou het wel eens kunnen dat Vlaanderen ervoor kiest om alleen verder te gaan en niet meer op te draaien voor een armlastig Wallonië. Dus "onafhankelijkheid niet binnen de 10jaar", zou kunnen, maar misschien toch sneller dan verwacht.

#82674

Elhaz

 

moet zijn: "zou wel eens de economische situatie *kunnen zijn* binnenkort."

#82675

A.Rouet

 

Dertig jaar "na Egmont" is "De Volksunie" uit het Vlaams Belang getreden, dat de echte liberalen LDD verlaten is een kwestie van maanden.

#82678

OutlawMike

 

'maar iets zegt met de hoge score van de NVA te wijten is aan het optreden van De Wever in De Slimste Mens'

Exact mijn idee.

De lage score van het VB is inderdaad teleurstellend, maar als we naar het wijdere plaatje kijken zijn er toch veel hoopgevende tekenen voor Europa. Rechts gaat er eigenlijk quasi overal op vooruit, van het VK over Nederland, Hongarije, Oostenrijk en Slovenie tot Cyprus. Er zetelen binnenkort twee BNP'ers in het EP, dat is toch wel een heel goed teken me dunkt (alhoewel ik hun standpunt over de Poolse loodgieters zonder meer belangrijk vind, maar alla, je kan niet 'picky' zijn tegenwoordig).

Dus al bij al heeft Rechts doorheen heel Europa zeker geen reden tot lagen, wel integendeel.

#82679

OutlawMike

 

Ik bedoelde natuurlijk *zonder meer belachelijk vind*. Hun slogan is inderdaad 'British jobs for British workers'. Tja.

#82680

Marco

 

Wat me gisteren vooral opviel was ACW-kopstuk Renders die er als de kippen bij was om te verklaren dat de CD&V geen kartel en nationalistische praat nodig heeft om de verkiezingen te winnen. Beseft die kerel niet dat door zijn toedoen een superkartel CD&V/N-VA/LDD misgelopen is ? Tel die drie resultaten samen en kijk dan eens hoe sterk men zou staan in de onderhandelingen met de overkant.

#82681

Peter Fleming

 

Ik heb tot nu toe in de media enkel vergelijkingen gehoord met 2004, ik heb eens de vergelijking Vlaams Parlement 2009 - Kamer 2007 gemaakt, sinds 2007 is er toch wel het één en ander gebeurd nietwaar (economische crisis, politieke crisis)?

Wat zijn dan de resultaten?

de uitslag van CD&V ligt 6 tot 8% onder karteluitslag, dus afhankelijk van je assumptie over aandeel van NVA in ex-kartel staat CD&V in +,- of statusquo (CD&V gewonnen? ik zet mijn joker in)
VLD min 3à4%
SPA min 1,5%
VB min 3%
NVA zonder twijfel dé winnaar
LDD + 1,5 à 2%
Groen status quo

In Wallonië
MR -6 tot 8% (zware klappen)
Ecolo (+ 5 à 8%)
PS + 2% (+6% in Henegouwen)
CDH (+1%)

Dus wie zijn de winnaars:
Aan Vlaamse kant: NVA en in mindere mate LDD
Aan Waalse kant: Ecolo en in mindere mate PS

Wie zijn de verliezers:
De liberalen van VLD en MR, en VB, in mindere mate SPA

Statusquo: Groen, CDH

Joker: CD&V

Netto-verschuivingen volgens mij:
van VLD en SPA naar CD&V
van CD&V en VB naar NVA
van VLD en VB naar LDD

Mijn conclusies:
meer Vlaamse kiezers willen een krachtdadig beleid, met klemtoon op rechts en de Vlaamse belangen
Meer Waalse kiezers willen ook een krachtdadig beleid, maar dan met klemtoon op links en de Waalse belangen

Ik had gisteren het gevoel van Bye Bye Belgium, part 2 is aangebroken: in het licht van de economische crisis kraakt het systeem in zijn voegen en wordt aan weerskant van de taalgrens stelling ingenomen

#82682

Marco

 

Ik hoop verder dat het nu ook bij de CD&V-top duidelijk is dat de staatshervorming niet alleen om lippendienst vraagt maar ook daadwerkelijk om resultaten. Een sterk signaal komt uit mijn geboortestreek waar de CD&V ei zo na kleiner werd dan de N-VA. Een tweede schouderklopje van de kiezer aan de CD&V "omdat ze het te hebben geprobeerd" zit er volgens mij niet meer in. Wat het VB betreft: het enige zinnige dat ik FDW heb horen zeggen in het debat gisteren is de stok achter de deur die m.i. nodig is. Verder vind ik het een goede zaak dat de Vlaamse ontvoogdingsstrijd voor een stuk uit het racistisch verdomhoekje is gehaald.

#82688

A.Rouet

 

@Peter FLeming
http://lvb.net/item/4818#42308
Het één of het ander, ofwel is dit de vierde opeenvolgende verkiezingsnederlaag van het Vlaams Belang, ofwel verloor het gisteren 'in één klap' 8,9 %.

#82689

joe

 

ik kan er nog steeds niet bij dat luc LDD stemt. ok ze hebben een programma waar hij zich kan in vinden, maar als je ziet wie er daar allemaal rondloopt...

en dan nog "ik ga niet op Dedecker zelf stemmen". is er een dokter in de zaal?

en dan nog "Misschien nog op een paar andere mensen zoals Jurgen Verstrepen"... wat zie jij toch in zo'n lul, behalve dat hij net als jij vroeger radioman geweest is????

#82690

A.Rouet

 

sorry voor mijn whishful thinking, 'de derde' natuurlijk

#82692

traveller

 

@ Marco

Ik weet niet waarom jij denkt dat de CD&V top ook maar iets te vertellen heeft? Hun financiële bazen zijn de KWB en aanverwanten. Die stellen hun eisen en discussie is sinds de 19e eeuw niet mogelijk.

#82694

A.Rouet

 

Hoe vaak las ik hier niet dat CD&V en O-Vld 'verworden' zijn tot linkse partijen? Het één of het ander, ofwel werd er gisteren in Vlaanderen centrumrechts gestemd, ofwel stemde meer dan 60% van de Vlamingen voor linkse partijen.

#82695

traveller

 

Vlaanderen heeft gisteren in alle realiteit links gestemd maar de kudde dacht dat ze rechts stemden.
De media doen hun werk goed voor hun bazen.

#82697

Marco

 

@traveller, ik vind ook dat de ACW-top teveel te zeggen ( lees invloed ) heeft in de CD&V. Wat ik durf te betwijfelen is dat ze de gedachten van de groep die ze vertegenwoordigen reflecteren. Ik ben niet overtuigd dat de gewone KWB-er of ACW-er er dezelfde ideeën op nahoudt. Waarschijnlijk is deze ACW-top in hetzelfde PC-bedje ziek als de rest van onze 'intelligentia'. Maar daar kan A.Rouet u ongetwijfeld meer over vertellen.

#82698

oxbow

 

@Marco: "Verder vind ik het een goede zaak dat de Vlaamse ontvoogdingsstrijd voor een stuk uit het racistisch verdomhoekje is gehaald."
Dan zal de NVA nu vergaan wat het VB aan de hand heeft gehad, nu ziet het er nog rooskleurig uit, maar achter de schermen denk ik dat de CD&V helemaal niet blij is met de overwinning van het NVA. De vorige keer konden ze nog de stemmen kapen via het kartel wat nu niet meer lukt. En nu moéten ze het in twee jaar gaan waarmaken (BHV onder andere) Het zou mij niet verwonderen als SP.a en VLD niet in zee gaat met de CD&V als ook NVA in de regering stapt en dan heeft Peeters geen enkele keuze meer dan het NVA buiten te houden. Of ze laten NVA even voor de schijn meedoen en crëeren na een tijdje een impasse gelijk verleden keer om alzo NVA buiten te krijgen.

#82699

joe

 

tja, traveller, rechts is dus blijkbaar gelijk extreem rechts voor jou, en dat (met name VB) heeft dus afgedaan want er zijn mindere extreme alternatieven voor rechtsdenkenden. wevertje heeft het eigenlijk goed verwoordt gisteren.
als geen uitgesproken bewoner van 1 kamp vind ik dit een goede zaak.

#82700

oxbow

 

Lap mijn vermoeden wordt al bevestigd:

http://www.nieuwsblad.be/GT...

#82703

Pascal Beyens

 

Hahahahahaaaaa

LVB, gij zijt ne kerel jom.

Wat gij dus zegt in uw 1e reactie :
Ik stem op LDD, maar omdat het een sekte is stem ik niet op de leider.

Enfin, veel zotter moet het niet meer worden.

#82704

traveller

 

@ joe

Ik ben niet voor mossel nog vis partijen. Ze noemen dat heel statig "onderhandelings"partners maar in de belgische context betekent dat: "begin uw broek maar al af te steken".

#82705

deInternetMarketeer

 

NA het lezen van alle reacties stel ik vast dat de meerderheid de meest waanzinnige uitleggen en gedachten heeft over de Vlaamse politiek.

Dat wordt weer jaren wenen en bleiten dat het toch zo'n bandieten zijn om dan na 2 uur politieke campagne vd volgende verkiezing weer vol enthousiasme met de helden te staan stoefen.

Sukkelaars toch, geeuw.

#82706

Peter Fleming

 

@A.Rouet: leren lezen: ik vergelijk 2009 met 2007, niet met 2004: verschil voor VB: ong. -3%

#82707

A.Rouet

 

OK Peter, ik probeer het nog één keer:
Ofwel verloor VB gisteren 8,9%, en indien niet verloren ze gisteren voor de derde keer op rij een verkiezing. Hebbes nu?
Over naar Olav.

#82708

NR

 

Persoonlijk vond ik A.Rouet wel treffend met zijn uitdrukking "De Volksunie heeft het VB verlaten". Waarlijk een goede analyse.

Mijn partij heeft gisteren verloren en standgehouden. Een nieuw begin kondigt zich aan, maar links zijn ze niet.

#82709

oxbow

 

NR: als ik Volksunie hoor moet ik denken aan typetjes zoals Somers, dus zo een verlies zal dat wel niet zijn.

#82710

Koen Godderis

 

Ik zat met mijn stemtest pal in de buurt van Luc.

#82711

oxbow

 

Op het kopstukkendebat gaat er het al hevig aan toe, dat belooft voor de regering van "goed bestuur" :)

#82712

Cogito

 

Voor één keer eens akkoord met auoert: De volksunie bestaat terug en heeft haar schapen uit ballingschap teruggeroepen.

#82714

Pascal Beyens

 

DeDecker neemt zijn zetel niet op ondakns zijn uitdrukkelijke kiezersbelofte dat wel te doen.

"Ik stem voor een sekte maar niet voor de leider"

Tjonges toch.
Hoe is het toch allemaal mogelijk.
24h later al bedrogen worden ... Ge moet al heel wat in huis hebben om daar in te trappen blijkbaar.

Enfin, nu nog 2 weken en dan staan al die NVA stemmers weer te bleiten.

Krak hetzelfde als de vorige verkiezing.

Nu snel de federale herverkiezen zodat de weg vrij is om al die "Vlaamse" stemmers een loeihard in de zeik te zetten bij de staatshervorming. Om het dan te verkopen als een steengoede overwinning.

Miserie Miserie Miserie.
:)

#82715

oxbow

 

Pascal Beyens: Na wat ik zag op het kopstukkendebat ligt het gewoon voor de hand: QUID NVA. Ik wist niet dat ne Gennez zo arrogant kon zijn.
Cynisch eigenlijk dat "punt 153" van Steve Stevaert nog altijd op tafel ligt.

#82718

EricJans

 

@ Pascal Beyens:

Allemaal goed en wel, meneer Beyens; maar u ziet volgens mij een minuscuul detail over het hoofd: als Bart Dewever erin slaagt om NIET de zwarte piet naar zich toe te laten spelen (en oooh wat zullen ze dat hard proberen!), dan zullen die mooie traditionelen op hun smoeltje gaan zoals ze in 178 jaar nog nooit van hun leven op hun smoeltje zijn gegaan.

Let even op: Bart Dewever zei het duidelijk: ik was er de voorbije 9 maanden niet meer bij; mag ik vragen welke communautaire problemen er al zijn 'opgelost'?

Filip De Winter had een resultaat in 2004 dat het gevolg was van een - zéér zacht gezegd - twijfelachtig juridisch verdict.
Mattias Storme zei daar toen over dat een mens daardoor haast verplicht was VB te stemmen.
Met de losse pols schat ik de VB-overwinning van 2004 daarom dik 3% 'te hoog' door a-typische, 'juridische' kiezers.

Daarnaast heeft VB nog 2 à 3% kiezers verloren aan haar 'copycats' op Vlaams-nationaal gebied (n-va) en nog eens 1 à 2 % op economisch rechts (LDD).

Maar DIE analyse betekent min nog meer dat de Vlaamse kiezer het cordon omzeilt heeft.
A.Rouets overweging dat de VU uit het VB gestapt is klopt, maar hij vergeet het belangrijkste deel van zijn vergelijking.

Het verschil met vroeger is dat de VU van nu wel (of juist niet?) onderhandelt met de Franstaligen met een hele dikke stok achter deur, die de oude VU niet had.
Het zal met andere woorden bijlange na niet volstaan die VU even wandelen te sturen, zoals in Egmont-tijden.
Het andere, revolutionaire deel van de VU zit immers in het VB en hoeft slechts te wachten.
Het VB is immers ook uit het cordon sanitair gestapt zonder al te veel gezichtsverlies... en dat vergeet onze bon belge Rouet me toch iets te makkelijk te vermelden.
Want zó kan je het natuurlijk ook bekijken.

#82720

dendof

 

"dan staan al die NVA stemmers weer te bleiten"

Over bleiten gesproken, hoe is het met Bert, de particide?

Heeft die nog een partij om naar de kloten te helpen?

#82721

Johan B

 

@traveller: "Vlaanderen heeft gisteren in alle realiteit links gestemd maar de kudde dacht dat ze rechts stemden."

Dat klopt, en er is geen enkele indicatie dat die kudde zich anders zal gedragen in een onafhankelijk Vlaanderen. De Vlaamse dorpsmentaliteit = de KWB-mentaliteit.

#82722

Johan B

 

"Het verschil met vroeger is dat de VU van nu wel (of juist niet?) onderhandelt met de Franstaligen met een hele dikke stok achter deur, die de oude VU niet had."

De NVA is veel te braaf voor stokken achter de deur. Toen Bart De Wever naar de onderhandelingen met de franstaligen trok kondigde hij met een megafoon aan dat hij geen separatist was en niet zou raken aan de transfers. "Wij komen met redelijke voorstellen," klonk het en de franstaligen hebben daar eens goed mee gelachen.

#82723

EricJans

 

@ Johan B:

De Vlaamse dorpsmentaliteit = de KWB-mentaliteit.

Er moet daar zeker kritiek op mogelijk zijn. Toch durf ik met een gerust gemoed beweren dat er in een gemiddeld Vlaams dorp vandaag procentueel méér wereldburgers bij elkaar wonen dan in steden als Charleroi of Luik.
Het is niet omdat je met méér dan 200 000 navelstaarders op een hoopje woont dat je navelstaarderij ruimdenkender zou zijn.

Geef mij maar de Vlaamse dorpen, mét kerktoren! Er zijn kennelijk miljoenen maghrebijnen in de wereld te vinden die in zo'n Vlaams dorpje willen komen wonen.
En een goeie stad in uiteindelijk niet meer dan een verzameling aaneengeregen dorpen.
Het is gezellig onder de Vlaamse kerktoren. Laten we die gezelligheid koesteren.
Het is precies die gezelligheid die de Parijse banlieues niet te bieden hebben. En... zijn die dan zoveel ruimdenkender? Parkeer er eens je auto.
Anderlecht was ook ooit eens zo'n gezellig dorp.

Neenee: precies dat beetje geborgenheid maakt het (Vlaamse, Franse, Duitse... Europese) dorpje tot iets unieks in de wereld!
Een echte wereldburger erkent het unieke daarvan en gaat het juist koesteren!

#82726

A.Rouet

 

'hoe is het met Bert'
Mijn stem kreeg hij niet, maar die van 71919 Vlaamse socialisten blijkbaar wel. Ruim het dubbele dus van het schamele aantal Vlamingen dat Valkeniers' bolletje wist te vinden.
Maar nu we toch namen noemen, hoe zou het er ondertussen op Coveliers' vlot aan toe gaan? Zorgt Hugo daar zélf voor de broodjes?

#82729

Leo Norekens

 

Wat Bert betreft... Was het niet treffend zondagavond, de discretie van F. Vandenbroucke over het ontslag van Stevaert ("Er is afgesproken dat Caroline Gennez daarover uitleg zal geven"), de bondigheid van voorzitter Gennez, ...en DAN de aanstellerige Bert *'ik weet het meester, ik weet het'* Anciaux: "We krijgen versterking!...Steve zal zich achter de SP.A plaatsen...". http://www.deredactie.be/cm...

#82731

EricJans

 

@ A. Rouet:

<<Zorgt Hugo daar zélf voor de broodjes?>>
Naar goede oude Vlaamse gewoont: Ja. Et alors?

#82732

joe

 

van broodjes gesproken, nog iemand iets van Dirk Vijnck gehoord? Of heeft de sekteleider hem eigenhandig bewerkt tot américain?

#82734

A.Rouet

 

Het botert niet langer in de LDD-keuken, wie zal hem eerst smeren?

#82739

EricJans

 

@ A. Rouet:

Hoe heeft de BUB het eigenlijk gedaan?

#82740

johan vandepopuliere

 

@Leo: het was mij ook opgevallen. Hij leert het nooit.

#82742

Peter Fleming

 

@A.Rouet:
ik poogde gewoon ter ieder informatie een vergelijking te geven van het algemene resultaat van 2009 met dat van 2007 omdat ik daar in de media niets van terugvond, terwijl ik dat toch relevant vond
ik heb het gedeeld met iedereen omdat iemand anders het misschien ook kon interesseren

waarom je dan tegen mij specifiek over het VB begon, is mij een raadsel

#82748

A.Rouet

 

@ Peter Fleming
Ik zal je zeggen wat je poogde:
Door 'hineinrechnung' (en nog niet eens foutloos!) jezelf en je vrienden hier troosten voor het onmiskenbare verlies van meer dan 350.000 Vlamingen voor de Bye Bye Belgium-partij bij uitstek.

#82749

Leo Norekens

 

Iemand die, beter dan de betrokkene zelf, weet wat een ander beoogt. En hem dan 'Hineinrechnung' verwijt.
Bist du ein Gedankenleser oder ein Hellseher, A?

#82750

A.Rouet

 

ein bisken von alles Leo, aber keiner Heil-sieger

#82755

Lizzie

 

@Peter Fleming

"Ik poogde gewoon te informatie een vergelijking te geven van het algemeen resultaat van 2009 met dat van 2007 omdat ik daar in de media niets van terugvond, terwijl ik dat toch relevant vond..."
Ja, dat was zeker interessant om die vergelijking ook eens te maken, gezien de financiële en politieke crisis, zoals je dat ook vermeldt. Ook heel overzichtelijk trouwens en met een duidelijk besluit.

Maar Franse spinnewielen zullen daar altijd iets achter zoeken en daar een A-spinnewieldraai aan geven die je niet hebt bedoeld, omdat het niet in hun kraam past. En nog het liefst met een spinnewielsteekje onder de gordel als het enigszins kan.

Dat verandert niets aan het feit dat je analyse wel interessant was.

#82757

LVB

 

Bij regionale verkiezingen scoorden VB, CVP en Volksunie-fragmenten in het verleden altijd wat beter dan bij federale verkiezingen, VLD en SPA slechter. Hou best rekening met deze quasi-wetmatigheid (die op de partijhoofdkwartieren zeer goed gekend is) bij het vergelijken van de huidige verkiezingsuitslag met die van 2007.

#82760

Questing Beast

 

"We hebben verloren" is een zinnetje dat velen toch moeilijk over de lippen krijgen. Het staat eenieder natuurlijk vrij zichzelf een rad voor de ogen te draaien, maar enige zelfanalyse aan de dag leggen lijkt me wijzer.
Verder stel ik vast dat sommige personen er hardnekkig de pathetische gewoonte op na houden te denken dat wie de meeste stemmen heeft gekregen per definitie gelijk heeft.

#82761

Peter Fleming

 

@A.Rouet:
Ik zal u eens iets zeggen: u zit er glad naast

@Lizzie: fijn te horen dat iemand het interessant vond

@Luc: bedankt voor de opmerking, alle andere opbouwende opmerkingen zijn welkom

Was het Vandelanotte (SPA) niet die gisteren zei dat CD&V in vgl met 2007 verloren heeft en dat SPA feitelijk stabiel is gebleven (want geen kartel meer)

Hij zou wel eens gelijk kunnen hebben, dus voor mijn part mag SPA verhuizen naar de statusquo kolom

#82762

A.Rouet

 

@QB
Geef deze struisvogel, deze domme tuinkabouter, dit stuk allesslikkend kiesvee met een KWB-onder de kerktoren-mentaliteit dan maar eens jouw definitie van ' per definitie gelijk hebben '.

#82763

Lizzie

 

@Luc (#82757)

Uiteraard zijn federale en regionale verkiezingen nooit volledig met elkaar te vergelijken. Dank je wel dus voor die informatie over de algemene trend van verkiezingsresultaten.

Al is het ook waar wat Peter Flemming beweert, dat de economische crisis en de crisis van de instellingen in België ook de verkiezingsresultaten doorkruisen, dan mogen zijn besluiten althans, rekening gehouden met je aangehaalde quasi-wetmatigheid Luc, dus ook iets meer genuanceerd worden.

Ik doe een poging: Open-VLD en SPA zouden het dus in die optiek iets 'minder slecht' gedaan hebben, CD&V dan weer 'normaal' omdat hun resultaten 'beter' waren. VB dan nog slechter dan 'slecht'. LDD en vooral NVA, zouden dan weer 'heel goed' gescoord hebben, gezien het 'nieuwe' partijen betreft. Maar toch wel iets minder 'heel goed', omdat het eigenlijk Volksunie-fragmenten zijn. Alhoewel het resultaat van NVA toch schitterend blijft, maar enkel relatief dan.

Besluit: In Vlaanderen heeft de NVA het mooiste resultaat behaald en is dus de grootste 'winnaar'. Maar de CD@V die maar een voor die partij 'gewone' score behaalde, volgens die quasi-matigheid, is wel aan zet. Natuurlijk niet om die reden...

Heb ik het (voor mij nog wat ingewikkeld politiek) plaatje door? :-)

#82765

traveller

 

Als de meerderheid altijd gelijk zou hebben was de aarde nog plat.

#82769

OutlawMike

 

Ik blijf erbij, 'Belgie' is veel levensvatbaarder dan het VB altijd propageert. Er zijn 300.000 leeuwevlaggen uitgedeeld, hoeveel hebben we ervan gezien? Ik weet dat er veel zijn die het niet graag horen, maar de beste strategische move voor het VB is dat ganse onafhankelijkheidsidee met stille trom over een periode van 7-10 jaar naar het achterplan te verhuizen. Het VB heeft natuurlijk overschot van gelijk, maar.. tja... men zal er zich op het Madouplein bij moeten neerleggen dat het de Vlamingen hun kouwe kleren niet raakt als ze per persoon 2000 EUR per jaar afdragen. Het is gewoon zo! Het concept 'Vlaamse onafhankelijkheid' tikt gewoonweg niet.

Plus, we zijn ook geen partij van gladde jongens. Zoals iemand al opmerkte - BDW is vierkant op zijn bek gegaan en ingeblikt als corned beef door Mme. non, MAAR hij is wel op de Slimste Mens geweest. Het VB daarentegen heeft constant deze verkleutering van de politiek aangeklaagd. Maar wie heeft er bij garen gesponnen uit zijn handelingen? Of het VB nu ook die kant op moet zeg ik niet meteen, maar wellicht moeten we toch zien wat minder stijf en wat losser in het nieuws te komen. We hebben een marketeer nodig.

#82770

OutlawMike

 

Ik blijf erbij, 'Belgie' is veel levensvatbaarder dan het VB altijd propageert. Er zijn 300.000 leeuwevlaggen uitgedeeld, hoeveel hebben we ervan gezien? Ik weet dat er veel zijn die het niet graag horen, maar de beste strategische move voor het VB is dat ganse onafhankelijkheidsidee met stille trom over een periode van 7-10 jaar naar het achterplan te verhuizen. Het VB heeft natuurlijk overschot van gelijk, maar.. tja... men zal er zich op het Madouplein bij moeten neerleggen dat het de Vlamingen hun kouwe kleren niet raakt als ze per persoon 2000 EUR per jaar afdragen. Het is gewoon zo! Het concept 'Vlaamse onafhankelijkheid' tikt gewoonweg niet.

Plus, we zijn ook geen partij van gladde jongens. Zoals iemand al opmerkte - BDW is vierkant op zijn bek gegaan en ingeblikt als corned beef door Mme. non, MAAR hij is wel op de Slimste Mens geweest. Het VB daarentegen heeft constant deze verkleutering van de politiek aangeklaagd. Maar wie heeft er bij garen gesponnen uit zijn handelingen? Of het VB nu ook die kant op moet zeg ik niet meteen, maar wellicht moeten we toch zien wat minder stijf en wat losser in het nieuws te komen. We hebben een marketeer nodig.

#82771

Cogito

 

Slangen doet alles voor geld.

#82772

Questing Beast

 

@A. Rouet: zie traveller. Overigens ben ik het helemaal met uw post 82762 eens.

#82773

traveller

 

@ Outlaw

Bekijk het eens als volgt: Bourgeois was een aantal jaren baas van de VRT, rood en anti-Vlaams. Het instituut is nog altijd rood en anti-Vlaams na jaren Bourgeois. Bart De Wever heeft de slimste mens gespeeld met Woestijnvis na een enorme geldinjectie in de VRT die door Bourgeois georganiseerd was.
Vriendelijkheid en elegantie heeft daar geen moer mee te maken. N-VA heeft een akkoord gemaakt met Chris Peeters die hen die zichtbaarheid op de VRT heeft blijven toelaten na het vertrek van Bourgeois en dit alleen om het VB te nekken.
Realpolitik heeft niets met glimlachen en flexibiliteit te maken maar alles met cynisch egoïsme.
Het VB moet nog steeds leren hoe politiek judo te spelen, niet om te glimlachen.

#82774

LVB

 

@Lizzie in #82763 : Ja, ik denk dat je het plaatje doorhebt. Maar in LDD kan ik niet direct Volksunie-fragmenten ontwaren.

#82777

A.Rouet

 

'*Ik* zal voor jullie dommeriken uitmaken dat ik ' per definitie gelijk heb '', zo luidt het dictatoriaal devies van Questing Beast. Schaf af die verkiezingen.

#82779

joe

 

mysterie opgelost! dirk vijnck is terug naar LDD gegaan voor..... een cola!

http://www.hln.be/hln/nl/95...

ja, een pistolé zonder iets, zeg zelf, dat gaat toch niet binnen hee.

#82789

Cogito

 

Hersenloze kiekens komen in de beste families voor.

#82793

Cogito

 

Het ergste is dat ze deze colazuipende broodjesdrager de ganse rit beleefd zullen moet laten uitzitten.

#82812

EricJans

 

@ OutlawMike:

<<Ik blijf erbij, 'Belgie' is veel levensvatbaarder dan het VB altijd propageert. (...)>>
Dat is niet zo moeilijk: de mensen die in 'België' wonen zijn vanouds 'Belgae'. 'Walen' zijn voor Vlamingen niet méér of niet minder 'buitenlanders' of 'binnenlanders' dan de Noordelijke Nederlanders.

Jij zegt dan iets dat aan de basis ligt van het Vlaamse mosselgedrag: <<Het VB heeft natuurlijk overschot van gelijk, maar.. tja... men zal er zich op het Madouplein bij moeten neerleggen dat het de Vlamingen hun kouwe kleren niet raakt als ze per persoon 2000 EUR per jaar afdragen. Het is gewoon zo! Het concept 'Vlaamse onafhankelijkheid' tikt gewoonweg niet.>>

Denk je?
Eigenlijk zeg je dat Vlamingen zich bij een staatsgreep neerleggen, als je ze maar hard genoeg provoceert en blijft provoceren.
Ik denk dat 'Vlamingen' in 'België' niet levensvatbaar zijn. België trekt de Vlamingen mee in een moeras waar ze nooit meer een tweede keer uitgeraken en waar ze de eerste keer (de eerste 150 jaar van België) trouwens ook niet helemaal uitgeraakt zijn! Desondanks staan die Vlamingen vandaag met één been uit dat moeras.

Je uitspraak hier betekent niet minder of niets meer dan het einde van Vlaanderen. Niemand hoeft zich daarover het minste begin van een illusie te maken: het is op termijn óf Vlaanderen óf Frankrijk... waarbij dat 'Frankrijk' ook nog een beetje 'Belgique' zal mogen heten.
Onze grote sectoren zijn al Frans. Moeten de kmo's volgen? Moet het integrale publieke markt volgen?
Dát - en dat alléén - is op lange termijn de vraag.

Om het kort te stellen: niet Vlaanderen is de illusie; België is de illusie! Niets is naïever dan het geloof van sommige Vlamingen dat België op halflange tot lange termijn levensvatbaar zou zijn.
De Vlaamse kiezer heeft gestemd maar voor de Vlaamse regering is het wachten op de Waalse/Belgische politiek.
De komende 6 maanden gaan we een operatie 'red Belgique' te zien krijgen, niét een operatie 'red Vlaanderen'. Wie of wat is dan het levensvatbaarst?
Je zegt zélf dat het VB gelijk heeft. Als België gered wordt zal dat enkel kunnen door Vlaanderen op te offeren. Maar zelfs dan is België niet levensvatbaar. Vlaanderen is levensvatbaar in de mate dat het zich op de eigen corebuziness toelegt en coöperatief is met Nederland.

Velen zullen het niet graag horen maar: zo maken de Vlamingen in Vlaanderen nog een kans. Méér België betekent het einde van én Vlaanderen én België.
Leuven zal op lange termijn niet Vlaams blijven en Antwerpen evenmin. Niemand hoeft zich daarover illusies te maken en je moet elke Vlaming zeer duidelijk maken wat de consequentie is van wat je zegt.
Worden Vlaanderen of worden we een Frans département: dat is de enige vraag op de lange termijn.
Dat we daarbij nog een beetje 'Vlemsch' klappen... daar is in Parijs niemand mee bezig. Even bij de les blijven, Mike. Jij mag dan misschien een Outlaw zijn, daar op je voormalig Vlaamse, verfranste stukje grond... ik ben niet van plan het te worden. Ik denk dat je defaitisme onverantwoord is en bijzonder gevaarlijk en bovendien schadelijk voor elke 'Belg'.

Je kan erover discussiëren of Vlaanderen levensvatbaar is; een discussie of België levensvatbaar is, is bij voorbaat al zinloos. Zo liggen onze kaaten, niet anders.
Vlaanderen is geen ideaal, het is een bittere noodzaak.

#82813

EricJans

 

@ Outlaw Mike:

Met je uitspraak hier zeg je tegen het VB het volgende: "Vandaag kost België elke Vlaamse zuigeling tot ouderling ¤ 2000,- per jaar.
Jullie Vlaamse strijd is zinloos, leg je erbij neer zodat we over 10 of 20 jaar ¤ 5000,- tot ¤ 10 000,- per Vlaming per jaar kunnen betalen."
Waar slaat dat op?!
Je zegt: Leuven Vlaams? Nutteloos! Vlaanderen Vlaams? Nutteloos! Vlaamse rechten in Brussel? Nutteloos!
En indrdaad: Maingain zei het laatst ook.
De Vlamingen zijn oververtegenwoordigd in Brussel... hij had gelijk. Hebben we de strijd verloren, Outlaw? Volgens jou kennelijk wel.

Ik denk het niet: het is België dat op instorten staat, niet Vlaanderen.

#82814

EricJans

 

Ik hoor Van Mechelen zeggen dat hij niet wil horen van de 5 Vlaamse resoluties in het Vlaamse regeerakkoord.
Ah bon, dan hoeft n-va niet mee te regeren.
Laat de drie traditionelen dan maar doen, hé. Op naar de Vlaamse opstand.

Kris Peeters en Marjanne Thijssen geven nooit antwoord op de vraag hoe zij de Franstaligen tot een staatshervorming gaan bewegen. Het is eigen aan Belgicisten dat zij geen antwoorden geven op eenvoudige vragen: ze hebben er gaan.
Méér moet je daar niet van maken. Het woordje 'Vlaanderen' is voor hen slechts een marketingbegrip bij verkiezingen.

Wij gaan vanalles weggeven om in ruil dingen terug te krijgen die we al hadden of die we al 180 jaar hadden moeten hebben: onze natuurlijke rechten.
De drie traditionele partijen staan klaar voor de uitverkoop van Vlaanderen.
Voor Bart De Wever zal het erop aankomen deze demarche bloot te leggen voor elke Vlaming.
De Belgen zien graag wat ze nu zien: n-va als apparte partij aan de tafel en FDF als kartelpartner.
Tijd winnen, Bart. Tijd winnen. In Februrari 2010 splitst B-H/V vanzelf en zullen de drie traditionelen kleur MOETEN bekennen. De Belgen hebben de tijd tegen maar ze hebben 'm maximaal benut tot hiertoe.

#82822

OutlawMike

 

Eric, er is geen betrouwbaar sociaal-economisch model dat een indicatie geeft omtrent de verliezen die Vlaanderen zou lijden in geval van onafhankelijkheid. Je hebt het over die 2000 EUR, maar ik zeg u, Belgie is bezig zijn bevoorrechte status als centraal land van de EU, MET de hoofdstad ervan te verzilveren. De internationale berichtgeving gelezen? De EU wordt GEVOLGD, het is een economische/politieke/militaire integratie van een kleine dertig landen zonder voorgaande.

We staan aan de vooravond van een gigantische ontwikkeling met de hele wereld die kijkt naar ons schouwtoneel, en bij het VB doen ze alsof we op internationaal vlak in een soort vacuum leven. Op het moment dat de topact opkomt willen ze verstek geven.

Belgie is helemaal geen artificiele natie. Als je de criteria die gehanteerd worden volgt, is 95% van alle naties ter wereld artificieel. Wat het VB wel kan doen, en moet blijven doen, is hameren op beter bestuur in het zuiden van het land.

Het is toch allemaal een academische discussie aangezien geen mens weet hoe ooit de Belgische inboedel zou moeten gescheiden worden. Praktisch niet uitvoerbaar ook. Brussel is de pin in de gordel die Belgie bijeenhoudt. Het is niet zoals Tsjechoslowakije, waarbij elke gemeenschap een bestuurlijk zwaartepunt had.

#82834

traveller

 

@ Outlaw

Ik weet niet wat je gerookt hebt maar het is straf spul.
België verzilvert alleen Vlaamse centen, niets Europees.
België gaat de dieperik in en heeft het geld niet om de beloften van vandaag en gisteren waar te maken.
Als ik je zeg dat zelfs Frankrijk zware problemen heeft om geld te vinden...

#82840

EricJans

 

@ Outlaw:

Uit je dramatische situatieschets kan ik net zo goed begrijpen hoe belangrijk het wel niet moet zijn voor een Franstalige om bijvoorbeeld de taalgrens te respecteren... hoe belangrijk het niet moet zijn voor een Franstalige Brusselaar om in goede verstandhouding met broodheer Vlaanderen te leven, de luchthaven Zaventem overeind te houden, de zgn. 'Belgische evenwichten' m.b.t. de 'Vlaamse vertegenwoordigingsquota in het Derde Gewest' te respecteren, enz. ...

Sorry hoor... maar ik merk van jouw bezorgdheden in die Francofoon-Belgische politiek niet en nul komma nul.
Integendeel: waar onze politiek het thematisch slechts heeft over 'niet toegeven' (met alle moeite), heeft Franstalië het regelrecht over 'gebiedsuitbreiding', corridors, afschaffing Vlaamse rechten.
Van elke Vlaamse autonomie-eis kan een Franstalige niet beweren dat hem hetzelfde recht misgund zou worden.
DIE Franstalige politiek (ALLE partijen!) laat zich kennelijk volstrekt niets gelegen aan je argumenten als daar zijn: <<Belgie is bezig zijn bevoorrechte status als centraal land van de EU, MET de hoofdstad ervan te verzilveren (...)>>

Een onafhankelijk Vlaanderen hoeft een Brussels DC niet in de weg te staan. Franstalig Brussel zegt niet onder de indruk te bzijn van de Vlaamse argumenten?
Welaan dan... waar wachten we dan nog op. Splitsen, die handel!
Ik ben niet langer bereid als burger in een staat te wonen die me constant aan het uitleggen is dat ik 'iets moet begrijpen', terwijl een door en door corrupt Zuid-burger constant wordt voorgehouden 'dat hij begrepen dient te worden'.

Als ik nog iets moet begrijpen zal die staat me in de feiten moeten tonen waarin ik dan wel (cultureel) BEGREPEN wordt.
Wij zijn hier geen onderhorigen van een intussen Europees verpakte Belgitude.
Europa mag weten dat er Vlamingen bestaan, ik heb daar geen probleem mee. Ik heb er een probleem mee dat Vlamingen in de EU nauwelijks bestaan... het is één van die groepen mensen die geacht worden 'te begrijpen'.
Welnu: wat mij betreft is die maat vol. Voor wat hoort wat, zei ons bomma. En gelijk had ze!

#82841

EricJans

 

Méér zelfs: ik vind namelijk niet dat Belgique de Vlamingen internationaal erg hard vertegenwoordigt. Het staat in ieder geval niet in verhouding tot det aandeel dat diezelfde Vlamingen bijdragen tot het Belgische BBP. Er bestaat ook zoiets als een ondergrens voor begrip en die ondergrens zijn we wat mij betreft al even gepasseerd.

#82842

EricJans

 

Integendeel: Belgique berokkent Vlaanderen zeer veel imagoschade door ons land voortdurend en moedwillig met bruine ideologieën en dito nonsens te associëren.
Weinig landen zijn in de feiten zo 'Terre d'Accueil' als Vlaanderen, sinds jaar en dag.
Echt waar: wat dat betreft is mijn maat vol en aangezien het Belgische regime zich niet beleefder kan gedragen t.a.v. Vlamingen en Vlaanderen... hoeft het voor mij al vele jaren niet meer. Meer nog: het had zelfs nooit 'gehoeven'.

Wat ook de ronkende EU-perspectieven zijn: ik vind er Vlaanderen nergens in terug!
Had je het zo al eens bekeken?

#82843

EricJans

 

Ik vind in de EU ook geen Catalanen, Besken, Corsicanen of Schotten, net zoweinig als een mens een Koerd in Turkije mag terugvinden?
Zijn er twee soorten Europeanen, Mike? Zij die vertegenwoordigd worden en zij die niet vertegenwoordigd worden... of maar half?
Leve Philips II van Spanje... hij heeft immers jouw EU gesticht en de oorlog gewonnen?

#82879

de staat

 

Ik heb niet gelezen wat hier voorafgaat, niet goed van mij, ik vraag mij af in welke maat ik vertrouwen kan hebben in staatsstemmachines. Volgens mij zijn de stemresultaten fake, niet teveel, net genoeg, A.Frere gaat zijn nirvana toch niet opgeven, king albert ook niet, dream on and talk.

#82886

OutlawMike

 

Eric, ik lees wat u schrijft, maar je onderschat de kracht van de implosie van de Belgische staat, mocht dat ooit gebeuren. Je kan Belgie niet op een nette manier uitbenen, en het gekrakeel en/of messengetrek zal de rest van Europa en, jawel, de wereld, in een wijde boog om ons landje aan de Noordzee doen heenlopen als er zaken te doen zijn.

Trouwens, vind je soms dat de Walen in de EU een plaats hebben? Akkoord, ze spreken Frans. So what? Schotten spreken Engels.

#82889

traveller

 

@ OutlawMike

Heb je Luc Coene gehoord in "Terzake"? Brussel meer geld en Vlaanderen minder, want zo gaat het niet meer? Belastingen op de plaats van werk en niet op de plaats waar je woont?
En jij denkt dat het verder goed zal gaan? De diefstal en roof van Vlaanderen gaat in een hogere versnelling omdat ze juist bang zijn.
Die internationale reputatie zal fantastisch zijn als de PS de Vlaanderenroof verder zet en het ganse land een economische woestenij heeft gemaakt. Dan pas zullen de internationale investeerders een grote boog om België maken.

#82897

EricJans

 

@ OutlawMike:

Wat is dat nu weer voor een intimiderende vraag: of ik vind dat de Walen in de EU een plaats hebben?
Dan denk ik: val nu dood.
Hoe kom je erbij dat ik ooit anders gedacht of beweerd zou hebben?!
Vraag je dat omdat ik zeg niet langer in één staat met hen te wonen?
Belgen hebben zich (ten onrechte!) ooit afgescheurd van Nederland: vind je soms dat Nederlanders in de EU een plaats hebben?
Zie je: dat is dus weer één van die nep-argumenten die het Belgendom met zich meebrengen. Dit slaat gewoon nergens op; het is echt ergerlijk dat je dat vraagt, Outlaw.
Ik ben er overigens van overtuigd dat Walen in de EU een veel betere plaats zouden innemen dan dat ze nu doen, maar ik ben geen Waal, zoals ik ook geen Schot of Corsicaan ben.

Wat staat Brussel eigenlijk in de weg om EU-hoofdstad te zijn? Het feit dat het ook de Vlaamse hoofdstad is? Is dat dan een probleem voor Brusselaars?

Je zegt: "het gekrakeel en/of messengetrek zal de rest van Europa en, jawel, de wereld, in een wijde boog om ons landje aan de Noordzee doen heenlopen als er zaken te doen zijn."

Is dat zo? Wie gaan er messen trekken?
De Vlamingen? En waarom? Omdat ons een stuk land ontstolen wordt?
Dat zou wederrechtelijk zijn.

Wij gaan dus - Traveller verwees ernaar! - volgens de Nationale Bank zo'n 7000 euro per Vlaamse zuigeling tot ouderling moeten ophoesten om in België te 'mogen' blijven leven, terwijl we niet eens of nauwelijk vragende partij zijn?

Wat is dat nu voor België-liefde die je me daar aan het voorspiegelen bent?
Hoelang zijn we hier aan het roepen dat er in Wallonië dringend een andere politiek moet komen? Hoe lang, Outlaw? Is het 50 jaar of is het 60 jaar of is het 170 jaar?

En hoe vond je de Waalse verkiezingsuitslag als... 'signaal'?!
Als ik de Waalse verkiezingsuitlag vergelijk met die van de hele EU dan denk ik inderdaad dat Wallonië steeds minder in de EU thuis lijkt te horen. Maar nog eens: ik ben geen Waal en geen Roemeen.

In ieder geval hebben ze voorbije zondag gestemd met het handje open naar Vlaanderen en met de andere hand achter de rug die een mes vasthoudt, klaar om zeer diep te snijden in ieder Vlaams gezinsbudget. Zoveel is zeker.

WIJ VLAMINGEN gaan dat Waalse circus van over jaren mogen betalen. WIJ en WIJ ALLEEN gaan mogen dokken voor jaren Francofone vetpôttenpolitiek, corruptie, gesjoemel, Daerdense zuiplapperijen en luiheid. WIJ in de eerste plaats en NIET de EU!
En wat krijgen we daarvoor in ruil, Pierre?
Een brevet van ruimdenkendheid voor iedere Vlaamse collaborateur die z'n kop in het zand steekt en er zijn Belgicistische voordeel mee doet.

DAT - en niets anders! - komt zo'n Luc Coene ons op een druilerige woensdagavond na de verkiezingen doodleuk meedelen: 7000 ¤ per Vlaamse zuigeling tot ouderling.

Of ik vind dat de Walen in de EU thuishoren?
Mike, tegen dat we dat allemaal betaald hebben is het nog maar de vraag of we überhaupt nog iets te vionden zullen hebben!

Als ik terugdenk aan Cools en Spitaels... dan voel ik me in niets verantwoordelijk voor die Waalse schuldenberg. Integendeel: we zouden een deurwaarder moeten laten afstappen, daar aan hdat Waalse Parlement in Namen.

#82901

EricJans

 

De federale regering moet volgend jaar op zoek naar 7 miljard euro om het begrotingstekort binnen de 4 % te houden. Dat verklaarde gouverneur Guy Quaden bij de voorstelling van de economische vooruitzichten door de Nationale Bank. 7 Miljard, dat is bijna 7000 euro per Belg. De economische vooruitzichten werden ook naar beneden herzien. Voor 2009 wordt nu uitgegaan van een krimp van het bbp met 3,5 % en voor volgend jaar -0,2 %. “Het cijfer voor 2009 is het slechtste sinds de start van de statistieken”, aldus gouverneur Quaden. Een hoopgevend signaal ziet de gouverneur dan weer in de bedrijfsvoorraden. Die zijn fors gedaald en dus zullen de bedrijven opnieuw moeten produceren.

http://terzake.canvas.be/ui...

Iemand nog zin in een Belgovox-concert... gesponsord door de Natiole Bank, misschien? Vive la Belgique!

#82903

traveller

 

@ EricJans

Je hebt in principe natuurlijk gelijk, maar je cijfers zijn een beetje verkeerd.
700 euro per Belg en aangezien de "Belgen" niet betalen, een kleine 1200 euro meer per jaar per Vlaming, dus dit en volgend jaar wordt het een 3200 euro per Vlaming.

#82905

EricJans

 

En als we straks Franstalië geholpen' hebben, wat krijgen we dan? Een verhoogde Francofone eigendunk? Gaan ze dan van zichzelf vinden dat ze toch wel economische wonderboys zijn?
Dat Vlaams-Belgische massochisme is werkelijk ziekelijk en het berust op irrationele angsten. De Belgitude is een 'afgod', een gevaarlijke, alles verslindende ideologie zonder argumenten, enkel angstvisioenen.

#82908

EricJans

 

@ Traveller:

Zijn ze fout bij de Nationale bank dan? Er staat: <<7 Miljard, dat is bijna 7000 euro per Belg.>> Juist?

#82909

EricJans

 

@ Traveller:
Hoeveel méér 'teansfer' gaat dit betekenen?!

#82913

Marco

 

@Eric Jans. Dat je geen positieve signalen ziet langs de andere kant van de taalgrens heeft te maken met het feit dat in de Waalse en Franstalige Brusselse geesten het land reeds gesplitst is. Ze zijn ervan overtuigd dat Vlaanderen eruit zal trekken. Al wat ze doen en eisen, corridors, uitbreiding Brussel etc... moet je zien in dit post-België scenario. Het is enkel de doorsnee Vlaming die (uit nostalgie?, uit naïviteit?, wie zal het zeggen) dit nog niet ziet of doorheeft.

#82918

traveller

 

@ EricJans

7.000.000.000 : 10.000.000 = 700
Zoals ik al zei: het wordt echter aan totale transfers 3200 euro per Vlaming waarschijnlijk.
Het wordt zelfs meer met de overgenomen bankschulden van Dexia, Fortis en ABN en van KBC.
Dat weten ze zelf nog niet.

#82921

EricJans

 

@ Marco:

Natuurlijk ligt het niet aan het egoïsme van de Walen... de Vlamingen zijn 'egoïstisch' en daarom moeten de Walen zulke keuzes maken. Vanzelfsprekend is dat zo: België zou België niet zijn als dat niet zo was.

@ Traveller:

Ik volg je redenering, geen probleem... maar waarom spreekt Quaden (en niet Coene, sorry) dan zélf van 7000 euro 'per Belg'. Hoe komt-ie daaraan?

#82922

traveller

 

Het is al lang geweten dat Quaden niet kan rekenen en geen capaciteiten had om gouverneur van de NB te worden. Aangezien hij echter een Luikse PSser is mag dat geen probleem zijn.

#82943

Marco

 

@Eric: Ik denk dat je me verkeerd begrijpt. Ik wil enkel zeggen dat de Franstalige politici de splitsing van het land als een zeer waarschijnlijk scenario beschouwen en er ook naar handelen om in een zo gunstig mogelijke positie aan de boedelscheiding te kunnen beginnen. Dit staat los van het verhaal hoe het zover is gekomen en wiens schuld dit is. Onze politici houden onvoldoende rekening met een mogelijke boedelscheiding. M.i. is de 'Maddens-doctrine' de enige juiste houding: wachten tot de Franstaligen de vragende partij zijn. Bovendien dienen onze politici ook dringend werk te maken van een post-België plan, zelfs als ze geen voorstander zijn, zou het pas goed bestuur zijn om ook voor dit scenario een strategie te hebben. Immers als Wallonië en Brussel écht gedwongen worden om de tering naar de nering te zetten, zou het wel eens sneller kunnen gaan dan gedacht. Vooral Brussel is al volop bezig met zijn discours van belastingen heffen waar men werkt. In dit verband vraag ik me af wat Coene (of beter VHFST) krijgt in ruil voor het nog maar eens brengen van dit verhaal gisteren ?

#82969

EricJans

 

@ Marco:

Ik weet wel wat je bedoelt, natuurlijk maar ik ben het er niet mee eens.
Je zegt: <<Ze zijn ervan overtuigd dat Vlaanderen eruit zal trekken.>>

Daar zijn ze heleemaal niet zo van overtuigd. Ze kennen de Vlaamse ruggengraatloze mossels wel.
Waar ze wél van overtuigd zijn is dat ze er zélf zullen uittrekken vanaf de dag dat het niets meer opbrengt.
Daar richtten ze hun politiek naar vanaf het moment dat overheidszendertje rtbf-milles-collines hierom doelbewust haar docu-soap ByeBye Belgium uitzond.
Dacht je dat er in dat rode rtbf-nest ook maar iets 'zomaar' gebeurt?
Het is Waalse opbod-politiek: hierachter verschuilen ze hun angst.

Of die Walen klaar zijn voor een après-Belgique?
Maar neen: volstrekt niet, natuurlijk.
Maar het klinkt wel zo.

Voor Vlaanderen liggen de kaarten net omgekeerd: Vlaanderen kan zondermeer uit België en zou er zelfs zondermeer goed aan doen. Maar de belgicisten in de partijbureaus houden de indruk hoog dat het zonder Belgique niet kan.
Onzin, natuurlijk.
Als het mét België kan, kan het zéker zonder!
Yes... we can!

#82973

joe

 

ik heb de VTM test gedaan, en mijn evenbeeld is.... Francesca Vanthielen!!!
nr. 2: Geert Lambert
nr. 3: Kathleen van Bempt
nr. 4: Marianne Thyssen.

tja.

en de kleinste affiniteit heb ik met
1. Gella Vandecaveye
2. JMDD
3. Filip Dewinter

Nu begrijp ik waarom mij Gella mij altijd maagkeringen bezorgde zelfs als ze nog aan judo deed, ik dacht allez, iemand die doet alsof ze wegsteekt dat ze lesbisch is, daar moet ik toch tegenkunnen, maar nu weet ik beter!