VRT-hoofdredacteur: gebroeders Koch zijn een bende gangsters

[28:25] [Hoe reageerde Björn Soenens op 9/11]
Ik dacht eerst... ik was vrij optimistisch: dit is een signaal. Ik ben absoluut geen sympathisant van terreurdaden, maar de terreur was een wake up call voor Amerika. Die is natuurlijk compleet verkeerd geïnterpreteerd, het was eerder van: wij zijn gehavend, wij zijn aangeschoten wild, en wat doe je dan: domme dingen. En ze hebben domme dingen gedaan. Ze hadden evengoed kunnen tot een soort inkeer komen en dat had een heel ander beeld voor de wereld opgeleverd. (...)

[30:40] [Financiële crisis de schuld van Bush]
Doordat Bush zoveel geld heeft uitgegeven en daardoor minder middelen (daar zijn theorieën over) zijn toegespitst op financiële criminaliteit, heeft het systeem zichzelf bijna vernietigd. Wat Osama Bin Laden voorspelde: ik ga het kapitalisme vernietigen, is misschien niet gelukt, maar het was bijna gelukt omdat, ja, samen met die tijd van de strijd tegen de terreur, ook veel minder controle was op de financiële instellingen en structuren, waardoor het systeem bijna instortte zoveel jaren na 9/11.

[39:10] [Het prachtige verval van Amerika]
Ik hou van het verval van Amerika. Ik zit eigenlijk liever in een stadje als Biloxi Mississippi, waar je je ontheemd voelt, waar  huizen nog dichtgetimmerd staan, zoveel jaren naar Katrina. (...) Daar zijn casino's waar je depressief van wordt. Ja, dat is een beetje de sfeer voor mij van Amerika: het verval, je eenzaam voelen, denken: ik wil naar iets groots, dan wil je meteen naar New York waar het leven bruist. Maar het grootste deel van Amerika is gewoon eenzaam en ontheemd. 

[40:45] [Vervallen infrastructuur]
Eind negentiende eeuw: grote investeringen, publieke werken. Maar er is niks  aan gedaan, onder meer ook door de Reagan-doctrine: we hoeven toch niet meer in publieke werken te investeren, de markt zal wel reguleren. Daardoor zie je overal verf afbladderen, bruggen in staat van verval.  (...) Als er een orkaan overkomt, en er is zo'n grote schade, denken wij: wat een grote orkaan, wat een geluk dat wij die niet hebben. Maar die orkanen zijn niet zoveel groter dan de stormpjes die hier kunnen plaatsvinden. Maar alle elektriciteitsleidingen liggen daar nog bovengronds, dus als er iets afknakt, dan zitten er meteen tienduizenden mensen zonder stroom. Dat is het verschil. Het is gewoon nog niet aangepast aan de eenentwintigste eeuw.

[44:10]  [Over de tv-serie "The Newsroom"]
Ze hebben het bijvoorbeeld in die reeks over de gebroeders Koch, eigenlijk een bende gangsters die financiering doen van obscure rechtse groepen die Obama willen ten val brengen. Die niet beursgenoteerd zijn, maar die enorm veel geld hebben, miljarden, plastic imperium, olie imperium. En zij hebben het daarover in die reeks, dus het gaat over de realiteit. 

Björn Soenens, geïnterviewd door Chantal Pattyn in Pompidou op VRT radio Klara, 24 juni 2015  [audio, MP3]

 

Lees meer over Björn Soenens:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reacties

#119554

traveller

 

Wablieft?

Is die vent helemaal gek geworden?

Mr. Soenens, heb je een idee wat je hier allemaal raaskalt? In een paar woorden heb je jouw totaal gebrek aan kennis van de VS publiek tentoon gespreid.

De gebroeders Koch zijn heel intelligente onafhankelijke zakenmensen die zowel de democratische als de republikeinse kandidaten steunen, ze moeten wel.

Ze zijn zelf apolitiek, hun intelligentie laat hen toe de idiote show-politiekers goed in te schatten, maar ze moeten er mee leven en ze kunnen dat als de beste sinds verschillende generaties.
Mr. Soenens, die mensen laten tienduizenden werknemers zeeer goed leven en ze hebben hun zaken perfect in orde. Ze betalen enorme bedragen aan belastingen die door jouw geliefde democraten-politici door  deuren en vensters worden gesmeten, de republikeinen zijn maar een fractie beter vandaag, maar jij, klein mannetje, bent nog niet in staat het nieuws objectief te brengen of een actuele situatie objectief te beoordelen, in 't kort, vergeleken met de Koch broers ben je een niemendalletje.
Ik hoop voor jou dat die broers jouw gezever niet onder de ogen krijgen, ze zouden jou en jouw nieuwsdienstje gemakkelijk een smaad-proces aan de broek kunnen lappen en daar heb jij of jouw plagiaat-en smaadhuis het geld niet voor.

 

#119555

OutlawMike

 

Traveller, waarom ben je verwonderd?

Soenens is de belichaming van al wat verkeerd loopt in Europa: pathologische zelfhaat, frustratie om de eigen impotentie, afgunst op wie succes heeft, chagrijn om het falen van het zo geprezen socialistische model, een nauwelijks verholen verlangen naar een totalitaire maatschappij waarin enkel de bien pensants het voor het zeggen hebben (en dissidenten het zwijgen opgelegd wordt).

Het is dus dit personage dat bepaalt wat de vlaming met de pet op in het nieuws voorgeschoteld krijgt.

#119556

traveller

 

O.M.,

 

Ik ben niet verwonderd, alleen kwaad dat dit soort lieden in onze huiskamers kunnen binnen dringen.

 

#119560

Jimbo

 

Manmanman, de ironie van een "afschakelgeplande" die de electriciteitsvoorziening van een ander land aanvalt...