Sony DSC-HX1 met panoramic sweep

Twee maanden geleden had ik de kans om een nieuw fototoestel uit te testen, de Sony DSC-HX1. Via reclamebureau Pride deden een viertal toestellen de ronde bij 28 deelnemende bloggers. Dit alles in het kader van een competitie: de blogger die de beste foto maakt, volgens de jury onder leiding van Geert Goiris, zal een fototoestel winnen. De hele actie draait rond de "panoramic sweep" functie van de Sony DSC-HX1. Om panoramische foto's te maken heb je bij dit toestel geen speciale software meer nodig. Alles wordt door het toestel zelf automatisch uitgevoerd Je hoeft alleen tijdens het maken van de opname het toestel van links naar rechts (of omgekeerd) te bewegen. De camera maakt tijdens je zwaai een aantal opnames die in luttele seconden naadloos aan elkaar gelast worden. Enkele foto's die ik maakte:

Sony DSC HX1 Panoramic Sweep Test
Het strand van Knokke. Als je doorklikt en de hoogste resolutie (4912x1080) opvraagt, kan je links de havenmuur van Zeebrugge zien en rechts de duinen van Walcheren.


Zeedijk Knokke (panoramic sweep)
De zeedijk van Knokke na zonsondergang.


Nollestrand Vlissingen
Het Nollestrand van Vlissingen. Slaapstrandhuisjes te huur.


Het Zwin
Het Zwin te Knokke.


Schietsjampettermolen, Wannegem
De Schietsjampettermolen te Wannegem, deelgemeente van Kruishoutem. Deze molen werd 10 juli 1981 overgebracht van Houtave naar Wannegem. Bij de ontmanteling te Houtave op 10 maart 1981 wilde de plaatselijke veldwachter met een vuurwapen verhinderen dat de molen werd opgeladen. Vandaar de naam 'Schietsjampettermolen'. Het gerecht moest ingeschakeld worden om de molen te kunnen verplaatsen.

Wie heel goed kijkt kan op rechterrand van de bovenste molenwiek een artefact zien van het stitching-algoritme.


Behalve de panoramische functie heb ik ook enkele andere aspecten van het toestel uitgetest. Vooral de telelens-superzoom interesseerde mij: 20x optisch en 40x digitaal. Op de volgende foto zie je niet alleen het baggerschip Pinta van Jan De Nul, maar aan de horizon ook de zes windmolens (184 meter hoog) van C-Power op de Thorntonbank, dertig kilometer uit de kust. De optische stabilisatie maakte het mogelijk om deze opname zonder statief te maken.

Baggerschipt Pinta en de windmolens op de Thorntonbank

Ter vergelijking, diezelfde windmolens gefotografeerd met wijlen mijn Sony HDR-CX6EK videocamera, die intussen gestolen is, op fotostand.

6 C-Power wind turbines

En dezelfde objecten met de videocamera die ik momenteel gebruik, de Sony DCR-SX30E, 60x optische zoom (ja, dat is niet zo moeilijk met een CCD van 1/8 inch) maar bij die zoomfactor optisch minderwaardig:

DSC00075

Een andere gelegenheid om de telezoomfunctie te testen is het fotograferen van vliegtuigen in volle vlucht. Rond Waregem zijn de vliegtuigen die naar Zaventem vliegen al aan het dalen, dus ik schat dat dit vliegtuig zo'n 5 à 6 kilometer hoog vliegt Op maximale optische zoomfactor:

DSC00458

Na contrastverhoging, verscherping en bijsnijding met Photoshop ziet dat er zo uit:

sony-hx1-vliegtuig

Dit zijn natuurlijk extreme objecten die in extreme omstandigheden werden gefotografeerd. Voor normale vakantiekiekjes geeft de telezoom uitstekende resultaten, zoals hier bijvoorbeeld de zeedijk ("boulevard") in Vlissingen:

DSC00409

De Sony DSC-HX1 bevalt mij. De "sweep panorama"-functie is ideaal om langwerpige foto's te maken die kunnen dienen als hoofding van een blog, of om er Moocards van te maken. Het toestel is makkelijk te bedienen zodat je het snel klaar hebt als er iets te fotograferen valt. De optische stabilisatie en de kwaliteitslens maken het mogelijk om in vrijwel alle omstandigheden, ook bij lage lichtsterkte, zonder statief te werken. De Exmor CMOS-beeldsensor staat garant voor ruisvrije foto's, ook bij lage lichtsterkte. De enige nadelen: de panoramafunctie is niet combineerbaar met de zoomfunctie, en het is natuurlijk geen compactcamera die in je broekzak past.

Tot slot plaats ik hier mijn inzending voor de competitie "Sweep Panorama Challenge":

Zeedijk Knokke (panoramic sweep)

Misschien een kwestie van smaak, maar ik vind 'm zelf geslaagd, en daarom prijkt hij al een tijdje in de hoofding van deze blog. De sprookjesachtige of spookachtige belichting, de wolken, de combinatie van zee, strand en gebouwen. Op de hoogste resolutie is er wel enige bewegingsonscherpte te zien, maar de sfeer die de foto uitdrukt maakt volgens mij die technische imperfectie wel goed.

Reacties

#89545

Neverbeendead Religion

 

Het aloude theoretische raadsel:
Wat gebeurt er als men een sluitermechanisme zonder verlies van lichtsterkte heeft dat sneller is dan de snelheid van het licht?

Twee theoretische gegevens die voor de komende revolutie in digitale fotografie en film staan.

Om het antwoord te formuleren hoeft men niet in tegenstelling tot de algemene opvatting daarover supersnel te kunnen denken.

#89549

Filip

 

http://casper.frontier.nl/
Als je nog eens een vliegtuig ziet passeren boven Waregem kun je op deze site misschien de hoogte terugvinden.

#89552

Johan B

 

Er staat een gedetailleerde test van deze camera op dpreview:
http://www.dpreview.com/rev...

Over de panoramische functie zeggen ze:
"The end result is pretty impressive (in fact this mode is one of the most impressive things we've seen on a digital camera for a long time) - as long as you stick to scenic shots and avoid anything really close to the camera or anything moving too fast (basically the same limitations of any stitched panorama)." De functie kan ook in "portret mode" gebruikt worden voor hogere resoluties.

Interessant lijkt mij ook de "Twilight Mode" = het door de camera combineren van 6 snel na elkaar genomen foto's om de ruis te verminderen.

Lucs opmerking over de ruisvrije foto's blijkt niet te kloppen.
"Pixel level quality not great; visible sharpening and NR [Noise Reduction] artefacts;
ISO 800 - 3200 noisy and of limited use;
Noise reduction destroys fine detail at anything over ISO 400, effects visible at base ISO"

Maar de camera krijgt wel een "recommended" beoordeling. Het overwegen waard, dus.

#89553

Leo Norekens

 

Ik had je al een compliment willen maken met de prachtige opname van Knokke, maar ik liet het wegens "off topic".

Van off topic gesproken:
@Filip: Schitterende link. Helaas beperkt tot vliegbewegingen in de (wijde) omgeving van Schiphol, maar toch fascinerend.

#89554

Avondlander

 

http://www.letsgodigital.or...
Knap all-round toestel voor een goeie 350 euro...

#89572

Antraciet

 

Ook aan Filip : bedankt voor die link ! Hoe doen ze het toch allemaal hé.
Aan LVB : ook bedankt voor dit artikel. Ziet er me een magnifiek toestel uit. Wat gaat de toekomst nog allemaal brengen ?

#89573

Karl

 

Ik zie in de nachtfoto zelfs op de kleine versie al weer behoorlijk wat ruis opduiken. Doet me terugdenken aan mijn 828 die ik op rust stelde voor een D300. Hoewel Nikon ook Sony CCD's gebruikt, weten hun toestellen de data heel wat beter te verwerken ivm ruis. Met de D300 kun je meestal binnen nog goede foto's nemen zonder te flitsen, en als je dan toch moet flitsen, kom je met een stop minder flitslicht tot vrij natuurlijke foto's.

Vergelijk natuurlijk met een heel ander type toestel.

Vraag mij af hoe de shutter lag is? Op mijn 828 was dit verschrikkelijk, zeg maar onwerkbaar - als je afdrukte duurde het soms een seconde tot het ding een foto nam, soms nam het geen foto omdat het vond dat het geen foto kon nemen (Sony stuff denkt altijd slimmer te zijn). Over scherpte ga ik niet beginnen want de helft van de foto's kon je zo wissen. Als ik met de D300 mijn kinderen 'in actie' fotografeer krijg ik daar de meest spontane foto's uit.

#89884

staaf

 

productplacement volbracht, en nu maar hopen op je prijs.

#89887

Questing Beast

 

@staaf: En?

#90561

VAN BELLE Jean Marc

 

Voor mij was het een moeilijke oefening, de HX1. Ik kocht het toestel ook voor de panoramafunctie, maar dit zit ondertussen ook bij een Tough-toestel waarmee je kunt gaan zwemmen van Olympus. Omgekeerd zag ik wel dat het een van de eerste toestellen was die in High Definition video opnamen opnemen.

Het eerste dat ik diende te doen was een duurdere SD-cardje te kopen in Auchan. De beperking van kaartjes heeft wellicht te zien met de benodigde snelheid om MP4-video's op te nemen in die hoge definitie.

Meteen wat niet leuk was:
1. Het feit dat er een speciale kabel is (HDMI) om via usb te kopiëren naar een PC en niet de standaard USB-kabel zoals op mijn R1.
2. Het uithalen van de batterij op op te laden.
3. De traagheid van flitsen soms bij bepaalde programma's.
4. De mogelijkheid per ongeluk op bijv. 'macro'-knopje te duwen op de kruisjes-bediening, waardoor ik een video verknalde toen ik in Frankrijk met mijn zoon van een death-ride naar beneden kwam en het gelukkig merkte voor we de tweede afdaling deden dat door de macro-knop het beeld zeer wazig was (maar wel spectaculair, maar onbruikbaar).

Maar omgekeerd zijn de snelheid van de panoramafuncties, de mogelijkheid om zelfs bij weinig licht toch nog goed te filmen en te fotograferen eigenlijk verbluffend voor zo'n goedkoop toestel. Let wel, ik ben een R1-gebruiker, dus daarmee vergeleken is het niet echt qua groothoek en detail in pixels, maar de zoom is wel verrassend.

Echt, we mogen niet verwachten dat we in het donker goede foto's kunnen nemen (conditio sine qua non), maar op dat vlak presteert dat toestel zeer goed, zeker in combinatie met de beeldstabilisatie die op dit toestel een absolute top bereikt voor mensen van boven de 120 jaar oud of Parkinson-adepten en zo), maar de ruiscorrectie is MINDER dan de R1 (die wel extreem ver gaat en foto's kan nemen in pikdonker en dus met meer dan ik met het oog zie door zijn IR-lampje).

Slecht noem ik echter het MP4-formaat, waardoor je ook weer met speciale software moet gaan 'foefelen' of de zeer trage software van de bijgeleverde cd moet gebruiken. Het is ook wennen dat je op het scherm plots een gigantisch grote resolutie krijgt die buiten zelfs je nieuwste schermformaat gaat bij de Quicktime-player als je 't bij een klant wil tonen.

Nieuw problemen is ook de ontzaglijke grote bestandformaten van dit soort video.

Maar het apparaat krijgt in zijn prijsklasse van mij een zeer hoge score, zeker als je weet hoe je de minpunten wat omzeilt.

De Olympus 8000 Tough wordt nu echter mijn lievelingstoestelletje omdat ik er zelfs probleemloos in het Olympiabad van Brugge anderhalve salto mee kan uitvoeren van op 5 meter hoogte zonder me zorgen te hoeven te maken in het verlies van mijn toestel en het dan op 5 meter diepte weer op te duiken. Tof!!

#117661

sonynex

 

Ik denk dat afwezigheid van Night Shot / Nacht RAW frame en teleurstellend was.