Terugblik op mijn voorspellingen voor 2009

Vorig jaar formuleerde ik op vraag van Bart De Waele enkele voorspellingen voor 2009 inzake technologie en media. Bart bundelde het koffiedik van 20 voorspellers in een document, en Pieter Ardinois realiseerde er een gedrukte brochure van. Tijd om eens terug te blikken op mijn voorspellingen, en te kijken hoe vaak ik er naast zat.


1. Hardware: netbooks zijn overal.

Nadat ik dit schreef realiseerde ik mij dat zelfs sommige goeroe's systematisch over "kleine laptopjes" spreken in plaats van over "netbooks", en dat sommigen bij het woord "netbook" misschien aan e-books op het internet zouden denken. Netbooks zijn dus die kleine laptopjes. In november vorig jaar kocht ik een Hercules eCafé EC800, een Linux-gebaseerde netbook van Franse makelij. Dat toestel voldeed mij niet, omdat de native schermresolutie 800x480 is, en 1024x600 via interpolatie wordt bereikt, hetgeen een minder stabiel en minder scherp beeld geeft. Eind januari kocht ik dan een Acer Aspire One BGb met ingebouwde Option 3G-modem. In combinatie met een Mobistar Internet Everywhere abonnement kan ik in België mobiel internetten tegen 5 euro per maand plus 1 euro per dag dat ik er effectief gebruik van maak. Thuis en op kantoor gebruik ik uiteraard wifi, mobiel gebruik gebeurt op verplaatsing. Op de trein durft die mobiele internetverbinding wel eens kortstondig uit te vallen, vooral wanneer de trein aan hoge snelheid rijdt. Toen ik het toestel in maart op SXSW in Austin gebruikte, had mijn toestel veel bekijks van Amerikanen. Netbooks waren daar op dat moment minder populair dan in Europa of het Verre Oosten.

Klopt de voorspelling? Netbooks zijn in de loop van het jaar inderdaad razend populair geworden, en vooral op technische conferenties zie je ze overal. Het fenomeen lijkt nu wat over zijn hoogtepunt heen, en volgens Jason Hiner is het netbook-fenomeen nu dood. Ik geef mezelf toch 8/10 voor deze voorspelling.

Acer Aspire One en Hercules eCafe EC800


2. Blogging: adverteren via RSS-feeds breekt eindelijk door.

De overname van Feedburner door Google kon dit laten vermoeden. Google mag dan een zoekmotor zijn, hun inkomsten verdienen ze met reclamebureau te spelen. Adverteren via RSS-feeds is echter niet doorgebroken, en de overname van Feedburner ging gepaard met ettelijke technische miskleunen door Google. Omdat Roger Johanssen het gebruikt, geef ik mezelf toch nog 1/10 voor deze voorspelling.

Advertenties in de RSS-feed van 456 Berea Street, de weblog van Roger Johanssen.3. "Waar ben je" wordt de tweede belangrijke statusdimensie in sociale netwerken.

Juist: Google lanceerde Google Latitude, Twitter stelde zijn Geotagging API beschikbaar, en ook Facebook heeft plannen in die richting. Op mijn reis door de VS kon je in de hoofding van mijn blog mijn locatie volgen. Mijn tweede voorspelling was dat Facebook marktleider blijft en zijn positie nog versterkt. Twee geslaagde voorspellingen, dat verdient toch wel een 10/10.
4. Cloud Computing.

Google App Engine gaat na Python ook PHP ondersteunen. Fout, het werd Java. Achteraf gezien ook een logischer keuze.
Na Microsoft met Skydrive gaat ook Google bestandenopslag "in the cloud" aanbieden. Fout... van Google om dit niet te doen, natuurlijk.

Twee missers, 0/10.


5. Economie.

Gouden tijden voor bedrijven met producten of diensten die de efficiëntie helpen verhogen, kosten helpen besparen of compleet nieuwe markten aanboren.

Dat het gouden tijden zijn voor deurwaarders en incassobureaus valt enigszins buiten de scope van deze voorspelling, maar reparateurs, isolatiebedrijven en ict-bedrijven floreren of houden kranig stand. En het gaat goed met interim-managers, maar niet met de interimsector. Ontslagen bij kranten, maar geen crisis in de internetsector. Slechte tijden voor windmolens op zee, die het moeilijker hebben om hun financiering rond te krijgen.

8/10 en geen 10/10 omdat de voorspelling nogal vaag was.


6. Media

Kranten gaan meer vertalingen van buitenlandse artikels publiceren: in De Morgen en Humo heb ik de indruk dat dit inderdaad het geval is.
We worden nog meer verwend met gratis boeken, DVD's en gadgets bij kranten en tijdschriften: de crisis heeft op dat vlak inderdaad niet toegeslagen.

9/10.

Totaal: 36/60 of 60%.

Mijn voorspellingen voor 2010 zijn al aan Bart bezorgd en zullen binnenkort gepubliceerd worden. Misschien publiceer ik hier binnenkort nog enkele voorspellingen publiceren over politiek, zoals Pieter Cleppe vorig jaar deed.

Reacties

#91127

Neverbeendead Religion

 

Voor 2010 zou het magische woord all-in-one mogen zijn.
Maar dat gaat het niet zijn.
De nullen en de enen dienen uiteindelijk enkel maar om geluiden te produceren en elke pixel van de juiste kleur te voorzien. Strak samengevat maar meer in en output krijg je niet van het internet. De nullen en de enen worden nog niet gebruikt om via een computer de kamer met een gekozen geur te vullen.

Beeldt u zich in:

-De internetprovider ziet geen verschil meer tussen alle verschillende toestellen die internetten toelaten. U registreert uw toestel bij de provider in uw account en dat staat dan mee op het enige abonnement dat niet duurder wordt vanwege uw bijkomende toestel van andere soort waarbij van elke soort een bepaald aantal toestellen zijn toegelaten. Het 'gsm internet' is ondertussen al even goed als het 'grote internet' vanwege de overlapping want het kanaal laat ook datgene toe dat voor een groter scherm bestemd is.

-Webhosts die gratis ruimte aanbieden via reclame op de zelf ingerichte ruimte gaan een stap verder in hun betrachting een all-in-one ruimte aan te bieden.
In het voorbeeld van getwebs.com is de combinatie een phpbb3 forum met ingebouwde blog en fotoalbums mogelijkheid voor elk geregistreerd lid en een wordpress blog en een basis website (html code ipv de interface voor de minder gebruikte toepassingen op een webpagina), allemaal onder dezelfde domeinnaam.
Ze zouden dan nog een stap verder gaan door een weblink te maken met de softwareproducenten van de toepassingen zodat alle bestaande en goedgekeurde plugins gebruikt kunnen worden.
En daar kunnen mensen met hun eigen webruimte dan ook gebruik van maken.

-Als dan de grootste sites via die weblinks na verloop van tijd een grote site zouden worden, youtube en flickr en twitter en facebook enzoverder, zit iedereen in hetzelfde systeem op het internet met maar 1 benodigde account terwijl dezelfde en overlappende toepassingen ( facebook is een soort meer zakelijke myspace of op het vlak van structuur zoals twee categorieën in een blogstructuur ) naar 1 toepassing herleid worden zonder dat men een mogelijkheid van voordien verliest maar men er enkel meer heeft vanwege die weblinks.

-Wanneer in dit ene systeem iedereen, die wat dan ook op het internet zet om zelf te kunnen raadplegen zonder de anderen te vergeten afhankelijk van wat privé is en wat niet, daadwerkelijk terecht kan is het einde van de html code dan ook veel dichter want alles heeft dan zijn code binnen hetzelfde systeem.
Hetzelfde systeem waarin wat kan blijft staan en er in tijd enkel maar meer kan.
Dit leest natuurlijk allemaal zeer saai maar mocht het worden toegepast, wat dus niet te verwachten is voor 2010, zou men wel terug van een digitale revolutie spreken op het internet.

Neem bv. de vertaler interface, de enige in hetzelfde systeem of de enige die verbeteringen krijgt van de verbeteraars, de rest van het internet is voor de fans van een soort off the grid, die onmiddellijk zijn beste versie aanbied van iemand anders zijn site in een andere taal of in meerdere talen per pagina.

Dat de overlappingen er zijn ziet men bv. aan het blog van een geregistreerd lid op het forum gedeelte van een getwebs site, dat kan je er via de stijlen als een wordpress of een blogger blog doen uitzien.

And last but not least in de onvolledige lijst zit de regering er ook nog bij via een weblink voor alle dingen die via het internet kunnen verlopen naar het individu en groter toe en mogen online winkels ook op het systeem na een nieuw constant transparant en door de privé goedgekeurd systeem van de regering dat een goedkeuring kan geven aan een online winkel nadat deze zichzelf aangediend heeft.
Al was dat maar voor de kopers die zich dan in een meer veiligere omgeving of systeem voelen.

Ondertussen staat prince wel op youtube onder fair use vermelding. He musta made it being da righteous one.
I still like them eighties lyrics in the new millennium homes mix.

https://www.youtube.com/watc...

#91128

LVB

 

@Neverbeen: Bijna alles wat je hierboven schrijft, bestaat al:

- uw eerste streepje: ooit gehoord van een router? Uw provider ziet geen verschil tussen al uw toestellen binnen uw lokaal netwerk.

- uw tweede streepje: ooit gehoord van wordpress.com, flickr.com, allemaal gratis.

- uw derde streepje: ooit gehoord van friendfeed.com?

- uw vierde streepje: ooit gehoord van facebook.com?

#91131

Neverbeendead Religion

 

Bij het eerste streepje heb ik het over een gsm met internet. ALs je bv. een telenet abonnement hebt voor de laptop is er dan extra kost om mobiel te internetten met de gsm met dat al bestaand internet. Je hebt zelf nog een post gezet over de cherry dienst die een gsm automatisch doet overschakelen naar een open draadloos netwerk in de buurt om de kosten te drukken. Wanneer de telefoonprovider inziet dat hij een internetprovider is en omgekeerd vanuit het meerdere toestellen voor hetzelfde was al mogelijk standpunt, is die extra onnodige kost dan ook weer van de baan en daar kan je dan de televisiekanalen ook bij rekenen want al die toestellen doen dat even goed als de televisie.

Bij het tweede streepje met het gratis wordpress.com als voorbeeld heb je daar veel minder mogelijkheden dan wanneer je de wordpress software download en bv op je laptop draait.

Bij het derde streepje heb je een punt ivm met combineren van de diensten maar dat is dan vanuit je 70 verschillende accounts naar 1 account in een feed.
Daar kan je dan bv. nog de this service is no longer available tegenkomen vanwege de verspreiding terwijl 1 site met all-in alles of niets vertegenwoordigt en daardoor de nadruk op alles legt no matter what it takes.
Jouw vraag of ik daar al heb van gehoord vind ik dan ook terecht want in een allesomvattend systeem krijg je alles automatisch te horen via de announcements op je account van het support team.
En een feed is maar een feed zoals een bioscoopbezoek geen bezoek aan een filmmaatschappij is.

Wat het vierde streepje betreft, de laatste keer dat ik op facebook zat vond ik de mogelijkheden daar niet zo allesomvattend in vergelijking met wat andere diensten te bieden hebben. Hebben ze daar bv. de weblink die automatisch ge-update wordt zodat je een eigen power point presentatie kan uploaden die dan door elke bezoeker kan afgespeeld worden zonder dat die zelfs pps op zijn computer of als webapplicatie in zijn webbrowser hoeft te hebben omdat enkel de kleur van elke pixel juist moet zitten?

#91142

LVB

 

Bij het eerste streepje bedoel je dus eigenlijk dat één toestel via om het even welke toegangstechnologie (wired, wifi, gprs, umts, wimax) online zou moeten kunnen gaan? Dus het omgekeerde van wat je eerst schreef.

Vierde streepje, powerpoint-sharing in de browser: Google docs.

#91144

Neverbeendead Religion

 

Als je een gsm met een 9mm wapen vergelijkt en een laptop met een wapen van veel groter kaliber gaat de vergelijking niet op daar waar de wapens enkel hun eigen kaliber kunnen afvuren.
De toestellen handelen in dezelfde digitale nullen en enen.
Video is de zwaarste live stream en heeft de meeste mb/sec nodig en dus heeft een gsm minder snelheid nodig omdat het scherm kleiner is.
Die gsm gaat dan ook enkel online naar sites waar zijn snelheid niet als te klein wordt beschouwd zolang elke site niet een aangepaste stream toelaat of zolang elke gsm niet elke snelheid van een laptop aankan en de juiste instant aanpassingen doorvoert met de processor en dat zal niet zolang meer duren de univ van antwerpen indachtig ( http://www.standaard.be/art... ).
Dan ziet men in dat al die verschillende draadloze ( die de norm aan het worden zijn ) toegangstechnologiën eigenlijk hetzelfde zijn.
Dan heb je wel een punt aangezien ik het enkel over de originele prijs van een internetabonnement had uit de tijd dat er nog geen draadloos was voor de gewone burger die wel verschillende computers kon aansluiten met zijn ene abonnement. Dat die prijs in dat gegeven behouden zou moeten blijven want een nieuw computertje in de hand met internet heeft dan geen ander bijkomend abonnement nodig en ook niet omdat dat een andere toegangstechnologie is. De dingen worden niet duurder omdat men er een ander protocol aan heeft toegevoegd. En men kan in de tussentijd leven met het feit dat de gsm meldt dat deze site te zwaar is zoals een eerste generatie laptop ook niet veel aankan met een clip in hd op youtube. Het verschil is er nog min of meer maar in tijd mogen al die verschillende toegangstechnologiën wel beschouwd worden als wat ze nu al eigenlijk zijn, hetzelfde.

Wat google betreft, dat lijkt mij wel de site te zijn die het meest all-in-one is momenteel. Notes, documenten, foto's, video's en blog om er een deel te noemen.
De ideale kandidaat om de gevestigde all-in-one site te worden, waarbij de kopie dan niet iets anders is maar exact hetzelfde vanwege de nieuwe gevestigde naam all-in-one, ware het niet dat ik niet weet waar de ambitie van google ligt maar zeker niet in de uitbouw van hun toepassingen die stil lijken te staan in de tijd of hoe het lijkt dat er op de maan al veel meer interieur designers zijn gepasseerd.
Die hadden al lang standaard hun eigen kolom in elke webbrowser moeten hebben voor de persoonlijk voorkeuren ivm met hun webpaginas.

#91193

Neverbeendead Religion

 

Ondertussen heb ik een poll geplaatst over de combinatie van onderwijs en technologie naar de toekomst toe.
http://neverbeendead.phpbb2...

#91343

Neverbeendead Religion

 

On the other hand, omdat wat natrappen op google voor wat het al lang had moeten zijn verplicht om af te stappen van het vastgeroest zijn in de tijd, lijkt google wave wel iets met veel potentieel te zijn.
http://wave.google.com/help...
Dat heeft all-in-one potentieel.
In welke mate kan een wave bv een jointly made website zijn met the website viewers en de website makers.
Een split screen mode in wave met wave links en browser rechts ( voor internet en hard drive content ) lijkt dan ook iets handig om te gaan draggen en droppen van rechts naar links of vice versa.