Google toont nu luchtfoto's van heel België

In 2006 bekloeg ik er mij nog over dat Google Earth en Google Maps mijn woonplaats Waregem en grote delen van België in een bedroevend lage resolutie lieten zien. Enkel de assen Brussel-Antwerpen en Genappe-Charleroi, delen van Limburg en de hele Westkust waren in hoge resolutie te zien. De lage resolutie waren satellietfoto's van Spot, de hoge resolutie zijn luchtfoto's, door Aerodata International Surveys uit Deurne genomen vanop 4000 meter hoogte. Vandaag merk ik (na melding door een lezer) dat heel België in hoge resolutie beschikbaar is. Voor Nederland was dat al sinds september 2006 het geval.

Zo zag Waregem er tot voor enkele dagen uit in Google Maps en Google Earth:En zo ziet het er vandaag uit:Dit beeld van het Regenboogstadion geeft een indruk van de resolutie:Het is mij niet meteen duidelijk in welke periode deze foto's werden gemaakt, maar mensen uit andere streken melden mij dat de foto's toch al twee of drie jaar oud zouden kunnen zijn.


De donker gekleurde gebieden op de kaart hieronder stonden al sinds 2006 in hoge resolutie: de westkust (van De Panne tot Middelkerke), de as Genappe-Charleroi, de as Brussel-Antwerpen met Mechelen, Luik en delen van Limburg.Microsoft biedt al een paar jaar met Bing Maps (voorheen Live Maps) nog spectaculairdere luchtfoto's in vogelperspectief van een aantal geselecteerde steden zoals Kortrijk en Gent. Hier zo'n beeld van de Gentse Sint-Baafskathedraal.
Zie ook mijn eerdere berichten:
Keyhole wordt Google Earth (28-06-2005)
Google Earth Brusselt (17-09-2005)
Mechelen en Westkust in detail op Google Maps en Google Earth (29-04-2006)
Google Earth: Zwin, Nederland en Antwerpen (13-09-2006)
Vogelperspectief bij Google en Microsoft (07-06-2007)

Reacties

#85879

oxbow

 

Ik zie in ieder geval een grote ronde bij mij in de buurt niet liggen, en die is vorig jaar aangelegd geweest. Nu kan het wel zijn dat google geen nieuwe foto's van mijn streek gemaakt heeft (in de buurt van Maastricht) omdat die al bij van het begin goede resolutie hadden.

#85882

Koen Godderis

 

De resterende gebieden mogen dan wel sinds kort aangepast zijn, maar de resolutie is nog steeds niet zo hoog als de as Brussel-Antwerpen. Als iemand op het terras in pakweg Roeselare ligt, kan je daar niets van zien, maar in Brussel op het terras echter wel. Heb dit even voor beide locaties gecheckt. ;-) Op de ene locatie is het veilig in uwen bloten, op de andere dus niet. Is niet de eerste keer dat vrouwen in bikini vanuit de lucht te zien zijn, en zelfs met minder aan ook. Ik durf in Brussel op het bovenste verdiep wel eens in mijn bloten een nieuwe boxershort van het rek halen. En als meneer Google dan net voorbij komt, dan staat uwe jongeheer te blinken op Google. Maar helaas pindakaas voor de vrouwelijke LVB-lezers. Dat kostbaar bezit valt op hoeeegle nergens te bespeuren. Misschien maar goed ook, want wil niet dat het aandeel van Google er door zou kelderen. Of 'verslappen' zoals je wil.

Bloot op Google Earth (lol):
http://www.rtl.nl/component...
http://frontpage.fok.nl/nie...

#85884

jeroen

 

redelijk gedateerd zijn de foto's wel. We hebben twee jaar geleden bijgebouwd en daar is niets van te zien...

#85885

Ralph

 

al zeker ouder dan 2 jaar en 3 maand
Mijnen hof ziet er nog uit zoals bij de vorige eigenaars

#85888

LVB

 

Recenter dan 2 jaar en 10 maanden. In oktober 2006 is een rotonde ("rond punt") aangelegd vlak bij mijn woonst, en die rotonde staat er al op.

#85889

David Geens

 

Ik zie bij mij een auto op de oprit die in juni 2007 verkocht is.
Anderzijds zie ik verbouwingen die in de winter van 2006 zijn uitgevoerd. Aangezien de foto's super zonnig zijn, schat ik dat ze in mijn buurt van voorjaar 2007 zijn.

#85891

Karel Uyttendaele

 

't Is mij opgevallen dat de westkust en Brussel nog altijd een hogere resolutie hebben dan de vernieuwde beelden.

Hoe dan ook... mooi om nu Belgie eens te kunnen rondsnuffelen in min of meer high res :-)

Ka

#85895

LVB

 

@Karel: inderdaad, resolutie lijkt iets lager. De "4000 meter hoogte" uit mijn artikel geldt voor die foto's van Brussel, de westkust etc. uit 2006. Misschien zijn de nieuwe foto's wel vanop grotere hoogte genomen?

#85896

Leo Norekens

 

Inderdaad, voorjaar 2007. De voorbereidende grondwerken voor het B-Park in Brugge gingen van start in augustus '07. Nog niks van te zien, maar de draineerpompen staan wel al opgesteld.

#85899

LVB

 

8 april 2007, staat er in Google Earth voor zowat heel Oost- en West-Vlaanderen.

De plaatsen die in 2006 al in hoge resolutie stonden, blijven gedateerd op 8 juni 2004.

#85900

LVB

 

Overzicht van alle updates van Google Earth/Maps begin augustus: http://www.gearthblog.com/b...

#85901

Koen Godderis

 

Streetview komt er ook nog aan.

#85907

FrederikVC

 

Luc, kan toch niet erg oud zijn want het boothuis is reeds afgebroken.

#85908

FrederikVC

 

Aan mijn tuin te zien is de foto minstens 12 maand oud. ;-)

#85910

WimLenaers

 

Aan de voortgang van mijn verbouwing te zien zijn de foto's voor Limburg (Zutendaal) genomen in de periode mei-juni 2007.

#85916

BrechtG

 

Recentere luchtfoto's van West-Vlaanderen kan je bekijken op http://www.giswest.be/artma...

#85922

LVB

 

@BrechtG: Die foto's op Giswest zijn inderdaad veel recenter, er staat "2009" bij en aan het sneeuwlandschap en de lange slagschaduwen maak ik op dat ze uit het begin van dit jaar afkomstig zijn.

De gebruiksvriendelijkheid van dat gisweb-systeem is echter bedroevend, en de foto's zijn weinig contrastrijk: er lijkt een waas over te hangen, en bij bewerking in Photoshop blijken ze vatbaar voor een enorme contrastverhoging.

#85923

StefkeDB

 

Hier in Brasschaat, staat mijn oude camionette nog voor de deur, dat is 4 jaar geleden !

#85925

LVB

 

@StefkeDB: Brasschaat = foto's van 8 juni 2004

#85929

BrechtG

 

@Luc Foto's op Giswest werden genomen op 29 en 30 december 2008. Het viel me ook op dat de foto's weinig contrastrijk zijn in vergelijking met die op Google Earth.

#86056

De Staat

 

http://blip.tv/file/340692/
totaal off topic, eens te meer
ik weet niet wat ik moet doen
mijn haar valt uit voor het grijs wordt
bijna kale kop, mooi gezicht
nou moe
oki, mijn probleem:
vista is snel, geen probleem
"file associaties zijn hopeloos"
hmm
25 MMM deficiet is een smerige boel
200 ¤ per belg, per maand, oud of kind
luchtige fotos

#86057

De Staat

 

geen probleem

#86078

Gregory D-Hulst

 

De foto's werden opgenomen in april 2007 door aerodata Int. Surveys.
Voor meer info check persbericht op Belga.
mvg
Gregory D'Hulst
Aerodata Int.Surveys

#86190

Karl

 

Ik schatte ook april, want het dak ligt al op ons gebuurs hun huis, de sporen van het rondcrossen van de dakwerker met de Merlo staan op onze grond, en nog geen spoor van grondwerken bij ons, en dat was medio mei 2007.

#86229

Mark Peeters

 

Ik noteer dus dat het allemaal LUCHT-foto's zijn en dat niemand hier nog claimt dat die foto's gemaakt zouden zijn door "kunstmatige satellieten op een hoogte van 300 km", zoals vroeger werd geclaimd door de "aanhangers" van "google earth", die deze foto's juist "zagen" als een bewijs van de echtheid van "kunstmatige satellieten die op een hoogte van 300 km en met een snelheid van 28.000km/U rond de aarde draaiden...

#86241

dendof

 

"dat niemand hier nog claimt"

Dat hangt natuurlijk van de resolutie af. Hoe hoger de gewenste resolutie, hoe economischer luchtfotografie wordt.