Tea Party = Vlaams Blok

Migratie vandaag is niet meer wat migratie ooit was. Men kan wel dromen van een Europese variant van 'The American Dream', waar elke eerste generatie zijn uiterste best deed om deel te worden van die zo waarlijk 'Verenigde' Staten van Amerika. Deelgenoot in de welvaart natuurlijk, daarom verhuisde men, maar ook deelgenoot in dat moeilijke maar essentiële begrip 'citizenship', en tot grote hoogte ook in de Amerikaanse cultuur. De West-Vlamingen die destijds verhuisden werden in één generatie tijd echte Amerikanen, met hoogstens onschuldige particulariteiten als de Gazette van Detroit.

Maar zelfs in dat 'gidsland van de migratie' woedt vandaag het multiculturele debat. Er is zelfs veel voor te zeggen dat de politieke aanval van de Tea Party en de extreme rechtervleugel van de Republikeinen op Obama gestut wordt door argumenten die verwant zijn aan wat het VB hier ooit als eerste verspreidde - en het zou verwonderen dat in de VS daarvoor géén publiek is. Net als hier. Pamela Geller, een Republikeinse publiciste, voorvechtster van de 'Stop Islamazation'-beweging (en een van de initiatiefnemers van het protest tegen de moskee nabij Ground Zero) schreef een boek over Obama: The Post-American Presidency. Het is een markant werk: niet omdat het tegen Obama is (zo zijn er wel meer), maar vanwege het argumentarium dat erin ontwikkeld wordt. Voor auteurs als Geller is Obama in wezen on-Amerikaans: door zijn afkomst, wat volgens haar doorsijpelt in zijn opvattingen. Ongetwijfeld zal de harde variant van haar stelling veel Amerikanen afschrikken. Toch zullen velen haar onderliggende boodschap delen. Ook veel Ieren en Italo-Amerikanen, die de komst van een nieuwe, meer islamitische en bij uitbreiding niet-westerse immigratie met zorg bekijken.

Walter Pauli in De Morgen, 6 november 2010

Reacties

#101084

traveller

 

Dit thema werd deze morgen op Radio 1 met Filip De Winter besproken.

#101085

LVB

 

@traveller: En met "dit thema" bedoel je ofwel 'de immigatieproblematiek' ofwel 'het verband tussen Tea Party en VB'?

#101087

traveller

 

@ luc

Het verband tussen VB en Tea-Party, het werd zelfs niet gecounterd door de rooie van dienst.

#101091

Cogito

 

Nergens hier in BE hoor ik dat de Tea Party beweging feitelijk een belastingsopstand is, net zoals de Boston Tea Party in 1773. Ik hoor ook nergens uitgelegd worden dat de huidige Tea Party beweging daar haar naam aan ontleent.

#101094

KurtPet

 

Er is wel een verband. Beide bewegingen willen een groot sociaal vangnet, alleen niet voor immigranten. Tea Party beweert dat ze een kleine overheid wil, maar ondertussen mag er niet bezuinigd worden op Social Security, Medicare en defensie. En zo sukkelt Amerika verder...

#101097

traveller

 

@ KurtPet

Tea Party wil Obamacare likwideren.

#101098

jvn1k

 

@ traveller: Tea Party wil gewoon Obama likwideren. En sommigen van die teezuipers doen het uit onversneden racisme. Anderen willen gewoon de taksen voor de allerrijksten beperken, daarom dat de miljardairs zo gul sponsoren. Het ergste is dat ze de nietsvermoedende lower classes meer en meer meekrijgen, die niet beseffen dat ze zich laten verkrachten. maar dat verhaal is van alle tijden, cfr de socialisten/communisten destijds.

#101100

LVB

 

@jvn1k: "sommigen van die teezuipers doen het uit onversneden racisme"

En sommige Obama-kiezers hebben op Obama gestemd uit onversneden anti-blank racisme.

Relevantie van beide beweringen is nul, en ze zijn bedoeld als een vorm van "guilty by association".

Dat je "de taksen voor de allerrijksten beperken" blijkbaar inherent slecht vindt, aangezien je het niet nodig vindt argumenten aan te leveren waarom dat slecht zou zijn voor het algemeen belang, toont aan dat je de economie als een zero-sum game beschouwt. Het is niet zo dat het zwaarder belasten van rijken automatisch meer geld oplevert voor de armen. Het is wel zo dat dit ondernemen en investeren ontmoedigt en op termijn iedereen armer maakt.

#101105

New Statesman

 

'In exit polls in North Carolina, nearly a quarter of black voters admitted that race was the big factor in motivating them to vote for Obama.'

http://news.newamericamedia...

Oeps, een kwart van de kiezers daar deden het uit racisme.

En nog eens oeps:

http://www.dailymail.co.uk/...

95% van de zwarte kiezers stemden voor Obama...vreemd.

Gelukkig hadden ze de juiste huidskleur, anders was Evita Neefs nu nog elke dag een column aan het produceren.

Maar bon, die van de Tea Party, DAT zijn pas racisten!

#101106

LVB

 

De reden waarom mensen zus of zo stemmen, kan nuttig zijn om de prioriteiten van het beleid te bepalen, maar niet om hun stem als onbelangrijk of onverantwoord van tafel te vegen. De kiezer heeft altijd gelijk.

#101107

KurtPet

 

@traveller
Dat is een gezond standpunt over Obamacare. Helaas denk ik niet dat de Republikeinen in Washington dat ook vinden, ze zullen het hoogstens business'vriendelijk' willen maken. Ook zonder Obamacare zijn de zorgkosten te hoog in de Verenigde Staten. Dat heeft dan weer te maken met Medicare, Medicaid, CHIP en de American Medical Association.

#101108

KurtPet

 

@New Statesman
Veelal zijn die zwarte stemmers sociaal-conservatief, maar dat is Evita Neefs natuurlijk ontgaan. Homohuwelijk wordt binnen die kringen bijvoorbeeld nauwelijks getolereerd.

#101109

New Statesman

 

@luc Als de reden dat mensen stemmen omwille van de huidskleur van de kandidaat zoals ook bleek uit http://lvb.net/item/6651 welke conclusie qua beleid moeten we daar dan uit trekken?

De meeste kiezers zijn gevallen voor de slogan 'Change' en de meeste zwarte kiezers hebben zich blijkbaar laten leiden door raciale redenen.
Hier in Europa werd hij dan nog een gehyped door de hele godvergeten PC club die hem steunden omdat hij niet Republikeins was.

Op zombietime staat er trouwens een interessante vergelijking tussen de hippie movement en de Tea Party, of hoe de oorspronkelijke beweging gaandeweg werd gekaapt door de linkerzijde.

http://www.zombietime.com/z...

#101111

New Statesman

 

@KurtPet inderdaad, wat bewijst dat ze het programma niet bekeken hebben, maar zich puur laten leiden door slogans en perceptie.

Een beetje zoals, naar ik vrees, Bart De Wever die immens populair werd door De Slimste Mens maar waarschijnlijk op eigen merite nooit zoveel stemmen had behaald.

#101114

Marc Huybrechts

 

Die Pauli bij DM is verdorie stukken 'beter' dan parroteerder Evita Neefs, zowel in termen van 'weten' als van 'oordelen'.

Tea Party = Vlaams Blok? Nog een reden meer om voor het VB te stemmen (maar alleen maar zolang Vlaamse zelfbeschikking niet werd verworven).

Wie echte Tea Partiers (gelijk MH) zou kennen, die kan alleen maar lachen met de onnozele bewering (zie Joe hierboven) dat het het om "racisten" zou gaan, en/of dat het zou gaan om mensen die veel sympathie zouden hebben voor "miljardairs". De realiteit is dat de overgrote meerderheid van Amerikaanse miljardairs (Hollywood, Basketball spelers, Wall Street...) zich aan de Obamawagen vastklampten - omdat ze goed beseften van waar de wind toen waaide - en ze werden daar financieel goed voor beloond over de laatste twee jaren. Eigenlijk is dat ook een verdere bevestiging van de Buckley Boston-telefoonboek-regel, i.e. het gewone volk vertoont dikwijls veel meer gezond verstand dan de 'elite'. Het gewone volk is doorgaans meer bekommerd om de toekomst (vooral die van hun kinderen) dan ivoren-toren elites.