Cherry biedt naadloze fusie van GSM en VOIP

Sinds vier weken ben ik samen met enkele andere bloggers beta-tester van Cherry, een mobiele operator die je toelaat om de voordelen van GSM en IP-telefonie (bekend van o.a. Skype) met elkaar te combineren. Uniek daarbij is dat in- en uitgaande gesprekken gekoppeld zijn en blijven aan je GSM-nummer. Ook als je via internet belt, ziet je correspondent op zijn display je GSM-nummer, en voor inkomende gesprekken ben je bereikbaar via je GSM-nummer, ongeacht of het gesprek via het GSM-netwerk dan wel via wifi verloopt.

Ben je binnen het bereik van een lokaal wifi-netwerk waar je toegang toe hebt, dan verlopen alle in- en uitgaande gesprekken via IP-telefonie. Je zou dan zelfs de SIM-kaart uit je GSM-toestel kunnen halen. Ben je buiten wifi-bereik, dan verloopt alles via het GSM-netwerk. Tijdens een lopend gesprek kan er automatisch geschakeld worden van wifi naar GSM, een techniek die "handover" wordt genoemd.

Cherry-display. Het groene bolletje geeft aan dat er een internetverbinding is met Cherry.Het voordeel is dat gesprekken via IP ongeveer 40% goedkoper zijn dan via het GSM-netwerk. Meestal zul je onderweg niet even het wifi-netwerk in een café of restaurant gebruiken. Daarvoor duurt het configureren van de netwerkbeveiliging te lang, en bovendien vereisen de meeste publieke hotspots een authenticatie via een webinterface, wat de zaak extra omslachtig maakt. Cherry via wifi is vooral interessant op een aantal vaste plekken waar je je vaak bevindt: thuis, op kantoor, in het tweede verblijf enz. Dan detecteert Cherry automatisch het toegangspunt en maakt er een verbinding mee, zodat alles volautomatisch en naadloos verloopt. Wie zijn GSM-toestel het intensiefst gebruikt terwijl hij echt "mobiel" is en zich niet op één of andere semi-vaste plek bevindt, zal weinig of geen voordeel doen met Cherry.

Heel wat technische componenten van het Cherry-systeem zijn niet uniek. De Nokia-toestellen van de E- en N-serie, waar Cherry gebruik van maakt, beschikken al over de nodige hardware en systeeminstelmogelijkheden om via IP te bellen. De software van Cherry die op de GSM draait is gebaseerd op CiceroPhone, en zorgt voor een permanente IP-connectie met de Cherry-centrale, zodat inkomende oproepen correct kunnen geschakeld worden. Cherry kondigt zich enigszins overmoedig aan als "de vierde GSM-operator", maar dat is wat overdreven. Er zijn momenteel maar drie GSM-operatoren met een eigen netwerk, en Cherry heeft een akkoord met Base voor het gebruik van hun GSM-netwerk. Cherry is dus een Mobile Virtual Network Operator (MVNO), maar de eigen centrale van Cherry zorgt ervoor dat een deel van de connectie via het internet verloopt indien het GSM-toestel op dat moment verbonden is met het internet.

Ik heb kunnen vaststellen dat het systeem goed werkt, op enkele korte onderbrekingen wegens onderhoudswerkzaamheden na. Cherry is een kleine operator. Grote operatoren hebben vaak een heel optiepakket om specifieke behoeften van de klant in te vullen. En zolang Cherry zijn oplossing verkoopt aan 'early adopters', techneuten en andere gemotiveerde freaks, zal de belasting van de helpdesk wel meevallen. Vraag is echter of deze technologie een ruim publiek zal kunnen bereiken. Afgaand op de moeite die ik al ondervond om het concept uit te leggen ("ha, maar via Mobistar kan ik ook ADSL met wifi en dus VoIP krijgen!", of "ik kan nu met mijn GSM ook al op het web surfen via wifi én via GPRS"), lijkt dit niet evident.

Cherry is een initiatief van het bedrijf Mondial Telecom, dat eerder al onder de naam Cherry een combinatiepakket van GSM en ADSL aanbood. De hier besproken formule heeft daar dus niets mee te maken. Eén van de investeerders is José Zurstrassen, oprichter van Skynet en Keytrade, en die we hier eerder al vermeldden als aandeelhouder van Borderlinx.

Naar aanleiding van enkele berichten die ik op Twitter plaatste over de Cherry betatest, vroeg Kanaal Z me naar mijn bevindingen. Die werden verwerkt in een reportage over Cherry die maandagavond en dinsdag werd uitgezonden.

Reacties

#85602

Pvw

 

Hoeveel moet je bellen om dit rendabel te maken?
Maw wat is de 'package' die wordt aangeboden? De fakturatie (billing applicatie) lijkt me niet makkelijk.
Wifi op kantoor gebruiken (voor grote bedrijven) is ook al niet evident, want meestal secure met signatures en dus maar voor weinig GSMs beschikbaar.
Challenges ;)

#85603

Cogito

 

"ben je binnen het bereik van een wifi netwerk, verloopt alles over internet."

Op voorwaarde dat je gesprekspartner óók Cherry heeft en binnen bereik van een wifi netwerk is?

A nee, 't is dus: "via internet" betekent dat je communicatie via 't internet tot bij Cherry geraakt, die je gesprek via het gsm-netwerk verder doorstuurt. 't is dus "demi-voip" zeg maar. En de prijs zal voor een internet-internetverbinding niet goedkoper zijn, maar meedienen om de prijs van het gsm-deel in je communicatie te drukken?

#85608

LVB

 

@Cogito: inderdaad, "alles via internet" was niet geheel correct, moest zijn: van jouw GSM tot aan de Cherry-centrale.

#85610

Jean-Philippe Schepens

 

Luc,

Je weet dat internet en zijn afgeleide producten ervan altyd de weg van de minste weerstand kiest.
Dat is nu 1maal een wet in die sector.
Dus het automatisch overschakelen van het ene netwerk of technologie naar het andere is perfect in lijn met die filosofie.
Maar de beperktheden van de gsm toestellen (enkel een paar nokia's en htc toestellen) is toch heel serieuse remming.
Dit zijn dus die beperktheden & threats.
Daarom ben ik heel sceptisch, time to market is key:)

cheers

j-ph.

#85612

oxbow

 

Ik zie daar echt geen toekomst in hoor, tenminste zoals de zaken nu liggen.
Dit creeërt ten eerste al de ideale tussenoplossing voor de overheid om "skypers" toch nog te kunnen afluisteren. En Apple laat al helemaal geen internettelefonie toe op zijn iPhones, om zijn onderaannemers zoals AT&T te beschermen voor inkomstenverlies door het gebruik ervan. Google kwam deze week nog van een koude douche thuis met haar VOIP-applicatie voor de iphone.

#85614

Emmanuel

 

@Luc

Enige voordeel is dus het automatisch overschakelen? En wat is het nut daarvan, als je het enkel bij je thuis of op kantoor gebruikt? Daar heb je normaal toch altijd goede wifi ontvangst?

Ik gebruik op mijn N82 ook VOIP. En die detecteert ook automatisch of ik wifi ontvangst heb, en route het gesprek afhankelijk daarvan via wifi of gsm. Maar wanneer ik tijdens het VOIP bellen buiten het wifi bereik ga valt de verbinding natuurlijk wel uit.

Enfin, mijn conclusie: dat automstisch overschakelen is m.i. geen groot genoeg voordeel om Cherry in huis te halen..

#85615

Bart Vanhauwaert

 

@Luc : hoe is de integratie van de software met de handset? Bv moet je met hun applicatie bellen ipv met de normale dialer? Wordt het adresboek gebruikt? Is de rest van de telefoon nog bruikbaar tijdens het gesprek zelf? Kan je met de voip software door telefoonmenuutjes navigeren (druk 1 voor etc...)?

#85617

LVB

 

@Emmanuel: Waarom zou die automatische overschakeling het enige voordeel zijn? Waaruit concludeer je dat?

Het voordeel lijkt mij dat ik via mijn GSM goedkoper kan bellen als ik mij op een aantal vast plaatsen (thuis, kantoor...) bevind. En dat het GSM-nummer mijn enige identificator blijft, geen geknoei dus met skype-adressen, speciale skype-out abonnementen enz.

Maar het systeem dat jij gebruikt:
- is het enkel bruikbaar voor uitgaande gesprekken? (ja, ik weet het, enkel uitgaande gesprekken spelen een rol voor de kostprijs)
- bij wie sluit jij een abonnement af om via wifi gewone nummers (gsm en vaste lijn) te kunnen opbellen?
- hoe identificeren mensen die jij opbelt jou, welk nummer zien ze verschijnen op hun display?

#85618

LVB

 

@Bart: op een aantal van jouw vragen heb ik nog geen antwoord, dat moet ik dus eens uittesten. Ik kom er later op terug.

#85623

Neverbeendead Religion

 

Is free walkie talkie network
Is not free walkie talkie network

Maar er zullen al wat meer telefoongesprekken met de gsm via de kabel gaan ipv via de ether met de betwiste gevaarlijke stralingen. Zeker als zender en ontvanger er gebruik van aan het maken zijn.

Het minst betwiste systeem in gsmmend vlaanderen is ongetwijfeld het juiste automatische systeem dat dichtste public open part van de wifi en public open part van de gsm opspoort dat dienst doet als verbindingsstation.
Al goed dat ze dus de gsm, die ook zuiniger in verbruik gemaakt wordt, aan het uitrusten zijn met alles waarmee deze zelf zijn batterij kan opladen in de achtergrond. Zelfs zijn eigen straling. Want vele kleintjes maken een grote.

#85638

David Geens

 

Luc,
Is het enkel beschikbaar op bepaalde toestellen of bepaald platform?
Als je uitgaand belt via Wifi, dan zijn er dus nog kosten, maar pakweg 40% goedkoper dan via GSM?
Die 40%, dat is 40% dan het Cherry tarief via GSM neem ik aan, maar hoe situeren zich de Cherryprijzen tov marktprijzen?

Zoals al aangehaald: je moet al redelijk wat bellen vanop vaste locaties. Is dit dan bv concurrentieel met het allin tarief van Base waarmee je onbeperkt kan bellen naar alle Belgische nummers van eender waar in België?

#85645

LVB

 

@David: In deze beta-faze mocht ik over alles schrijven, behalve over de (toekomstige) tarieven. Ik kan je wel zeggen dat het goedkoopste abonnement 10 euro per maand bedraagt en het duurste 40 euro per maand, en dat het verschil tussen die formules zit in het aantal minuten beltijd (via GSM of via Wifi) daar inbegrepen zitten. Die 40% krijg ik als ik het aantal belminuten gsm en wifi met elkaar vergelijk, of preciezer: hun relatieve gewicht.

Ik heb wel nog een achttal uitnodigingen beschikbaar voor mensen die dit twee maanden lang gratis willen uitproberen. Daarvoor hebben ze wel een Nokia nodig van de E-serie of van de N-serie, of een HTC S710. Een Nokia E51 kan via Cherry worden aangekocht aan de gunstprijs van 170 euro.

#85648

tw

 

@luc: Ik stel me kandidaat voor zo'n uitnodiging. :)
Hoe zit het eigenlijk met het energieverbruik? Meestal worden gsm batterijen niet echt vrolijk van een constant geactiveerde WiFi chip.

#85649

LVB

 

@tw: stuur mij je naam en email-adres via het gmail-adres dat je helemaal onderaan deze pagina vindt.

Je vaag naar energieverbruik is interessant, ik merk zonet dat de batterij plat is na ongeveer 48 uur (kan ook 36 uur zijn) uit het stopcontact zonder te bellen, maar ik zal het straks eens heel nauwkeurig meten.

#85701

Belgica Dividenda Est

 

@ tw

"Meestal worden gsm batterijen niet echt vrolijk van een constant geactiveerde WiFi chip."

Vergt het contact houden met een of meerdere WiFi zendstations dan zo veel meer energie dan het contact houden met drie GSM-stations?

Het verbruik van energie is hoe dan ook het knelpunt. Dit leidde ik begin deze maand al af uit de antwoorden van de CEO van Mondial Telecom, maar hij legde er nooit bij uit waarom: http://www.techcrunch.com/2... (Gewoon zoeken op batter" en dan lees je het wel.)

Als dat het geval is dan lijkt het me niet echt zinvol dat die CEO nu met closed wifi networks onderhandelt om die voor Cherry te doen openstellen, want het vele switchen van de ene WiFi (aanbieder) naar de andere zal de batterij nog vlugger plat krijgen.

#85705

Cogito

 

Ik vraag mij af waarom er nog geen GSM met kinetisch oplaadmechanisme bestaat, dat door de bewegingen van de gebruiker de batterij opgeladen houdt?

#85708

Belgica Dividenda Est

 

@ Cogito

En voor jouw laptop zou dat ook handig zijn, niet? ;-)

#85713

Cogito

 

? Zal wel een geval van projectie zijn (al wa ge zegt zijde zelf).

#85715

Filip V

 

Me dunkt, maar toegegeven, ik ben alles behalve een techneut, bestaat dit concept al enkele jaren: UNIK, een product van Orange dat al in 2006 gelanceerd werd.
kijk maar op:
http://www.orange-business....

#85716

LVB

 

@Filip V: Die Unik komt inderdaad dicht in de buurt wat het concept betreft. Een beperking van Unik lijkt me evenwel dat het gebonden is aan de livebox en dus aan het Orange ADSL-abonnement van de woonplaats. Voor Cherry volstaat het dat je toegang hebt tot een wifi-toegangspunt. Waarbij het wel zo schijnt te zijn dat bijvoorbeeld Telenet bewust VOIP blokkeert op zijn hotspots.

#85719

Rudyard Kipling

 

Ik heb zelf zo'n E-Nokia met wifi-VOIP-internet. Maar geen Cherry.
Even de beperkingen op een rijtje:

Ik lees hier: om er een financieel voordeel uit te kunnen halen tov een gewoon GSM abo, moet je met Cherry het grootste deel van je mobiele gesprekken voeren op een plaats buiten je eigen huis of kantoor, anders kun je beter Skype gebruiken.

De "semi-vaste plek" dus, dat is wat Cherry nodig heeft.
Cherry werkt niet in je wagen als je over de autoweg raast, want daar is geen wifi. En ook niet zomaar ergens op straat, want daar zijn nauwelijks onbeveiligde, voldoende sterke wifi bronnen ter beschikking.
Het Cherry systeem is ook niet interessant voor een manager of verkoper die zijn klanten of zijn HQ wil bellen terwijl bij zijn rapportje schrijft in Starbucks, luchthaven, maglev of in een hotel, want op die plaatsen kan hij zijn laptop openvouwen en Skype of een ander direct VOIP systeem gebruiken (met een mic/oortje of via zijn mobiel>laptop>Skype).

En hoe zit het met Cherry in het buitenland? De combinatie Cherry/Base/international roaming, werkt dat ?

Wat blijft er nog over ?
Wacht, ik weet het: als je je laptop thuis vergeten bent of je niet de moeite genomen hebt om hem mee te nemen...

#85722

LVB

 

@RK: "anders kun je beter Skype gebruiken"

Dat is dan met de skype-out optie om naar vaste en mobiele nummers te kunnen bellen?

"om er een financieel voordeel uit te kunnen halen tov een gewoon GSM abo, moet je met Cherry het grootste deel van je mobiele gesprekken voeren op een plaats buiten je eigen huis of kantoor, anders kun je beter Skype gebruiken.": Ik beweer net het tegendeel, maar misschien bedoel je met "ik lees hier" dat jij bij jou een papiertje liggen hebt waarop je dat leest?

#85723

Rudyard Kipling

 

Niet zo voor de hand liggend om appelen met appelen te vergelijken:
Met de Skype basisversie kun je geheel gratis over het net telefoneren, chatten, documenten versturen, videoconference enz. Veel meer dan met Cherry en geheel gratis.
Maar toegegeven: geen verbinding naar vaste en mobiele telefoontoestellen en ook geen nummerherkenning. Daarom wil jij dus de Skype-out versie met Cherry vergelijken.
Komt Cherry dan goedkoper uit ? Ik heb geen (prijs)vergelijkende tabel gezien. Dat zal wellicht aan de GFW liggen ;-)

#85724

LVB

 

@RK: "daarom wil jij dus de Skype-out versie met Cherry vergelijken"

Jij bent degene die begonnen is met Cherry te vergelijken met Skype, "dan kun je beter Skype gebruiken".

Ik maakte mij daarop de bedenking dat zoiets appelen met peren vergelijken is, en dat je waarschijnlijk skype-out gebruikte, omdat dat de enige manier is om een echte vergelijking te maken.

Wat de kostprijs betreft: daar mocht ik van Cherry een maand geleden niets over zeggen, en ik heb nog geen expliciete intrekking van die voorwaarde gezien. Ik denk dat dit nu stilaan in hun nadeel begint te spelen, en ik ga me ook achteraf niet uitsloven om aan die tarieven veel ruchtbaarheid te geven. Alleen dit: met een extra optie van 4 euro per maand bel je gratis naar vaste nummers in België, en voor 8 euro extra per maand bel je gratis naar vaste nummers en Cherry-nummers in België. Dit geldt echter enkel voor wifi-gesprekken, niet voor gsm-gesprekken.

#85727

joe

 

dus als ik al een draadloze VOIP-phone heb die ik direct kan koppelen aan mijn router, dan biedt Cherry me niet veel meerwaarde?

#85728

joe

 

"Waarbij het wel zo schijnt te zijn dat bijvoorbeeld Telenet bewust VOIP blokkeert op zijn hotspots."

de klootzakken van telenet blokkeren ook op hun telefoonlijnen de doorschakeling (vb 1661) naar third party carriers, dus je kan weinig anders dan via hen internationaal te bellen via landline. belgacom doet dat niet.

#85730

Belgica Dividenda Est

#85731

Neverbeendead Religion

 

Er is iets nieuw. Ten opzichte van het gewone gsm gebruik is het goedkoper omdat je al eens contact maakt met een wifi binnen en buitenhuis maar het duo of meer dat skypet ( naar het 'vaste' skype nummer van de andere zijn gsm in het contactenbestand ) met een nieuwe gsm via de wifi ziet iets nieuw dat duurder is.
Dit duo of meer moet voor zichzelf dan uitmaken of het iets is dat toch nog handig is voor die keren dat men skypet, iets moet zeggen, terwijl de andere kant niet in de buurt van een wifi is.
Hoe vaak komt dat voor en hoe dringend is dat allemaal voor een individu uit de mobile skype groep. Zo klein geacht omdat ook de vlaming een analfabeet is op het vlak van information technology dat deze nieuwe service zich voornamelijk op deze analfabeten richt.
De campagne moet dan ook meer van het type zijn dat grootmoeder het ook kan volgen en begrijpt.
Het is iets dat allemaal vanzelf gaat als men in de buurt van een draadloos internet zend en ontvangstsysteem is en de factuur is bij gevolg ook automatisch kleiner.

#85748

LVB

 

@Bart in #85615:

>hoe is de integratie van de software met de handset? Bv moet je met hun applicatie bellen ipv met de normale dialer?

Je belt met de Cherry-applicatie, die zeer eenvoudig en gebruiksvriendelijk is, die automatisch opstart bij het aanzetten van het toestel, en die met één toets op te roepen valt als je in andere functies van het toestel zit. Als je met de normale dialer van het GSM-toestel belt, bel je via GSM ongeacht of er op dat moment Wifi-connectiviteit is.

> Wordt het adresboek gebruikt?

Ja, de Cherry-applicatie heeft toegang tot het adresboek op de SIM-kaart en het adresboek van het GSM-toestel.

> Is de rest van de telefoon nog bruikbaar tijdens het gesprek zelf?

[vorig foutief antwoord geschrapt] Ja, door op de "home" toets van het toestel te drukken, krijg je tijdens een gesprek toegang tot de andere functies van het toestel, maar blijft de Cherry-dialer actief op de achtergrond.

> Kan je met de voip software door telefoonmenuutjes navigeren (druk 1 voor etc...)?

Ja, dat werkt perfect.

#85749

Cogito

 

BDE: relevantie?

#85756

Belgica Dividenda Est

 

@ Cogito

Was gewoon een grapje. Leek me nogal duidelijk.

#85776

steven

 

eventueel ook vergelijken met defimobile.com

je kunt zonder probleem voor 9 euro een 016 telefoonnr aanschaffen op weepee..deze invullen op je nokia gsm...

dan EasyWifi van http://www.devicescape.com invullen... op de site vul je dan de ssid van thuis&werk & familie in...eventueel je abonnementen van Telenet, skynet, Fon wifi netwerken...

je gsm zal nu switchen tussen GPRS en Wifi om geconnecteerd te blijven met weepee... mensen bellen naar een "vast" nummer; dat kan dus zeer goedkoop zijn voor hun ... de belprijzen van weepee zijn bekend...

voor gprs is eventueel mobile vikings interessant (15euro/maand);
afentoe je belkrediet bij Weepee aanvullen...

volgende stap eventueel is "pbxes" te gebruiken tussen weepee en je gsm.... dan kun je er Enum tussengooien en de gesprekken tussen collegas helemaal gratis maken...
bij de premium diensten (9,99euro/maand) bieden ze ook een seamless handover... maar dan wordt het al duurder dan cherry...

De skype vergelijking loopt zeer mank want skype laat geen Skype-in toe in Belgie... dat is reeds vanaf de eerste CherryBeta video demonstratie gemeld... skype is zelfs zeer duur als je wilt uitbellen... Installeer dan maar direct "betamax"voip op je telefoon...

#85799

Neverbeendead Religion

 

Met het gewone gsm verkeer checkt men niet eerst of de gebelde zijn gsm op standby staat ( online is ).
Met het 'speciale' gsm verkeer checkt men eerst zoals bij messengers of het contact online is.
Men baseert zich op wat men wil maar de mobile skype groep uit #85731 baseert zich het liefst op het kostenplaatje van deze site.
http://www.fring.com/fring_...

#85840

LVB

 

Vergelijking wifi-gesprekskosten "Cherry 10" (10¤/maand) versus Skype-out, inclusief btw:

naar vaste lijn in België: Cherry 0,159 Skypeout 0,200 ¤/min
naar gsm in België: Cherry 0,159 Skypeout 0,243 ¤/min
naar proximus gsm in België: Cherry 0,159 skypeout 0,164 ¤/min

In de formules aan 20, 30 of 40 ¤/mnd wordt Cherry nog iets voordeliger.

#85846

joe

 

steven: ik heb een Topcom Webt@lker 6000 (aka "Skypephone")aan mijn router hangen. Weet jij soms of ik die voor andere carriers, vb die van betamax (voipbuster, nonoh,..) kan configureren?

#85847

LVB

 

@joe: Nee, vermits die Topcom geen SIP ondersteunt, en zowat alle VOIP-operatoren behalve Skype met SIP werken.

#85848

joe

 

@luc: OK, bedankt!

#85852

tw

 

Ik vind de geluidskwaliteit van SkypeOut benedenmaats voor degene die het gesprek ontvangt.

#85854

Neverbeendead Religion

 

Filosoferen met de gsm in de hand
Hoe komt het dat het gps gebruik in de auto geen abonnementen noch tarieven per minuut kent?
Omdat men gebruik maakt van het gratis laagwaardig satelliet netwerk en niet van een hoogwaardig bodemnetwerk. Onderhoud en werking in de ruimte is totaal verschillend van onderhoud en werking op de bodem.

Als men een lamp een toestel noemt is dat in een bepaalde vergelijking een toestel dat altijd volledig af staat en dus nooit op standby staat. Het toestel staat pas volledig aan wanneer men het vanop afstand aan zet.
De eerste filosofische vraag is dan in welke mate het mogelijk is dat een extra closed circuit met een verbinding om de gsm aan te zetten alle frequenties gebruikt om wat minuscule electriciteit op te wekken die gebruikt wordt om de frequenties na te gaan en bij de juiste frequentie de gsm via de batterij aanzet in een fast mode of immediate use mode.

#86947

Belgica Dividenda Est

 

@ Luc

Nu de beta-testperiode bijna om is: wat ga je doen?
Houd je hun GSM en neem je een betalend abonnement bij Cherry, of haak je af en zal je terug jouw oude GSM en GSM-abonnement gebruiken?